Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

2 apr 2022

Wat is Yoga Nidra? En 5 redenen waarom het goed voor je is!

/
Geplaatst door
/
Comments1

Wat is Yoga Nidra?

Yoga Nidra is een systematische methode waarbij naar complete fysieke, mentale en emotionele ontspanning wordt toegewerkt.

Het bestaat uit twee woorden uit het Sanskriet. Yoga betekent ‘samenbrengen’ of ‘verbinden’. En Nidra betekent ‘slaap’.

Yoga Nidra is een oude Yogavorm die lijkt op slapen maar waarbij je niet in slaap valt. Sterker nog, je bent bijna meer alert dan wanneer je wakker bent.

Hierdoor kunnen spanningen die je onbewust vasthoudt, verwerkt worden en kan je lichaam zich op verschillende vlakken compleet ontspannen.

Het is hierbij niet de bedoeling dat je tijdens de sessies in slaap valt. Je blijft wakker en brengt je lichaam fysiek, mentaal en emotioneel systematisch tot een diepe ontspanning.

Een uur Yoga Nidra kan voelen als vier uur slaap. Een korte sessie duurt van slechts 10 minuten tot een uur of langer. Uiteraard gaan de kortere sessies minder diep dan de langere sessies.

Als je het mij vraagt, is Yoga Nidra een van de krachtigste tools die Yoga je kan bieden. Om die reden vertel ik je er graag wat meer over in dit blog. Je komt bijvoorbeeld te weten:

  • Wat Yoga Nidra precies is
  • Hoe het je helpt om dieper te ontspannen 
  • Welke voordelen het precies heeft
  • Waar je met Yoga Nidra aan de slag gaat

En nog veel meer!

Wat is Yoga Nidra?

Vraag en antwoord

1.Wat is yoga nidra?

Tijdens Yoga Nidra lijkt het alsof je slaapt, maar je bewustzijn is nog aan het werk op een dieper niveau. Hierbij balanceer je dus als het ware op het lijntje tussen wakker zijn en slapen.

Je werkt naar deze staat toe door middel van een aantal systematische oefeningen en visualisaties. Je komt fysiek, mentaal en emotioneel compleet tot ontspanning en raakt daarnaast in een hele ontvankelijke staat.

2.Hoe doe je yoga nidra?

Het mooie van yoga nidra is dat je niet zoveel hoeft te doen. Je ligt en luistert naar de begeleiding van een audio tape of een docent wanneer je een live-sessie doet.

Tijdens de gehele sessie is het de bedoeling dat je bewust blijft. Je scheidt je bewustzijn af van de processen van je lichaam en geest en hierdoor kom je tot een diepe ontspanning, zonder dat je slaapt.

Yoga Nidra in het Nederlands

Een moment van ontspanning vinden is in de moderne tijd waarin we leven soms erg lastig. Het leven gaat snel. Vaak té snel.

Zo snel dat we onszelf geen tijd meer gunnen om tot rust te komen. We krijgen zo veel prikkels binnen en vliegen van hot naar her. Dagen vliegen voorbij en het leven schiet voorbij. Vaak zonder dat we het gevoel hebben dat we er echt grip op hebben.

We worden geleefd in plaats van dat we actief de richting van ons eigen leven bepalen.

Wat nodig is, is een moment van ontspanning. Het liefste iedere dag, en als dat niet lukt minimaal een paar keer per week. Yoga Nidra is hiervoor een uitermate geschikt middel.

In de video hieronder vertel ik je graag waarom!

Met ons online Yoga Nidra programma krijg je toegang tot zeven verschillende Nederlandstalige Yoga Nidra sessies.

Deze sessies zijn van verschillende lengte en tijdens de oefeningen wordt je op een systematische manier door verschillende technieken en visualisaties heen geleidt.

Meer weten over ons online Yoga Nidra programma? Hier lees je meer details.

5 Voordelen van Yoga Nidra

1. Ervaar bewuste diepe ontspanning

Dat we vaak niet volledig kunnen ontspannen is voor een groot gedeelte te wijten aan stress. Iedereen heeft hier mee te maken, of je het nu door hebt of niet. Door alle prikkels die we dagelijks binnen krijgen ontstaan er spanningen en stress.

Je lichaam is constant bezig om alle functies in balans te houden. Denk aan je bloeddruk, ademhaling, zuurgraad, spijsvertering, temperatuur etc.

Maar stress verstoort deze processen in het lichaam.

Voor een korte periode is dit niet erg. Maar het wordt wel schadelijk wanneer het dag in en dag uit gebeurt. Je lichaam is hierdoor constant uit balans en dit kan tal van chronische lichamelijke en mentale klachten veroorzaken.

Yoga Nidra is een van de beste manieren om je lichaam weer een een staat van homeostase te brengen. Volledige en optimale balans tussen lichaam en geest.

Je ervaart tijdens een sessie een diepe ontspanning die doordringt tot alle lagen van je zijn.

2. Ontwikkel je verbeelding en creativiteit

Tijdens Yoga Nidra ga je als het ware op een reis. Je laat los wie en wat je op dat moment bent. Alsof je zweeft naar het onbekende. Klinkt een beetje zweverig, maar het voelt heerlijk.

Omdat je tijdens een oefening veel beter in staat bent om alles los te laten, wakkert dit je creativiteit en verbeelding weer aan. Je haalt jezelf uit bestaande hokjes en programmeringen.

3. ‘Installeer’ je intenties

Als je werkt met intenties, affirmaties of een sankalpa, kan je op veel weerstand stuiten. Alsof je onderbewust de intenties niet wil accepteren.

Maar wanneer je eerst de moeite neemt om je gedachten tot ontspanning te brengen en in een meditatieve staat te komen, zal die weerstand veel minder zijn.

Je mind en bestaande programmeringen zitten veel minder in de weg waardoor positieve affirmaties veel krachtiger binnenkomen.

Wat je dus kunt doen om nog meer kracht te geven aan je affirmaties en intenties, is een Yoga Nidra sessie doen voordat je de affirmaties herhaalt.

Je brengt jezelf zo als het ware in een vruchtbare en ontvankelijke staat, waardoor de affirmaties veel krachtiger binnen komen en veel meer impact hebben. 

yoga nidra meditatie

4. Kalmeer je zenuwstelsel

Je kunt je zenuwstelsel dus zien als een groot communicatienetwerk. Dit communicatienetwerk pikt informatie op en stuurt het door heel je lichaam.

Binnen je zenuwstelsel communiceren zenuwcellen (neuronen) met elkaar via elektrische signalen.

Omdat we in een wereld leven waarin we bijna constant overprikkeld worden door smartphones, reclame, televisie, emails, appjes, social media updates en noem het maar op, hebben steeds meer mensen last van een overprikkeld zenuwstelsel. Wa staan altijd aan.

Door de overprikkeling van het zenuwstelsel, vinden veel mensen het moeilijk om weer terug te schakelen naar de ontspanningsmodus.

De prikkels en informatie blijft door hun hoofd gaan waardoor er een onrustig en gejaagd gevoel ontstaat en ze niet meer kunnen ontspannen.

Yoga Nidra is misschien wel de beste techniek om je zenuwstelsel te kalmeren en tot een diepe ontspanning te brengen.

5. Ervaar jezelf als multidimensionaal wezen

We identificeren onszelf vaak met ons fysieke lichaam. Volgens de Yoga traditie bestaan we als mens echter verschillende lagen. Dit zijn de vijf verschillende dimensies, of lagen, van ons bestaan.

Een van die dimensies is ons fysieke lichaam. Het voertuig waarmee we op deze aarde rondlopen.

Wanneer we aan gezondheid en welzijn denken, denken we vaak alleen aan ons fysieke lichaam wat in goede conditie moet zijn. Yoga leert je dat er meer dimensies zijn waar we ons op moeten richten.

Yoga Nidra helpt je om al die verschillende dimensies te ervaren.

Beluister deze Nederlandstalige Yoga Nidra sessie met Melanie

In de sessie hieronder laten we je kennismaken met die verschillende dimensies door de diepe ontspanning op te zoeken. Geniet ervan!

Serieus aan de slag met Yoga Nidra

Na het lezen van dit blog heb je hopelijk een wat beter beeld gekregen van wat Yoga Nidra is en hoe het je kan helpen.

Wil je hier serieus mee aan de slag gaan hebben we goed nieuws voor je, we hebben namelijk maar liefst twee Yoga Nidra cursussen gemaakt waar je levenslang toegang toe houdt 🙂 Klik op de afbeeldingen hieronder voor meer info!

Cursus Yoga Nidra

Cursus Yoga nidra chakra


Wat zijn jouw ervaringen met Yoga Nidra eigenlijk? Laat het me weten in een reactie onder dit blog!

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

1 Response

  1. maria

    De hele eerste Yoga nidra sessie met Rolf gedaan. Fijne rustige stem. Ging er ook goed in mee. Bij de opgeroepen beelden kwamen tranen, sessie rustig afgesloten. Daarna echter direct in een zeer sombere bui terecht gekomen ( heb ik de laatste weken last van) Leek mijn emoties en dus nu somberte extreem te triggeren. Behoedzaam voor een volgende sessie . Wilde ik jullie toch meegeven <3

Laat een reactie achter