Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

13 okt 2021

Je lenigheid trainen – 3 tips voor diepere stretches

/
Geplaatst door
/
Comments0

Ik heb ongeveer 17 jaar basketbal gespeeld.

Als er één sport is die je spieren korter maakt, dan is het wel basketball. Korte, snelle en krachtige bewegingen bevorderen je lenigheid niet.

Mijn lenigheid trainen ging dan ook niet vanzelf toen ik met Yoga begon.

Ik was ontzettend stijf en houterig. Vol jaloezie keek ik tijdens mijn eerste Yogalessen naar mijn docente en gevorderde Yogi’s die met gemak hun tenen konden aanraken.

Wat een ruimte en vrijheid hadden zij in hun lichaam.

En wat moest dat heerlijk voelen.

Ik dacht dat lenigheid trainen vanzelf makkelijker zou gaan als ik maar de Yogalessen zou blijven komen. Maar na een half jaar Yoga merkte ik nog helemaal geen verbetering.

Niets.

Ik was nog altijd even stijf en was nog steeds aan het worstelen met veel stretchoefeningen.

Het was duidelijk dat wat ik deed niet werkte. En ik had een plan van aanpak nodig om mijn lenigheid te trainen.

Ik experimenteerde met een aantal dingen. Sommige dingen werkten goed. Andere dingen helemaal niet.

Maar uiteindelijk werd mijn lenigheid trainen een minder grote struggle. Ik ontdekte een aantal dingen die mijn Yogalessen een stuk aangenamer, effectiever en leuker maakten.

En in dit blog wil ik drie van deze tips met je delen. Drie tips om je lenigheid te trainen en dieper in stretches te komen.

je lenigheid trainen

Yoga en lenigheid trainen

Yoga is een ontzettend goede manier om je lenigheid te trainen en te verbeteren.

Het draait om veel meer dan alleen maar lenig worden, maar als dit je motivatie is om eens een keer een lesje te proberen, dan is dat prima.

Later zul je ontdekken dat Yoga nog veel meer voordelen heeft die de kwaliteit van je leven verbeteren.

In het fysieke gedeelte van een Yoga practice doe je meestal een aantal stretchoefeningen die asanas genoemd worden. Asanas helpen je om ruimte te creëren in het lichaam.

Ruimte voor de ademhaling en de doorstroming van energie.

Daarnaast is het doel om fysieke spanningen uit het lichaam te krijgen, zodat je geest tot rust kan komen. Iets wat mij totaal niet goed lukte tijdens mijn eerste Yoga sessies.

Wat is het verschil tussen Yoga en gewoon stretchen?

Je denkt misschien, ‘Ik wil gewoon mijn lenigheid trainen. Waarom moet ik het Yoga noemen en kan ik niet gewoon een paar stretchoefeningen doen?’

Goede vraag.

Er zijn een aantal grote verschillen tussen gewoon stretchen en Yoga.

Een van de grote verschillen is dat Yoga met de ademhaling werkt.

Dat zie je weinig terug bij een aantal simpele stretches die je doet voor en na het sporten. Yogi’s zijn van mening dat de ademhaling lichaam een geest met elkaar in verbinding brengt.

Klinkt misschien een beetje zweverig.

Maar je ademhaling is onder andere je toegangspoort tot je autonome zenuwstelsel. Lees in deze blog over Yoga en het zenuwstelsel en er zal meer duidelijk worden.

Daarnaast is meditatie een belangrijk onderdeel van Yoga.

Vanuit de oude Yoga filosofie zijn alle stretchoefeningen die je doet binnen de Yoga bedoeld om spanningen uit het lichaam te werken en comfortabel en ongestoord te kunnen zitten voor een diepe meditatie.

Rust in je hoofd krijgen is namelijk een stuk lastiger wanneer je constant gestoord wordt door fysieke ongemakken.

Als je hier nog even niets mee te maken wilt hebben is dat prima. Hieronder geef ik je drie Yoga tips die je helpen om je lenigheid te trainen.

lenigheid verbeteren

Waarom is de een leniger dan de ander?

Lenigheid en flexibiliteit heeft te maken met je spieren en pezen. Hoe flexibeler deze zijn, hoe meer ruimte je hebt in je lichaam.

Toch kan het zijn dat je ondanks soepele spieren en pezen, bepaalde houdingen niet kunt doen.

Hoe komt dat?

Dat heeft te maken met de structuur en opbouw van je skelet. Spieren spieren kun je trainen om soepeler te worden, en in mindere mate pezen ook.

Maar de structuur van je skelet is nauwelijks te beïnvloeden. Dus wanneer een bot een ander bot raakt, is dat je fysieke grens.

Dat is ook de reden waarom het voor sommige mensen bijvoorbeeld onmogelijk is, om in de lotushouding te kunnen zitten.

Flexibiliteit trainen met lenigheidsoefeningen

Hoe kun je lenigheid het beste verbeteren?

Met lenigheidsoefeningen denk je misschien. Dat klopt. En die zijn er in overvloed te vinden. Zowel gewone lenigheidsoefeningen als Yoga oefeningen.

In plaats van je te richten op tal van verschillende lenigheidsoefeningen om je flexibiliteit te verbeteren, is het belangrijker om je te richten op de basisprincipes die je helpen om leniger te worden.

Deze kan je dan namelijk toepassen in iedere oefening.

Je lenigheid trainen – 3 tips voor diepere stretches

1. Lenigheid verbeteren: Hou je stretches langer vast

Wanneer je serieus je lenigheid wilt trainen, dan is het nuttig om oefeningen voor een langere tijd vast te houden. Vaak zijn we gehaast en stretchen we maar enkele seconden.

Zeker de Yogalessen van tegenwoordig zijn vaak snel, flow, harde muziek. Voelt misschien goed, maar het heeft weinig invloed op onze lenigheid.

Uit onder andere dit onderzoek blijkt dat we significant onze lenigheid verbeteren wanneer we stretches voor minimaal dertig seconden vasthouden.

Oefeningen langer vasthouden zorgt ervoor dat de spieren en pezen de tijd krijgen om zich aan te passen aan de houding. Hoe langer je in een houding blijft, hoe meer spanning er losgelaten kan worden.

Binnen de Yin Yoga worden houdingen wel 3 tot 10 minuten aangehouden. Dit heeft als gevolg dat zelfs het bindweefsel gestretcht wordt en meer ruimte geeft.

2. Lenigheid verbeteren: Gebruik de ademhaling

lenigheid quote

Wanneer we dieper in een houding willen komen om lenigheid te trainen, houden we vaak onze adem in. Onbewust doen we dit wel vaker wanneer we willen presteren. Alsof we de wereld even stil willen zetten zodat we een voorsprong kunnen nemen.

Toch werkt dit vaak averechts. Vanuit de Yoga gebruiken we de adem juist om dieper in houdingen te komen en leniger te worden.

Natuurlijk hebben we geen extra paar longen in onze spieren. Maar je kunt wel degelijk naar een stretch toe ademen.

Met de inademing probeer je naar het gebied van spanning toe te ademen. En met de uitademing laat je spanning in het gebied los en kijk je of je ietsje dieper in de houding kunt komen. Zonder te forceren uiteraard.

Het heeft misschien wat oefening nodig, maar ik garandeer je dat dit je heel erg gaat helpen om je lenigheid te trainen.

Met de ademhaling stuur je signalen door je lichaam.

Wanneer je een diept stretch opzoekt, trekt de spier samen om schade te voorkomen. Dit wordt gedaan door de elektrische signalen van je zenuwstelsel.

Een ongecontroleerde, snelle en oppervlakkige ademhaling activeert het sympathische zenuwstelsel. Dit creëert stress in het lichaam en spanning op de spieren waardoor je minder diep in een houding kunt komen.

Maar door met aandacht en geduld te werken onder begeleiding van de ademhaling kan je zo langzaam meer ruimte krijgen in een stretch en leniger worden.

Je geeft je spieren door middel van de ademhaling als het ware een seintje dat het oke en veilig is om te ontspannen en los te laten.

Het resultaat?

Een veel en effectievere fijnere stretch en meer diepgang in de houding.

Uiteraard zul je dit moeten doen in combinatie met de eerste tip: Een houding langer vasthouden.

3. Lenigheid verbeteren: Maak gebruik van hulpmiddelen

Het gebruik van hulpmiddelen heb ik lang onderschat. Ik had dat niet nodig, want ik kon het zelf wel. Mijn eigen ego zat mij in de weg om leniger te worden.

Want hulpmiddelen kunnen een groot verschil maken bij het lenigheid trainen.

Neem als voorbeeld maar eens de kleermakerszit.

Omdat we gewend zijn om op stoelen en banken te zitten, hebben veel mensen erg weinig ruimte in hun bekken, heupen en hamstrings. Dit zorgt ervoor dat ze vaak veel ongemak ervaren wanneer ze in de kleermakerszit op de grond gaan zitten.

Een bolle rug. Hoge knieën. Spanning in het bekken. Dit zijn allemaal dingen die je vaak ziet.

Maar door simpelweg een hulpmiddel, bijvoorbeeld een Yogablok, te gebruiken om op te zitten, kunnen we onze zit ietsje verhogen, een kleine holling in de onderrug creëren en veel makkelijker rechtop zitten.

Zo zijn er bij Yoga en stretchoefeningen nog talloze manieren waarop we hulpmiddelen zoals blokken, handdoeken, kussens en riemen kunnen gebruiken om lenigheid te trainen.

Ze maken je stretches simpelweg veel efficiënter.

3 extra tips om je lenigheid te trainen

Consistentie, consistentie, consistentie

Uiteindelijk zijn al deze tips waardeloos als je niet met regelmaat oefent.

Het is daarom van belang dat je een regelmatige practice hebt. Het liefst iedere dag wel even, maar minstens een aantal keren per week.

Dit hoeft niet altijd een uur te zijn.

In 10 minuten kun je best veel bereiken op het gebied van lenigheid.

Zorg er daarnaast voor dat je niet uren en dagenlang achter elkaar zit. Dit is funest voor de flexibiliteit en soepelheid van je spieren.

Meer lenigheid trainen?

Deze 3 tips helpen je zeker om je lenigheid te verbeteren en meer ruimte en flexibiliteit te krijgen in je lichaam.

Ik snap dat je je afvraagt welke oefeningen je precies moet doen en hoe lang je dit aan moet houden.

Onze basis flexibiliteit cursus op het Practice platform helpt je hiermee.

Stap voor stap geven we aandacht aan verschillende categorieën en basisprincipes die het hele lichaam steeds soepeler en leniger maken.

Je kunt deze cursus overal en onbeperkt volgen wanneer je een account hebt bij onze online Yoga studio.

Bekijk hier een voorproefje:

BASIS FLEXIBILITEIT CURSUS

Ontvang ons gratis Ebook!

Download direct ons gratis Ebook t.w.v. € 17! Laat je email achter en je kan meteen beginnen met lezen! Ook word je gratis lid van onze nieuwsbrief met leuke Yoga tips en info!

Laat een reactie achter