Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

5 jun 2018

Hoe gebruik je een yoga riem?

/
Geplaatst door
/
Comments0

Dit is een gastblog van Lisanne van Superyoga.nl


Het is handige yoga tool; de yoga riem. Maar hoe gebruik je een yoga riem? In dit blog geef ik je graag een aantal tips.

Yogariem

Iedere yogi of yogini voelt weleens de frustratie wanneer een yogapose niet helemaal lukt zoals jij het zou willen.

Allereerst… er is geen goed of fout! Perfectie is niet belangrijk bij het beoefenen van yoga en de yogaposities hoeven niet perfect te worden uitgevoerd. Dit is uiteraard makkelijker gezegd dan gedaan, want stiekem willen we allemaal het beste uit ons zelf halen en daar is natuurlijk ook niks mis mee.

Houd toch in je achterhoofd dat je het voor jezelf doet, voor je body en mind. Je doet het niet voor de docent of je degene op de mat naast je :).

Het kan fijn zijn bij een aantal asana’s om hulpmiddelen (ook wel yoga props genoemd) te gebruiken.

Een yoga riem (ook wel yoga strap genoemd) bijvoorbeeld kan, indien je deze op een goede manier gebruikt, zeker wat frustraties wegnemen en een lastige pose voor jou wat gemakkelijker maken. Yoga riemen zijn als het ware verlengstukken van jouw armen.

Wanneer gebruik je een yoga riem?

Een yoga riem is niet alleen een goed hulpmiddel voor beginnende yogi’s of yogini’s, maar ook voor gevorderden.

Voor een beginner is het vooral een hulpmiddel: het zorgt ervoor dat je met je handen net wat verder kunt reiken. Voor doorgewinterde yogi’s en yogini’s is het vooral een verdiepingsmiddel: houdingen die ze al goed onder controle hebben kun je met een yoga riem een extra dimensie geven.

Het gebruik van een yogariem voor beginners zorgt er met name voor dat je minder druk op je lichaam uitoefent (met name bij de rug en schouders) en je jezelf in al jouw enthousiasme niet overbelast.

Je zult merken dat je door het gebruik van een yoga strap sneller flexibeler wordt en net dat laatste zetje krijgt om meer uit een houding te halen.

Een riem gebruik je dus als je ofwel voelt dat je een houding, met name in rug en nek, te krampachtig moet uitvoeren. Ofwel als je een asana goed onder controle hebt, maar wat extra uitdaging zoekt.

Hoe gebruik je een yoga riem?

Wanneer je het idee hebt dat je ergens niet bij kunt of een asana niet lang kunt volhouden, pak dan een yogariem erbij. Je rug, nek of schouders forceren is het laatse wat je wil bij een yoga houding en dan biedt dit hulpmiddel een uitkomst.

Hieronder staan een aantal asana’s waarbij de riem een veel gebruikte yoga prop is.

Asana’s met een yoga riem

Zittende of staande tang

Bij de Tang houding, zowel zittend als staand is een ‘extra stukje arm’ voor veel mensen van harte welkom. Je doet de riem om het midden van de voetzolen en pakt vervolgens de riem aan beide kanten beet met je handen.

Zorg dat je armen gebogen blijven en de schouders niet opgetrokken. Door zacht aan de riem te trekken kun je de rug verlengen, borst richting knie richten en neus richting je tenen. Doe dit op het ritme van je adem.

Boot houding

De Boot is een geweldige houding en heeft vele voordelen, maar door de combinatie van buikspieren, rugspieren én balans is het over het algemeen voor de meeste beoefenaars geen favoriete houding :)!

Mijn ervaring is dat door een riem te gebruiken, de houding een stuk leuker wordt. Je brengt de riem om het midden van de voetzolen of, als je de houding met gebogen benen uit oefent, om de knieholtes. Met je handen houd je de riem aan beide kanten vast en breng je je borst naar voren, zodat je een mooie rechte rug en nek hebt.

Ook kan je de riem met de gesp vastmaken, zodat het een ‘loop’ wordt en deze om het midden van de rug doen. Door het gebruik van een riem bij de Boot pose zul je merken dat je ook veel beter balans kunt houden, omdat je de druk op de buik en rugspieren iets verlicht.

Gomukhasana (koeienkop)

Een andere pittige houding is de Koeienkop. Het ziet er zo simpel uit: twee handen vastpakken op je rug, maar voor de meesten is het een enorme uitdaging. Een ideale houding dus om te doen met een strap zodat je stap voor stap de schouders en de borst kunt openen, en de houding steeds iets verdiept.

Pak de riem beet met de arm die je bovenlangs brengt en laat de riem naar beneden hangen. Met je andere hand kun je nu de riem pakken en met de vingers steeds een stukje verder naar beneden en boven schuiven. Forceer niet en hou de schouders laag en zo ontspannen mogelijk.

De Danser

Ook de Danser is een asana die je kunt vergemakkelijken met een riem. Lukt het jou niet om je voet te pakken? De yogariem is ook bij deze pose een fijn verlengstuk. Breng de riem om je wreef of enkel en pak de riem met 1 hand beet als je de Danser doet met één arm naar achter. Zorg dat je je bovenlichaam naar voren richt en je arm licht gebogen, anders zet je je schouder op slot.

Als je gevorderde bent en de armen bovenlangs doet, pak dan de riem met beide handen. Je brengt daardoor de ruggenwervels in een mooie rechte lijn.

Subtiel stretchen, niet forceren!

Ee yoga riem kan er stap voor stap voor zorgen dat je asana’s die eerst onmogelijk leken toch kunt uitvoeren. Het aller belangrijkste is dat je een riem alleen gebruikt om subtiel te stretchen.

Oefen niet teveel kracht uit en houd je armen, schouders en nek zoveel mogelijk ontspannen. Een riem is niet bedoeld om te trekken en duwen. Dus forceer niet, dan kan je vervelende blessures krijgen.

Welke yogariem is geschikt voor mij?

Bij de aanschaf van een yogariem kun je letten op de lengte, de typesluiting en het materiaal. Zelf gebruik ik graag een lange riem, want zo weet je zeker dat je altijd voldoende lengte hebt.

Yogariemen zijn verkrijgbaar in lengtes van 180 cm tot 250 cm. Qua materiaal zou ik altijd een dik geweven katoen adviseren, dus geen synthetische stoffen. Synthetische stoffen kunnen namelijk snijden of glijden in de handen.

De beste sluiting is een metalen D-ring. Metaal is super stevig en een D-ring is gemakkelijk te verstellen.

Bij Superyoga.nl vind je verschillende yogariemen in verschillende lengtes en kleuren. Bekijk hier het volledige assortiment!

Namasté,

Lisanne

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter