Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

12 apr 2017

Zelfdiscipline aanleren zonder te streng zijn voor jezelf

/
Geplaatst door
/
Comments6

Een tijdje terug schreef ik al over het belang van focus bij het doen van een reguliere Yogapractice.

Focus is ontzettend belangrijk als je op de lange termijn wilt werken aan een gezond lichaam, een sterke mind en meer betekenis aan je leven wilt geven.

Focus is het concentreren van je aandacht op één ding, terwijl je andere dingen negeert. Je hebt je aandacht bij een specifiek iets voor een bepaalde periode, en het is niet verdeeld over meerdere dingen.

En je hebt focus nodig om je dromen en doelen achterna te gaan in een wereld waarin je constant afgeleid wordt.

Naast focus is ook zelfdiscipline een ontzettend belangrijke vaardigheid om te hebben.

Door zelfdiscipline zijn we in staat om onze practice en andere goede gewoontes vol te houden, zelfs als we even geen zin hebben om het te doen. Zelfdiscipline aanleren helpt je om een marathon te lopen, in plaats van de sprint.

Zelfdiscipline is er, wanneer je wilskracht er niet is.

En dat is wat we willen toch? Een leven lang een gezond lichaam, een sterke geest en gelukkig zijn. En niet maar voor heel even.

Ik heb vele momenten gehad waarop ik zelfdiscipline nodig had. En zelfdiscipline heeft er voor gezorgd dat ik de afgelopen vier jaar bijna iedere dag op de mat heb gestaan en mijn practice heb gevolgd.

Zelfdisicipline in mijn Yogapractice heeft er onder andere voor gezorgd dat:

  • Mijn energieniveau enorm is toegenomen.
  • Ik me kan focussen op momenten dat het nodig is.
  • Ik veel minder last heb van stress.
  • Mijn lichaam sterker en flexibeler is dan ooit.
  • Ik dit skills heb ontwikkeld om mijn dromen en doelen achterna te gaan.

Begrijp me niet verkeerd, want meestal heb ik ontzettend veel zin om op mijn mat te stappen en mijn practice te doen. Maar we hebben allemaal van die dagen waarop ons energieniveau laag is en waarop we geen zin hebben. En dat zijn dagen waar we voor willen waken.

In principe zijn deze dagen niet erg, maar vaak veranderen de dagen waarop we onze practice missen in een valkuil.

We missen één keer, en daarom stoppen we er gelijk helemaal mee. We doen onze practice vervolgens weer een tijdje niet, totdat er weer een moment komt waarop we zoveel wilskracht hebben dat we weer op de mat stappen.

Zelfdiscipline zorgt ervoor dat je niet in deze valkuil stapt en dat je je je practice gewoon blijft doen, ook als je even geen zin hebt.

In deze blog meer over zelfdiscipline aanleren.

Zelfdiscipline aanleren

Wat betekent zelfdiscipline eigenlijk?

Er zijn vele verschillende definities van discipline of zelfdiscipline op internet te vinden. Het gaat er uiteindelijk om wat het voor jou betekent. Ik zal daarom de betekenis die het voor mij heeft met je delen.

Dit is mijn eigen definitie:

“Zelfdiscipline is de vaardigheid om jezelf dingen te laten doen die moeten gebeuren, ongeacht of je er zin in hebt.”

Iets doen waar je absoluut geen zin in hebt, maar waarvan je weet dat het goed voor je is, is de ultieme manier om zelfdiscipline te trainen.

Toch wil ik daar nog een opmerking over maken. Want zelfdiscipline is een ontzettend waardevolle skill om te hebben, maar als alles enorm veel zelfdiscipline zou vergen, zou het leven nou ook niet echt fijn zijn.

Je wilt dus een soort balans vinden. Zelfdiscipline hebben zonder te streng zijn voor jezelf. Yoga heeft hier een mooie visie op.

Zelfdiscipline en Yoga

Swami Rama zegt is in zijn boek ‘Samadhi: The highest state of Wisdom’ over discipline:

“Do not think you cannot do it. You have that spark. You are fully equipped. You simply need to discipline yourself. Discipline is not a prison. It simply means practice.”

En Patanjali zegt:

“’Atha yoganush-asanam’, he means that if you really want to unfold yourself, you first should learn to discipline yourself. People are afraid of the word “discipline.” Discipline is not a punishment. You will enjoy it once you know it. Discipline means self-commitment. When you commit yourself to your progress, then slowly you will find that the light is within you.”

(Bron: Swamij.com)

Het Sanskriet woord ‘Samyama’ kun je vrij vertalen als zelfdiscipline. Het betekent perfecte controle over de geest.

Zelfdiscipline aanleren zonder te streng zijn voor jezelf

Bij zelfdiscipline aanleren in Yoga, wil je niet te streng zijn voor jezelf. Discipline moet uiteindelijk natuurlijk komen en niet geforceerd zijn.

Daarbij zijn de termen ‘Abhyasa’ en ‘Vairagya’ ontzettend belangrijk.

Abhyasa betekent dat je continue stappen zet in de richting van je dromen en doelen. En stabiele practice zonder onderbreking. Je geeft nooit op en geeft niet toe aan de obstakels die er op je pad komen.

Vairagya betekent loslaten. Dit begrip houdt in dat je je niet vast probeert te bijten in obstakels zoals afleidingen, angsten en stress maar dat je dit juist probeert los te laten.

Het is de balans tussen nooit opgeven en alles loslaten. En ze gaan hand in hand. Je practice helpt je om jezelf te ontwikkelen en persoonlijk te groeien, terwijl loslaten je helpt om afstand te doen van de obstakels die je tegenkomt. Maar vairagya helpt je ook om afstand te doen van het ego, van het ‘naast je schoenen gaan lopen’ wanneer je iets bereikt hebt.

In oude geschriften over Yoga wordt dus erg veel gesproken over zelfdiscipline. Oude Yogi’s wisten al dat het belangrijk is en dat het nodig is om het pad van Yoga te bewandelen.

Zelfdiscipline werkt als een spier

Zelfdiscipline werkt als een spier. Dat betekent dat je zelfdiscipline kunt aanleren en trainen. En dat je er in de toekomst beter in kunt worden.

Maar het betekent ook dat die spier uitgeput kan worden. Wanneer je voor de eerste keer een gewicht optilt, gaat dit makkelijker dan de tiende keer.

Daarom is het vaak zo dat we in de avond geen zelfdiscipline meer over hebben om nog een Yogapractice te doen, gezond te koken of een rondje te gaan hardlopen. De zelfdiscipline spier is uitgeput en hierdoor geven we sneller toe aan onze slechte gewoontes.

Het is een van de redenen waarom ik ervoor kies om mijn Yogapractice vroeg in de ochtend te doen. En ik raad anderen dit ook aan. Wanneer je wakker wordt ben je nog fris en vol energie. Je zelfdiscipline spier is helemaal opgeladen en hierdoor is het makkelijker om op de mat te stappen.

Zelfdiscipline aanleren? Start met mediteren!

Dat zelfdiscipline aanleren werkt als het trainen van een spier, is inmiddels ook in vele verschillende studies aangetoond. Daarnaast hebben studies over Mindfulness en meditatie aangetoond dat de structuur van het brein te bevloeiden is.

Vroeger werd gedacht dat het brein op een gegeven moment volledig ontwikkeld was en dat het daarna niet meer veranderde. Maar het brein is plastisch, wat betekent dat het eigenlijk in constante verandering is.

Verschillende studies (1, 2, 3) hebben dan ook aangetoond dat vaardigheden zoals zelfcontrole (lees zelfdiscipline) en concentratie kunnen worden beïnvloed door meditatie.

Meditatie bevordert de bloedstroom naar de prefrontale context. Dit is te vergelijken met het proces van extra bloedtoevoer naar de spieren wanneer je een stevige workout doet.

Als je push-ups doet, gaat er meer bloed naar je spieren in je armen en borst en worden deze dikker. Als je mediteert, gaat er meer bloed naar je brein en worden de neurologische connecties die onder andere te maken hebben met zelfdiscipline versterkt.

Meditatie is dus letterlijk een workout voor je brein. Beginnen met mediteren om je onder andere je zelfdiscipline te vergroten? Lees deze blog eens!

3 dingen die ik doe om een ijzeren discipline te ontwikkelen

Naast een dagelijkse meditatie practice zijn er nog een aantal andere dingen die ik regelmatig doe om mijn zelfdiscipline te trainen en te vergroten.

1. Een koude douche / ijsbad

Dagelijks stap ik onder een koude douche en regelmatig neem ik een ijsbad. Ik heb dit geleerd tijdens het instructeurs traject van de Wim Hof Methode.

Een koude douche gelijk aan het begin van de dag is iets waar je elke dag weer tegen op ziet vergt veel mentale kracht. Je hebt dus aardig wat zelfdiscipline nodig om dit te doen.

Maar het is zelfdiscipline trainen in de meest pure vorm. Iets doen waarvan je weet dat het goed voor je is, maar waarin je eigenlijk geen zin hebt.

2. Een dagelijkse Yogapractice

Ik stap niet alleen dagelijks op de mat omdat het mijn lichaam sterk en gezond maakt, maar ook om diverse mentale voordelen die het me geeft. Je lichaam uitdagen en trainen vergt ook discipline. Je moet bereid zijn om uit je comfort zone te komen.

Je bent je constant aan het focussen op je ademhaling, op je houding en op je energie. Je traint hiermee je focus, wilskracht en zelfdiscipline.

Stuk voor stuk zijn dit eigenschappen die je ook in je dagelijkse leven wilt hebben om te werken aan de dingen die voor jou belangrijk zijn.

3. Een goede nachtrust

We kennen allemaal het gevoel wanneer we een vreselijke nachtrust achter de rug hebben. We spelen die dag niets klaar. Je kunt ontzettend veel zelfdiscipline hebben, maar wanneer je niet goed geslapen hebt, ben je waardeloos.

Ik probeer daarom altijd mijn nachtrust te optimaliseren. Gezonde voeding speelt hierbij een grote rol. Maar ook een workout of Yogapractice helpt je om beter te slapen.

Daarnaast wil je niet alle zorgen en stress van die afgelopen dag mee naar bed nemen. Dus een slaapmeditatie of Yoga Nidra helpt je om over te schakelen van de activiteit van de dag naar de rust van de nacht.

En ik slaap dus altijd als een roos! 🙂

Bonus tip: Wees dus niet te streng voor jezelf. Wees committed, maar forceer het niet, want dan zal het averechts gaan werken en kost het juist steeds meer moeite om discipline te vinden.

Aan de slag – Hoe krijg je meer zelfdiscipline? 3 tips

Beginnen met het trainen van je zelfdiscipline kan best lastig zijn. Misschien lukt het je nu nog niet om dagelijks op de mat te stappen of een koude douche te nemen. Daarom raad ik je aan om klein te beginnen.

De zelfdiscipline tips in de onderstaande video zijn een goed begin en helpen je op weg naar een leven met meer zelfdiscipline.

 

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

6 Responses

Laat een reactie achter