Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

27 jul 2018

De gezonde balans vinden… Hoe doe je dat?

/
Geplaatst door
/
Comments0

Dit is een gastblog van Julia Vergeer van BeleefWatJeEet.nl


Er is vaak een hoop te doen in de gezondheidsbranche. Zoveel verschillende meningen. De één zegt dit de ander zegt dat.

Maar wat is nou goed en wat niet? Hoe vind je die gezonde balans? Je ziet met al die adviezen toch bijna door de bomen het bos niet meer?Gezonde balans

Naar mijn mening is er geen goed of fout. Vaak zit er in ieder advies wel een waarheid. De kennis uit mijn studies en mijn eigen ervaring heb ik verwerkt in mijn adviezen: meer eiwitten, minder koolhydraten, weinig/geen suiker, fruit en heel veel groenten eten.

Mijn advies is vrij simpel; gebruik je eigen gezonde verstand! Let op met koolhydraten (werken verslavend), eet meer eiwitten en minder met suiker. Veel verse groenten en fruit. Drink veel water, kruidenthee en wees zuinig met koffie. Zo krijg je snel je gezonde balans terug!

En het allerbelangrijkste, laten we het vooral niet te moeilijk maken. Hou het voor jezelf haalbaar en leuk. want alles wat moet, voelt vaak niet goed. En alles wat je niet mag, wil je juist!

Het gaat om de 80/20 regel. Maar wat houdt die 80/20 regel precies in?

De 80/20 regel

Veel mensen denken al volgens dit principe te leven, maar toch blijkt dit niet altijd het geval te zijn. Eerder andersom; 20/80… Oeps!

Vaak ligt het probleem dat men niet weet hoe zij gezondere switches kunnen maken. Het lijkt misschien ook best ingewikkeld zo’n gezond eetpatroon. Maar dat hoeft niet.

Voor ieder moment van de dag bestaat een gezond alternatief, het gaat om de mindswitch.

Het 80/20 principe houdt in dat gevarieerd eten belangrijk is. Af en toe een ongezonde uitzondering maken zorgt voor meer balans in je leven.

Als je voor 80% opbouwend eet, dus gezonde voeding waar veel mineralen en vitaminen in zitten die je lichaam kunnen ondersteunen bij natuurlijke processen, dan zorg je ervoor dat je lijf in een optimale conditie kan blijven of deze kan verkrijgen.

Dit betekent dat je best voor 20% uitzonderingen kunt maken zonder dat je gezondheid daar direct onder lijdt. Je lichaam is dan in staat de ‘slechte’ voeding goed af te breken.

Product switch voor een gezonde balans

Om het wellicht nog iets makkelijker te maken heb ik hier een simpele productswitch voor je. Zo kun je makkelijk ieder moment van de dag een gezond alternatief vinden.

 • witte rijst — zilvervliesrijst, quinoa, amarant of gierst
 • toastjes — volkoren matzes
 • witte pasta — volkoren of spelt pasta, courghetti
 • cruesli — muesli of zelfgemaakte granola
 • frietjes — groentefrietjes (bijvoorbeeld van zoete aardappel)
 • witte pita — volkoren pita
 • chips — veggie chips
 • bak en braad — olijfolie of kokosolie
 • witte boterham — volwaardig brood; spelt, zuurdesem of volkoren brood
 • vruchtensap — water met fruit erin
 • witte couscous — volkoren spelt couscous
 • limonade — kruidenthee
 • melk — plantaardige of notenmelk
 • witte tortilla’s — volkoren tortilla’s
 • zuiveltoetjes — yoghurt met vers fruit
 • snoep — gedroogd fruit

Zorg dat je deze producten omgooit naar de gezondere variant en je bent al een heel eind op weg. En zo vind je de juiste balans in jouw leven. Want het belangrijkste is dat het bij jou past en voor jou haalbaar is.

Geen dieet, maar een verandering van je leefstijl naar jouw eigen behoeftes!

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter