Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

8 jan 2021

5 creatieve manieren om Yoga Nidra oefeningen toe te passen

/
Geplaatst door
/
Comments0

Yoga Nidra oefeningen zijn een geweldige en krachtige tool.

Er zijn weinig dingen die in essentie zo simpel zijn, maar die zo’n groot effect kunnen hebben op je fysieke, mentale, emotionele en spirituele gezondheid.

Ik gebruik het zelf met veel plezier en de effecten ervan zijn inmiddels onmisbaar in mijn leven.

Ik lieg niet wanneer ik zeg dat Yoga Nidra een van mijn ‘geheime wapens’ is, als het gaat om balans, innerlijke rust, focus, creativiteit en geluk.

In deze blog lees je wat meer over Yoga Nidra en ontdek je 5 manieren Yoga Nidra oefeningen te integreren in je leven.

Yoga Nidra oefeningen

In het kort: wat is Yoga Nidra?

Yoga Nidra is een veel minder bekende vorm van Yoga dan gewone Hatha Yoga. In het westen beoefenen we voornamelijk Yoga door middel van houdingen (asanas).

Bij Yoga Nidra worden er geen houdingen gedaan. Maar het is ook geen meditatie.

Meditatie wordt meestal zittend gedaan en je hebt vaak een enkele dharana (focus). Yoga Nidra wordt vaak liggend gedaan en je bewustzijn wordt door verschillende ervaringen geleid. In tegenstelling tot meditatie heb je dus geen enkele focus, maar verplaatst je bewustzijn zich steeds.

Zoals je waarschijnlijk weet heb je slaap nodig om je mind te ‘resetten’. Zonder slaap kan je onderbewuste dingen niet verwerken. Het hoopt zich dan op en gaat voor spanningen en onrust zorgen.

“Net als een computer die constant bezig is met verwerken. Als je hem nooit defragmenteert en opnieuw opstart, raakt het werkgeheugen vol en uiteindelijk zal de computer crashen.”

Met Yoga Nidra oefeningen bereik je voor een groot gedeelte dezelfde effecten als bij slapen.

Bekijk ook onze video met uitleg over Yoga Nidra hieronder:

Hoe zien Yoga Nidra oefeningen er uit?

In een begeleide Yoga Nidra sessie wordt je door verschillende stadia heen geleid. Lichaam en geest worden als het ware in slaap gebracht, alleen je verliest je bewustzijn niet.

Tijdens de gehele sessie is het de bedoeling dat je bewust blijft. Je scheidt je bewustzijn af van de processen van je lichaam en geest en hierdoor kom je tot een diepe ontspanning, zonder dat je slaapt.

Je doet dit dus vaak liggend in een stille ruimte, onder begeleiding van een audio tape of een docent wanneer je een live-sessie doet.

Zoals je misschien nu wel door hebt, zijn de voordelen van Yoga Nidra erg groot. En het heeft dus heel veel zin om dit een vast onderdeel te maken van je Yoga practice.

Maar hoe doe je dit?

Je hebt waarschijnlijk al zo’n druk leven en zoveel dingen waar je aan wilt werken. Dus hoe integreer je Yoga Nidra op een effectieve manier in je leven, zonder dat het voor meer spanningen, drukte en stress zorgt?

In deze blog 5 manieren om Yoga Nidra oefeningen toe te passen

5 Manieren om Yoga Nidra oefeningen toe te passen

1. Yoga Nidra oefeningen voor het slapen gaan

Yoga Nidra oefeningen doen voor het slapengaan is een van de meest gebruikelijke manieren waarop Yoga Nidra toegepast wordt.

Veel mensen gebruiken Yoga Nidra om beter te kunnen slapen. Het brengt je lichaam, energie, emoties en je geest tot rust. Door al deze lagen tot ontspanning te brengen, kun je uiteindelijk beter en dieper slapen. Je zult een hele kwalitatieve nachtrust hebben.

Toch is het niet de bedoeling dat je tijdens de Yoga Nidra in slaap valt. Je wilt bewust blijven. Door altijd Yoga Nidra te gebruiken als tool om in slaap te vallen, train je jezelf als het ware om in slaap te vallen tijdens de sessies. Dit wil je eigenlijk voorkomen om alle voordelen van Yoga Nidra te ervaren.

Let hier dus op!

4 tips om niet in slaap te vallen tijdens Yoga Nidra:

  • Beoefen Yoga Nidra niet in je bed. In je bed heb je de associatie met slapen en ben je dus geneigd om sneller in slaap te vallen.
  • Zet bewust een intentie. Door een intentie te zetten is het doel van de sessie duidelijk en dommel je minder snel weg.
  • Zeg tegen jezelf dat je niet zal slapen. Hierdoor voorkom je dat je Yoga Nidra begint met het idee om lekker even weg te dromen. Je blijft hierdoor makkelijker bewust.
  • Doe een korte fysieke Yoga practice voor je Yoga Nidra sessie. Hierdoor stroomt er net even wat meer energie door je lichaam, zodat je minder snel in slaap valt. Maak je practice niet te intensief, want dan is het weer moeilijk om te ontspannen.

2. Yoga Nidra oefeningen tijdens de lunchpauze

Yoga Nidra oefeningen tijdens de lunchpauze op het werk wordt in de Verenigde Staten al heel veel gedaan.

Het is een populaire manier om op het midden van de dag en moment van ontspanning te creëren en je systeem te ‘resetten’. Zo kunnen werknemers weer met nieuwe energie en een frisse mind aan het tweede gedeelte van de werkdag beginnen.

Heerlijk om te doen en ontzettend effectief. Alsof je op een knopje drukt en spanningen, stress en emoties van de ochtend worden gewist.

Ik verwacht dat steeds meer Nederlandse en Belgische bedrijven Yoga Nidra de komende tijd gaan inzetten als tool om stress te verminderen voor hun werknemers en hun algeheel gevoel van welzijn te bevorderen.

3. Yoga Nidra oefeningen na je Yoga practice

Een andere manier om Yoga Nidra oefeningen te integreren in je leven is door ze te koppelen aan je huidige Yoga practice. Je kunt je savasana vervangen door deze sessie.

Voordeel is dat je in de goede staat van zijn bent door je Yoga practice en dat hierdoor de Yoga Nidra oefeningen extra veel effect op je hebben.

Je kunt Yoga Nidra sessies doen van een verschillende lengte, vaak variërend van 10 minuten tot een uur. Hoe lang je Yoga Nidra wilt doen bepaal je dus helemaal zelf!

In ons online Yoga Nidra programma kun je kiezen uit Yoga Nidra oefeningen van verschillende lengtes.

Cursus Yoga Nidra

4. Yoga Nidra oefeningen op elk moment dat je te gestresst bent

Stress is niet per definitie slecht. Soms heb je een beetje stress nodig om goed te presteren of om iets voor elkaar te krijgen.

Wat niet helpt is chronische stress.

Je hebt last van chronische stress wanneer je nooit meer tot volledige ontspanning kunt komen. Als je lichaam altijd ‘aan’ staat. Je gedachten kunnen nooit tot rust komen en je lijf voelt altijd onrustig.

Wanneer je hier last van hebt gaat de kwaliteit van je leven direct naar beneden. Je energieniveau is niet optimaal, je brein kan niet optimaal meer functioneren en je focus en beslissingen gaan achteruit, je bent prikkelbaar, laat je meer leiden door emoties en je voelt je fysiek slapper.

Er is absoluut geen reden om nog verder te pushen als je hier mee te maken hebt. Het is tijd om op de rem te stappen en eerst voor jezelf te zorgen.

Yoga Nidra is hier een uitstekende tool voor, omdat het je op verschillende vlakken helpt om ontspanning te ervaren.

Elk moment dat je voor een langere tijd stress ervaart, is het dus heel nuttig om een Yoga Nidra sessie te doen. Zo breng je eerst jezelf weer in balans, zodat je daarna weer gefocust en met nieuwe energie aan de slag kunt.

Begrijp me niet verkeerd, want we hebben allemaal wel eens last van stress en spanningen. It’s a part of life. Alleen wanneer je merkt dat het je gaat beperken en de kwaliteit van je leven erdoor achteruit gaat, is het handig om in te grijpen. En met Yoga Nidra heb je een hele effectieve tool om dit te doen.

5. Yoga Nidra oefeningen als je thuiskomt van je werk

Eerlijk is eerlijk, gedurende de dag heb je niet altijd de mogelijkheid om een Yoga Nidra sessie te doen. Soms is er gewoon te veel aan de hand en kan je niet de tijd en ruimte vinden voor een sessie.

Kan gebeuren.

Maar vaak zijn het die extreem drukke dagen waarop we die stress en drukte ook mee naar huis nemen. Omdat we de hele dag gestresst en druk zijn geweest, kunnen we dit moeilijk loslaten.

Als gevolg hiervan reageren we dit af op de mensen met wie we leven. Onze partner, kinderen, ouders etc.

En zij verdienen dit niet. Zij kunnen er ook niets aan doen dat je een minder leuke dag hebt gehad.

Zou het niet fijn zijn als je die stress achter je kunt laten en kunt omschakelen om de avond gezellig en met aandacht voor de mensen van wie je houdt door te brengen?

Offer 20 minuutjes van je tijd op om een Yoga Nidra sessie te doen als je thuis komt van je werk.

Ik weet zeker dat je familie / partner het zal begrijpen. Natuurlijk gunnen ze je die 20 minuutjes als ze merken dat je daardoor de rest van de avond een veel gezelliger persoon bent met echte aandacht voor ze.

Het is of vier uur lang een gestresst en prikkelbaar iemand naast zich op de bank. Of 3 uur een 40 minuten iemand naast zich op de bank die de stress van het werk achter zich heeft kunnen laten en relaxt en ontspannen op de bank zit. Met aandacht voor zijn/haar gezin.

Ontstress als je thuiskomt van je werk met een Yoga Nidra sessie en je zal een veel leukere avond hebben. Evenals je gezin.

Hoe vaak Yoga Nidra beoefenen per week?

Met een combinatie van bovenstaande manieren om Yoga Nidra te beoefenen, zou het goed te doen moeten zijn om 2 a 3 sessies van 15-30 minuten per week te doen.

Als dit lukt, zal dit een ontzettend groot verschil maken in je staat van zijn en de kwaliteit van je leven.

Er zal veel meer rust en ontspanning zijn met meer ruimte om te genieten en in het hier en nu te zijn.

Aan de slag met Yoga Nidra?

Met een open mind en een beetje creativiteit zijn er genoeg mogelijkheden om Yoga Nidra in je leven te integreren. Het zal je helpen om meer ontspanning en balans te vinden.

Klaar om te beginnen met Yoga Nidra? Dat kan gratis met Mel via onderstaande sessie van ons YouTube kanaal:

Als je wat meer variatie en diepgang in de Yoga Nidra sessies wilt, dan is ons online Yoga Nidra programma en hele goede en laagdrempelige investering.

Met onze downloadbare Nederlandstalige Yoga Nidra oefeningen van verschillende lengtes, kun je altijd en overal een sessie doen. Op je werk, thuis, op vakantie…. Waar en wanneer je maar wilt.

Klik hier om ons Yoga Nidra programma te bekijken.

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter