Je hormonen in balans door de juiste voeding – zo pak je het aan!
Je hormonen in balans brengen door de juiste voeding is een natuurlijk middel om een positieve invloed op je hormoonhuishouding te krijgen.
In mijn vorige blog heb ik verteld over de vrouwelijke cyclus en hoe je een basis kunt creëren voor jezelf in je hormoonhuishouding. In dit blog wil ik daarom wat dieper ingaan op de voeding, wat je nou precies kunt eten en toevoegen aan je dagelijkse voedingspatroon.
Want wat voor mij het belangrijkste is, is een gezonde basis leggen voor je algehele gezondheid. Klachten zijn namelijk een verzoek van je lichaam dat ze het even niet meer alleen kan… Probeer er dus echt naar te luisteren en er iets aan te doen!
In dit blog kom je daarom onder meer te weten:
- Welke invloed hormonen hebben op je leven
- Wat de 4 belangrijke pijlers voor een gezond hormoonbalans zijn
- Welke rol oestrogeen speelt in het vrouwenlichaam
En nog veel meer!
De invloed van hormonen op je leven
Hormonen hebben veel invloed op ons leven, vooral op het leven van de vrouw. Zo hebben ze invloed op;
- Je energieniveau
- Je gezondheid
- Het humeur
- Je uitstraling
- Je gewicht
- Het brein
- Op PMS klachten
Hier kun je met je voeding invloed op uitoefenen, vooral als je wat ouder bent. Want naarmate we ouder worden (rond de 30-40) neemt de productie van sommige hormonen af.
Hierdoor kan een disbalans ontstaan waarbij het belangrijk is om je hormonen weer in balans te krijgen. Hier kun je je lichaam mee helpen doormiddel van voeding en daar kun je vandaag al mee beginnen!
4 belangrijke pijlers voor een vrouwelijke hormoonbalans
Om even bij het begin te beginnen. Deze 4 pijlers zijn de basis voor een balans in je hormoonhuishouding:
- Een stabiele bloedsuikerspiegel
- Goed functionerende darmen
- Een actieve lever
- Gezonde bijnieren
Om deze 4 punten tegemoet te komen en je hormonen in balans te brengen, kun je je eet- en drinkgewoonten als volgt aanpassen:
- Eet en drink zoals de natuur het ons geeft: biologisch, zo min mogelijk bewerkt, en gebruik plastic zonder BPA. Probeer daarnaast zeker 2 liter water per dag te drinken.
- Wees niet bang voor vetten. Eet lekker veel zaden, pitten, olijven, kokos, avocado’s, ei(geel) en vette vis. Vlees kan ook maar dan wel van grasetende dieren.
- Eet zoveel mogelijk plantaardig. Plantaardige eiwitten; hennepzaad, quinoa, groenten, peulvruchten, tempé, zaden/pitten, ongebrande noten, spirulina en eiwitpoeder.
- Vermijd suikers en alcohol. Dit is belangrijk om je bloedsuikespiegel stabiel te houden en je lever te ontzien zodat hij de afvalstoffen beter kan afvoeren.
- Probeer geen koemelk of zuivel te nemen.
- Eet zoveel mogelijk glutenvrij. Dit is rustiger voor je darmen en die zijn de basis voor je hele gestel.
- Zorg voor variatie in je dieet maar overeet jezelf niet. Eet tot je voor 80% voldaan bent. Probeer daarbij alle kleuren van de regenboog te eten (verschillende kleuren groenten en fruit) en eet zo puur mogelijk.
Door deze punten in je leven te integreren kun je je hormoonhuishouding snel in balans brengen of houden. Begin daarom vandaag al! 🙂
Vind je het moeilijk om gezonder te eten doordat je weinig tijd hebt? Bekijk dan eens de video van Rolf hieronder met een aantal nuttige tips!
Oestrogeen dominantie
Oestrogeen is een vrouwelijk hormoon dat samen met progesteron onder andere verantwoordelijk is voor je menstruatiecyclus en het functioneren van je lichaam.
Na je 30ste neemt de productie hiervan af, maar vaak gaat dat met progesteron sneller dan met oestrogeen waardoor er een disbalans ontstaat.
Je hebt dan een overschot aan oestrogeen wat weer klachten kan veroorzaken (zie helemaal bovenaan in dit blog) 50-60% van de vrouwen heeft een oestrogeen dominantie.
De adviezen die ik hierboven heb gemeld zijn dan heel belangrijk om dit weer in balans te krijgen. Maar ook je lever kan je helpen om het teveel aan oestrogeen af te voeren.
Je kunt hiervoor bijvoorbeeld veel verse groenten (500 gram) eten, waarvan zeker de helft bestaat uit groene groenten. Dit bevat namelijk chlorofyl en deze stof helpt de lever met het afvoeren van xeno-oestrogeen. Dit zijn nep oestrogenen die in cosmetica, huidverzorging en in bijvoorbeeld schoonmaakmiddelen zitten.
Andere dingen die je kunt doen om overtollig oestrogeen af te voeren zijn het eten van groene superfoods. Spirulina, chlorella en marine fytoplakton. Dit helpt ook met ontgiften van je lichaam net als een detox sapkuur bijvoorbeeld.
Ook kruisbloemige planten zoals broccoli, broccoli kiemen, bloemkool, boerenkool, kool en spruitjes helpen hierbij uitstekend.
Tot slot zijn vezels ook essentieel om overtollig oestrogeen af te voeren. Denk hierbij aan lijnzaad, chiazaad en psyliumvezels. Drink hierbij wel minstens 2 liter water per dag.
Kijk dus goed naar je eventuele klachten en probeer de oorzaak aan te pakken in plaats van de symptomen bestrijden. Leg een gezonde basis voor je algehele gezondheid en zoek zeker hulp of deskundig advies mocht je er zelf niet uitkomen!
Dit is een gastblog van Julia Vergeer van Healthstudiojulia.nl
Dit vind jij ook leuk!
Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘♀️🤸
Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.Begin direct
Yoga inspiratie mails 🙏
Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.