Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

4 jun 2021

Menstruatie cyclus hormonen – hoe de cyclus van de vrouw werkt

/
Geplaatst door
/
Comments0

Menstruatie cyclus hormonen zijn ontzettend belangrijke stofjes die op vele processen invloed hebben op het lichaam van de vrouw.

Denk hierbij bijvoorbeeld niet alleen aan het verloop van je menstruatie maar ook je algemene stemming.

Hormonale ontregelingen kunnen jarenlang klachten geven en de kwaliteit van je leven beïnvloeden. Zo heeft het bijvoorbeeld invloed op je gewicht, energie, stofwisseling, immuunsysteem en nog veel meer. Ontzettend veel functies in je lichaam worden dus aangestuurd door je hormonen, nog veel meer dan je zou denken. 

Door je hiervan bewust te worden kun je een gezondere hormoonbalans bereiken. In dit blog staan we daarom graag stil bij:

  • Op welke manier de menstruatiecyclus van de vrouw verloopt
  • Hoe menstruatie cyclus hormonen precies werken 
  • Hoe je je menstruatie cyclus hormonen in balans houdt

En nog veel meer 🙂

menstruatie cyclus hormonen

De menstruatiecyclus van de vrouw

Ik heb laatst een interview gezien van een goede vriendin van mij met Vivian Reijs. Zij zei daarin: “Wat zou het fijn zijn dat bijvoorbeeld ook op het werk meer begrip komt voor de vrouw en haar cyclus”.

Hiermee bedoelde ze hoe je je werk verricht in de verschillende fases van je menstruatiecyclus.

Daar wil ik je graag wat meer duidelijkheid in gaan geven. Je kunt de fases van je cyclus namelijk ook vergelijken met de seizoenen. Het is gelinkt aan bepaalde periodes.

  • De herfst is de week voordat je ongesteld wordt. Het is de week waarin het hard waait en de stormen in je hoofd naar boven komen. Alles wat je de afgelopen maand hebt opgekropt komt eruit. Je kunt extreem gevoelig reageren en het idee hebben dat je jezelf helemaal kwijt bent.
  • De winter is de periode van je menstruatie. Het moment dat je naar binnen wilt en het liefst met een dekentje op de bank gaat zitten. Je wilt niet teveel moeten en je kunt het gevoel hebben dat je niet kunt opboksen tegen de verwachtingen van jezelf en een ander. Dit is niet het moment om veel naar buiten te treden of bijvoorbeeld workshops te geven.
  • De lente is de week na je menstruatie. Tijd om naar buiten te gaan. Je hebt energie en zin in leuke dingen.
  • De zomer is de tijd dat je ovuleert. Ook hier heb je energie, zin in sociale contacten, seks en feestjes. Perfecte tijd om nieuwe dingen te gaan creëren.

Zoals je ziet kun je de cyclus van de vrouw dus koppelen aan veel van dezelfde grondbeginselen uit de Ayurveda. Binnen de Ayurveda staat het in balans houden van de dosha’s namelijk centraal waarbij de seizoenen ook een centrale rol kunnen spelen.

Menstruatie cyclus hormonen in balans brengen

Zodra je kennis hebt van de seizoenen en hoe deze je hormoonhuishouding beïnvloeden, kun je je leven daar wellicht op inrichten.

Geen Detox beginnen als je menstrueert bijvoorbeeld. En als je menstrueert je lijf juist voeden met voedzame producten zoals goede vetten, eiwitten en veel groene groentes.

En mocht je dan meer trek hebben dan mag dat ook best wat meer zijn dan normaal. Voel goed aan waar je op dat moment behoefte aan hebt.

Zo zie je dat je hormonen heel veel invloed hebben op je hele leefstijl. Maar andersom ook. Hoeveel je slaapt, beweegt, wat je eet en je stressniveau beïnvloeden ook je hormoonhuishouding. Zorg dus goed voor jezelf, voel waar je behoefte aan hebt en geef je lichaam dat.

Zo creëer je een mooie balans in je hormonen en dus ook in je hele lijf en kun je wellicht meer compassie voor jezelf creëren als je even niet zo lekker in je vel zit. Want dat is ook oké en hoort erbij.

Je hormonen zijn van groot belang voor je hele leven. Dit werkt natuurlijk het beste als je geen hormonen gebruikt zoals de pil of andere middelen die je hormoonhuishouding beïnvloeden.

Door je natuurlijke menstruatiecyclus in stand te houden kun je het beste voelen waar je lijf behoefte aan heeft en hoe je jezelf het beste kunt verzorgen. 

Belangrijk hierbij is natuurlijk wel om zelf deze afweging te maken. Soms kan het toch wenselijk zijn om bepaalde hormonen te gebruiken en weegt dit op tegen de eventuele nadelen. Bijvoorbeeld om medische- of andere zwaarwegende redenen.

Balans vinden doormiddel van Yoga

Een krachtige tool om hormoonschommelingen en andere vormen van disbalans in je leven terug in balans te brengen, is door regelmatig te practicen. Yoga kan je namelijk uitstekend helpen om de balans opnieuw te vinden in je menstruatie cyclus hormonen.

Het vinden van die balans begint vaak in je lichaam. Door asanas te doen die je fysiek in balans brengen zul je namelijk merken dat je vanbinnen ook meer balans bereikt. Probeer de les hieronder uit de Happy with Yoga Challenge maar een keer en oordeel zelf!

Conslusie over menstruatie cyclus hormonen

Zoals je inmiddels waarschijnlijk wel ontdekt hebt, staan menstruatie cyclus hormonen niet op zichzelf. Onze wereld van buiten heeft hier een behoorlijke invloed op waardoor je je hormoonhuishouding deels kan beïnvloeden.

Enerzijds zijn er elementen die je niet kunt controleren zoals de seizoenen maar anderzijds spelen bijvoorbeeld je voeding en lichamelijke inspanning ook een grote rol bij je hormoonhuishouding.

Hopelijk ben je wat wijzer geworden in dit blog. Heb je nog mooie aanvullingen op tips? Deel ze dan zeker met ons hieronder!


Dit is een gastblog van Julia Vergeer van Healthstudiojulia.nl

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter