Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

18 mei 2021

Nadi’s – De onzichtbare energiebanen in je lichaam

/
Geplaatst door
/
Comments1

Wat zijn nadi’s eigenlijk?

De term nadi ken je mogelijk van de pranayama oefening ‘nadi shodana’, de wisselende neusgat ademhaling.

Misschien is het je ook opgevallen dat die oefening impact heeft op je energie. Heb je er weleens bij stil gestaan hoe dit eigenlijk komt?

In dit blog lees je er meer over! Je komt meer te weten over:

  • Wat nadi’s zijn
  • Wat de drie belangrijkste nadi’s zijn in ons lichaam
  • De relatie tussen de nadi’s en de chakra’s
  • Hoe je deze kennis over nadi’s praktisch kunt toepassen

Lees je mee?

wat zijn nadi's

Wat zijn nadi’s?

Nadi komt van ‘nad’ wat stroom of ‘flow’ betekent. Je kan de nadi’s hiermee zien als een soort energiekanalen. Dit klinkt waarschijnlijk een beetje abstract, maar vergelijk het eens met aderen. Zoals er bloed door de aderen stroomt, stroomt er energie (of prana, levenskracht) door de nadi’s.

Je kunt de nadi’s fysiek niet zien zoals je de aderen kunt zien, net zoals je energie niet fysiek in je handen kunt zien en bloed wel. Je kan het echter wel voelen en hoe bewuster je wordt, hoe beter je dit kunt voelen.

Mogelijk is het je ook wel opgevallen dat je energie anders voelt na een yogales.  Dit komt omdat je door yoga oefeningen de circulatie van energie door de nadi’s stimuleert.

nadi shodana quote

Wat doen nadi’s in ons lichaam?

Er wordt gezegd dat we in totaal zo’n 72.000 nadi’s in ons lichaam hebben. Dit is meer een schatting dan een exact aantal en geeft vooral een orde van grootte aan.

De nadi’s vormen samen een soort netwerk, net zoals bijvoorbeeld het zenuwstelsel een netwerk van zenuwen vormt. Ze zorgen ervoor dat ons hele lichaam van energie wordt voorzien.

De energie stroomt door ons energie lichaam heen, de Pranamaya kosha.

Als de nadi’s sterk en ‘vrij’ zijn dan kan de energie stromen. Als er ergens in het systeem blokkades zijn, kan de energie niet goed stromen en dit kan zicht uiten in gezondheidsklachten.

De drie belangrijkste nadi’s

In ons lichaam vinden we drie grote nadi’s:

Ida

Ida staat voor maanenergie (tha van hatha), yin, de mentale energie, ook wel de vrouwelijke energie. Het is gelinkt aan het parasympathische zenuwstelsel.

Het kanaal start in het muladhara chakra, gaat dan linksom het eerste chakra binnen en komt er rechts uit. Vervolgens gaat het weer rechts het volgende chakra in en komt het er links eruit, net zolang tot het uiteindelijk via het linkerneusgat naar buiten komt.

Pingala

Pingala gaat over zonenergie (ha van hatha), yang, de fysieke energie, ook wel de mannelijke energie. Het is gelinkt aan het sympathische zenuwstelsel.

Ook dit kanaal start in het muladhara chakra en stoomt precies volgens het spiegelbeeld van Ida. Uiteindelijk komt het via het rechterneusgat naar buiten.

Sushumna

Ook wel de ‘nadi van vuur’ genoemd. Dit is het centrale kanaal en loopt recht omhoog door de wervelkolom en door de chakra’s. Het eindigt bij het zevende chakra, sahasrara. Deze nadi bevindt zich tussen het Ida en Pingala kanaal in.

Sushumna is van zichzelf lege ruimte, er gaat niet automatisch energie doorheen. Als dit wel gebeurt bereik je Vairagya, oftewel een staat van transparantie. Een soort staat van onbevooroordeeld zijn, van innerlijke balans, waarin alles is zoals het moet zijn.

Het wordt daarom gezien als het kanaal van de ultieme balans van de mentale en de fysieke energie. Het kanaal van spiritueel bewustzijn.

Nadi’s en chakra’s

De snijpunten van Ida, Pingala en Sushumna worden chakra’s genoemd. Een chakra is dus eigenlijk een punt waar drie nadi’s samenkomen.

Chakra’s zijn ‘wielen’ van energie. Als je chakra’s openstaan, als ze vibreren, dan voel je je energiek.

Als de energie in een chakra geblokkeerd is, dan mis je op dat vlak dus energie. Dit kan leiden tot lichamelijke en psychische klachten. In de video hieronder vertellen we je wat meer over de chakra’s.

Yoga gericht op de nadi’s

Wanneer je hatha yoga beoefent ben je eigenlijk altijd bezig met het balanceren van de nadi’s. Of je nou asana’s doet, pranayama, mantra’s zingt, mediteert of nog iets heel anders doet, het heeft effect op de nadi’s.

Heel vaak gaat dit onbewust, maar soms kun je je hier ook juist heel bewust op richten. Dit kun je bijvoorbeeld doen door de nadi shodhana pranayama oefening.

Nadi shodhana pranayama

Shodhana betekent purificatie. Dus nadi shodhana is de oefening waarbij je je nadis zuivert. Het wordt ook wel wisselende neusgat ademhaling genoemd.

Je hebt hierboven kunnen lezen dat Ida via je linkerneusgat naar buitenkomt en Pingala via je rechterneusgat naar buiten komt, dus deze afwisseling zorgt ervoor dat er balans wordt gecreëerd tussen deze twee.

Op ons practice platform gaan we onder andere aan de slag met de nadi shodhana ademhaling 🙂

nadi shodana ademhaling

Swara yoga en Kundalini yoga

Zoals gezegd zijn eigenlijk alle yogavormen gericht op de nadi’s. Onderstaande twee yogavormen lichten we in het bijzonder nog toe omdat de directe link met de nadi’s daar goed zichtbaar is.

Swara yoga is een oude vedische wetenschap waarin de leer van de nadi’s wordt bestudeerd. Swara betekent letterlijk vertaald ‘geluid’, maar het betekent ook de continue stroom van lucht door een neusgat.

Het gaat over het observeren en controleren van de ademstroom in de neusgaten.

Kundalini yoga heeft als doel het opwekken van kundalini energie. Dit wordt bereikt door de ‘slapende’ energie die onderin de wervelkolom ligt ‘wakker’ te maken met yogaoefeningen.

Die slapende energie (kundalini shakti) wordt weleens vergeleken met een slapende slang die zijn weg naar boven zoekt. Als die energie wakker wordt, gaat het via Sushumna omhoog en activeert het de chakra’s.

Tips voor in het dagelijks leven

Nu je weet wat de nadi’s zijn en hoe dit systeem werkt, kun je hier zelf bewust meer invloed op uitoefenen. Hieronder een aantal tips!

  • Bij de meeste mensen is een van de twee nadi’s, Ida of pingala, dominant. Je kan dit ontdekken door op meerdere momenten op de dag je vinger onder je neus te houden en te voelen door welk neusgat je ademt. Vooral links? Dan is ida dominant. Vooral rechts? Dan is juist pingala dominant.
  • Heb je behoefte aan meer fysieke energie of wil je je analytisch denken stimuleren? Sluit je linker neusgat af en adem een aantal keer in en uit door rechts. Zo stimuleer je pingala nadi.
  • Heb je behoefte aan meer ontspanning en creativiteit? Sluit je rechterneusgat af en adem een aantal keer in en uit door links. Zo stimuleer je ida nadi.
  • Iets meer tijd en behoefte aan balans? Doe nadi shodhana. Als je deze oefening zonder kumbhaka (adem retentie) doet, is het geschikt voor iedereen en voor elk moment van de dag!

Maar onthoud vooral: elke vorm van yoga die je doet heeft effect op de nadi’s. Dus blijf vooral je practice doen, hoe die er ook uitziet!

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

1 Response

  1. Paulien

    Beste Mel, kan jij mij zeggen hoelang de lessen duren over de chakra’s? Wat jullie op dit moment voor 7,00 aan bieden?

    Hartelijke groet
    Paulien

Laat een reactie achter