Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

12 aug 2019

Moeilijke Yogahoudingen – 10 tips hoe je ermee omgaat

/
Geplaatst door
/
Comments0

Moeilijke Yogahoudingen.. Voor de een is het Bakasana, voor de ander de Cobra houding.

We zijn allemaal anders, en dus zijn moeilijke yogahoudingen niet universeel. Iedereen vind iets anders uitdagend.

Soms zoeken we de uitdaging bewust op, maar op andere momenten zit het ons juist in de weg. We blijven daardoor vaak in practices hangen met asanas die in onze comfortzone zitten.

Groei vinden we echter buiten onze comfortzone, en dus is het belangrijk om die uitdaging aan te gaan. Hoe je dat doet, leg ik je graag uit in dit blog!

moeilijke Yogahoudingen

De uitdaging van moeilijke Yogahoudingen

Toen ik 10 jaar geleden startte met Yoga had ik een carrière in de sales en marketing. De hele dag deals sluiten en onderhandelen in een rap tempo. Na een drukke werkdag was een yogales erg fijn om tot rust te komen.

Toch had ik regelmatig tijdens de lessen nog last van de hectiek van de dag en dat uitte zich vaak in een gefrustreerd gevoel als een yogahouding me niet lukte.

Inmiddels ben ik als persoon veranderd en wat rustiger geworden (mede dankzij yoga en meditatie ?), maar nog steeds merk ik weleens lichte frustratie als ik een asana niet onder controle krijg.

Lang heb ik gedacht dat ik de enige was en niet het gevoel gehad dat ik dit kon uitspreken. Want het is natuurlijk niet ‘yoga’ om jezelf te veroordelen op het uitvoeren van een yoga houding.

In mijn jaren als teacher zag ik echter dat veel meer yoga beoefenaars moeite hebben met moeilijke yogahoudingen.

Een gevoel van falen of opgeven kan ervaren worden. En dat gevoel mag er zijn, maar weet ook dat je er iets aan kunt doen.

In de tien tips hieronder vertel ik je graag hoe je dat aanpakt.

melanie poldervaart

10 Tips die helpen bij moeilijke yogahoudingen

Tip 1: Adem in, adem uit

Dit klinkt misschien een beetje flauw, maar je adem kan echt helpen om de rust in jezelf te bewaren. Aan frustratie heb je niets. Je spieren en hersenen hebben zuurstof in het bloed nodig om goed te functioneren.

Een rustige ademstroom betekent een positieve energie die door je lichaam gaat. Zorg dus dat je niet met een versnelde of onrustige ademhaling een asana uitvoert. Inhale, exhale, repeat.

Tip 2: Besef dat er geen goed of fout is

Het fijne van Yoga is dat er geen goed of fout bestaat. Het gaat er niet om of je de houding precies zo kan doen als de docent of een foto op instagram.

Het is nooit de bedoeling dat je je eigen lichamelijke en geestelijke grenzen over gaat.

Yoga kent geen competitie, je doet het voor jezelf, niet voor een ander. Elke asana mag je doen op jouw manier, binnen jouw grenzen. En het mooie is, dat die grenzen geen vast gegeven zijn, maar altijd in beweging.

Tip 3: Vraag hulp

Je hoeft niet alles zelf te doen. Vraag gerust hulp aan je docent, een mede cursist, of – als je thuis yoga beoefent – zoek filmpjes op YouTube die stap voor stap de betreffende yogahouding doornemen.

Als je het ongemakkelijk vindt om tijdens de les om uitleg te vragen, loop dan gerust voor of na een les met je vragen langs bij de docent. Daar zijn teachers voor: om jou te begeleiden ?

rolf van baalen

Tip 4: Probeer opnieuw, oefening baart kunst

Het is een gegeven dat wanneer je iets – wat dan ook – vaker doet, dat je verbetering zult ervaren. Dat kan lichamelijk zijn, maar ook geestelijk. En keep in mind, zoals Boeddha ooit zei:

“Het gaat niet om de bestemming, maar de reis er naar toe.” – Buddha

Je leert van de stappen die je neemt naar het doel toe, niet van het doel zelf.

Tip 5: Doe een aangepaste variant

Veel yoga houdingen kennen een aangepaste versie. Zo kun je de plank met de knieën op de grond doen, de downward facing dog met gebogen benen en de boot of boom met je tenen op de grond.

Je hoeft niet gelijk de uiteindelijke versie te kunnen. Stap voor stap kom je er wel, en daar leer je nog veel meer van. Vraag je docent naar opties of zoek online naar aangepaste asana’s.

Tip 6: Gebruik hulpmiddelen

Veel yoga poses kun je een stukje gemakkelijker maken met behulp van yoga hulpmiddelen. Denk daarbij aan riemen, blokken en bolsters.

Ze brengen de grond als het ware een stukje omhoog, of geven je extra steun of balans. In mijn vorige blogs kun je meer lezen over hoe je een yoga blok kunt gebruiken, een yoga riem en yoga bolster.

Tip 7: Hak de asana in stukjes

Wat ik zelf een fijne manier vind, is de asana is stukjes hakken. Voor mij was bijvoorbeeld de halve maan altijd een uitdaging, die nog wel eens een vervelend gevoel in me los maakte.

Naast het gebruik van een blok om mijn hand op te zetten, leerde een docent mij om de asana in kleine stukjes te hakken.

Ik verdeelde het in 8 stukjes. Je leert zo de focus te hebben op ieder afzonderlijk stukje en daardoor voelt het anders, want je hoeft voor je gevoel niet een hele berg te beklimmen.

Misschien doe je lange tijd maar 3 of 4 stukjes van het geheel, maar omdat die stukjes lukken, krijg je meer vertrouwen. En met dat vertrouwen kun je weer de volgende stukjes oppakken.

Tip 8: Wees mindful

Start elke asana die je lastig vindt met de juiste intentie en focus. Wees in het nu.

Laat los dat het de vorige keer niet lukte en dat het de volgende keer ‘ook wel niet zal lukken’. Dat is namelijk geen relevante informatie voor dit moment.

Richt je aandacht op de asana, op dit moment, in deze ruimte. Wil je meer weten over Mindfulness, lees dan deze blog van Rolf.

yoga quote

Tip 9: Omgaan met lichamelijke weerstand

Het kan zo zijn dat je een asana niet helemaal lukt vanwege een lichamelijke beperking. Misschien ben je herstellende van een blessure of heb je net als ik knieën en heupen die net even anders zijn dan gemiddeld.

Voor mij is dat een beperking bij het uivoeren van een aantal asana’s. Het kan lichamelijk gewoonweg niet.

De kunst is om een lichamelijke weerstand die veroorzaakt wordt door een lichamelijk beperking mentaal te benaderen.

Zeg tegen jezelf dat het okay is hoe je hem nu uitvoert en dat dat je grens (voor nu) is. Wees lief voor en trots op je lichaam!

Tip 10: Omgaan met mentale weerstand

Naast een lichamelijke weerstand kan er ook sprake zijn van een mentale weerstand. Misschien durf je de Bakasana of hoofdstand niet te doen of voelt een twist niet lekker.

Het is belangrijk om bij een mentale weerstand je grenzen niet over te gaan. Grenzen opzoeken is geen probleem, maar dwing jezelf niet om het direct te overwinnen.

Een betere manier is gewoonweg beseffen dat het een mentale weerstand is.

Spreek in jezelf uit dat je het eng of spannend vindt en probeer te ontdekken waarom dat zou kunnen zijn. Misschien ben je vroeger eens gevallen of heb je je rug eens verdraaid.

Het benoemen van je weerstand en de mogelijke reden daarvan scheelt al de helft. De andere helft is jezelf rustig bij de hand nemen en stap voor stap de betreffende asana te oefenen.

Succes!

Namasté,

Lisanne


Dit is een gastblog van Lisanne van Superyoga.nl

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter