Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

22 apr 2016

Thuis zelf Yoga leren – 5 onmisbare tips

/
Geplaatst door
/
Comments6

Je bent vol goede nieuwe moed en wilt thuis zelf Yoga leren.

Je hebt gehoord dat Yoga goed is voor je flexibiliteit, je sterker maakt, dat je er rustiger van wordt en dat het goed is voor tal van andere dingen.

Bijna te mooi om waar te zijn!

Toch is dit niet overdreven. Yoga is een een methode om je hele leven weer in balans te krijgen. Daar hoort een fysiek sterk lichaam en een gezonde en scherpe geest bij.

Aan een sterk lichaam heb je niets als je mentaal nog steeds niet sterk in je schoenen staat en geen controle hebt over wat er in je hoofd omgaat.

En een scherpe geest brengt je veel verder als je lichaam ook vitaal en sterk is. Beide zijn dus belangrijk en kan je eigenlijk niet los van elkaar zien. Dit is een van de fundamentele gedachtes achter Yoga.

Goed, dat gezegd hebbende….

Waar begin je als je zelf thuis Yoga leren gaat?

Hieronder 5 tips die je op weg helpen om zelf thuis te beginnen met Yoga.

thuis zelf yoga leren

Thuis zelf Yoga leren – 5 tips

1. Zorg voor de juiste spullen

Voordat je start met thuis Yoga leren, is het belangrijk dat je de juiste spullen in huis hebt. Als je serieus Yoga wilt leren, dan raden we je aan om te investeren in een goede basisset van de juiste Yoga benodigdheden.

Wat heb je nodig als je zelf thuis Yoga leren gaat?

– Een Yogamatje; Er zijn hele goedkope matjes van een paar euro te koop, maar we raden je aan om te investeren in een iets duurzamer matje. De goedkope matjes zijn vaak erg dun, hebben weinig grip en gaan niet lang mee. Dit maakt je het Yoga leren een stuk lastiger en minder leuk.

Lees deze blog voor het kiezen van een goede Yogamat.

– Een Yogablok; Ken je die plaatjes waarbij je Yogi’s hun benen in hun nek ziet leggen? Dat is leuk, maar niet iedereen kant dit. Ieder lichaam is anders gebouwd en het is belangrijk om hier rekening mee te houden. Gebruik dus een Yogablok om je te ondersteunen tijdens het leren van de Yoga oefeningen.

– Als je alle voordelen van Yoga wilt ervaren is een Yogapractice met op het einde een meditatiesessie essentieel. Om goed te kunnen mediteren en niet gestoord te worden door fysieke ongemakken, raden we je aan om een meditatiekussen aan te schaffen. Hierop kun je gemakkelijker voor lange tijd comfortabel zitten.

– Overige dingen die je eventueel bij de hand wilt hebben als je Yoga gaat leren zijn; een strap / riem; een handdoekje; en een flesje water.

2. Weet waar je op gaat focussen

Zoals hierboven al aangegeven kan Yoga goed zijn voor tal van dingen. We raden je echter wel aan om op één of twee dingen te focussen als je begint met Yoga leren. Dit geeft je houvast en focus. Er zijn namelijk ontzettend veel stromingen en ook binnen dezelfde stroming kom je vaak grote verschillen tegen.

Het is prima om je in het begin alleen op het fysieke te richten. Bijvoorbeeld omdat je rugklachten hebt, omdat je fysiek sterker wilt worden of gewoon een paar kilo’s kwijt wilt. Hier is niets mis mee. Maar houd wel in je achterhoofd dat dit niet het echte doel is van Yoga.

Ook is het natuurlijk prima om je meer te richten op de meditaties wanneer je bijvoorbeeld merkt dat je wat meer rust en focus kunt gebruiken in je leven.

Daarnaast kan het natuurlijk ook gewoon zijn dat je doel is om de basisoefeningen te leren en dat je vanuit daar verder kijkt.

3. Weet welke Yoga oefeningen je wil leren

Als je de juiste spullen hebt en je weet waar je op gaat focussen, is het daarna van belang dat je weet welke Yoga oefeningen je moet leren om je te helpen bij hetgeen waar jij op focust.

Je kunt natuurlijk lessen bij een studio gaan volgen en dit aan je docent vragen. Hier kun je vervolgens thuis weer mee aan de slag. Maar je kunt ook vanaf het begin thuis Yoga leren.

Met YouTube filmpjes kun je een eind komen, maar uiteindelijk hangen de filmpjes niet helemaal samen om jouw te begeleiden naar het doel wat je voor ogen hebt. Het is vaak beter om te investeren een professioneel online programma, zodat je door middel van een aantal zorgvuldig samengestelde lessen toe werkt naar één doel. Yoga oefeningen leren gaat nu eenmaal makkelijker met een goed samengesteld programma.

Dit is bijvoorbeeld wat je gaat doen in onze online Yoga beginnerscursus. Het doel is om in 9 lessen kennis te maken met de basisoefeningen, de Yoga ademhaling, de basisfilosofie en de ontspanningsoefeningen.

Dit geeft je een goede en sterke basis en vanuit daar kun je kijken hoe je verder Yoga wilt leren en waar je je op wilt richten.

4. Thuis Yoga leren zonder oordelen

Een belangrijke tip als je thuis Yoga gaat leren, is dat je zo weinig mogelijk over jezelf probeert te oordelen. Het is allemaal nieuw voor je en sommige dingen heb je nog nooit gedaan. Dit kan vreemd, onwennig en moeilijk zijn. En dat mag.

Sta je zelf toe om een beginner te zijn. Geef jezelf de mogelijkheid om Yoga te leren zonder direct een oordeel over jezelf te hebben. Schuif gedachtes als ‘Ik kan het niet’, ‘Het lukt me niet’, ‘Dit is te moeilijk’, ‘Ik ben niet lenig genoeg’, ‘Dit is niets voor mij’, aan de kant en probeer je commitment te houden.

Als je vandaag commitment kunt houden, pluk je daar morgen de voordelen van.

5. Zorg voor een goede Yoga routine

Yoga leren zal het beste gaan wanneer je regelmatig op de mat stapt. Als je het drie dagen achter elkaar doet, dan weer twee weken niet, één keer wel etc. wordt het erg lastig om naar een doel toe te werken en progressie in je practice te zien.

Spreek daarom met jezelf af hoe vaak je per week gaat oefenen, hoe lang je gaat oefenen en op welk tijdstip je Yoga gaat doen. Yoga leren zit hem niet in het feit dat je je tenen aan kunt raken, maar in de routine en levensstijl die je er aan vast plakt.

Stap je vijf keer per week ‘s ochtends 20 minuten op je mat. Dan weet ik zeker dat met een heel snel tempo richting je doelen gaat en dat het niveau van je practice vooruit schiet.

Bovendien is het gewoon lekker om elke dag even bezig te zijn met een sterk lichaam en een gezonde en scherpe geest. Maak dus een Yogaroutine voor jezelf waaraan je je houdt.

Bonus tip!

Have fun! Heb plezier in je practice en zorg dat je het naar je zin hebt. Neem jezelf niet te serieus en wees bereid om om jezelf te kunnen lachen. Hou het speels en luchtig. Sta je zelf toe om fouten te maken en voor gek te staan.

Alleen deze speelsheid zal er al voor zorgen dat je ontzettend veel spanning in je lichaam los laat en dat zorgen als sneeuw voor de zon zullen verdwijnen.

Ontvang ons gratis Ebook!

Download direct ons gratis Ebook t.w.v. € 17! Laat je email achter en je kan meteen beginnen met lezen! Ook word je gratis lid van onze nieuwsbrief met leuke Yoga tips en info!

6 Responses

  1. Rolf

   Wat goed dat je zo jong al begonnen bent met Yoga! Wat vind je precies moeilijk? Dan kunnen we daar misschien wat tips over geven!

   1. Jantina

    Hallo rolf,

    Kwam toevallig via google op website.
    Ik zit nu helaas in een burn out en zocht iets om lichaam en geest positief en in balans te krijgen. Ben bezig met therapie maar nu wil ik yoga erbij doen ook omdat goed is voor mijn geest tot rust te krijgen. Zou ik dat thuis zelf kunnen doen of liever op sportschool wat raad jij aan????

    1. Rolf

     Hi Jantina! Wat vervelend zeg!

     Goed dat je met Yoga aan de slag wil, ik denk dat dit je zeker kan helpen en ondersteunen. Beide is een goede optie, zowel naar een Yogaschool gaan als thuis aan de slag met Yoga. Het is maar net wat je persoonlijke voorkeur heeft. Een combinatie werkt vaak ook goed.

     Mocht je thuis aan de slag willen met Yoga, kijk dan eens naar onze beginnerscursus:

     https://www.yogavoorbeginners.com/

     Succes!

 1. Jordie

  Hey Rolf,

  Ik ben net begonnen met yoga, met doel om meer kracht en balans te krijgen en meer een te worden met me lichaam.
  alleen vroeg ik mij af, kan ik gewoon gaan zitten en meegaan met de flow van oefeningen? dus gewoon doen wat er in je opkomt en een bepaalt aantal ademhalingen in die houding blijven? of is dit niet de juiste manier om yoga te beoefenen?

  1. Rolf

   Hey Jordie! Je kunt altijd meegaan met de flow als je je daar goed bij voelt. Het is alleen wel zo dan elke houding andere effecten heeft en een ander doel. Als je bewust ergens aan wilt werken, dan is het misschien handiger om een bepaalde les sequence te volgen. Je hebt dan een bepaald doel, en daar werk je in een les bewust naartoe. Dit heb je niet als je gewoon maar meegaat met de flow.

Laat een reactie achter