Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

26 jun 2019

Yoga als sport, is dat mogelijk?

/
Geplaatst door
/
Comments0

Yoga als sport, beoefenen, is dat mogelijk? Vaak wordt nog steeds gedacht dat Yoga zweverig is en je in kleermakerszit zen zit te zijn.

Gelukkig komt er vandaag de dag steeds meer verandering in deze gedachte. Want Yoga is veel meer. En Yoga als sport beoefenen kan dus zeer zeker. Sterker nog, Yoga is veel meer dan sporten alleen.

Benieuwd hoe je Yoga als sport kunt integreren in je wekelijkse en misschien wel dagelijkse schema? Lees dan snel verder!

yoga als sport

Waarom Yoga als sport beoefenen mogelijk is

Tijdens een Hatha Yoga les verbrandt je in verhouding tot zware conditionele sporten niet zo heel veel calorieën. Maar toch kun je heel goed Yoga als sport beoefenen.

Je voert namelijk verschillende bewegingen uit, waardoor je spierkracht opbouwt. Er worden namelijk verschillende spiergroepen aangesproken, die je in het dagelijkse leven misschien niet eens gebruikt.

Ook wordt je flexibiliteit bevorderd. Hierdoor is het dus mogelijk dat je door Yoga leniger kan worden.

De bloedsomloop en stofwisseling wordt in gang gezet door de verschillende yoga oefeningen (Asana’s). Je gebruikt energie, waardoor de verbranding op gang komt.

Voordelen van Yoga als sport

Yoga als sport beoefenen brengt vele voordelen met zich mee. Zo is het niet alleen gespitst op inspanning, maar werkt het tegelijkertijd (net zoals bij andere sporten) erg ontspannend.

Al eerder schreven we hoe Yoga ervoor kan zorgen dat stress verminderd wordt. Ook beschreven we een aantal oefeningen die je daarbij kunnen helpen. Lees gerust nog eens ons artikel over ‘Yoga tegen stress’.

Verder biedt Yoga verschillende ontspanningoefeningen, ademhalingsoefeningen en meditaties. Hierdoor voel je je rustiger en beter in je vel. Je kunt het geheel veel beter overzien.

Al deze oefeningen zorgen er voor dat je rustiger wordt en daardoor bijvoorbeeld het overtollige emotie eten laat voor wat het is. Ook krijg je je energie en zin weer terug in je dagelijkse leven.

Een korte opsomming van die voordelen, geeft je al snel een goed beeld van hoe breed de voordelen van Yoga zijn:

  • Het is efficiënt tegen stress
  • Ontspanning en inspanning tegelijkertijd
  • Het geeft je nuttige ademhalingsoefeningen
  • Meer flexibiliteit en kracht
  • Je leert mediteren
  • Meer energie
  • Je zit beter in je vel 

Je bent in staat je conditie verder op te bouwen en stabieler door het leven te gaan, en je kijkt naar je eigen mogelijkheden en hoeft niet te voldoen aan bepaalde verwachtingen.

Yoga als sport is dus zowel inspannend als ontspannend en kan meerdere keren per week uitgevoerd worden. Luister naar je eigen lichaam en wat het nodig heeft.

De combinatie van diverse Yoga oefeningen en gezonde voeding, of anti-stress voeding, zorgt ook voor vele positieve effecten.

yoga als sport

Photo credit: Zach Dischner

Power Yoga als sport beoefenen 

Power Yoga kan een goede uitkomst bieden aan de mensen die graag een intensievere work-out zouden willen hebben. Poweryoga is een dynamische Yoga vorm, die vaak als conditioneel zwaardere Yoga vorm wordt beschouwd.

Lees hier vooral nog eens terug wat Power Yoga precies is en welke oefeningen je uitvoert bij Power Yoga.

Waar moet ik op letten als ik Yoga als sport beoefen?

Het is belangrijk dat je nooit de Yoga visie uit het oog verliest. Blijf luisteren naar je lichaam. Houd lichaam en geest optimaal in balans.

Op deze manier ervaar je de positieve effecten van Yoga. Een blessure of eventuele overbelasting van spieren werkt juist negatief. Dat zou natuurlijk heel zonde zijn!

Probeer daarnaast om de verschillende kanten van Yoga stuk voor stuk een kans te geven. Er zijn namelijk ontzettend veel Yogastijlen die je allemaal op hun eigen wijze kunnen helpen.

Door nieuwe stijlen te proberen, kun je erachter komen welke Yogavorm het beste bij je past, of waar je op dit moment behoefte aan hebt. Dat is vaak hard nodig om de balans in je lichaam en geest te behouden.

 

Ben jij begonnen met Yoga als sport? En hoe zie je Yoga nu? Laat het me weten in een reactie hieronder! 

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter