Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

4 mei 2021

Cortisol verlagen – de weg naar minder stress in je leven

/
Geplaatst door
/
Comments0

Cortisol verlagen is essentieel voor minder stress in je leven. Maar niet alleen dat, ook helpt het je om af te vallen.

Bij chronische stresssituaties blijft cortisol actief en zorgt het samen met insuline voor vetopslag. Het kan dus zorgen voor overgewicht, ondanks dat je gezond eet en beweegt.

Hoe dit precies zit ga ik je uitleggen in dit blog. Je komt onder andere te weten:

  • Waarom en hoe cortisol en stress gerelateerd zijn
  • Hoe cortisol en overgewicht precies met elkaar verbonden zijn
  • Hoe je je cortisol weer in balans kunt krijgen

Lees dus snel verder!

cortisol verlagen

Cortisol verlagen om overgewicht tegen te gaan

Een van de belangrijkste oorzaken voor overgewicht is stress. Een drukke baan, een mailbox die vol zit, een druk gezin, financiële stress, onvoldoende slaap, een relatie die niet lekker gaat. Het is allemaal stress.

Ook ongezonde voeding kan een stressfactor zijn voor je lichaam. Wanneer je lichaam stress ervaart maakt het cortisol aan, ons overlevingshormoon.

Een super belangrijk hormoon die we ook nodig hebben om ons actief en energiek te voelen. Maar een teveel is voor je lijf niet oké. Je lichaam staat dan constant in de ‘Aan’ stand en heeft geen tijd om in rust te herstellen.

Dit noemen we chronische stress. Je lijf blijft cortisol produceren. Omdat je lichaam de hoeveelheid cortisol niet aankan en nodig heeft gaat hij het samen met insuline opslaan in vet. Vetopslag op de buik om precies te zijn. Hierdoor ontstaat overgewicht en deze kilo’s zijn er ook heel lastig af te krijgen als je niet iets verandert aan je stressniveau.

Je cortisol verlagen met 6 tips!

Je cortisol verlagen kun je alleen doen door permanente veranderingen in je leven door te voeren. Het doel hierbij is, je raadt het al, je stress verlagen.

Minder stress zorgt namelijk voor minder cortisol, en minder cortisol leidt tot minder overgewicht. Zo simpel is het eigenlijk. Met de 6 tips hieronder kun je je cortisol weer in balans krijgen:

1. Stap uit de ratrace

De ratrace is een uitdrukking voor het alsmaar rennen zonder eigenlijk echt vooruit te komen. Door goed op een rijtje te zetten welke dingen echt belangrijk voor je zijn en je daarop te richten, wil je niet altijd groter en meer.

Je neemt genoegen met wat je hebt en bent sneller tevreden. De basis voor een gelukkiger en stresslozer leven.

Het is zo belangrijk om je stresslevel naar beneden te brengen omdat als je cortisol hoog blijft, je namelijk (buik)vet aan blijft maken.

Breng dus je chronische stressfactoren in kaart en ga ermee aan de slag. Schroom niet om hier hulp bij te vragen. De mindfulness en minimalisme cursus kunnen je hier perfect bij helpen!

2. Bedenk waar je door ontspant

Bedenk waar je door ontspant en bouw dit in in je dagelijkse leven. Dat kan van alles zijn. Wandelen, yoga, meditatie, een massage, naar de sauna, even in de zon zitten, lezen, creatief bezig zijn..

Zoek echt iets wat bij jou past en waar jij van ontspant. Wat in ieder geval ontzettend goed helpt is om regelmatig de mat op te stappen! Probeer de anti-stress Yogales hieronder maar eens 🙂

3. Beweeg!

Blijf niet te lang zitten. Zorg dat je ieder uur even beweegt. Dat kunnen wat oefeningen zijn maar ook even wandelen en wat frisse lucht inademen.

Voldoende bewegen heeft hierbij het voordeel dat je zowel bezig bent met stress verminderen als calorieën verbranden. 2 in 1 dus!

4. Minder suiker en koolhydraten

Schrap de suikers en de bewerkte koolhydraten uit je menu. Suikers zorgen er namelijk voor dat we een energiepiek krijgen wat vaak leidt tot korte actie en stress voor je lijf.

Door suikers te minderen houd je je energiepeil stabieler en daarmee ook je staat van zijn.

5. Drink niet teveel koffie

Drink niet teveel koffie. Neem niet meer dan 2 kopjes koffie per dag en drink geen cafeïne meer na 14.00. Dit bevordert de aanmaak van cortisol en kan ervoor zorgen dat je slechter slaapt.

6. Slaap voldoende

Zorg ervoor dat je voldoende slaapt. Hiermee breng je balans in je bioritme, je cortisol en melatonine balans.

Je cortisol heb je in de ochtend nodig en geeft je als het ware een energie boost. In de avond is melatonine dan weer belangrijker, wat ervoor zorgt dat je slaap krijgt en tot rust kunt komen.

Yoga oefeningen voor het slapengaan kunnen je hier perfect bij helpen 🙂

Cortisol verlagen in het kort

Je cortisol verlagen is zoals je in dit blog wel opgemerkt hebt, redelijk snel te doen.

Hoewel onze hormoonhuishouding een ontzettend complex systeem is dat aan de basis staat van vele processen in ons lichaam, is ons lichaam onder normale omstandigheden in staat dit zelf te reguleren, mits we onze voeding en leefstijl op orde hebben.

Soms is het zoeken naar de disbalans een lastige zoektocht. Zoals ik al zei is stress vaak een hele belangrijke factor bij een disbalans in je cortisolniveau. Ik hoop dat ik je met dit blog iets op weg heb kunnen helpen om dit gemakkelijker in balans te brengen!


Dit is een gastblog van Julia Vergeer van healthstudiojulia.nl 

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter