Sukhasana – alles over de gemakkelijke houding
Sukhasana: zo lastig als de benaming zo gemakkelijk is de houding zelf. Sukhasana, wat letterlijk ‘gemakkelijke houding’ betekent, wordt vaak gebruikt als meditatie houding of zittende houding bij het doen van ademhalingswerk (pranayama).
Je kent deze houding waarschijnlijk nog beter als de kleermakerszit ;).
Het lijkt zo makkelijk, maar is het dat ook echt? Waar let je op bij het uitvoeren van deze houding?
In deze blog leggen we je meer uit over deze ogenschijnlijk gemakkelijke houding. Zo vertellen we meer over:
- De functie van de houding en welke spieren je gebruikt tijdens Sukhasana
- Het gebruik van props
- Waarom Sukhasana een hele belangrijke rol heeft gespeeld in de yoga filosofie
Lees je mee?
Vraag en antwoord
1.Wat is sukhasana?
Sukhasana wordt ook wel easy pose, gemakkelijke houding of kleermakerszit genoemd. Het is een houding die vaak wordt gebruikt als zithouding tijdens meditatie.
Deze houding wordt vaak gedaan aan het begin of einde van een yogales.
2.Hoe voer je sukhasana uit?
Ga zitten in kleermakerszit. That’s it. ;). Verderop in deze blog vind je tips hoe je de houding kunt aanpassen.
De functie van Sukhasana
Easy pose is oorspronkelijk bedoeld als meditatiehouding. Het is een zittende houding die de beoefenaar uitnodigt om naar binnen te keren. De houding geeft rust aan het zenuwstelsel en je maakt gemakkelijk verbinding met de adem.
Doordat de zitbotten stevig in de mat geduwd kunnen worden, is de wervelkolom recht en kan de energie vrijstromen door de nadi’s.
Dit is gemakkelijker gezegd dan gedaan, want het vraagt hedendaags nogal wat van het lichaam! Zo zijn wij niet meer gewend om de knieën voor langere tijd te buigen en ook een lange gestrekte wervelkolom kost ons veel energie.
Het gebruik van props of het doen van voorbereidende oefeningen gaat je hierbij helpen! Hieronder vertel ik daar meer over.
Extra ondersteuning tijdens Sukhasana
Het ondersteunen van je lichaam betekent niet dat de houding minder effect heeft. In tegendeel zelfs! Het lichaam ondersteunen nodigt haar uit om weerstand los te laten, spieren te ontspannen en maakt het gemakkelijker om de mind te kalmeren.
Je zult merken dat je na verloop van tijd minder ondersteuning nodigt hebt. Je bereikt vervolgens ook dat ‘sub-voordeel’: leniger worden ;).
Hoe kun je de houding aanpassen?
Het ondersteunen van je lichaam op de juiste manier begint bij goed voelen. Wat heb je nodig? Waar voel je te veel stretch? Wat zou voor jou fijner zijn? Op basis daarvan ga je de houding aanpassen. Zo kun je:
1. Een deken onder je zitboten en enkels plaatsen
Dit heeft een verzachtend effect voor je enkelgewrichten.
2. Het verhogen van het zitvlak met blokken, een kussen of een meditatiebank
Dit heeft meerdere voordelen: Zo geeft het minder frictie in je kniegewricht en is het gemakkelijker om het bekken te kantelen en de rug recht te houden.
Daarnaast zijn op deze manier de knieën lager dan de heupen (hierdoor maakt je lichaam geen stresshormonen aan en kun je gemakkelijker ontspannen).
3. Het ondersteunen van de knieën
Plaats onder beide knieën een blok of kussen, zo zorg je ervoor dat de zwaartekracht na verloop van tijd, niet te veel stretch veroorzaakt in de liezen.
4. Het gebruik van mudra’s
Ook het gebruik van Mudra’s kan gezien worden als hulpmiddel. Mudra’s helpen je namelijk te concentreren.
In onderstaande video legt Melanie je uit waarom een goede meditatiehouding zo belangrijk is.
Welke spieren gebruik je in Sukhasana?
Laten we even voorop stellen dat je de gemakkelijke houding ‘actief’ uitvoert. Hiermee bedoelen we dat je de juiste uitlijning kiest en niet onderuit op je mat zit 😉
Je zult een opening ervaren in de liezen. De rug zal zich strekken en verstevigen, maar ook de borstspieren zullen zich ontspannen doordat de schouders neutraal of iets naar elkaar toe komen.
De trapezius spier (nekspier), welke bekend staat als boosdoener voor hoofdpijn en nekklachten, kan ontspannen.
Verder is de houding uitstekend geschikt om stress gerelateerde klachten te verminderen of verhelpen. Dit heeft alles te maken met de rust en stabiliteit welke je traint in Sukhasana. Dit is dan ook een van de reden waarom het een veel gebruikte houding is aan het eind van een asana practice voor de meditatie.
Wist je dat?!
Wist je dat sukhasana de aanleiding is om asana’s (yoga houdingen) aan de yogafilosofie toe te voegen?
Monniken kwamen er al snel achter dat Sukhasana gemakkelijker voor een langere tijd aan gehouden kon worden, als zij eerst wat rek- en strekoefeningen deden.
Het is dus niet zo gek, dat ook wij wat discomfort ervaren in deze ‘easy pose’.
Voorbereidende houdingen
Nu je overtuigd bent van de vele voordelen van Sukhasana, wil je vast weten welke houdingen je voorafgaand het beste kunt doen! Ik zet ze hier voor je op een rijtje:
1. Rug strekkingen
Zoals downwardfacingdog en dangling, maar ook twist zoals een gedraaide buikhouding.
2. Heupopeners
Hierbij kan je denken aan: Happy baby, Frog pose en Duifhouding.
3. Hartopeners
Dit draagt bij aan een ontspannen bovenlijf. Bijvoorbeeld: Broken wing, Melting hart en Cow face.
Waarom doen we asana’s voorafgaand aan meditatie?
Sukhasana heeft dus een nauwe verbinding met meditatie. Maar waarom besteden we dan zoveel aandacht aan het fysieke lichaam, met voorbereidende houdingen en kennis over de anatomie?
Bij meditatie gaat het erom dat je je volledig concentreert op een object, woord of onderwerp en daar volledig in opgaat. Dit kan alleen wanneer je minder afgeleid wordt.
Afleidingen kunnen vanalles zijn, bijvoorbeeld een pijnlijk lichaam, de input van de zintuigen en de dwalingen van gedachtes in het hoofd.
Het doen van een asana practice voor je meditatie zorgt ervoor dat je meer lichaamsbewustzijn creëert. Het doen van Pranayama- of pratyahara oefeningen kan je helpen bij het verstillen van gedachtes en of externe prikkels.
Voordat jij je mat opstapt is het handig om je af te vragen wat je vandaag nodig hebt.
Is het rust in je lichaam? Neem dan de tijd voor asana met bijvoorbeeld een yinles. Is het rust in je gedachtes? Maak dan een combi van wat houdingen, Pranayama en meditatie.
Heb je behoefte aan uitdaging en wil je zweet op je mat? Zoek een uitdagende Hatha les uit!
Wil je direct aan de slag? Het practice platform staat bomvol diverse lessen. Zo is er voor elk moment en elke gemoedstoestand een geschikte les te vinden.
We hopen je wat meer inzicht te hebben gegeven in de achtergrond van Easy pose. Heb je vragen? Stel ze gerust!
Dit is een gastblog van Roos Kweekel van www.zenergieonline.nl en te volgen via @yoga.met.roos en Yoga met Roos
Dit vind jij ook leuk!
Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘♀️🤸
Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.Begin direct
Yoga inspiratie mails 🙏
Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.