Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

24 apr 2016

Ardha Chandrasana (de halve maanhouding)

/
Geplaatst door
/
Comments0

Ardha Chandrasana, de Sanskriet naam voor de Halve maanhouding. Deze Asana is een staande Yoga houding, waarbij je op een been staat.

Deze Yoga houding kan als een uitdaging gezien worden, omdat er behalve spierkracht ook andere (misschien nog wel belangrijkere) punten meespelen.

Ik vond Ardha Chandrasana in het begin ook een grote uitdaging, omdat ik merkte dat ik snel uit de houding viel. Totdat ik een aantal handige ontdekkingen deed… En deze wil ik natuurlijk graag met je delen!

ardha chandrasana

Voordelen van Ardha Chandrasana

Ardha Chandrasana is een Asana die veel voordelen heeft. Eigenlijk zou je dit bij iedere Asana kunnen neerzetten, omdat iedere Yoga houding zijn eigen doelen heeft. Deze noem je ook wel target areas.

Sowieso kun je van deze Yoga houding zeggen dat het een staande houding is die extentie vraagt van de ruggengraat. Onder andere de enkels, bovenbeenspieren, bilspieren en de ruggengraat worden versterkt.

Daarbij open je de borst en krijgen de longen en het hart meer ruimte. Het borstgebied krijgt een stretch, net zoals onder andere de hamstrings en de schouders.

Ook kun je aan de zijkant van het lichaam een stretch voelen. Als je de rechterkant uitvoert, voel je de rechterflank en bij de linkerkant, de linkerflank.

Een ander voordeel is dat je je evenwicht traint doormiddel van focus.

Behalve deze fysieke voordelen, kan de houding ook prettig zijn als je onder andere last hebt van angstaanvallen, stress en vermoeidheid. Ardha Chandrasana focust zich op het creëren van balans en centering.

Wat heb je nodig voor Ardha Chandrasana?

Om Ardha Chandrasana op een veilige manier uit te voeren, kan het prettig zijn om gebruik te maken van een Yoga mat. Op deze manier heb je een goede grip en ben je minder in staat om weg te glijden.

Daarbij is het handig om een Yoga blok bij de hand te hebben. Deze kan je ondersteuning bieden in het opbouwen van Ardha Chandrasana. Leg dit Yoga blok bij voorkeur aan de voorkant van je Yoga mat. Als je de houding gaat uitvoeren is dit de meest tactische plek waar je snel bij kunt.

Ook is het belangrijk om goed opgewarmd in deze houding te starten. Vaak wordt Ardha Chandrasana gedaan na een Yoga serie en midden in een serie van een aantal staande Yoga oefeningen.

Dit zorgt ervoor dat je deze Yoga houding goed opgewarmd en zo optimaal mogelijk kunt uitvoeren.

Een Yoga serie zoals bijvoorbeeld de Zonnegroet voor Ardha Chandrasana is dus zeker een aanrader.

Hoe voer je Ardha Chandrasana uit?

Je kunt Ardha Chandrasana op verschillende manieren opbouwen. Wat mij helpt is om in Trikonasana te starten.

Vervolgens buig ik mijn voorste been en breng ik het gewicht over mijn voorste standbeen heen. Ik blijf mijn bekken naar de zijkant van de Yoga mat wijzen en mijn knie van mijn standbeen wijst naar de voorkant van de Yoga mat.

Je bovenste hand blijft waar hij in Trikonasana al was en je onderste hand breng je op het Yoga blok dat je voor je tenen van je voorste voet plaatst.

Ook kun je ervoor kiezen om geen Yoga blok te gebruiken als je merkt dat je focus en evenwicht goed aanvoelen.

Vervolgens breng je je achterste been van de grond en strek je deze van het lichaam af. Span de buikspieren, bilspieren en bovenbeenspieren aan. Probeer dit been in een rechte lijn met de ruggengraat te brengen.

Je kijkt naar voren of richting je bovenste arm. Net wat prettig aanvoelt voor de nek.

Adem krachtig door voor 6 tot 9 Yoga ademhalingen. Breng vervolgens je achterste been weer richting de Yoga mat en kom terug in Trikonasana.

Vervolgens wissel je van kant.

Focus in Ardha Chandrasana

Misschien heb je deze Yoga houding net al direct geprobeerd en had je al meteen het idee dat het heel lastig was. Of misschien ging de uitvoering van Ardha Chandrasana best wel goed!

Het kan beiden zo zijn. En het mooiste is dat dit niet alleen aan de fysieke uitvoering van de houding ligt.

Sterker nog; je zult merken dat er een ander aspect is dat misschien nog wel een veel grotere impact op de houding heeft. Namelijk…

FOCUS.

Ik kan het niet vaak genoeg aangeven, maar focus is één van de belangrijkste elementen van een Yoga houding. Waar is je focus? Bij de houding? Bij andere gedachten?

Als je Ardha Chandrasana nogmaals uitvoert, dan is het zeker aan te raden om dit belangrijke aspect eens mee te nemen.

Focus je op de houding zelf. Breng je focus naar het bekkengebied en de stand van het bekken, terwijl je door blijft ademen met de Yoga ademhaling.

Haal de kracht uit je adem en je focus op de Yoga ademhaling. En zie wat dit voor je kan betekenen. Voel het in plaats van te denken.

En wat als ik nu nog steeds niet in Ardha Chandrasana kom?

Focus is erg belangrijk, maar het geeft niet direct een garantie voor succes. Raak dus niet gefrustreerd als het even niet lukt. Dit geldt voor alle Asana’s.

Zie het als een manier om aan jezelf te kunnen werken. Stapje voor stapje. Geef jezelf de tijd en de ruimte om te oefenen.

Oefen dus gerust tegen de muur als dat je helpt. Of breng je achterste been iedere keer een klein stukje verder omhoog.

En dan ben ik heel benieuwd naar je ervaringen over een aantal maanden!
Laat je het me weten via een reactie hieronder? Dat zou super zijn!

Succes! 🙂

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter