Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

12 feb 2021

Starten met de Bandha’s: Mula Bandha, Uddiyana Bandha & Jalandhara Bandha

/
Geplaatst door
/
Comments0

Bandha.

Misschien heb je het woord wel eens gehoord tijdens de Yogales, of misschien heb je het ergens gelezen. Misschien ook niet.

Sommige Yogadocenten hebben het er iedere les over. Anderen nooit, of ze benoemend het niet direct.

Als beginnend Yogi zou ik me hier niet te druk over maken. Alle nieuwe houdingen, gecombineerd met de Yoga ademhaling zijn al lastig genoeg.

Maar wanneer je de basishoudingen goed beheerst en ook de Yoga ademhaling gaat min of meer vanzelf, kun je de intentie van de les misschien eens verschuiven naar de Bandha’s.

In deze blog leg ik uit wat een Bandha is, waarom het belangrijk is binnen de Yoga en welke verschillende soorten er zijn. Je komt onder andere te weten:

  • Wat de bandha’s zijn en waarom ze belangrijk zijn
  • Welke soorten bandha’s er zijn
  • Hoe en wanneer je met de bandha’s aan de slag kunt gaan

Lees snel verder! 🙂

Bandha

Wat is een Bandha en waarom is het belangrijk?

Het woord Bandha beteken ‘slot’. Door middel van een Bandha kun je dus iets op slot zetten.

Wat dan, vraag je je misschien af?

Door de Bandha’s te gebruiken kan je Prana, de levensenergie die we opwekken met Yoga, op slot zetten, behouden of sturen.

Prana

Prana is dus de levensenergie en is in andere tradities ook wel bekend als qi, chi, of ki.

Prana beweegt zich door het lichaam via de ademhaling. Wanneer we beter ademhalen, breiden we ook de prana in en om ons lichaam uit. We krijgen dus meer levensenergie.

Als het lichaam helemaal gereinigd en gezond is, dan kan prana optimaal door het lichaam stromen en voelen we ons volledig gelukkig en in balans. Wanneer er bepaalde blokkades in het lichaam zitten, kan prana hier niet goed door stromen en dit kan zich uiten in allerlei mentale, fysieke, emotionele, energetische en spirituele klachten.

Het type klachten wat je kan ervaren is afhankelijk van de grootte van de blokkade en de plaats in het lichaam waar de blokkade zich bevindt.

Met alle asana’s die we doen binnen de Yoga, maken we het lichaam sterker en gezonder en proberen we deze blokkades in het lichaam op te heffen zodat de levensenergie, prana, goed door het lichaam kan stromen en overal kan komen.

In de video hieronder leggen we je meer uit over wat prana precies is.

Leuk, maar waarom heb ik dan een Bandha nodig?

Met de Bandha’s zorgen we ervoor dat deze belangrijke levensenergie niet uit het lichaam ontsnapt. We moeten prana zoveel mogelijk bij ons proberen te houden, zodat we het kunnen gebruiken.

Er zijn drie belangrijke Bandha’s die we daarvoor kunnen gebruiken: Mula Bandha, Uddiyana Bandha & Jalandhara Bandha.

Hieronder een uitleg van deze drie verschillende soorten.

De drie Bandha’s

Mula Bandha – Bekkenbodemslot

Mula betekent ‘wortel’. Mula Bandha is het slot van de bekkenbodem. Hierbij span je je bekkenbodemspieren aan.

Mula Bandha correspondeert met het eerste Chakra, Muladhara Chakra. Het zorgt ervoor dat prana niet onder uit het lichaam weg kan stromen en beweegt de energie in je lichaam opwaarts.

Door Mula Bandha te activeren tijdens je Yoga oefeningen zorg je dus voor extra kracht en uithoudingsvermogen.

Bovendien biedt het activeren van het bekkenbodemslot ondersteuning voor de onderrug, waardoor sommige houdingen makkelijker uit te voeren zijn.

Om te beginnen met het oefenen van het bekkenbodemslot, is het het makkelijkste om dit gewoon in een zittende houding te doen.

Als je het gevoel hebt dat dit goed lukt, kan je hem ook in andere asana’s gaan oefenen. Dit geldt overigens ook voor de andere Bandha’s.

Uddiyana Bandha – Middenrifslot

Uddiyana Bandha is het middenrifslot en bevindt zich tussen de bekkenbodem en het diafragma. Uddiyana Bandha beweegt de prana omhoog door heel je lichaam heen.

Bovendien masseert het activeren van het middenrifslot de organen in het buikgebied.

Uddiyana Bandha activeer je door je navel naar de ruggengraat toe te bewegen en vervolgens omhoog te bewegen.

Het activeren van Mula Bandha, zorgt er automatisch voor dat Uddiyana Bandha ook al een beetje geactiveerd wordt.

Het fysieke voordeel van het middenrifslot is dat je de onderste buikspieren leert gebruiken tijdens je Yoga practice waardoor de onderrug minder belast wordt en asana’s makkelijker zijn vol te houden.

Wist je ook al dat er een middenrif ademhalingstechniek is? We vertellen je er meer over in de video hieronder!

Jalandhara Bandha – Keelslot

Jalandhara Bandha is het keelslot en zorgt ervoor dat prana niet uit het bovenlichaam wegvloeit.

Jalandhara Bandha activeer je door de kaaklijn naar achteren te brengen, je kruin omhoog weg te strekken en de kin richting de borst te bewegen.

Het fysieke voordeel van het keelslot is dat de ruggengraat in een goede positie komt. Wanneer dit het geval is heb je meer kracht en uithoudingsvermogen tijdens asana’s.

Maha Bandha

Wanneer je alledrie de Bandha’s tegelijk activeert, heet dit Maha Bandha. Pas Maha Bandha alleen toe als je alledrie de Bandha’s afzonderlijk goed beheerst.

Wanneer je dus iets leest over de Bandha’s of wanneer je Yogadocent het hier tijdens de les over heeft, weet je nu dus precies wat er bedoeld wordt.

In het begin kan het best even wennen zijn om met de Bandha’s aan de slag te gaan, maar het is zeker de moeite waard! Ga gewoon aan de slag, experimenteer en kijk wat het met je doet!

 

Ben jij al aan de slag gegaan met de bandha’s en wil je je ervaren hierover delen? Laat dan een reactie achter onder dit blog om anderen te inspireren!

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter