Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

30 sep 2015

Natuurlijke remedies bij hormoonschommelingen (Alleen voor vrouwen)

/
Geplaatst door
/
Comments0

Dit is een gastblog van Sabine Mooijweer.

Over hormonen kun je boeken vol schrijven en dat hebben anderen ook gedaan.

Ik ga mij in dit stukje dan ook beperken tot de geslachtshormonen, omdat deze bij de vrouw de meeste klachten kan veroorzaken (menstruatie, zwangerschap en overgang).

Bij mannen is de aanmaak van testosteron een stuk stabieler: tussen hun 12e en ongeveer 80e levensjaar produceren zij extra testosteron, wat redelijk gelijk blijft, behalve bij ziekte.

Bij vrouwen hoeven er helemaal geen ziekten aan te pas te komen, zij produceren in gezonde staat al diverse hormonen in verschillende hoeveelheden: oestrogeen en progesteron en ook testosteron.

Menstruatie, zwangerschap en overgang zijn stadia waarin hormoonschommelingen van nature al voorkomen. Laat staan als je ziek wordt.

De meest voorkomende ongemakken bij hormoonschommelingen

Laten we eerst kijken naar de meest voorkomende ongemakken: die van rond de menstruatie.

Maandelijks komen onder andere: stemmingswisselingen, emotionaliteit, prikkelbaarheid, nervositeit , opgezwollen en pijnlijke borsten, buikpijn en huidproblemen voor.

In de zwangerschap: misselijkheid, vermoeidheid, hoofdpijn, duizeligheid, etc.

In de menopauze: stemmingswisselingen, overmatig transpireren, pijnlijke buik, slaapproblemen, huidproblemen, emotioneel, prikkelbaar, nerveus, gejaagd gevoel, last van borsten, etc.

In mijn praktijk zet ik diverse natuurlijke remedies in bij verschillende onderdelen van deze hormonale klachten bij vrouwen:

Met homeopathie kunnen we werken aan de algehele gesteldheid, zowel lichamelijk als emotioneel.

Bachremedies kunnen mooie ondersteuning bieden in het emotionele proces, celzouten kunnen we inzetten bij diverse hormonale klachten.

hormonen yoga

Ook Yoga en Meditatie werken goed

Binnen sommige Yoga stromingen wordt aanbevolen de eerste paar dagen van de menstruatie geen yoga te beoefenen. Dit omdat menstruatie een periode van reiniging en rust is, zowel mentaal als fysiek.

Als jij je er goed bij voelt, kun je best wat rustige Yoga oefeningen doen. Gebleken is dat Yogi’s over het algemeen minder last hebben van menstruatieklachten.

Ik zelf kan dit beamen: sinds ik meer Yoga ben gaan beoefenen, zijn de menstruatiekrampen aanzienlijk verminderd. En behalve wat emotioneler dan normaal (slechts 1 dag) en een lichte hoofdpijn, heb ik geen klachten.

Ik doe trouwens gewoon alle oefeningen, zolang het goed voelt voor mij. Twijfel je, of durf je niet op je gevoel af te gaan, overleg dan met je leraar.

Ook in de zwangerschap is Yoga erg goed, vooral om je lichaam voor te bereiden op de bevalling en stress te verminderen.

Tijdens de speciale zwangerschapsyoga leer je allerlei houdingen en ademhaling die plezierig zijn bij zwangerschapskwaaltjes en tijdens de bevalling.

Ook hier ben ik ervaringsdeskundige.

Tijdens mijn twee zwangerschappen heb ik Yoga gedaan en ik geloof dat dit de reden is dat ik tot de bevalling nog op mijn buik kon slapen, dat ik sowieso nog heerlijk sliep tot de bevalling.

In de menopauze heb ik gehoord, want daar ben ik zelf nog niet, dat het kwaaltjes zoals: opvliegers, nachtzweten, hevige bloedingen, stemmingswisselingen en vermoeidheid vermindert of zelfs verhelpt.

Er bestaat speciale hormoonyoga, maar ik ga ervan uit dat een heel leven met Yoga, op sommige momenten aangepast aan een specifieke fysieke of mentale situatie, deze klachten allemaal kan verminderen of voorkomen.

Voedingssuppletie en hormonen

Naast Yoga en Meditatie, begin ik ook bijna altijd met voedingssupplementen.

Als er namelijk tekorten zijn op dat gebied, kun je verder eigenlijk weinig doen. Visolie, vitamine A, D,B6 en B12 zijn essentieel bij klachten van hormonale aard.

Bij zwangerschap is dit een ander verhaal, dan is speciale zwangerschapsauppletie gewenst.

Suppleren is absoluut het advies.

Simpelweg omdat wij, zo blijkt uit recente onderzoeken van de Universiteit van Wageningen, uit onze dagelijkse voeding, hoe gezond en uitgebalanceerd wij ook proberen te eten, niet meer voldoende voedingsstoffen kunnen halen, omdat deze in de voeding niet meer aanwezig zijn.

Wat er niet inzit, kun je er ook niet uithalen. Biologische producten zijn om diverse redenen wel beter, maar kunnen ons toch niet volledig voorzien van alle voedingsstoffen die wij nodig hebben. Vandaar suppleren.

Zo hebben wij vrouwen zo min mogelijk last van onze hormonen!

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter