Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

3 jan 2022

Yoga Cobra houding, massage voor de organen!

/
Geplaatst door
/
Comments5

Yoga Cobra houding, in het Sanskriet ook wel de Bhujangasana genoemd, is een Yoga houding die (al dan niet met aanpassing) voor zowel beginnende als gevorderde Yogi’s erg prettig kan zijn.

Het is een van de bekendere houdingen en met een goede reden, want de houding biedt veel voordelen!

Benieuwd welke dat zijn? En ben je benieuwd hoe je deze houding stap voor stap kunt uitvoeren?

In deze blog vertellen we je:

  • Hoe je de cobra houding uitvoert
  • Wat de voordelen zijn van de cobra houding
  • Hoe de cobra past in de zonnegroet serie

Lees je mee?

Vraag en antwoord

1.Wat is de cobra houding?

De cobra houding is een achteroverbuiging waarbij je op je buik ligt en op je handen steunt. De houding wordt ook wel slanghouding genoemd, omdat het lijkt op een cobra die z’n kop omhoog steekt omdat hij zich bedreigt voelt.

2.Wat zijn de voordelen van de cobra houding?

De houding heeft veel voordelen, zoals het strekken van de borstspieren waardoor je meer ademruimte krijgt.

Uitvoeren van de Yoga Cobra

Het uitvoeren van de Yoga Cobra is niet moeilijk, maar het is wel van belang dat je de houding goed uitvoert. Zo zorg je ervoor dat je je lichaam niet forceert en je de positieve effecten ervaart van deze houding.

Houd de armen vooral iets meer gebogen als je dat prettiger vindt. En kijk niet te ver naar boven.

Daarbij is het belangrijk dat je de oefening op het ritme van de adem uitvoert. Zo kun je de stretch van de Yoga Cobra optimaal ervaren.

cobra

De Yoga Cobra in 8 stappen

1. Je begint bij het uitvoeren van de Yoga Cobra op je buik. Het lichaam maakt contact met de grond, waarbij ook je voorhoofd op de grond rust. Je handen liggen langs je lichaam.

2. Vervolgens plaats je de handpalmen recht onder de schouders ter hoogte van de borst of een klein stukje daarvoor. De schouders zijn laag en de handpalmen wijzen naar voren.

3. De benen liggen dicht langs elkaar en de bovenkant van de tenen liggen op de grond.

4. Op een inademing kom je aan de handen omhoog. Niet te hoog, maar zover als voor jou goed voelt. Je strekt de ellebogen niet door. Je houdt een kleine buiging in de ellebogen.

5. Roteer je bekken richting de grond, zodat je niet in je onderrug gaat hangen.

6. Je maakt lengte en strekt je kruin weg. Vanuit daar open je de borst, terwijl je schuin naar boven kijkt.

7. Houd de schouders laag.

8. Op een uitademing kom je weer rustig terug naar de grond. Doe dit drie keer en bij de derde keer houd je de Yoga Cobra houding een aantal seconden vast.

9. Adem rustig door in deze houding. Gebruik hierbij de totale Yoga ademhaling.

Bekijk ook onze video over het uitvoeren van de Cobrahouding:

Voordelen van de houding

Er zijn vele voordelen te benoemen bij het uitvoeren van de Yoga Cobra.

Zo open je de borst en geeft deze een stretch. Op deze manier krijg je ruimte bij het ademen en warm je de voorkant op. Ook bouw je kracht op in de schouders en armen.

Daarnaast masseer je de organen bij het uitvoeren van deze houding. Denk hierbij vooral aan de organen ter hoogte van de buik en de nieren.

De Yoga Cobra als onderdeel van de Zonnegroet

De Yoga Cobra zie je ook terug in de Zonnegroet. Dit is een serie van verschillende Yoga oefeningen, asana’s, die op een dynamische manier uitgevoerd worden.

Het voordeel van het beoefenen van de Yoga Cobra in een serie als de Zonnegroet, is dat je hierbij het gehele lichaam opwarmt en gebruik maakt van goede voorgaande oefeningen en oefeningen die na de Yoga Cobra komen in deze serie.

Je voert de oefeningen dynamisch, op het ritme van de ademhaling uit. Zo kom je in een ‘flow’, waardoor de energie optimaal door je lichaam gaat stromen.

Wil je de yoga cobra houding en de zonnegroet uitvoeren en vind je het fijn om dat in een les te doen? Op ons practice platform vind je heel veel lessen zodat je direct hiermee aan de slag kunt!

Ben jij fan van de Yoga Cobra houding of vermijd je de houding liever? Laat het ons weten in een comment!

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

5 Responses

    1. Hoi Rene,

      Dankjewel voor je reactie. Goede vraag! Ik snap dat in eerste instantie de houdingen veel op elkaar lijken. Ik ga m’n best doen om je een aantal verschillen duidelijk te maken:

      Bij de Cobra houding plaats je je handen ter hoogte van je schouders. Inademend komt je bovenlichaam van de grond en houd je je armen licht gebogen. De benen duw je in de grond.

      Bij de Opwaartse Hond houding plaats je je handen ter hoogte van de onderste ribben. Inademend strek je de armen (maar overstrekt de ellebogen niet). Bij deze houding komen ook de benen van de vloer. Je duwt jezelf omhoog door op de voorkant van de voeten. In deze houding wordt er dus meer gevraagd van je polsen en armspieren.

      Hopelijk heb ik je met dit antwoord meer duidelijkheid gegeven :-).

      Groetjes,

      Melanie

  1. Graag zou ik de symbolische betekenis willen weten van deze houding. Waar staat deze houding voor/ In een andere blog hebben juljie wat poses met hun betekenis uitgelegd, de cobra stond daar niet bij.

  2. Annette Cornelisse

    Ik heb lichte slijtage in mijn rug en nek. Dat is gezien op rontgenfoto’s. Als je last hebt van slijtage op 1 plek, is dat vaak ook her geval op andere plekken, zo liet ik me vertellen. Ik ben blessuregevoelig, maar heb het meest last van mijn onderrug. Als ik niets doe voor een week worden de pijntjes minder. Maar ik wil graag bewegen. Mijn regime bestaat uit gecontroleerde krachttraining 3 a 4 keer per week (2x per spiergroep), wandelen en yoga/stretch. Bij yoga krijg ik altijd last na achteroverbuigingen. Fysiotheraputen geven aan dat ik dit toch moet oefenen. Wat is jullie mening? Wat adviseren jullie als oefeningen voor de lage onderrug? En doorgaan met achteroverbuigingen ook als dat klachten geeft (niet op het moment, maar achteraf).

Laat een reactie achter