Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

27 dec 2022

Ida en pingala – de yin en yang energie

/
Geplaatst door
/
Comments0

Ida en Pingala vormen samen met Sushumna de drie belangrijkste nadi’s in ons lichaam.

Nadi’s zijn een soort energiekanalen in ons lichaam. Net als dat we kanalen hebben waar bloed door heen stroomt, hebben we ook kanalen waar energie doorheen stroomt.

Je kunt ze niet zien, dus het is begrijpelijk dat je dit misschien een beetje vaag of zweverig vindt.

Maar ondanks dat je energie niet kunt zien, kun je het wel voelen. Na ademhalingsoefeningen voel je je anders toch? Na een yogales ook… En na een stressvolle presentatie ook…

Dat heeft allemaal met energie te maken en dus met Ida en Pingala.

Maar wat zijn Ida en Pingala precies? In deze blog kom je daar meer over te weten. Zo lees je:

  • Wat Ida en Pingala zijn
  • Waar Ida en Pingala zich bevinden
  • Wat Sushumna met Ida en Pingala te maken heeft
  • Hoe je adem gelinkt is aan Ida en Pingala
  • Oefeningen om Ida en Pingala te balanceren

Lees je mee?

Ida en pingala

Vraag en antwoord

1.Wat zijn Ida en Pingala?

Ida en Pingala vormen samen met Sushumna de drie belangrijkste nadi’s (energiekanalen) van ons lichaam.

2.Waar bevinden Ida en Pingala zich?

Sushumna nadi bevindt zich in de lengte van onze wervelkolom en Ida en Pingala bewegen zich daar kronkelend omheen.

Ida en Pingala beginnen dus allebei onderin de wervelkolom. Vanuit daar gaat Ida eerst via de rechterkant omhoog en Pingala via de linkerkant omhoog.

Hoe stromen Ida en Pingala door ons lichaam?

Zoals gezegd zijn Sushumna, Ida en Pingala de 3 grootste energiekanalen (nadi’s) in ons lichaam. Ida kun je vergelijken met yin energie en Pingala kun je vergelijken met yang energie.

Hoe Ida en Pingala precies lopen in ons lichaam is niet helemaal duidelijk.

Er wordt vaak gezegd dat Ida en Pingala allebei onderin de wervelkolom beginnen (bij het mooladhara chakra). Vanuit daar gaat Ida aan de linkerkant van de wervelkolom omhoog om vervolgens bij ieder chakra van kant te wisselen.

Pingala doet dit dan precies andersom, dus beginnend aan de rechterkant. Hierdoor kruisen ze elkaar steeds (bij de chakra’s) en gaan ze spiraalvormig omhoog als een soort kronkelende slangen rondom de sushumna nadi.

Echter worden in de yogi teksten de precieze details van het verloop van Ida en Pingala niet beschreven, dus het blijft een beetje onduidelijk.

Er wordt ook wel gedacht dat deze nadi’s enigszins het verloop van de Blaasmeridiaan (zoals uitgelegd volgens de Chinese geneeskunde) lijken te volgen.

Als deze energiekanalen goed stromen, dan is jouw energie in balans en kan je bewustzijn zich ontplooien. Je voelt je in balans met jezelf en je omgeving.

Ida

Ida representeert de linkerkant van ons lichaam. De adem stroomt hierbij via het linkerneusgat.

Het linkerneusgat is verbonden met de rechterkant van onze hersenen en met het parasympathisch zenuwstelsel. Onze linkerkant staat dan ook voor onze yin kant, de vrouwelijke of maan kant. Het is ook onze mentale energie.

Ida heeft een verkoelende energie.

In deze video legt Rolf meer uit over het parsympathisch zenuwstelsel.

Ida in balans

Als Ida goed kan stromen, dan zorgt het voor creativiteit, gelijkmoedigheid, gegrondheid, zelfvertrouwen, kalmte en een goede intuïtie. Ook zorgt het voor dat je je goed kunt uiten op alle vlakken.

Blokkades in Ida

Als Ida niet lekker kan stromen, dan voel je je vaak rusteloos en niet helemaal jezelf. Je denkt vaak negatiever, voelt je onzeker en maakt je sneller druk om kleine dingen. Je kan je ook emotioneel uit balans voelen.

Pingala

Pingala staat voor de rechterkant van ons lichaam en stroomt hierbij via het rechterneusgat. 

Het rechterneusgat is verbonden met de linkerkant van de hersenen en met het sympathisch zenuwstelsel. De rechterkant staat voor onze yang kant, het mannelijke en de zon. Dit is ook onze fysieke energie.

Pingala heeft een verwarmende energie.

In deze video kom je meer te weten over het sympathisch zenuwstelsel.

Pingala in balans

Als Pingala in balans is dan kom je vol energie je bed uit, voel je je gemotiveerd en alert en heb je zin om dingen te ondernemen. Je kunt logisch nadenken, makkelijk beslissingen maken en goed informatie verwerken.

Blokkades in Pingala

Als Pingala niet goed stroomt, dan voel je je moe, lethargisch en heb je weinig energie. Je hebt meer moeite om jezelf tot iets te zetten en om zelfdiscipline op te brengen.

Ida en Pingala en de ademhaling

Ida en Pingala zijn dus nauw verbonden met de ademhaling.

Het schijnt zo te zijn dat, in een gezonde situatie, onze ademhaling zo’n beetje elke 90 seconde van kant wisselt. Dus het ene moment adem je vooral door links, het volgende moment adem je vooral door rechts.

Als je ziek bent, dan zit er veel meer tijd tussen deze wisseling van kant.

Als je vooral ademt door je rechter neusgat, dan betekent dat dat je in yang staat bent. Pingala is dan actief. Oftewel, je sympathisch zenuwstelsel is actief. Als je achter de computer aan het werk bent bijvoorbeeld dan is dit vaak het geval.

Als je vooral ademt door je linker neusgat, dan betekent dat dat je in yin staat bent. Ida is dan actief. Oftewel, je parasympathische zenuwstelsel is actief. Je lichaam is dan in rust stand.

Sommige activiteiten zijn meer geschikt bij specifieke activiteit van juist Pingala of Ida. Zo schijnt het voor het bedrijven van de liefde bijvoorbeeld beter te zijn Ida actief is.

Eerst even je ademhaling checken dus… 😉

Oefeningen voor balans in de Ida en Pingala

1.Nadi shodana

Nadi shodana is bij uitstek de oefening om deze twee nadi’s te balanceren. Deze Pranayama oefening wordt ook wel een reinigingsoefening voor de nadi’s genoemd. Je doet de oefening alsvolgt:

  • Zorg dat je comfortabel zit. Adem rustig in en uit en sluit je ogen.
  • Breng je wijsvinger en middelvinger van je rechterhand tegen elkaar aan en vouw ze naar binnen.
  • Leg je duim op je rechterneusgat zodat deze afgesloten wordt en adem in door je linkerneusgat.
  • Leg je ringvinger op je linkerneusgat zodat deze afgesloten wordt en adem uit door je rechterneusgat.
  • Adem in door je rechterneusgat, sluit deze daarna af met je duim en adem uit door je linkerneusgat.
  • Blijf dit een aantal minuten herhalen.

Op ons practice platform gaan we onder andere aan de slag met de nadi shodhana ademhaling.

nadi shodana ademhaling

2.Lig op je zij

Wanneer je merkt dat je meer door rechts ademt en je wilt dit veranderen, dan kun je op je rechterzij gaan liggen. Maak van je rechterarm een kussentje en steun daar met je hoofd op. Blijf hier een aantal ademhalingen liggen.

Hierdoor wordt je linkerkant gestimuleerd.

Misschien is het je weleens opgevallen dat er vaak na shavasana wordt gezegd om op je rechterzij te rollen? Dit is onder andere omdat hierdoor de ademhaling door links aanweziger wordt. Aangezien links de yin kant is, eindig je de les hierdoor kalm en rustig.

3.Verplaats je gewicht naar een bil

In plaats van op je zij te gaan liggen, kun je ook je gewicht verplaatsen naar een bil. Dus als je je linkerneusgat wil stimuleren, kun je je gewicht verplaatsen naar je rechterbil.

4.Visualisatie

Ook een visualisatie kan balans brengen in Ida en Pingala.

  • Zorg dat je comfortabel zit. Sluit je ogen en adem rustig in en uit. Sta jezelf toe om te ontspannen.
  • Verdiep je ademhaling en focus je op een diepe buikademhaling. Doe dit een paar minuten.
  • Stel je dan een grote, lichtgevende bal van energie voor die zich boven je hoofd bevindt.
  • Stel je voor hoe deze energie door alle drie de nadi’s naar beneden stroomt: door Ida, Pingala en Sushumna.
  • Visualiseer hoe deze energie alle negatieve energie met zich meeneemt en hoe daar licht en positieve energie voor in de plaats komt.
  • Blijf dit doen voor zolang het prettig voelt. Focus je daarna weer bewust op je ademhaling en open rustig je ogen.

Ida en Pingala in het dagelijks leven

Misschien blijf je de nadi’s een beetje een abstract concept vinden. Dat is prima. Het gaat er om dat je je realiseert dat alles wat jij doet effect heeft op jouw energie.

Wat je eet, hoe je beweegt, wat je denkt, hoe je slaapt, je omgeving – noem het maar op. Alles heeft effect op jouw energie.

In plaats van jezelf te zien als een soort speelbal, die geleid wordt door deze energie, is het goed om je te realiseren dat jij zelf invloed uit kunt oefenen op je staat van zijn.

Dus wees je bewust van je voeding, stap op je mat en doe je ademhalingsoefeningen. Het hoeft niet ingewikkeld te zijn, maar je moet het wel zelf doen!


Heb je vragen of een opmerking? Laat het hieronder weten. We vinden het altijd leuk om van je te horen! 

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter