Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

21 sep 2017

Je lenigheid trainen – 3 tips voor diepere stretches

/
Geplaatst door
/
Comments0

Ik heb ongeveer 17 jaar basketbal gespeeld. Als er één sport is die je spieren korter maakt, dan is het wel basketbal. Korte, snelle en krachtige bewegingen bevorderen je lenigheid niet.

Mijn lenigheid trainen ging dan ook niet vanzelf toen ik met Yoga begon. Ik was ontzettend stijf en houterig. Vol jaloezie keek ik tijdens mijn eerste Yogalessen naar mijn docente en gevorderde Yogi’s die met gemak hun tenen konden aanraken.

Wat een ruimte en vrijheid hadden zij in hun lichaam. En wat moest dat heerlijk voelen.

Ik dacht dat lenigheid trainen vanzelf makkelijker zou gaan als ik maar de Yogalessen zou blijven komen. Maar na een half jaar Yoga merkte ik nog helemaal geen verbetering. Niets.

Ik was nog altijd even stijf en was nog steeds aan het worstelen met veel stretchoefeningen.

Het was duidelijk dat wat ik deed niet werkte. En ik had een plan van aanpak nodig om mijn lenigheid te trainen.

Ik experimenteerde met een aantal dingen. Sommige dingen werkten goed. Andere dingen helemaal niet. Maar uiteindelijk werd mijn lenigheid trainen een minder grote struggle. Ik ontdekte een aantal dingen die mijn Yogalessen een stuk aangenamer, effectiever en leuker maakten.

En in dit blog wil ik drie van deze tips met je delen. Drie tips om je lenigheid te trainen en dieper in stretches te komen.

je lenigheid trainen

Yoga en lenigheid trainen

Yoga is een ontzettend goede manier om je lenigheid te trainen en te verbeteren. Het draait om veel meer dan alleen maar lenig worden, maar als dit je motivatie is om eens een keer een lesje te proberen, dan is dat prima.

Later zul je ontdekken dat Yoga nog veel meer voordelen heeft die de kwaliteit van je leven verbeteren.

In het fysieke gedeelte van een Yoga practice doe je meestal een aantal stretchoefeningen die asanas genoemd worden. Asanas helpen je om ruimte te creëren in het lichaam.

Ruimte voor de ademhaling en de doorstroming van energie. Daarnaast is het doel om fysieke spanningen uit het lichaam te krijgen, zodat je geest tot rust kan komen. Iets wat mij totaal niet goed lukte tijdens mijn eerste Yoga sessies.

Wat is het verschil tussen Yoga en gewoon stretchen?

Je denkt misschien, ‘Ik wil gewoon mijn lenigheid trainen. Waarom moet ik het Yoga noemen en kan ik niet gewoon een paar stretchoefeningen doen?’

Goede vraag.

Er zijn een aantal grote verschillen tussen gewoon stretchen en Yoga.

Een van de grote verschillen is dat Yoga met de ademhaling werkt. Dat zie je weinig terug bij een aantal simpele stretches die je doet voor en na het sporten. Yogi’s zijn van mening dat de ademhaling lichaam een geest met elkaar in verbinding brengt.

Klinkt misschien een beetje zweverig. Maar je ademhaling is onder andere je toegangspoort tot je autonome zenuwstelsel. Lees in deze blog over Yoga en het zenuwstelsel en er zal meer duidelijk worden.

Daarnaast is meditatie een belangrijk onderdeel van Yoga. Vanuit de oude Yoga filosofie zijn alle stretchoefeningen die je doet binnen de Yoga bedoeld om spanningen uit het lichaam te werken en comfortabel en ongestoord te kunnen zitten voor een diepe meditatie.

Als je hier nog even niets mee te maken wilt hebben is dat prima. Hieronder geef ik je drie Yoga tips die je helpen om je lenigheid te trainen.

Je lenigheid trainen – 3 tips voor diepere stretches

1. Lenigheid trainen: Hou je stretches langer vast

Wanneer je serieus je lenigheid wilt trainen, dan is het nuttig om oefeningen voor een langere tijd vast te houden. Vaak zijn we gehaast en stretchen we maar enkele seconden.

Maar uit onder andere dit onderzoek blijkt dat we significant onze lenigheid verbeteren wanneer we stretches voor minimaal dertig seconden vasthouden.

Oefeningen langer vasthouden zorgt ervoor dat de spieren en pezen de tijd krijgen om zich aan te passen aan de houding. Hoe langer je in een houding blijft, hoe meer spanning er losgelaten kan worden.

Binnen de Yin Yoga worden houdingen wel 3 tot 10 minuten aangehouden. Dit heeft als gevolg dat zelfs het bindweefsel gestretcht wordt en meer ruimte geeft.

2. Lenigheid trainen: Gebruik de ademhaling

Wanneer we dieper in een houding willen komen om lenigheid te trainen, houden we vaak onze adem in. Onbewust doen we dit wel vaker wanneer we willen presteren. Alsof we de wereld even stil willen zetten zodat we een voorsprong kunnen nemen.

Toch werkt dit vaak averechts. Vanuit de Yoga gebruiken we de adem juist om dieper in houdingen te komen en leniger te worden.

Natuurlijk hebben we geen extra paar longen in onze spieren. Maar je kunt wel degelijk naar een stretch toe ademen.

Met de inademing probeer je naar het gebied van spanning toe te ademen. En met de uitademing laat je spanning in het gebied los en kijk je of je ietsje dieper in de houding kunt komen. Zonder te forceren uiteraard.

Het heeft misschien wat oefening nodig, maar ik garandeer je dat dit je heel erg gaat helpen om je lenigheid te trainen.

Met de ademhaling stuur je signalen door je lichaam. Wanneer je een diept stretch opzoekt, trekt te spier samen om schade te voorkomen. Dit wordt gedaan door de elektrische signalen van je zenuwstelsel.

Maar door met aandacht en geduld te werken onder begeleiding van de ademhaling kan je zo langzaam meer ruimte krijgen in een stretch en leniger worden.

Uiteraard zul je dit moeten doen in combinatie met de eerste tip: Een houding langer vasthouden.

3. Lenigheid trainen: Maak gebruik van hulpmiddelen

Het gebruik van hulpmiddelen heb ik lang onderschat. Ik had dat niet nodig, want ik kon het zelf wel. Mijn eigen ego zat mij in de weg om leniger te worden.

Want hulpmiddelen kunnen een groot verschil maken bij het lenigheid trainen.

Neem als voorbeeld maar eens de kleermakerszit.

Omdat we gewend zijn om op stoelen en banken te zitten, hebben veel mensen erg weinig ruimte in hun bekken, heupen en hamstrings. Dit zorgt ervoor dat ze vaak veel ongemak ervaren wanneer ze in de kleermakerszit op de grond gaan zitten.

Een bolle rug. Hoge knieën. Spanning in het bekken. Dit zijn allemaal dingen die je vaak ziet.

Maar door simpelweg een hulpmiddel, bijvoorbeeld een Yogablok, te gebruiken om op te zitten, kunnen we onze zit ietsje verhogen, een kleine holling in de onderrug creëren en veel makkelijker rechtop zitten.

Zo zijn er bij Yoga en stretchoefeningen nog talloze manieren waarop we hulpmiddelen zoals blokken, handdoeken, kussens en riemen kunnen gebruiken om lenigheid te trainen.

Ze maken je stretches simpelweg veel efficiënter.

3 extra tips om je lenigheid te trainen

Meer lenigheid trainen?

Deze 3 tips helpen je zeker om je lenigheid te verbeteren en meer ruimte en flexibiliteit te krijgen in je lichaam.

Ik snap dat je je afvraagt welke oefeningen je precies moet doen en hoe lang je dit aan moet houden.

Onze online Yogacursus voor beginners kan je hiermee helpen.

In een serie van 9 lessen leren we je alle basishoudingen van de Yoga aan op een stapsgewijze manier. We nemen de tijd om de oefeningen op te bouwen en te ervaren. Bovendien krijg je er een gratis Ebook bij met uitleg, voordelen en variaties van de 25 belangrijkste houdingen.

Interesse?

Lees hier meer over onze online Yogacursus.

Ontvang ons gratis Ebook!

Download direct ons gratis Ebook t.w.v. € 17! Laat je email achter en je kan meteen beginnen met lezen! Ook word je gratis lid van onze nieuwsbrief met leuke Yoga tips en info!

Laat een reactie achter