Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

21 apr 2014

Yoga bij depressie, laat de energie stromen!

/
Geplaatst door
/
Comments0

Yoga bij depressie, net zoals bij Yoga tegen een burn-out, kan van grote waarde zijn. 

Een depressie kan heel veel verschillende oorzaken hebben. Bij jongeren kan het bijvoorbeeld komen doordat prestaties tegen zijn gevallen, ouderen kunnen zich op oudere leeftijd nutteloos en tot last van de samenleving voelen.

Bij depressiviteit kan de energie niet optimaal door je lichaam stromen. Zoals we eerder hebben aangegeven, staat de energie in verbinding met de verschillende Chakra’s.

Chakra’s zijn verschillende punten verdeeld over het ruggenmerg. Van je stuitje tot je kruin. Het wordt ook wel het energiecentrum van het lichaam genoemd.

Op het moment dat je last hebt van een depressie, kan de energie niet meer optimaal door je lichaam stromen. De Chakra’s worden (op sommige punten) geblokkeerd.

yoga bij depressie

Voordelen van Yoga bij depressie

Er zijn verschillende voordelen van Yoga bij depressie. Zo worden lichaam en geest weer optimaal met elkaar in verbinding gesteld.

Daarbij wordt de stress verminderd. Je leert beter te ontspannen. Dit heeft rust tot gevolg, maar ook een betere stemming. Je zit lekkerder in je vel.

Ook gaat de energie doormiddel van verschillende Yoga oefeningen beter door je lichaam stromen. De doorbloeding wordt gestimuleerd. Hierdoor wordt het energiecentrum op een juiste manier geactiveerd.

3 Yoga oefeningen bij depressie

Graag geven we je hier drie direct toepasbare tips om vandaag al aan de slag te gaan met Yoga bij depressie:

Een eerste goede Yoga oefening is de leeuw. Sommige mensen kunnen deze houding in het begin wat ongemakkelijk vinden. Toch heeft deze houding grote voordelen. Het Keelchakra wordt geopend bij het maken van geluid. Doormiddel van deze oefening kun je de spanning in het lichaam loslaten. Ook worden de longen gereinigd.

De vis is de tweede oefening die we graag onder de aandacht willen brengen als oefening van Yoga bij depressie. Bij deze houding open je de borst, waardoor spanning in dit gebied minder wordt. De borst, nek en schouders is de ruimte waar veel spanning vast gaat zitten en de ademhaling kan plaatsvinden.

De vishouding zorgt ervoor dat de borst geopend wordt en de ademhaling ruimer. Hierdoor kun je beter ontspannen en maak je beter gebruik van de longinhoud.

Daarbij wordt de schildklier gestimuleerd, waardoor de bloedsomloop in je lichaam beter verloopt. Hierdoor krijg je meer energie. Hieronder wordt de vishouding op een duidelijke manier uitgelegd.

Wel geven we je graag de tip om in het begin tussen de schouderbladen een rolletje of kussentje te leggen. Zo kun je de eventuele (verkeerde) druk op het hoofd en de nek voorkomen.


De laatste oefening die we je graag aanbevelen met betrekking tot Yoga bij depressie is de Yoga Zonnegroet. Deze beoefen je vaak bij het opkomen of tijdens het ondergaan van de zon.

De Zonnegroet werkt goed als oefening van Yoga en depressie, omdat hierbij de energie optimaal door je lichaam gaat stromen. Het energiecentrum en de bloedsomloop wordt op een juiste manier geactiveerd. Dit zorgt voor ontspanning, maar tegelijkertijd ook meer energie. Kijk gerust nog eens naar ons artikel over de Yoga Zonnegroet. 

Eerder hebben we ook geschreven over Yoga tegen stress en Yoga bij een burn-out. De praktische tips in deze artikelen, zijn ook erg goed om in tijden van een depressie toe te passen.

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter