Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

22 jun 2018

Hoe gebruik je een Yoga blok?

/
Geplaatst door
/
Comments0

Dit is een gastblog van Lisanne van Superyoga.nl


Yoga hulpmiddelen zijn fijn om te gebruiken als yogi of yogini. Of je nu net begint of al een pro bent, het gebruik van bolsters, riemen en blokken kan heel waardevol zijn.

Eén van de meest bekende yoga props is het yoga blok, ook wel yoga brick genoemd. In dit artikel vertel ik jou alles over het gebruik van yogablokken tijdens het beoefenen van yoga.

Heb je nog geen yogablok, maar wil je deze graag aanschaffen? Neem dan hier een kijkje in het yogablokken assortiment van Superyoga.nl

yogablok

Hoe gebruik je een yoga blok?

Een yogablok kan op verschillende manieren gebruikt worden, en zorgt ervoor dat jij bepaalde yogaoefeningen gemakkelijker uit kunt voeren. Wanneer je bijvoorbeeld nog net niet lenig genoeg bent om een bepaalde positie te bereiken, leg je een blok op de yogamat en kun je de oefening alsnog goed uitvoeren.

Een yogablok is letterlijk een steuntje en zal jou waanzinnig goed helpen om bepaalde asana’s makkelijker uit te oefenen en tegelijkertijd voorkomen dat je blessures oploopt. Breng de grond iets dichter bij je hoofd, knieën, handen en voeten door een yogablok op de grond te leggen, en zorg ervoor dat je de houding makkelijker bereikt.

Je kunt een yoga blok op verschillende zijden plaatsen waardoor je kunt spelen met verschillende hoogtes. De meeste yogablokken zijn rechthoekig waardoor je gebruik kunt maken van drie verschillende hoogten.

Asana’s met yoga blokken

Een blok kan bij talloze yogaoefeningen een uitkomst zijn. Hieronder een aantal Asana’s waar een yogablok heel handig kan zijn.

Brughouding:

Op het moment waarop je een blok gebruikt bij de brughouding (Setu Bandha Sarvangasana) wordt deze de ondersteunende brughouding genoemd. Leg bij de uitoefening van de brug een blok tussen je onderrug en je billen. Bekijk hier hoe Melanie dit uitvoert.

Halve Maan Houding

De halve maanhouding (Ardha Chandrasana) is een asana waar een blok heel handig kan zijn. Je plaats het blok onder de hand die naar de grond rijkt. Kies de zijde van het blok die een prettige hoogte voor je is. Op die manier breng je de grond naar boven toe en kun je de houdingen gemakkelijker uitvoeren.

Hurkzit:

De hurkzit (Malasana) lijkt zo simpel maar is voor velen een uitdaging. Met de voeten plat op de grond de billen naar beneden brengen, zorgt voor veel wankele yogi en yogini’s :). Als je een blok onder de billen plaats heb je een steuntje. Vanuit daar kun je steeds proberen of je de houding kunt doen zonder te leunen op het blok. Je voeten wat verder uit elkaar plaatsen is trouwens ook een goed tip! Of een opgerold handdoekje onder de hielen leggen.

Kameel Houding:

De kameel (Ustrasana) is een uitdagende yoga houding. Het gebruik van 2 blokken kunnen de asana een stukje makkelijker maken. Plaats aan de buitenkant van je voeten 2 blokken. Kies een kant van het blok die voor jou een prettige hoogte is (de lange zijde brengt de grond logischerwijs het meest naar boven toe). Je kunt dan bij het uitvoeren van de kameelhouding de handen op de blokken plaatsen in plaats van op de hielen.

Schoonmaken van je yoga blok

Een vraag die we regelmatig krijgen in onze shop is hoe je yogablokken schoon maakt. Kurk blokken hebben een open structuur en kun je niet in de wasmachine of droger doen. Daar is het veel te gevoelig voor. Je kunt kurk met een (goed uitgeknepen) natte doek met natuurlijke zeep schoonmaken. Daarna nog even een met een uitgeknepen doek met alleen water een keertje afnemen om zeep-resten te verwijderen.

De meest foam blokken kunnen in de wasmachine. Check altijd wel even het wasvoorschrift natuurlijk en gebruik natuurlijke zeep. Bamboe blokken hebben een gesloten structuur, voelen glad aan en zijn vaak behandeld met een coating. Deze blokken kun je gemakkelijk afnemen met een natte doek.

Welk yoga blok is geschikt voor mij?

Bij het kopen van een yogablok kun je letten op het formaat en het materiaal. Zo zijn er blokken van bamboe, foam en kurk. Het ene materiaal is wat zachter dan het andere en bijvoorbeeld bamboe is erg duurzaam wat niet voor foam geldt. Wat voor jou het prettigst is, is een kwestie van voelen en uitproberen.

Zelf gebruik ik graag blokken van kurk, omdat deze zwaarder zijn dan blokken van bamboe of foam. Mijn ervaring is dat je hierdoor wat stabieler in houdingen staat. Bovendien heb je meer grip met kurk. Daarnaast vind ik het belangrijk dat blokken van kurk en bamboe duurzamer zijn dan foamblokken.

Het meest voorkomende formaat van een yoga blok is 23 cm lengte, 12 breedte en 7,5 cm dikte. Er zijn ook grotere blokken verkrijgbaar voor bijvoorbeeld langere yogi’s en yogini’s. De gemiddelde yoga kurkblokken wegen ongeveer 500/600 gram.

Bij Superyoga.nl vind je Yogablokken van verschillende materialen. Bekijk hier het assortiment!

Een korte samenvatting: gun jezelf letterlijk een steuntje in de rug of breng de vloer naar je toe met dit yoga hulpmiddel. Forceer niets en probeer wat voor jou het beste werkt. Je zult merken dat een yogablok een fijne toevoeging is aan jouw yoga practice, of je nu een beginner of ervaren bent.

Tip: Gebruik 2 blokken tijdens een les, dat is handiger dan 1. Je kunt dan namelijk aan beide zijden van je yogamat een brick leggen, zodat je hier makkelijk naar kan reiken bij verschillende asana’s. Steeds draaien en keren kan je uit de flow halen van een les.

Succes!

Lisanne van Superyoga.nl

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter