Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

14 aug 2014

Yoga Cobra houding, massage voor de organen!

/
Geplaatst door
/
Comments4

De Yoga Cobra houding, in het Sanskriet ook wel de Bhujangasana genoemd, is een Yoga houding die (al dan niet met aanpassing) voor zowel beginnende als gevorderde Yogi’s erg prettig kan zijn.

Benieuwd waarom? En hoe je deze houding stap voor stap kunt uitvoeren? Hieronder geven we je graag meer info!

cobra

Uitvoeren van de Yoga Cobra

Het uitvoeren van de Yoga Cobra is niet moeilijk, maar het is wel van belang dat je de houding goed uitvoert. Zo zorg je ervoor dat je je lichaam niet forceert of overstrekt en optimaal de positieve effecten ervaart van deze houding.

Houd de armen dus vooral iets meer gebogen als je dat prettiger vindt. En kijk niet te ver naar boven.

Daarbij is het belangrijk dat je de oefening op het ritme van de adem uitvoert. Zo kun je de stretch van de Yoga Cobra optimaal ervaren.

De Yoga Cobra in 8 stappen

1. Je begint bij het uitvoeren van de Yoga Cobra op je buik. Je lichaam maakt contact met de grond, waarbij ook je voorhoofd op de grond rust. Je handen liggen langs je lichaam.

2. Vervolgens plaats je de handpalmen recht onder de schouders ter hoogte van de borst of een klein stukje daarvoor. De schouders zijn laag en de handpalmen wijzen naar voren.

3. De benen liggen dicht langs elkaar en de bovenkant van de tenen liggen op de grond.

4. Op een inademing kom je aan de handen omhoog. Niet te hoog, maar zover als voor jou goed voelt. Je strekt de ellebogen niet door. Je houdt een kleine buiging in de ellebogen.

5. Roteer je bekken richting de grond, zodat je niet in je onderrug gaat hangen.

6. Je maakt lengte en strekt je kruin weg. Vanuit daar open je de borst, terwijl je schuin naar boven kijkt.

7. Houd de schouders laag.

8. Op een uitademing kom je weer rustig terug naar de grond. Doe dit drie keer en bij de derde keer houd je de Yoga Cobra houding een aantal seconden vast.

9. Adem rustig door in deze houding. Gebruik hierbij de totale Yoga ademhaling.

Bekijk ook onze video over het uitvoeren van de Cobrahouding:

Voordelen van de Yoga Cobra

Er zijn vele voordelen te benoemen bij het uitvoeren van de Yoga Cobra.

Zo open je de borst en geeft deze een stretch. Op deze manier krijg je ruimte bij het ademen en warm je de voorkant op.

Ook bouw je kracht op in de schouders en armen.

Daarnaast masseer je de organen bij het uitvoeren van deze houding. Denk hierbij vooral aan de organen ter hoogte van de buik en de nieren.

De Yoga Cobra als onderdeel van een Yoga serie

De Yoga Cobra zie je ook terug in de Zonnegroet. Dit is een serie van verschillende Yoga oefeningen (Asana’s) die op een dynamische manier uitgevoerd worden.

Het voordeel van het beoefenen van de Yoga Cobra in een serie als de Zonnegroet, is dat je hierbij het gehele lichaam opwarmt en gebruik maakt van goede voorgaande oefeningen en oefeningen die na de Yoga Cobra komen in deze serie.

Je voert de oefeningen dynamisch, op het ritme van de ademhaling uit. Zo kom je in een ‘flow’, waardoor de energie optimaal door je lichaam gaat stromen.

Meer weten over de Yoga Zonnegroet? Kijk dan nog eens naar ons artikel ‘Yoga Zonnegroet, begin je dag goed!’ 

Ontvang ons gratis Ebook!

Download direct ons gratis Ebook t.w.v. € 17! Laat je email achter en je kan meteen beginnen met lezen! Ook word je gratis lid van onze nieuwsbrief met leuke Yoga tips en info!

4 Responses

  1. Hoi Rene,

   Dankjewel voor je reactie. Goede vraag! Ik snap dat in eerste instantie de houdingen veel op elkaar lijken. Ik ga m’n best doen om je een aantal verschillen duidelijk te maken:

   Bij de Cobra houding plaats je je handen ter hoogte van je schouders. Inademend komt je bovenlichaam van de grond en houd je je armen licht gebogen. De benen duw je in de grond.

   Bij de Opwaartse Hond houding plaats je je handen ter hoogte van de onderste ribben. Inademend strek je de armen (maar overstrekt de ellebogen niet). Bij deze houding komen ook de benen van de vloer. Je duwt jezelf omhoog door op de voorkant van de voeten. In deze houding wordt er dus meer gevraagd van je polsen en armspieren.

   Hopelijk heb ik je met dit antwoord meer duidelijkheid gegeven :-).

   Groetjes,

   Melanie

 1. Graag zou ik de symbolische betekenis willen weten van deze houding. Waar staat deze houding voor/ In een andere blog hebben juljie wat poses met hun betekenis uitgelegd, de cobra stond daar niet bij.

Laat een reactie achter