REM-slaap – wat is het en waarom is het belangrijk?
Slaap: we weten allemaal dat het essentieel is, maar voor velen van ons blijft het een uitdaging om echt goed te slapen.
Als je slaapt doorloop je verschillende stadia. Een belangrijk stadia is de REM-slaap (Rapid Eye Movement), de fase waarin we dromen en waarin ons brein actief bezig is met het verwerken van informatie.
In deze fase kunnen lichaam en geest zich herstellen. Wanneer je niet goed slaapt, kun je dus minder goed herstellen en dat kun je zowel op korte als lange termijn merken.
In dit blog gaan we dieper in op wat REM-slaap precies is, waarom het belangrijk is en hoe Yoga je kan helpen om een betere nachtrust te krijgen – met meer kwaliteit en dus meer REM-slaap.
“Slapen wordt naar mijn mening vaak een beetje onderschat. Het lijkt wel of mensen het stoer vinden om te zeggen om te zeggen dat ze maar aantal uur per nacht nodig hebben. Maar slaap is echt heel belangrijk en dan vooral de kwaliteit van je slaap.” – Rolf
Wat is REM-slaap?
De REM-slaap is het laatste deel van de slaapcylus die je elke nacht gemiddeld 4-6 keer doorloopt.
De kenmerken van REM-slaap zijn:
- Ogen bewegen snel heen en weer (vandaar de naam)
- Hartslag en ademhaling worden onregelmatiger
- Hersenen zijn ontzettend actief
Het is de fase waarin de meeste dromen plaatsvinden en waarin je hersenen de gebeurtenissen en emoties van de dag verwerken.
Waarom is REM belangrijk?
REM-slaap speelt bij verschillende processen een belangrijke rol:
1.Informatie verweken en opslaan
Tijdens je REM-slaap wordt er belangrijke informatie verwerkt en opgeslagen in je geheugen. Hierdoor vergroot je je hersencapaciteit en ontstaat er ruimte voor nieuwe ervaringen.
2.Emotionele verwerking
Je REM-slaap speelt een sleutelrol in het verwerken van emoties en het beheren van stress. Het helpt bij het verwerken van emotionele ervaringen, wat kan bijdragen aan een betere emotionele stabiliteit en mentale gezondheid.
3.Stimulering creativiteit
Tijdens je REM-slaap wordt je creativiteit gestimuleerd. Het kan helpen bij het vinden van nieuwe inzichten en oplossingen voor problemen door informatie op een andere manier te combineren.
4.Fysiek herstel
Hoewel de meeste fysieke herstelprocessen tijdens de diepe slaap plaatsvinden, draagt je REM-slaap ook bij aan algemeen herstel en welzijn door een balans te creëren in de slaapcyclus.
5.Hersenontwikkeling
Je REM-slaap is bijzonder belangrijk voor de ontwikkeling van je hersenen. Het speelt een rol in de ontwikkeling van cognitieve functies en de aanpassing aan nieuwe ervaringen.
Slaap je niet goed en zou je daar verandering in willen brengen? In deze video vind je 5 tips om je slaap te verbeteren.
Hoeveel REM-slaap heb je nodig?
REM-slaap neemt ongeveer 20-25% van je totale slaap in beslag. Bij een gemiddelde nachtrust van 7 à 8 uur zou dit neerkomen op ongeveer 90 tot 120 minuten REM-slaap per nacht.
Deze fase wordt langer en intensiever naarmate de nacht vordert, vooral tijdens de laatste slaapcyclus van de nacht. Dit betekent dat als je vaak te kort slaapt, je mogelijk niet genoeg REM-slaap krijgt.
Wat gebeurt er als je te weinig REM slaap hebt?
Als je onvoldoende REM-slaap krijgt, kan je brein je ervaringen ’s nachts niet goed verwerken. Als dit vaak gebeurt, dan kan dat leiden tot vermoeidheid, prikkelbaarheid en problemen met concentratie en geheugen.
Kun je ook teveel REM-slaap hebben?
Ja! Hoewel REM-slaap belangrijk is, kan een teveel aan REM-slaap soms wijzen op problemen. Bijvoorbeeld, een verhoogde hoeveelheid REM-slaap kan worden geassocieerd met psychologische aandoeningen zoals depressie of angststoornissen.
In dat geval kan het lichaam overmatig in de REM-fase blijven hangen, wat de balans van je slaapcyclus kan verstoren.
Het kan ook voorkomen dat je lichaam meer REM-slaap probeert in te halen na periodes van slaaptekort, wat bekendstaat als de “REM-rebound.”
Hoe Yoga je slaap kan beïnvloeden
Yoga staat al eeuwenlang bekend om zijn ontspannende en rustgevende effecten. Maar hoe kan het specifiek helpen om je REM-slaap te verbeteren?
Hier zijn een paar manieren waarop yoga invloed kan hebben op je slaapkwaliteit:
1. Vermindering van stress en angst
Een van de grootste vijanden van een goede nachtrust is stress. Cortisol, het stresshormoon, kan je REM-slaap onderdrukken. Yoga, en met name ontspannende vormen zoals Yin Yoga of Yoga Nidra, kan helpen om je stressniveaus te verlagen.
Door regelmatig yoga te doen, kalmeer je het zenuwstelsel, waardoor je lichaam en geest beter kunnen ontspannen.
Behoefte aan ontspanning? In deze video vind je 6 super effectieve oefeningen.
2. Verbetering van ademhaling en zenuwstelsel
Veel yogavormen leggen de nadruk op gecontroleerde ademhaling, ook wel pranayama genoemd.
Langzaam en diep ademhalen activeert je parasympathische zenuwstelsel, dat verantwoordelijk is voor rust en herstel.
Hierdoor kom je gemakkelijker in slaap en heb je meer kans om in een diepe, herstellende slaap terecht te komen, inclusief langere REM-fasen.
Het parasympathisch zenuwstelsel is essentieel voor ontspanning. In deze video leer je hoe je dit nou precies kunt activeren.
3. Verbetering van slaapritme en slaaphygiëne
Yoga kan je helpen om meer in contact te komen met je lichaam en natuurlijke slaapritme. Als je regelmatige aan yoga doet, word je je bewuster van je energieniveaus gedurende de dag.
Dit kan je helpen om ’s avonds op tijd tot rust te komen en te ontspannen, wat een positief effect heeft op je slaaphygiëne (de gewoontes en omgeving die je slaap beïnvloeden).
Yoga vormen die helpen de REM slaap te verbeteren
Zoals je hebt kunnen lezen helpt yoga om je slaap te beïnvloeden. Maar welke vormen kun je dan het beste doen?
Uit onderzoek is gebleken dat met name de rustige vormen van Yoga (Yin Yoga, Restorative Yoga en Yoga Nidra) effectief zijn in het bevorderen van een diepere en meer herstellende slaap.
Uit onderzoek blijkt ook dat dagelijks voldoende beweging de kwaliteit van de REM-slaap positief beïnvloed. Dus de actievere vormen zoals Hatha Yoga of Vinyasa Yoga hoef je zeker niet te schrappen uit je routine ; ).
Wil jij aan de slag met Yoga om zo je REM slaap te verbeteren? Dan zit je goed op het HWY practice platform. Je vindt hier talloze vormen van Yoga voor ieder moment van de dag. Je kunt het gewoon vanuit je eigen huiskamer (of slaapkamer) doen!
Vier Yoga oefeningen die de REM-slaap verbeteren
Als je nieuwsgierig bent hoe je yoga specifiek kunt gebruiken om je REM-slaap te verbeteren, zijn hier enkele houdingen en ademhalingsoefeningen die je kunt doen vlak voor het slapengaan:
- De gebroken kaars (Viparita Karani ): Deze houding kalmeert je zenuwstelsel, vermindert stress en laat je lichaam zich voorbereiden op rust.
- Liggende vlinderhouding (Supta Baddha Konasana): Deze houding opent de heupen en brengt het lichaam in een diepe staat van ontspanning.
- Lijkhouding (Savasana): De ultieme ontspanningshouding. Perfect om in bed te doen, vlak voordat je gaat slapen.
- Ademhalingsoefeningen (Pranayama): Om beter te gaan slapen kun je de ratio-ademhaling doen. En dan met name 1:2 ratio. Of in andere woorden: je maakt de uitademing dubbel zo lang als je inademing.
De oefening is super effectief en ontzettend simpel. Bekijk onderstaande video om dit te oefenen:
Conclusie: Yoga houdt je REM-slaap in balans
Een goede nachtrust, met voldoende REM-slaap, is essentieel voor je fysieke, mentale en emotionele gezondheid. Door yoga te integreren in je dagelijks leven, kun je zenuwstelsel kalmeren en je slaapkwaliteit verbeteren.
Yoga helpt je niet alleen sneller in slaap te vallen, maar kan ook de duur en kwaliteit van je REM-slaap verbeteren.
Ik hoop dat ik je heb kunnen overtuigen hoe belangrijk je slaap is. Het zorgt voor de balans in je lichaam waar je lijf naar op zoek is en zo van houdt.
Good Night!
We zijn heel benieuwd naar jouw favoriete yoga oefeningen om je slaap te verbeteren. Leuk als je het wil delen in een reactie hieronder!
Dit vind jij ook leuk!
Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘♀️🤸
Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.Begin direct
Yoga inspiratie mails 🙏
Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.