Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

7 okt 2016

De Maansikkelhouding

/
Geplaatst door
/
Comments0

De Maansikkelhouding is een Yoga houding die je bijvoorbeeld vaak terug ziet in een Yoga serie. Vanuit deze Asana kun je gemakkelijk doorvloeien in bijvoorbeeld een Neerwaartse Hond of een Krijgerhouding. Dit stimuleert de flow tijdens je practice.

Daarnaast kan deze Yoga houding ook wat langer aangehouden worden. Door deze Maansikkelhouding langer aan te houden, voel je direct de gebieden die extra aangesproken worden in deze Asana. De Yogahouding wordt daardoor nog uitdagender.

In dit blog kun je niet alles lezen over de Maansikkelhouding, maar kun je ook direct de uitvoering van deze Asana ervaren door met de video mee te doen!

maansikkelhouding

Voordelen van de Maansikkelhouding

Er zijn verschillende voordelen te benoemen van de Maansikkelhouding.

Zo is het een houding die zowel de armspieren, als de buikspieren en de bilspieren voornamelijk aanspreekt. Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat de rest van de spieren in je lichaam ontspannen zijn. 😉

Daarbij wordt er veel focus gevraagd in deze Maansikkelhouding, omdat beide benen op één lijn achter elkaar staan. Je traint dus ook je mind in deze houding, want afdwalende gedachten komen jouw focus, en daardoor ook jouw balans, niet ten goede.

Ook het trainen van je balans en evenwicht staat dus centraal en daarnaast krijgt het gebied van je heupen en je dijen een stretch in deze houding.

Een groot voordeel van deze Maansikkelhouding vind ik dat het een perfecte aanpassing kan zijn als je last hebt van je knie of enkel in de Krijger I houding.

Hoe voer je de Maansikkelhouding uit?

Je kunt de Maansikkelhouding het gemakkelijkste uitvoeren vanaf een andere Asana, zoals bijvoorbeeld de Neerwaartse Hond.

  • Vanaf de Neerwaartse Hond breng je je rechterbeen in de lucht en stap je je rechtervoet tussen je handen. Zorg ervoor dat je rechtervoet iets meer naar je rechterhand geplaatst is. Plaats je voet dus niet helemaal in het midden tussen je handen.
  • Breng nu op de inademing de handen en armen gestrekt naar voren, armen parallel aan de oren.
  • Vervolgens kantel je het bekken, staartbeen richting de mat en kom je omhoog. Zowel met het bovenlichaam als met de armen.
  • Je voorste knie blijft gebogen. En zorg er hierbij voor dat je knie niet over je enkel is.
  • Het achterste been blijft gestrekt.
  • Adem nu voor 6 tot 9 Yoga ademhalingen in deze houding. Focus is bij de ademhaling en adem naar de restrictie die je voelt in je lichaam.
  • Op de eerstvolgende uitademing kom je met de handen weer richting de Yoga mat en stap je met je rechtervoet terug in de Neerwaartse Hond houding.
  • Wissel nu van kant door je linkerbeen in de lucht te brengen en je linkervoet tussen je handen te stappen (in dit geval een beetje naar de linkerkant met je voet).

Aanpassingen in de Maansikkelhouding

Omdat er in deze houding veel van het lichaam en de geest gevraagd wordt, kan het zomaar zijn dat het uitvoeren van deze Yoga houding niet altijd lukt.

Gelukkig zijn er een aantal aanpassingen die je kunnen helpen om alsnog de grootste voordelen van deze Yoga houding te ervaren.

Zo kun je bij klachten van de armen en/of schouders ervoor kiezen om in deze Maansikkelhouding de handen op de heupen te plaatsen.

Als het je om wat voor reden dan ook niet lukt om in balans te blijven, kun je jouw achterste knie op de mat plaatsen. Dit is een mooie aanpassing om alsnog de grootste voordelen van deze houding te ervaren.

Focus bij de Maansikkelhouding

Omdat je bij de Maansikkelhouding beide benen in een rechte lijn achter elkaar plaatst, is het een houding waarbij je je evenwicht zou kunnen verliezen.

Dit geeft natuurlijk helemaal niet, oefening baart kunst! Maar het is wel handig om te weten hoe je jezelf kunt trainen om stevig te blijven staan in de Maansikkelhouding.

Misschien heb je wel eens gehoord van een stil punt voor je die je opzoekt om je op te focussen en zo beter je evenwicht te kunnen bewaren. Dit wordt ook wel Drishti genoemd.

Wij vinden dit super nuttig, omdat je hiermee zeker je evenwicht kunt stimuleren.

Maar daarnaast vinden wij het nog belangrijker om jouw echte focus, je zogezegde “minds-eye” eens richting het bekken te brengen. Focus je nu eens totaal op het bekkengebied en het recht houden van het bekken in deze houding.

Dat is voor ons de échte sleutel tot succes!

Aan de slag met de Maansikkelhouding

Als je graag aan de slag wilt met de Maansikkelhouding, dan kun je direct je matje pakken en met ons meedoen!

Rolf vertelt je in onderstaande video graag hoe je deze Yoga houding stap voor stap opbouwt.

Heel veel succes! 🙂

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter