Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

14 aug 2022

Afvallen met Yoga – 4 tips om direct te starten!

/
Geplaatst door
/
Comments3

Afvallen met Yoga, dat kan zeker.

Misschien niet eens omdat je je echt op het afvallen richt, maar meer omdat je je totale Lifestyle aanpast. Yoga kan je helpen om te leren naar de signalen van je lichaam te luisteren en daarna te handelen.

Ook zijn er steeds meer yogavormen die heel fysiek uitdagend zijn.

Nu denk je misschien dat hoe fysieker de Yogavorm is, hoe gemakkelijker je kunt afvallen met Yoga, maar dat is niet helemaal waar.

In dit blog vertel ik je daarom graag meer over afvallen met yoga. Je komt te weten:

 • 6 factoren die bijdragen aan afvallen door yoga
 • Waar je rekening mee moet houden als je wilt afvallen met yoga
 • Tips om af te vallen met yoga

En nog veel meer. Lees je mee?

Afvallen met YogaVraag en antwoord

1.Kun je afvallen met yoga?

Ja, dat kan! Sommige vormen van yoga lijken bijna op sporten, maar yoga omvat veel meer dan dat. Het is een leefstijl en wanneer je die leefstijl gaat omarmen, kan afvallen zeker een gevolg zijn.

2.Hoeveel calorieën verbrand je met yoga?

Dat hangt ontzettend af van het type les en jouw metabolisme. Wij raden aan om niet te focussen op het verbranden van calorieën, maar veel meer op het gevoel dat yoga je geeft.

Voel je je fit, energiek en lekker in je lijf? Dan ben je veel eerder geneigd om gezonde keuzes te maken en goed voor jezelf te zorgen. Daar bereik je veel meer mee!

Yoga als sport

Waar Yoga tot een paar jaar terug nog gezien werd als ‘zweverig’ of ‘kalmerend’, wordt het tegenwoordig steeds vaker gezien als sport.

Hoewel wij de term ‘sport’ tekort vinden doen aan wat Yoga daadwerkelijk is, geeft het wel een duidelijk signaal af. Yoga wordt steeds normaler gevonden, en mensen zien er de voordelen van in.

Yoga is een holistische practice voor body, mind en spirit, maar mensen beginnen er vaak mee vanwege de fysieke voordelen.

Een belangrijke reden om te sporten zijn de gezondheidsvoordelen, en een van deze voordelen is het verliezen van gewicht. Het is dan ook logisch dat de koppeling tussen Yoga en afvallen snel gemaakt wordt.

Afvallen met yoga

Afvallen op zich, is niet het primaire doel van Yoga. Maar wanneer je vaak op de mat stapt en wat intensiever oefent, kan je zeker gewicht verliezen. Ik heb dit persoonlijk ervaren.

De combinatie van inspanning en ontspanning, maakt Yoga erg geschikt om af te vallen. Je lichaam zoekt automatisch altijd naar een staat van homeostase, waarin het in evenwicht en balans is. Veel processen worden echter ontregeld door een drukke wereld en slechte levensstijl. Vaak gaat dit gepaard met overgewicht.

Yoga helpt je om die staat van balans en evenwicht en homeostase weer terug te vinden. Hierdoor kan je lichaam beter functioneren en is het meer in balans. Dit helpt je om gewicht te verliezen.

Voor een optimaal resultaat zijn de Yogavorm die je kiest en de invulling van je practice, daarbij van groot belang.

6 factoren die bijdragen aan afvallen door yoga

Er zijn een aantal factoren aan te wijzen, die bijdragen aan afvallen wanneer je yoga beoefent. We bespreken er een paar hieronder.

1. De schildklier wordt gestimuleerd

Hierdoor verloopt de stofwisseling beter. De doorbloeding wordt gestimuleerd en dat zorgt er weer voor dat de verbranding op gang komt en er minder vet opgeslagen wordt.

2. Yoga zorgt voor minder stress en eetbuien

In stressvolle situaties is het mogelijk dat je meer kans hebt op eetbuien. Doordat je je fijner in je lijf voelt en je minder stress ervaart, zul je dus minder behoefte hebben aan een eetbui.

3. De organen worden doormiddel van Yoga gestimuleerd

De organen worden in werking gezet. Zie bijvoorbeeld onze eerder behandelde Chakra’s. Doordat de organen optimaal werken, kan er ook een goede verbranding op gang komen.

4. De hartslag, verbranding en doorbloeding worden gestimuleerd

Omdat je tijdens je practice Asana’s doet, verbrand je calorieën die je helpen om af te vallen. Daarnaast zorg je er hierdoor ook voor, dat je energie optimaal door je lichaam stroomt.

De Yoga Zonnegroet  bijvoorbeeld zorgt voor een goede verbranding, omdat je een reeks Asana’s doet, waarbij je hartslag omhoog gaat, de doorbloeding en verbranding gestimuleerd wordt.

De kans is groot dat je daardoor gaat zweten, waardoor je naast het verbranden van calorieën, ook afvalstoffen kwijtraakt.

5. De spijsvertering wordt gestimuleerd

Beweging is echter niet de enige manier waarop Yoga helpt met afvallen. Rustigere yogavormen kunnen namelijk bijdragen aan een goede spijsvertering door onder andere gedraaide houdingen.

Een goede spijsvertering zorgt ervoor dat je minder vetreserves opbouwt waardoor je minder snel aankomt.

6. Je komt in aanraking met de Yoga Lifestyle en voeding

Zoals ik eerder al aangaf, is Yoga meer dan een sport. Naast je practices is Yoga namelijk ook onderdeel van iets groters: de Yoga lifestyle.

Belangrijke onderdelen van de Yoga lifestyle zijn gezond eten, en lichamelijk en geestelijk in balans zijn. Wanneer je je daar op richt, werk je automatisch ook toe naar een gezondere levensstijl.

Wanneer je bewustzijn vergroot, voel je eerder wat voor effect voeding heeft in je lichaam.

Door je gewoontes van op de mat mee te nemen in je dagelijkse leven, zul je bewuster leven en actiever met je gezondheid bezig zijn.

Zo voorkomt een betere controle over je mind bijvoorbeeld emotie-eten, en discipline op de mat leidt tot meer discipline in het dagelijkse leven.

afvallen met yoga

Tips voor afvallen met Yoga

Iedere Yogasoort heeft haar eigen voordelen en is daarmee ontzettend waardevol. Toch kunnen we onderscheid maken in Yogavormen als het gaat om afvallen. Sommige yogavormen zijn hier tenslotte gewoon meer geschikt voor.

Naast de Yogavorm die je kiest, is ook de manier waarop je practiced van belang om afvallen met yoga mogelijk te maken. Hieronder geef ik je daarom een paar tips om in gedachten te houden:

1. Ga voor een actieve yogavorm met ruimte voor ontspanning

Kies in de basis een Yogavorm die fysiek wat uitdagender is. Door veel te bewegen in je practice gaat je hartslag namelijk omhoog.

Yogavormen die daarvoor erg geschikt zijn, zijn bijvoorbeeld Power Yoga, Ashtanga Yoga en Vinyasa Yoga. Deze Yogavormen leggen wat meer nadruk op de fysieke kant van de practice waardoor je lekker beweegt.

Hatha/Vinyasa Yoga is een Yogavorm die we zelf erg prettig vinden, omdat hierbij actieve en passieve elementen van de practice in een perfecte harmonie samengaan.

Je ervaart daardoor alle voordelen die Yoga je kan bieden bij het afvallen. Hatha Vinyasa is ook de Yogavorm waar we in onze online Yoga beginnerscursus mee aan de slag gaan.

Zorg er dus ook voor dat je de ontspanning meepakt tijdens je practice. Te veel stress kan er namelijk voor zorgen dat je slechtere keuzes gaat maken en sneller ongezonde keuzes zal maken.

2. Kies een yogavorm die je vol kunt houden

Wees realistisch in welke Yogasoort bij je past. Misschien wil je wel graag aan de slag met Poweryoga, maar past het op dat moment niet bij je fysieke fitheid.

Respecteer wat op dit moment binnen je mogelijkheden ligt en haal daar het meeste uit.

3. Daag jezelf uit zonder je grenzen te overschrijden

Wanneer je je yogavorm hebt gekozen, is het belangrijk om ook je grenzen tijdens de practice te respecteren. Zorg ervoor dat je jezelf uitdaagt en je grenzen opzoekt, maar voorkom dat je daar overheen gaat.

Dit zorgt er voor dat je lichaam beter in balans blijft en je geen blessures krijgt. Een blessure kan veel roet in het eten gooien als je wilt afvallen. Vaak is het met een blessure lastig om te bewegen, en dat is precies wat je niet wilt als je wilt afvallen.

4. Bepaal hoe vaak je wilt practicen

Wees realistisch bij het bepalen van hoe vaak je wilt practicen. Als je wilt afvallen met yoga, wil je waarschijnlijk snel resultaat zien. Leg die verleiding even naast je neer, en kijk hoe vaak je realistisch gezien per week de mat op kunt stappen.

Ga daarbij voor een routine, in plaats van een bepaald doel.

Daarmee bedoel ik dat je veel beter met jezelf af kunt spreken om iedere dag te bewegen, dan als doel te stellen dat je 5 kilo af wilt vallen. Dit zorgt ervoor dat je gemotiveerd blijft wanneer de resultaten op de weegschaal even tegenvallen.

Een andere tip die ik je wil meegeven is om te gaan voor regelmaat. Het is beter om iedere dag 20 minuutjes de mat op te stappen en te bewegen, dan een keer in de week 1,5 uur.

In onderstaande video legt Mel al deze tips nog eens rustig uit.

Bonus tip – Ademen om af te vallen

Tijdens Yoga ben je (hopelijk) veel bezig met de adem. De adem is de connectie tussen lichaam en geest en helpt je om je zenuwstelsel en allerlei andere systemen in je lichaam te beïnvloeden.

Niet alleen helpt dit je om je energiesysteem te optimaliseren, maar de ademhaling helpt ook bij afvallen.

Hoe dan, vraag je je af?

Onderzoek heeft aangetoond dat we het grootste gedeelte van vet niet omzetten in warmte of energie, maar uitademen als CO2.

In hun paper, gepubliceerd in het British Medical Journal, laten de auteurs zien dat het verliezen van 10 kilogram vet vereist dat 29 kilogram zuurstof wordt geïnhaleerd.

Dit metabolisme produceert 28 kilogram koolstofdioxide (CO2) en 11 kilogram water.

Je longen zijn daarmee het primaire orgaan waarmee we gewicht verliezen.

Maar…

Juich niet te snel, meer en sneller ademen leidt niet tot meer gewichtsverlies. Dit zal je alleen meer stress bezorgen en gezondheidsklachten opleveren.

Maar een goede, volledige ademhaling waarbij het middenrif en de longen op de juiste manier benut worden kunnen het proces van gewichtsverlies optimaliseren en ondersteunen.

En nu… aan het werk 😉

Oke, eerlijk is eerlijk, met een blog lezen over afvallen gaat er niet veel gebeuren. Dus tijd om de mat op te stappen!

Doe je eigen practice of doe een lesje met ons mee! Het HWY practice platform staat bomvol lessen, voor ieder wat wils en je kan het op ieder moment van de dag doen. Perfect toch?!practice platform


Heeft Yoga jou geholpen om af te vallen, en wil je graag je tips delen? Laat dan hieronder een reactie achter! 🙂

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

3 Responses

 1. Isabellel

  Hoihoi!!Mij heeft het geholpen hoor,maar idd komt het neer op regelmaat en voeding aanpassen,stapjes gewijs leer je meer over een gezonde levensstijl en de rest volgt vanzelf!

  1. Sven Poldervaart

   Hi Isabelle!

   Helemaal waar! het is belangrijk om niet direct te grote stappen te willen zetten maar echt je levensstijl beetje bij beetje aan te passen, zo verklein je de kans op een terugval namelijk enorm 🙂

 2. Yolanda

  Mooue uitleg. Maar let erop dat als je meer gaat bewegen op welke manier dan ook je meer spiermassa opbouwt en dit is zwaarder dan vet. Dus focus je niet teveel op de kilos maar meer op de cm of dat de kleren steeds losser gaan zitten🤩 🙏

Laat een reactie achter