Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

15 mrt 2018

Een Mindfulness uitleg, wat is Mindfulness en wat zijn de voordelen?

/
Geplaatst door
/
Comments0

Een goede Mindfulness uitleg is belangrijk wanneer je een goed beeld wilt krijgen over Mindfulness en de voordelen die het je kan bieden.

De definitie van Mindfulness kan verschillend uitgelegd worden, maar kort gezegd is Mindfulness het trainen van je mind om meer controle te krijgen over je gedachten.

Mindfulness streeft ernaar je aan te leren hoe je “Mindful” kunt worden. Dat wil zeggen hoe je kunt leren om volledig in het hier en nu te leven en maximaal te genieten van alles om je heen in het nu-moment. Om dit te bereiken past Mindfulness meerdere methoden toe.

Mindfulness Uitleg

Hoe helpt Mindfulness je om Mindful te worden?

Mindfulness helpt je op verschillende manieren om Mindful te kunnen worden. Twee veelgebruikte methodes om dit te bereiken zijn concentratie-oefeningen en meditaties.

Concentratie oefeningen

Concentratie oefeningen worden binnen de Mindfulness toegepast om aan te leren hoe je je focus kunt aansturen, het doel hiervan is om je te leren je volledig af te sluiten van andere gedachten. Je leert hierdoor om over slechts een ding tegelijkertijd te kunnen nadenken, en je niet te laten afleiden door meerdere gedachten.

Een voorbeeld van een typische concentratie oefening uit de Mindfulness, is het focussen op objecten. De focus op objecten is vrij gemakkelijk omdat deze concreet zijn, het vraagt dus weinig voorstellingsvermogen van je brein.

Naar mate je beter wordt in het focussen kun je je gaan richten op steeds abstractere zaken. Zo kun je bijvoorbeeld focussen op bepaalde gedachten of je een voorstelling maken van een omgeving die je zelf moet bedenken.

Meditaties

In een meer gevorderd stadium werkt Mindfulness vaak ook met meditaties. De diepte van de meditatie varieert vaak op basis van de ervaring van de beoefenaar.

Meditaties zijn eigenlijk altijd abstract en vragen daarom veel van je voorstellingsvermogen.

Het voordeel van meditaties is dat je ze overal kunt doen, en je bent daarmee onafhankelijk van de externe wereld. Je kunt op deze manier steeds beter aanleren om puur je gedachten te sturen zonder externe hulpmiddelen zoals voorwerpen of de belevingswereld om je heen.

Een uitleg over de voordelen van Mindfulness

De voordelen van Mindfulness zijn groot, maar ook erg divers. Het is daarom belangrijk om de voordelen van Mindfulness goed uit te leggen.

Mindfulness wordt vaak gezien als een minder om stress en burn-outs te bestrijden. Hoewel dit zeker waar is biedt Mindfulness veel meer voordelen. Deze zal ik hieronder uitleggen.

1. Mindfulness helpt je om je gedachten op een rijtje te zetten

Mindfulness helpt je met het structureren van je gedachten. Dit helpt je enorm om je te kunnen richten op dat wat op dit moment belangrijk is.

2. Mindfulness helpt je om je beter te concentreren

Mindfulness helpt je om je beter te kunnen concentreren. Het voordeel hiervan kun je ervaren bij het maken van een tentamen, maar ook bij het lezen van een boek bijvoorbeeld.

3. Mindfulness leidt tot een betere focus

Door middel van oefeningen helpt Mindfulness je ook bij het verbeteren van je focus.

Een goede focus is een goede vaardigheid om te hebben. Het kan je bijvoorbeeld helpen beter te presteren op je werk, maar het kan ook de veiligheid vergroten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan autorijden.

4. Beter omgaan met stress

Mindfulness leert je om je gedachten even “uit te kunnen zetten”. Je kunt hierdoor momenten van rust creëren en je afsluiten van stress.

5. Meer van het nu-moment genieten

Mindfulness leert je je omgeving intenser te beleven. Je haalt daardoor meer uit het nu-moment en kunt meer genieten van bijzondere momenten en de wereld om je heen.

Mindfulness uitleg op een doeltreffende manier

Hoe doeltreffend Mindfulness is, hangt voor een heel groot deel af van de uitleg van de docent. Een goede docent laat je werken met goede oefeningen en meditaties.

Als beginner is het lastig om te bepalen welke Mindfulnesscursussen kwalitatief goed zijn en welke minder. Voor gevorderden is dit echter vaak niet anders. Je begint aan een cursus met het vertrouwen dat je op een goede manier met Mindfulness aan de slag gaat.

Wij bieden zelf een online Mindfulness cursus waar ik volledig achter sta. Met deze cursus kan je zelf aan de slag gaan met Mindfulness op het moment dat het jou uitkomt, en je krijgt les van mij.

Lees hier meer over onze Mindfulnesscursus 🙂

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter