Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

3 dec 2021

Raja yoga – alles over dit belangrijke yogapad

/
Geplaatst door
/
Comments0

Raja yoga, heb jij daar al eens van gehoord?

Raja yoga is minder bekend dan veel andere stijlen van yoga, zoals bijvoorbeeld hatha, vinyasa en yin.

Toch is het een belangrijke vorm van yoga. Raja yoga vormt samen met bhakti yoga, jnana yoga en karma yoga de vier hoofdpaden van yoga.

Het wordt ook wel de koninklijke yoga of het koninklijke pad genoemd. Raja kan vertaald worden als koning, maar letterlijk gezien betekent raja echter ‘controle’.

Deze vorm van yoga heeft dan ook alles te maken met controle.

Ben je benieuwd wat raja yoga precies is en hoe je dit beoefent?

In deze blog kom je meer te weten over:

  • Wat raja yoga is
  • Welke 4 hoofdpaden van yoga er zijn
  • Wat het doel van raja yoga is
  • Hoe je raja yoga beoefent
  • Wat het verschil is tussen raja yoga en hatha yoga
  • Wat de voordelen zijn van raja yoga

En nog veel meer! Lees je mee?

Raja yoga

Vraag en antwoord

1. Wat is het doel van raja yoga?

Het doel van raja yoga is eenwording door het verkrijgen van volledige controle over de geest.

2. Hoe beoefen je raja yoga?

Raja yoga beoefening is de beoefening van het achtvoudige pad van yoga: yama’s, niyama’s, asana, pranayama, pratyahara, dharana, dhyana, samadhi.

De 4 paden van yoga

Volgens de yoga filosofie creëren we ons eigen lijden doordat we de verbinding kwijt zijn met ons ware zelf. Yoga helpt ons om die verbinding weer te vinden.

In de vedanta, de oude geschriften van yoga, worden 4 hoofdpaden van yoga genoemd om deze verbinding te vinden: karma yoga, bhakti yoga, raja yoga, jnana yoga.

Kort door de bocht wordt er wel gezegd dat karma yoga de yoga van ‘doen’ is, jnana yoga de yoga van het ‘denken’ is, bhakti yoga de yoga van het ‘voelen’ is en raja de yoga van het ‘niet-doen’ is.

Ondanks dat mensen voorkeur hebben voor het ene of het andere pad, is het ene pad niet beter dan het andere.

Deze 4 paden van yoga staan ook niet per se los van elkaar. Ze kunnen allemaal op zichzelf staand worden beoefend, maar ook in combinatie met elkaar. Bedenk maar dat er meerdere wegen naar Rome zijn ;).

Uiteindelijk hebben ze allemaal hetzelfde doel.

“The paths are many, but the Truth is One” – M.K. Gandhi

De yoga van meditatie

Raja yoga wordt wel omschreven als het pad van meditatie of het pad van controle.

Volgens raja yoga zorgt de rusteloosheid van onze geest ervoor dat we continu verzonken raken in gedachten en verhalen. Daardoor raken we verder verwijderd van ons ‘ware zelf’.

De oplossing is dus om de geest tot rust te brengen, de geest onder controle te krijgen. Daarvoor is het ook belangrijk om ons lichaam, onze adem en onze zintuigen onder controle te krijgen.

Het uiteindelijke doel van raja yoga is volledige controle krijgen over de geest zodat bevrijding, eenwording, bliss kan ontstaan.

Hoe beoefen je raja yoga?

Dit is de yogavorm die het meest geschikt is voor mensen die graag een methode willen volgen. Er is geen bepaald geloof voor nodig. Raja yoga gaat er van uit dat je alleen dat moet geloven waar je zelf achter komt door directe ervaring.

Het zal je daarom niet verbazen dat dit pad, van de bovenstaande 4 paden, het meest favoriet is bij westerse mensen.

De beoefening van het achtvoudige pad

In de yoga sutra’s benoemt patanjali de acht beoefeningen van raja yoga. Dit staat beter bekend als het achtvoudige pad.

In deze video legt Rolf meer uit over het achtvoudige pad.

Het achtvoudige pad bestaat uit:

  • Yama’s
    De vijf onthoudingen, sociale gedragscodes. Ahimsa (geweldloosheid), satya (eerlijkheid), asteya (niet stelen), brahmacharya (eenheid), aparigraha (niet begeren).
  • Niyama’s
    De vijf voorschriften, persoonlijke discipline. Shaucha (reinheid), santosha (tevredenheid), tapas (soberheid), svadhyaya (zelfbeschouwing), ishvarapranidhana (overgave).
  • Asana
  • Pranayama
    Ademhalingsoefeningen en controle en beheersing van de levensenergie.
  • Pratyahara
    Terugtrekken van de zintuigen.
  • Dharana
    Concentratie
  • Dhyana
    Meditatie
  • Samadhi
    Totale eenheid, absoptie. Bliss.

Het achtvoudige pad zorgt voor het zuiveren van lichaam, geest en energielichaam en geeft controle over de zintuigen.

Wat is het verschil tussen hatha en raja?

Je vraagt je inmiddels misschien af wat het verschil is tussen hatha yoga en raja yoga. Het klinkt behoorlijk hetzelfde toch? Dat klopt, de moderne asana’s en hatha yoga zijn namelijk gebaseerd op raja yoga.

Je kunt hatha yoga een beetje zien als een soort fase voorafgaand aan, een voorbereiding op raja yoga.

Hatha heeft een link met tantra. Bij hatha (zeker zoals uitgevoerd in de westerse wereld) ligt de focus meer op het zuiveren en balanceren van het fysieke en energetische lichaam en op de gezondheid hiervan.

De focus ligt meer op doen en op het in balans brengen van energie (denk aan asana’s, pranayama, mudra’s, bandha’s). De aandacht gaat van de grote, grove sensaties van het lichaam naar de subtiele aspecten van het lichaam

Yama’s en niyama’s zijn onderdeel van het hatha pad, maar komen in een hatha yogales vaak minder aan de orde.

In hatha zijn er ook cleansing practices, zogenoemde shatkarma’s en kriya’s, om het lichaam voor te bereiden voor het diepere werk.

Raja wordt meer gezien als een studie van de geest. De focus ligt op de emotionele en spirituele ontwikkeling en op het toewerken naar samadhi, de hoogste staat van bewustzijn.

Voordelen van raja yoga

De beoefening van raja yoga heeft als grootste voordeel dat de geest helder en meer gefocust wordt. Dit heeft een positief effect op je geheugen en concentratie.

Uiteraard kan het, net zoals veel andere vormen van yoga, positieve effecten op o.a. je nachtrust, je gevoel van welzijn, je relaties met anderen en kan het angst en stress verminderen.

Raja yoga toepassen in het dagelijks leven

Als je raya yoga wil toepassen in het dagelijks leven, dan is het belangrijk om je yoga practice te blijven doen en veel aandacht te besteden aan de geest.

Verhoudingsgewijs besteden we vaak meer aandacht aan pranayama en asana en minder aan pratyahara, dharana en dhyana.

Ga voor jezelf ook eens na in hoeverre je de yama’s en niyama’s eigenlijk toe past in je leven? Kun je daar nog bewuster mee aan de slag gaan? Welke lessen kun je hieruit leren?

En mediteer je al regelmatig of nog helemaal niet? Als je al langer mediteert, kun je je meditatie beoefening misschien uit breiden of misschien kun je er meer diepgang in vinden door met anderen te gaan mediteren.

Mediteer je nog helemaal niet en wil je daar graag mee beginnen? Neem eens een kijkje op ons practice platform en start met een meditatie les voor beginners.

practice platform

 

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter