Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

20 okt 2016

5 Tips voor een dagelijkse meditatie sessie

/
Geplaatst door
/
Comments2

Meditatie is allang niet meer alleen voor hippies. Het is veel meer ‘mainstream’ geworden de laatste jaren. En dat is in mijn ogen een goed iets.

Meditatie is goed voor tal van verschillende dingen, afhankelijk van het type meditatie dat je doet. Zo kan het helpen om meer compassie te ontwikkelen, jezelf in balans te brengen, om te gaan met moeilijkheden, stress te reduceren, dingen los te laten, of jezelf te leren kennen.

Ik ben van mening dat wanneer meer mensen mediteren, en met meditatie dus geholpen worden bij onder andere bovenstaande dingen, de wereld een betere plek wordt.

Als het aan mij ligt plannen we dus allemaal een dagelijkse meditatie sessie in. Een rustpuntje op de dag waarin we de tijd nemen voor onszelf, in plaats van mee te rennen met de hectiek van de wereld om ons heen. Het houdt je kalm, gecenterd en gefocust.

In deze blog 5 tips om een dagelijkse meditatie sessie in te plannen.

dagelijkse meditatie

Waarom is een dagelijkse meditatie sessie belangrijk?

Het is geen geheim dat de effecten van meditatie niet blijvend zijn. Als je stopt met hardlopen, dan gaat je conditie achteruit en bestaat de kans dat je aankomt in gewicht.

Hetzelfde geldt voor meditatie. De voordelen en effecten blijven even hangen, maar als je vervolgens een hele tijd geen dagelijkse meditatie sessie inplant, dan verdwijnen deze voordelen.

Dagelijkse meditatie sessies zijn dus belangrijk.

Jarenlang heb ik geworsteld om echt een dagelijkse gewoonte te maken van mediteren. Vreemd, want een dagelijkse meditatie sessie kan levens-veranderend zijn.

De reden waarom veel mensen hier moeite mee hebben, is omdat je de resultaten niet direct aan de buitenkant ziet. De voordelen en effecten zijn alleen op te merken op een veel subtieler niveau.

Helaas zijn we vaak gedreven door het resultaat in plaats van de oefening zelf. Bij fitness zien we na een tijdje onze spiermassa toenemen. De resultaten zijn zichtbaar en dat is leuk en motiveert ons.

Bij meditatie is er niet direct iets tastbaars te zien. Toch is ons brein ons meest waardevolle bezit. Met ons brein kunnen we denken, communiceren, liefhebben, en ervaren we de wereld om ons heen.

Wanneer we niet voor ons brein zorgen, raakt onze perceptie van de wereld om ons heen vervuild. We zijn hierdoor eerder geneigd om keuzes te maken die ons niet direct dienen. Hoe beter je voor je brein zorgt, hoe duidelijker je perceptie van de werkelijkheid is, en hoe beter de beslissingen die je maakt zijn.

Dagelijkse meditatie is fitness voor je brein, en is daarom essentieel.

5 Tips voor een dagelijkse meditatie sessie

Dagelijkse meditatie tip #1: Begin klein en gemakkelijk

Een dagelijkse meditatie sessie inplannen in makkelijker wanneer het een korte sessie is. Als je elke dag een uur moet inplannen, vergt dat veel meer van je discipline dan bijvoorbeeld 5 minuutjes.

Begin dus zeker met een korte sessie. Later kan je het altijd nog uitbreiden.

Zorg daarnaast ook dat je niets moeilijks doet. Geen vreemde meditatie met allemaal visualisaties of iets dergelijks. Richt je gewoon simpelweg op de ademhaling.

Dagelijkse meditatie tip #2: Mediteer in de ochtend

Wanneer je ’s morgens op staat is brein nog leeg. Hoe meer handelingen je maakt, hoe actiever je brein wordt. Kijk daarom of je direct nadat je wakker wordt kunt mediteren.

Je brein is dan nog vrij van prikkels en gedachten en je bent beter in staat om je te concentreren.

Bovendien kan er de rest van de dag niets meer tussen komen.

Dagelijkse meditatie tip #3: Onthoud waarom je mediteert

Persoonlijk vind ik het altijd erg lastig om iets te doen waarvan ik niet weet waarom ik het precies doe. Een van de redenen waarom ik in staat ben om een dagelijkse meditatie routine in mijn leven in te bouwen, is omdat ik mezelf er regelmatig aan herinner waarom ik het doe en wat de voordelen van mediteren zijn.

Bedenk voor jezelf dus een aantal goede redenen om dagelijks te mediteren. Dit is je motivatie om iedere dag weer je meditatie sessie te doen.

Dagelijkse meditatie tip #4: Laat verwachtingen los

Een van de grootste valkuilen van mediteren is dat we vaak snel resultaat willen zien. Wanneer dit niet lukt, raken we gefrustreerd, afgeleid en gedemotiveerd.

Zoals ik aan het begin van deze blog al aangaf, zijn de effecten van dagelijkse meditatie heel subtiel. Laat daarom eventuele verwachtingen helemaal los. Richt je op de practice zelf en verwacht niets. De voordelen zal je vanzelf gaan merken.

Dagelijkse meditatie tip #5: Zoek begeleiding

Dagelijks mediteren is lastig vol te houden als je niet precies weet wat je aan het doen bent. Hierboven gaf ik al aan dat het belangrijk is om te weten waarom je dagelijks mediteert.

Een dagelijkse meditatie sessie wordt makkelijker wanneer je begeleid wordt door iemand die er verstand van heeft. Dit kan een wekelijkse sessie bij jou in de buurt zijn. Maar misschien ook een meditatie app of een online meditatie programma.

Kijk wat bij je past en houd je aan het programma.

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

2 Responses

 1. Cecile

  Hallo Rolf,
  Ik mediteer nu elke morgen 10,soms 15 min.
  Elke keer na mijn yoga sessie,heel fijn,met slapende poezen rond mij.
  Maar er is een probleempje,ik krijg altijd speeksel in mijn mond en dan moet ik slikken, wat mij uit mijn concentratie brengt,ik hou mijn hoofd al rechter,maar het blijft gebeuren,ik kan dan denken ok dat hoort bij mij,dus niet erg ik doe gewoon verder,maar misschien weet jij een oplossing.
  Alvast vriendelijk bedankt.
  Cecile.?

  1. Rolf

   Hoi Cecile,

   Goed om te horen dat je elke dat aan het mediteren bent. Dat er speeksel wordt aangemaakt en je moet slikken is heel normaal en veel mensen hebben hier mee te maken tijdens meditatie. Het aanmaken van speeksel is een reactie van het parasympatische zenuwstelsel wat voor ontspanning in je lichaam zorgt. Wanneer je ontspannen bent, maakt je lichaam mee speeksel aan omdat je lichaam in ruststand is en voedsel kan verwerken. Dit wordt dus geactiveerd wanneer je mediteert.

   Wat je kunt proberen is om het puntje van je tong tegen je gehemelte aan te leggen. Dit voelt misschien wat onwennig in het begin, maar helpt bij veel mensen wel tegen het vaak moeten slikken.

   Hopelijk helpt dit je!

Laat een reactie achter