Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

15 mei 2018

Hoe gebruik je een Yoga bolster?

/
Geplaatst door
/
Comments0

Dit is een gastblog van Lisanne van Superyoga.nl


Naast een yogamat zijn er nog een aantal hulpmiddelen die je kunt gebruiken tijdens het beoefenen van yoga. Denk bijvoorbeeld aan yogablokken, riemen en bolsters. In dit blog leg ik graag aan jou uit hoe je een yoga bolster kunt gebruiken.
Yoga Bolster

Wat is een Yoga bolster?

Een yoga bolster is een stevig langwerpig kussen met een ronde (of soms rechthoekige) vorm gevuld met boekweitkaf. De gemiddelde grootte van bolsters zijn 60/65 cm lang en 20/25 cm diameter. Het gebruik van een bolster kan zorgen voor een diepere ontspanning en werkt als extra ondersteuning van de rug, nek, onderrug, knieholtes, armen en benen tijdens het uitvoeren van verschillende asana’s.

Bolsters kunnen gebruikt worden tijdens specifieke yogahoudingen met een herstellende werking en bij verschillende actieve yogahoudingen/asana’s. Vooral bij Yin Yoga en Restorative Yoga wordt dit hulpmiddel vaak gebruikt. Ook voor meditatiesessies zijn bolsters een handig hulpmiddel. Ik licht graag 5 yoga houdingen toe waarbij je een bolster kunt gebruiken.

Child Pose

De child pose ook bekend als Balasana of de kindhouding is een houding waarbij je je goed kunt ontspannen en stress uit je lijf kunt verdrijven. Daarnaast zorgt het voor een goede stretch van de flanken. De child pose is erg fijn om tussen de intensievere asana’s te doen en komt in bijna alle yoga practices voor.

Hoe gebruik je een bolster bij de kindhouding?

Ga op handen en knieën zitten en breng je billen naar beneden, zodat deze op je onderbenen steunen, richting de hielen. Leg een bolster in de lengte onder je borst en laat je hoofd op het andere uiteinde rusten. Leg je armen langs de bolster en ontspan. Je kunt er voor kiezen de armen ontspannen langs de bolster te leggen of uit te strekken om de zijkanten van je lichaam meer te stretchen.

Spinal Twist

De liggende spinal twist houding heeft enorm veel voordelen voor lichaam en geest. Zo is de houding goed voor de flexibiliteit van de rug, worden de buikspieren gestimuleerd en zorgt het voor ontspanning. Hier kun je meer lezen over de voordelen van gedraaide houdingen. Zittende en liggende gedraaide asana’s kun je verdiepen en ondersteunen met een bolster.

Hoe gebruik je een bolster bij een twist?

Leg de bolster op jouw yogamat en ga aan het uiteinde van de bolster zitten. Ga rustig op je buik op de bolster liggen en laat je bovenlichaam en je hoofd op de bolster rusten. Trek je benen vervolgens op en leeg deze op elkaar. Haal rustig adem en voel hoe de asana zich bij iedere uitademing verdiept.

Heart opener, liggende vlinder houding

Ook deze yoga oefening is perfect om te ontspannen en tot rust te komen. Bij de liggende vlinderhouding stel je je hart open en laat de goede energie door je lichaam stromen. De houding zorgt ervoor dat het borstgebied meer ruimte krijgt, waardoor de ademhaling rustiger en makkelijker wordt. Daarnaast is het natuurlijk een mooie bekkenopener.

liggende vlinder

Hoe gebruik je een bolster bij de vlinder?

Ga aan het uiteinde van de bolster zitten en ga rustig op de bolster liggen. Je kunt een gevouwen handdoek op het uiteinde van de bolster leggen, zodat je hoofd iets hoger ligt. Je kunt je armen en handen op je buik leggen, maar ook naast je lichaam of gespreid (voor extra borstopening). Open de knieën langzaam naar de zijkant en concentreer je nu voor enige tijd op je ademhaling.

Legs up the wall, Viparita

Heb jij last van rusteloze benen en kom je hierdoor moeilijk in slaap? Dan is de gebroken kaarshouding, ook wel Viaprita, echt een aanrader. Daarnaast is de houding ook heerlijk als je even wilt ontspannen en jouw benen en rug wilt stretchen. Door je billen en onderrug op een bolster te leggen, kan de houding net wat fijner aanvoelen bij de onderrug en kun je je op jouw ontspanning focussen.

Hoe gebruik je een bolster bij de gebroken kaarshouding?

Ga met je billen zo dicht mogelijk bij een muur liggen. Leg vervolgens een bolster onder je heupen en strek je benen, zodat zij helemaal tegen de muur liggen. Rol naar voren zodat je billen tegen de muur rusten en de bolster onder je onderrug ligt. Strek je armen boven je hoofd, sluit je ogen en ontspan.

Savasana

De laatste houding van elke yogales is de Savasana, ook wel de lijkhouding genoemd. De bedoeling van deze houding is dat je compleet ontspant en jezelf weer oplaadt voor alles wat komen gaat. Bij de Savasana houding kun je één of meerdere bolsters gebruiken om verschillende lichaamsdelen te ondersteunen. Zo kun je bijvoorbeeld een bolster in je knieholten of onder je rug leggen.

Hoe gebruik je een bolster bij de Savasana?

Het belangrijkste bij het uitvoeren van de lijkhouding is dat je jezelf prettig voelt en open staat voor complete ontspanning. Laat alles en iedereen om je heen volledig los en focus op jezelf. Ga op je rug op de yogamat liggen en leg één of meerdere bolsters waar jij deze maar prettig vindt. Dat is voor iedereen anders. De plek die de meeste als zeer pretiig ervaren is onder de knie holtes. Op die manier kan de wervelkolom beter aansluiten op de ondergrond en dat zorgt voor en ontspannen rug.

Waar let je op bij de aanschaf van een Yoga bolster?

Als je een bolster aanschaft is het belangrijk dat je goed kijkt of deze gevuld is met boekweitkaf. Dit biedt goede ondersteuning. Een katoenen vulling is vaak te zacht. Daarnaast is het belangrijk dat de bolster minimaal 55 cm lang is. Klik hier om naar het assortiment met Yoga bolsters van Superyoga te gaan. Er zijn vele kleuren en prints verkrijgbaar tegenwoordig, dus je kunt het matchen met je mat of als je het thuis gebruikt, met je interieur. Ik vind het kussen namelijk ook heel leuk staan op de bank en handig voor een fijne ‘evening stretch’ thuis voor het slapen gaan 🙂

Namasté,

Lisanne

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter