Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

24 apr 2019

Yoga voor thuis – 14 redenen waarom het hele gezin er wat aan heeft!

/
Geplaatst door
/
Comments0

Yoga voor thuis wint aan populariteit. De flexibiliteit die thuis yoga biedt, is voor veel mensen een reden om voor deze vorm te kiezen.

In onze drukke maatschappij is het vaak makkelijker om je agenda te vullen dan hem te legen. Zeker wanneer je daarnaast ook nog een gezin draaiende houdt, kan het ontzettend lastig zijn om tijd voor jezelf te vinden.

Maar binnen het gezin ben je een team en sta je niet alleen. Je wilt zorg dragen voor de anderen, maar zelf ook in balans blijven. Yoga voor thuis kan hier uitstekend bij helpen. In dit blog vertel ik je graag hoe dat zit!

Yoga-voor-thuis

De dagelijkse drukte van het gezin

Een gezin runnen is niet makkelijk en kost ontzettend veel tijd. Werken, de kinderen naar school brengen, halen, koken, wassen en huishoudelijke taken.. Het vult de dag moeiteloos op.

En dan is er nog sport. Je vindt het belangrijk dat het hele gezin gezond blijft en sport hoort daar natuurlijk bij. De kinderen naar voetbal of tennis brengen lijkt een kleine moeite, maar voor je het weet heb je het gevoel de taxichauffeur van de familie te zijn.

Waar is de tijd voor jezelf, en ook niet geheel onbelangrijk, voor elkaar?

De invulling van onze tijd als gezin lijkt min of meer vast te staan. “Iedereen doet het tenslotte op deze manier”, zul je vast wel eens denken.

Toch zijn er andere mogelijkheden om je tijd te managen binnen het gezinsleven. Door hier slim mee om te gaan heb je meer tijd voor jezelf, elkaar en als bijkomend voordeel houd je er ook nog wat geld aan over!

Yoga voor thuis, het antwoord op een gezin in balans

Wanneer je een gezin draaiende wilt houden, is het belangrijk om dingen efficiënt aan te pakken. Buiten het werk om is er tenslotte maar weinig tijd voor de berg aan taken die het gezinsleven met zich meebrengt.

Yoga kan gezien worden als sport, een middel om te ontstressen, een stimulans tot zelfontwikkeling, een gezonde levensstijl én een middel om verbinding te vinden met jezelf en elkaar als gezin.

Concreet gezien kan Yoga je dus helpen om als gezin gezond en fit te blijven, persoonlijke ontwikkeling te stimuleren en een goede band met elkaar op te bouwen. En het mooie is, je hoeft er de deur niet voor uit!

Together quote

Thuis aan Yoga doen

Stel je eens voor dat je als gezin samen en afzonderlijk van elkaar, thuis kunt practicen. Alle ritjes naar sportclubs zijn verleden tijd. Niet alleen bespaart dit ontzettend veel contributiegeld, ook geeft het veel meer rust. Je hoeft namelijk niet langer rekening te houden met tijden van halen en brengen.

In plaats daarvan heb je iedere avond tijd om een gezonde maaltijd op tafel te zitten, en kun je je verder richten op wat huishoudelijk taken en tijd voor jezelf en elkaar.

Om toch te werken aan je fysieke fitheid, helpt een regelmatige asana practice om fit te blijven. Je kunt ervoor kiezen om dit samen te doen, of alleen. Alles kan, want jij bepaalt wanneer en welke les je wilt volgen.

Redenen om met het hele gezin aan yoga te doen

Omdat Yoga zo breed is, zou het onterecht zijn om alleen de voordelen van lichamelijk fitheid en meer ruimte in je agenda te benoemen.

Er zijn namelijk nog veel meer voordelen om met het hele gezin aan yoga te doen. Je kunt daarbij denken aan:

 • Verbinding met elkaar
 • Elkaar inspireren
 • Elkaar assisten
 • Een veilige omgeving
 • De woning als veilige basis
 • Meer ruimte voor ‘me-time’
 • Wederzijds support
 • Regelmatig bewegen
 • Gezonder en bewuster eten
 • Andere prioriteiten
 • Quality time en mindful leven
 • Openstaan voor spiritualiteit
 • Intenties ontwikkelen
 • Het is betaalbaar

Waarschijnlijk klinken sommige voordelen van hierboven nog wat abstract. Geen probleem! Want hieronder leg ik ze graag wat beter uit 🙂

1. Verbinding met elkaar

Wanneer het hele gezin aan Yoga doet, werk je niet alleen aan jezelf, maar ook aan een verbinding met elkaar. Je groeit daardoor dichter naar elkaar toe en hebt een gemeenschappelijk iets om over te praten, iets dat je verbindt.

2. Elkaar inspireren

Iedereen haalt wat anders uit zijn of haar practice. Door deze inzichten met elkaar te delen kun je elkaar inspireren tot nieuwe inzichten en diepgang.

3. Elkaar assisten

Wanneer je thuis practiced, kun je elkaar helpen bij het assisten. Zo verbeter je niet alleen de practice van de persoon op de mat, je leert zelf ook ontzettend veel over Yogahoudingen.

4. Een veilige omgeving

Wanneer je allemaal aan Yoga doet, ontstaat een open sfeer waar over gevoelens gesproken kan worden. Iedereen gaat namelijk een ontwikkeling door, waardoor het gemakkelijker wordt om elkaar écht te begrijpen.

5. De woning als veilige basis

Door een kalme sfeer in huis te creëren, zijn uitdagingen van de buitenwereld gemakkelijker te verdragen. De kans op stress en burn-outs wordt daardoor kleiner.

6. Meer ruimte voor ‘me-time’

Soms wil je je gewoon even terugtrekken. Als yogi herken je dat gevoel vast en zeker. Wanneer het hele gezin aan Yoga doet, ontstaat er waarschijnlijk meer begrip voor tijd voor jezelf omdat iedereen dit gevoel herkent.

Wanneer je ervoor kiest om thuis aan yoga te doen, is ophalen en wegbrengen naar de sport niet langer nodig. Zeker met meerdere kinderen scheelt dat ontzettend veel stress en het geeft je meer ruimte in je agenda voor jezelf.

7. Wederzijds support

Yoga helpt je om met jezelf aan de slag te gaan, maar ook om de verbinding met anderen te zoeken. Hoewel je je focust op je eigen geluk ontstaat er daardoor ook ruimte en bewustwording voor een gemeenschappelijk geluk als gezin.

Yoga voor thuis

8. Regelmatig bewegen

Steeds meer gezinnen kampen met overgewicht en een ongezonde levensstijl. Een regelmatige asana practice zorgt dat het gezin fit blijft. En omdat je het niet alleen doet, moedig je elkaar aan!

9. Gezonder en bewuster eten

Als gezin eet je vaak samen. Door samen voor een gezond levensstijl te kiezen werk je niet alleen aan de gezondheid van jezelf, maar iedereen die je liefhebt om je heen. Natuurlijk kan je daarin nog een stapje verder gaan door geen ongezonde snacks meer in huis te halen en te leren om mindful te eten.

10. Andere prioriteiten

Samen kiezen voor een bewustere levensstijl, kan ervoor zorgen dat je je prioriteiten anders legt. In plaats van de hele avond op de bank hangen en tv kijken, neem jij misschien even tijd voor een goed boek, een meditatie of een lekkere practice.

11. Quality time en mindful leven

Door de Yoga lifestyle te leven, wordt het gemakkelijker om te genieten van kleine momenten. Tijd doorbrengen met je geliefden wordt zoveel mooier wanneer je het mindful doet!

12. Openstaan voor spiritualiteit

In onze samenleving staat spiritualiteit vaak nog steeds bekend als ‘vaag en zweverig’. Door in het gezin een veilige sfeer te creëren geef je een duidelijk signaal af dat spiritualiteit niet raar is, en er ruimte is voor spirituele ervaringen.

13. Intenties ontwikkelen

Door thuis te oefenen met het helpen van anderen, moedig je aan om hetzelfde te doen buiten de deur. Je stimuleert hierdoor mooie intenties en helpt elkaar als gezin om er te zijn voor anderen, zowel binnenshuis als daarbuiten.

14. Het is betaalbaar

Ik heb hem eerder al genoemd, maar online Yoga is ontzettend betaalbaar. Een Yogacursus die het hele gezin kan gebruiken, is aanzienlijk goedkoper dan talloze losse sportabonnementen.

Vinden wat voor jullie werkt

Ieder gezin is constant aan verandering onderhevig, en natuurlijk is dat logisch. Kijk maar eens naar jezelf, was jij precies dezelfde persoon tien jaar geleden?

Wanneer je als gezin samenleeft, is het daarom logisch dat de dynamiek binnen het gezin constant verandert. Soms kun je het goed met elkaar vinden, en op andere momenten wat minder.

Dat is helemaal niet erg, maar het is belangrijk om iets te hebben wat je verbindt en tegelijkertijd de ruimte biedt voor individuele vrijheid.

Om de kans van slagen te optimaliseren dat Yoga voor thuis ook bij jou werkt kun je bijvoorbeeld denken aan:

 • Plan een vast moment in voor je individuele of gezamelijke practice
 • Kies een Yogavorm die bij je past en je helpt groeien
 • Creëer een rustige sfeer en denk daarbij bijvoorbeeld ook aan je interieur
 • Voorkom verleidingen. Haal bijvoorbeeld geen ongezonde snacks meer in huis

En misschien wel het belangrijkst van allemaal: zorg dat je allemaal achter de keuze staat om Yoga voor thuis een kans te geven!

Misschien is niet iedereen direct enthousiast wanneer je over Yoga voor thuis begint, en dat is prima. Het is echter belangrijk om ervoor te zorgen dat iedereen in het gezin blij is met de keuze. En is dat niet zo, dan doe je het toch gewoon alleen? 🙂

 

Wat helpt jouw gezin om rust te vinden in de dagelijkse drukte? Deel je tips en advies in een comment hieronder! 

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter