Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

11 apr 2023

Hormoonyoga – wat is het en hoe doe je het?

/
Geplaatst door
/
Comments0

Dat er veel yogavormen zijn wist je waarschijnlijk al, maar wist je dat er ook hormoonyoga bestaat?

Je hormonen in balans houden is heel erg belangrijk. Gezonde voeding, een goede nachtrust, voldoende bewegen en voldoende ontspanning spelen daar een grote rol in.

Yoga sluit daar natuurlijk heel mooi op aan. Eigenlijk alle vormen van yoga hebben wel een effect op je hormonen. Ons lichaam is namelijk niet een opzichzelfstaand ‘iets’. Alle systemen in ons lichaam zijn met elkaar verbonden.

Als jij oefeningen doet die effect hebben op jouw staat van zijn (zodat je je bijvoorbeeld juist meer ontspannen of energieker voelt), dan beïnvloed je automatisch ook je hormonen.

Vaak sta je er alleen niet echt bij stil welke hormonen je dan precies beïnvloed en hoe je dat doet. Vaak weet je ook niet goed welke hormonen uit balans zijn, maar weet je alleen maar dat er iets uit balans is omdat je klachten ervaart.

Hormoonyoga is speciaal ontwikkeld om hormonale klachten tegen te gaan en de hormonen weer in balans te brengen. Maar hoe werkt dit precies?

In deze gastblog van Jorine kom je erachter wat hormoonyoga is. Zo krijg je antwoord op de volgende vragen:

  • Wat is hormoonyoga?
  • Hoe zien hormoonyoga oefeningen eruit?
  • Bij welke klachten werkt hormoonyoga?
  • Voor wie is hormoonyoga?

Lees je mee?

hormoonyoga

Wat is hormoonyoga?

Hormoonyoga is een yogavorm die is ontwikkeld door Dinah Rodrigues, een 96 jaar oude yogadocente uit Brazilië. Zij heeft een serie houdingen ontwikkelt die invloed hebben op de klieren en daarmee de aanmaak van hormonen beïnvloeden.

Hormoonyoga is gericht op, hoe kan het ook anders, hormonale klachten. Door deze vorm van yoga kun je de hormonen in balans brengen.

De oefeningen hebben effect op de eierstokken, de schildklier, de hypofyse en de bijnieren. Al deze delen van het lichaam spelen namelijk een rol bij de aanmaak van hormonen.

Hormoonyoga oefeningen

Hormoon yoga is een combinatie van verschillende soorten yoga. Zo zie je invloeden uit de hatha, raja yoga en kundalini yoga.

De serie bestaat uit onder andere ademhalingsoefeningen zoals bhastrika en Ujjayi, maar ook de bandha’s en Yoga Nidra komen aan bod in hormoonyoga.

Het is een dynamische serie die wordt afgewisseld met rustigere oefeningen en pauzemomenten.

Wanneer je de hele hormoonyoga serie wil leren dan kun je het beste een workshop volgen bij een daarvoor bevoegde docent.

Ben je vooral geïnteresseerd in de ontspannende effecten van hormoonyoga? Dan kun je ook eerst eens yoga nidra uitproberen. Op de HWY Academy vind je een hele fijne online cursus yoga nidra.

Cursus Yoga Nidra

Voor wie is hormoonyoga?

Hormoonyoga is in principe geschikt voor iedere vrouw. In de praktijk denk ik wel dat het geschikter is voor vrouwen ouder dan 35 jaar.

De aanmaak van hormonen daalt namelijk vanaf het 35e levensjaar. Met name de dalende levels van progesteron en oestrogeen spelen hier een rol.

Hoe beter de hormonen met elkaar in balans zijn, hoe beter jij je voelt. Als deze twee hormonen gaan dalen, dan zorgt dat voor verstoring van het evenwicht.

Hormoonyoga kan dan een uitkomst bieden omdat het kan helpen de verstoorde hormoonspiegels weer in balans te brengen.

Bij welke klachten werkt hormoonyoga?

Hormoonyoga is met name heel geschikt voor het verminderen van overgangsklachten. Ook kan het helpen bij vrouwen die:

  • PMS (premenstrueel syndroom) klachten hebben
  • PCOS (Polycysteus-ovariumsyndroom) hebben
  • Net bevallen zijn
  • Een kinderwens hebben

Ook voor vrouwen die niet in de overgang zijn kunnen er dus baat bij hebben.

Hormonen in balans

Soms lees je over hormoonyoga dat het vooral gericht is op het verhogen van een specifiek hormoon, namelijk oestrogeen. Dit lijkt mij persoonlijk niet zo’n verstandig idee…

Hormonen zijn heel complex en werken met elkaar samen. Het draait allemaal om de juiste balans op het juiste moment. Dus als jij 28 en zwanger bent bijvoorbeeld, dan heb je een andere ‘hormooncocktail’ dan wanneer je 17 jaar bent en niet zwanger bent.

Het verhogen van een specifiek hormoon ten op zichtte van een andere, zonder dat je echt goed weet wat je doet, kan klachten juist verergeren.

Oestrogeendominantie

Er bestaat bijvoorbeeld ook zoiets als oestrogeendominantie. Dit betekent dat de verhouding tussen oestrogeen en progesteron verstoord is. Oestrogeen is dan overheersend ten op zichtte van progesteron.

Dit komt tegenwoordig heel erg vaak voor. Dat heeft onder andere te maken met de grote hoeveelheid chemische stoffen waar we aan blootgesteld worden.

Denk maar aan bestrijdingsmiddelen, conserveringsmiddelen en de chemische stoffen in verzorgingsproducten en schoonmaakmiddelen.

Veel van deze stoffen worden gemaakt van aardolie en dat lijkt in de basis helaas nogal op oestrogeen. Ons lichaam ziet deze zogenaamde ‘xeno-oestrogenen’ als onze eigen oestrogenen.

Daarmee hebben ze een verstorende werking op ons eigen hormoonsysteem.

Realiseer je dat klachten dus zowel kunnen ontstaat door een tekort aan een bepaald hormoon, als wel door een te veel van een bepaald hormoon! Het draait wederom, zoals alles in het leven ;), om de juiste balans.

Maar als hormoonyoga zich op een goede manier focust op het herstellen van deze balans, dan kunnen veel vrouwen hier baat bij hebben. Immers hebben veel vrouwen tegenwoordig een verstoorde hormoonhuishouding.

In Duitsland is hormoonyoga heel populair en geven vrouwen aan dat hun klachten verdwijnen en ze zich energieker voelen.

Zeker de moeite waard om eens te proberen wat het voor jou doet dus!

Tips voor hormonen in balans

Yoga kan een belangrijke rol spelen bij het in balans brengen van de hormonen, maar er zijn natuurlijk nog veel meer dingen die je zelf kunt doen. Let bijvoorbeeld ook eens op de volgende dingen:

  • Voeding: eet met name veel verse (groene) groenten, gezonde vetten en vermijd bestrijdingsmiddelen
  • Slaap: slaap is super belangrijk voor de hormonen. Ook wanneer het misschien niet altijd lukt om 8 uur te slapen, streef dan in ieder geval naar een kwalitatieve slaap, zodat je de uren die je slaapt ook echt goed uitrust.
  • Bewegen: met name krachttraining heeft een positief effect
  • Ontspanning: stress brengt je hormonen uit balans, dus ga op zoek naar dingen die voor jou ontspannend zijn

Dit is een gastblog van Jorine Kuilman van www.jorinekuilman.nl

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter