Utthita Parsvakonasana in 5 stappen!
Utthita Parsvakonasana wordt ook wel de zijwaartse hoekhouding genoemd. Het is een Yoga houding waarbij je veel gebruik maakt van onder andere je buikspieren, maar waarbij ook controle over het gehele lichaam gevraagd wordt.
Een aantal handige tips om deze Yoga houding stap voor stap onder de knie te krijgen en op te bouwen, kun je in dit blog vinden!
Waarom Parsvakonasana?
Parsvakonasana is een Yoga houding die niet alleen spierkracht vraagt, maar tegelijkertijd geeft deze Asana ook een laterale stretch. Hiermee wordt een stretch aan de zijkant van het lichaam bedoeld.
Hoe meer je de spieren als een krachtig gebied samen gebruikt, hoe meer je de controle kunt vinden en langer in de houding kunt blijven.
Naast deze spierkracht, speelt ook de focus een erg belangrijke rol.
Stap 1 naar Parsvakonasana
Begin in de Krijger II houding, met je rechter voet voor en je linkervoet achter op de mat. De Krijger II houding is een goede basis vanuit waar je Parsvakonasana gemakkelijker kunt opbouwen. Je buigt in deze Asana misschien nog wel een beetje extra je voorste knie, maar verder blijft de stand van beide voeten hetzelfde.
Vervolgens zorg je dat je je knie buigt totdat de knie boven de enkel komt. Daarna check je of je knie naar de voorkant van de mat gericht blijft en dat de knie niet toch stiekem over de enkel is.
Stap 2 naar Parsvakonasana
Plaats nu je rechterhand aan de binnenkant van je rechtervoet. Kijk of het mogelijk is om de handpalm op de grond te plaatsen.
In Parsvakonasana is het de bedoeling dat je de zijkant van het lichaam een stretch geeft (aan deze kant de linkerkant van het lichaam), dus het is van belang dat je het lichaam goed kunt opendraaien naar de linkerkant.
Hiermee bedoelen we dat de linkerschouder zich recht boven de rechterschouder bevindt.
Als het opendraaien van het lichaam met je rechterhand op de grond minder goed lukt, kun je op de vingertoppen komen, of een Yoga blok gebruiken.
Wees niet bang om hulpmiddelen te gebruiken, want dit komt de uitwerking van deze Yoga houding alleen maar ten goede.
Stap 3 naar Parsvakonasana
Breng nu je linkerarm over je hoofd in een diagonale lijn parallel aan je oor. Kijk schuin omhoog richting je bovenarm.
De handpalm van je linkerhand wijst in deze houding naar beneden.
Stap 4 naar Parsvakonasana
Daarna wordt je je bewust van de verdeling van het gewicht over beide voeten. Zorg ervoor dat je niet te ver naar voren leunt op je voorste arm.
Breng voor je gevoel beide voeten naar elkaar in deze houding. Zo zorg je voor een stevige basis en een goede verdeling van het gewicht.
Vaak zijn we geneigd iets meer naar voren te leunen, wat ertoe kan leiden dat je voorste been heel snel gaat trillen.
Best logisch als je even je hele gewicht naar dit punt toe brengt. 😉
Stap 5 naar Parsvakonasana
Adem nu voor een 6 tot 9 Yoga ademhalingen in deze houding. Probeer hierbij naar een vast punt voor je te kijken en je te focussen op de kracht en balans vanuit het bekkengebied.
Als het genoeg is, kom je eerst rustig weer terug naar de Krijger II houding. Daarna kun je in de Maansikkelhouding komen en beide benen naar voren stappen.
Vervolgens wissel je van kant.
Bekijk ook onze YouTube video waarin we Parsvakonasana stap voor stap uitleggen:
Aanpassingen in Parsvakonasana
Als je merkt dat je linkerhand boven het hoofd wat klachten gaat geven in Parsvakonasana, dan kun je er ook voor kiezen om deze hand op de heup te plaatsen. Blijf hierbij wel schuin naar boven kijken en het lichaam openen naar de linkerkant.
Je kunt de uitvoering van Parsvakonasana nog iets zwaarder maken door ook je rechterhand omhoog te brengen langs je rechteroor. Beide armen zijn nu in de lucht en de handpalmen wijzen naar elkaar toe. Zorg ervoor dat de linkerschouder wel recht boven de rechterschouder blijft en dat knie zich nog steeds boven de enkel bevindt.
Een andere aanpassing op Parsvakonasana kan de omgekeerde zijwaartse hoekhouding zijn. Deze wordt ook wel Parivrtta Parsvakonasana genoemd. Deze houding is wel anders opgebouwd en heeft wel een ander doel. De benen en voeten bevinden zich in een andere stand en het is een gedraaide houding.
Je zou deze beide Asana’s (Parsvakonasana en Parivrtta Parsvakonasana) bijvoorbeeld ook achter elkaar uit kunnen voeren.
Dit vind jij ook leuk!
Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘♀️🤸
Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.Begin direct
Yoga inspiratie mails 🙏
Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.