Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

20 apr 2019

Positief denken – 3 tips waar je direct wat mee kan!

/
Geplaatst door
/
Comments4

Positief denken maakt ons gelukkig, want wanneer we ons richten op de leuke dingen in het leven, krijgen we er simpelweg meer plezier in!

Eigenlijk wil iedereen daarom wel positief denken, maar helaas lukt dat niet altijd. Het leven zit vol verrassingen, en soms kunnen die onaangenaam zijn.

Wat er op ons pad komt hebben we vaak niet onder controle, maar hoe we daarmee omgaan wel. In dit blog geef ik je daarom graag 3 tips om positiever te leren denken!

Je ontdekt onder andere:

 • De kracht van positief denken.
 • Een video met positiever denken in 3 stappen.
 • Dat positiever denken aan te leren is.
 • Waarom Mindfulness een goede basis is om negatieve gedachten te veranderen in positieve gedachten.

positief denken

De kracht van positief denken

Positief denken is verslavend.

Misschien klinkt dat nu een beetje gek, maar ik leg het je graag uit!

Wanneer het je lukt om oprecht positief te denken, ga je hier automatisch ook naar handelen. Je gedachten en wat je uitstraalt naar de wereld, zijn namelijk onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Het zal geen verrassing voor je zijn, dat wat je geeft je vaak ook terugkrijgt. Wanneer jij positiviteit de wereld in brengt, krijg je het vaak al snel terug. Een vriendelijke begroeting of een sociaal gebaar zijn namelijk al snel aanleiding voor vriendschappen en andere relaties.

We vinden het fijn om ons te omringen met positiviteit, en het liefst stralen we dit ook uit. Maar hoe pak je dat nou precies aan?

1. Start je dag met een lach

Om maar meteen met de deur in huis te vallen, de eerste tip om positiever te leren denken is door er je dag mee te beginnen! Het geheim zit hem daarbij in positieve affirmaties, waar je vast al eens wat van gehoord hebt.

Positieve affirmaties helpen om je te richten op wat je allemaal wel hebt, in plaats van wat je niet hebt. Dankbaarheid staat hierbij centraal. Bijvoorbeeld voor de mensen om je heen, de spullen die je hebt, de ervaringen die je met je meedraagt, en misschien wel allemaal.

2. Heb compassie 

Wanneer ik het woord ‘compassie’ noem, is de kans groot dat je denkt aan compassie voor anderen. Maar wat daar aan vooraf gaat, is compassie voor jezelf.

Door actief te werken aan meer compassie voor jezelf, wordt het een stuk makkelijker om dit ook voor anderen te voelen en te gaan uitstralen.

Je zult merken dat je er een hoop voor terugkrijgt!

“If your compassion does not include yourself, it is incomplete.” – Jack Kornfield

3. Creëer een moment van rust en stilte

Niet alleen in het kader van positief denken, maar eigenlijk alles wat te maken heeft met bewust leven, is het ontzettend belangrijk om regelmatig een moment van rust en stilte te creëeren.

In onze drukke samenleving leven we al snel op de automatische piloot, en het is in deze staat van zijn ontzettend moeilijk om goed en bewust te reflecteren.

De nieuwe inzichten die je opdoet tijdens dit momentje voor jezelf, kunnen leiden tot een andere kijk op de wereld.

Maar een moment van rust en stilte creëer je niet op commando.

Soms overkomt je iets in het leven waarbij je ongepland in de situatie komt waarbij een moment van stilte nodig is. Ik heb het dan bijvoorbeeld over een opmerking van iemand, of een gesprek tussen andere mensen dat je volgt.

We zijn gewend om snel te oordelen, en zeker wanneer je gedachten negatief zijn rondom dat waar je mee geconfronteerd wordt, is het moeilijk om daar afstand van te doen.

Als mens zijn we typische ‘gewoontedieren’ die vaak blijven hangen in oude patronen en overtuigingen.

Door een moment van rust te creëren tussen de prikkel en je reactie daarop, creëer je ruimte voor andere inzichten en kun je je overtuigingen –als jij dat wilt- opnieuw programmeren.

positief denken quote

Positief denken kun je leren

Nu je de bovenstaande tips hebt doorgenomen ben je vast enthousiast om aan de slag te gaan, maar, waar begin je precies?

Positief denken is iets wat je traint over een langere periode. Het vraagt om een bewuste levensstijl waar je de regie in eigen hand neemt. Je bepaalt namelijk niet alleen wat je doet, maar voor een deel zelfs wat je denkt!

Er is hiervoor helaas geen ‘positief denken cursus’ die je de snelle weg naar deze mindset kan bieden, en eigenlijk is dat ook logisch. Positief leren denken doe je alleen door sommige oude gedachtepatronen vaarwel te zeggen, en daarmee ruimte te maken voor nieuwe.

Bewust leven is hierbij het sleutelwoord. Bewust leven zorgt er namelijk voor dat je actief bezig bent met de manier waarop je je leven leidt, en positief denken is daar essentieel onderdeel van.

Wat als positief denken over jezelf even niet lukt?

Als je bovenstaande hebt geprobeerd maar het nog steeds niet lukt om optimistisch te denken, dan helpen de volgende stappen mij altijd heel erg. Misschien helpen ze jou ook.

 1. Stop en pauzeer.
 2. Neem een moment van rust.
 3. Ga zitten en sluit je ogen.
 4. Let op je ademhaling.
 5. Breng je gedachten van het negatieve naar het positieve. Visualiseer het positieve. Doe dit met al je zintuigen.
 6. Wat is het kleinste stapje wat je nu kunt nemen, dat je dichter bij die visie brengt?
 7. Onderneem actie.

Dit proces stopt de automatische piloot en de stroom van negatieve en onproductieve gedachten. En het zorgt ervoor dat je weer optimistischer zult gaan denken. Daaraan gekoppeld zit een directe actie, wat je een goed en productief gevoel geeft.

Positief denken bij ziekte

Soms is het lastig om positief te denken omdat je te maken hebt met een aandoening of ziekte. Het is dan ontzettend lastig om ervoor te zorgen dat de negatieve gedachten niet je leven gaan beheersen.

Wat je kunt doen? Het proces lijkt op de bovenstaande stappen.

 1. Stop en pauzeer.
 2. Neem een moment van rust.
 3. Ga zitten en sluit je ogen.
 4. Let op je ademhaling.
 5. Besef dat je niet je ziekte of aandoening bent, maar dat je het hebt. Identificeer jezelf niet met de negatieve gedachten. Dit kan lastig zijn, maar het is belangrijk om dit te oefenen.
 6. Wat is het kleinste stapje wat je nu kunt nemen, dat je dichter bij gezondheid brengt? Ook dit is lastig, want in sommige gevallen zien dingen er niet positief uit. Maar je moet het toch proberen. Anders krijgen de negatieve gedachten weer de overhand.
 7. Onderneem actie.

negatief denken verminderen

Mindfulness

Bewust leren leven en Mindfulness zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Mindfulness draait namelijk om leven in het nu-moment en de bewustwording daarvan.

Mindfulness helpt je om ruimte te creëren tussen prikkels en je reactie daarop en geeft je daarmee meer controle over je gedachten.

Deze controle over je mind is ontzettend waardevol bij het sturen van je gedachten. Wanneer je positiever wilt leren denken, is dit bijvoorbeeld ontzettend belangrijk. Mindfulness is daardoor een hele praktische tool om aan de slag te gaan met een abstract iets als positief denken.

Mindfulness is dus de perfecte start om te leren hoe je positiever kunt denken.

In onze Mindfulness cursus krijg je een dagelijkse mail om actief aan jezelf en je gedachtepatronen te werken. Dit is ontzettend waardevol om oude overtuigingen los te laten en ruimte te creëeren voor nieuwe inzichten.

Wil je dus leren om bewuster te leven en positiever te denken? Dan is onze Mindfulness cursus waarschijnlijk een onmisbare tool!

Cursus Mindfulness

Wat heeft jou geholpen om positiever te denken? Deel het in een reactie hieronder om anderen te inspirereren!

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

4 Responses

 1. Sandra

  Mooi blog met bruikbare praktische tips! Lach en de wereld lacht terug, dat helpt mij altijd! Geniet van de kleine dingen en sta tijdens het buitenzijn eens stil om naar de vogeltjes te luisteren! Genieten!

 2. Het leven is een feest als je leert positief denken. Zo heb ik het ervaren. Ik ben geboren in 1967 en de eerste 33 jaar redelijk onbewust geleefd, ook al deed is veel en vanalles wat nog steeds heel erg waardevol is.. Vanaf de eeuwwisseling is dat veranderd, ben ik veranderd. Ik heb geleerd bewust te voelen, te kiezen, te doen, te leven. Zalig! Ik kan nu oprecht zeggen “Het leven is een feest!” Ook als er zaken zijn waar we in eerste instantie geen vat op hebben, of als je naaste omgeving negatief in het leven staat en je je uiterste best doet om daar geen last van te hebben. Dicht bij mezelf, in stilte, in dankbaarheid, in alles wat ik heb en wie ik ben… voel ik me rijk!
  En telkens weer maken woorden en beelden van mensen zoals jullie me heel erg blij. Dankjulliewel en blijf vooral zo schitteren in de wereld!

  1. Sven Poldervaart

   Hi Carine,

   Wat heerlijk om dit te lezen. Je hebt helemaal gelijk! Dankjewel voor je mooie woorden en positieve energie 🙂

Laat een reactie achter