Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

31 aug 2017

Yoga voor ondernemers, zelfstandigen, managers & CEO’s

/
Geplaatst door
/
Comments0

NB: Ook als je geen ondernemer, zelfstandige, manager of CEO bent heeft deze blog waarschijnlijk een aantal goede lessen inzichten voor je.


Als ondernemer, zelfstandige, manager of CEO werk je vaak ontzettend hard. Je maakt lange dagen en moet elke dag vele beslissingen maken.

Je brein draait overuren en je lichaam kan het fysiek maar net bijbenen (of niet). Wanneer je in een belangrijke positie zit, hard werkt en er veel van je gevraagd wordt, is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen, zodat je geen burn-out krijgt en optimaal kunt blijven presteren.

Onzin zeg je?

Laat me een aantal voorbeelden noemen van top ondernemers en CEO’s die zich stuk voor stuk realiseerden dat ze hun lichaam en geest in balans moesten houden om op een topniveau te kunnen creëren.

Steve Jobs – Voormalig CEO van Apple

Steve Jobs, oprichter en CEO van het meest succesvolle bedrijf ooit (Apple), had een grote interesse in Yoga, meditatie en spiritualiteit.

Niet alleen omdat het hielp tegen stress. Hij realiseerde zich dat succes van binnenuit komt. Meditatie en zijn Yoga practice hielpen hem om beter te luisteren naar zijn intuïtie.

Elk jaar las Steve Jobs het boek ‘Autobiography of a Yogi‘ van Yogananda opnieuw.

Tony Robbins

Ook self-help guru Tony Robbins heeft elementen uit de oude Yoga traditie opgenomen in zijn persoonlijke ochtend routine en in zijn programma’s.

Tony Robbins helpt tienduizenden mensen per jaar met angsten los te laten en innerlijke kracht te vinden.

Zo doet hij andere de ademhalingstechniek Kapalbhati en is dankbaarheid uiten een vast onderdeel van zijn meditatie.

Oprah Winfrey

‘Seeking the fullest expression of self.’

Oprah’s levensverhaal in 6 woorden zoals ze zelf omschrijft.

Een meditatie sessie van 20 minuten is een van de vaste onderdelen van de ochtendroutine van Oprah Winfrey. Ondanks alle drukte en chaos in haar bijzondere leven, helpt meditatie haar om een moment van stilte te vinden. En vanuit die stilte, kan je beste werk en je beste leven voortvloeien volgens Oprah.

Naast deze drie topondernemers zijn er duizenden, misschien wel miljoenen ondernemers, zelfstandigen, managers en CEO’s die Yoga en meditatie gebruiken om balans te vinden en te dealen met stress. Maar ook het vergroten van focus, intuïtie en creativiteit zijn belangrijke voordelen.

In deze blogpost wil ik alle ondernemers, zelfstandigen, managers en CEO’s die geïnteresseerd zijn in Yoga en meditatie wat tips en advies geven deze geweldige technieken een vast onderdeel te maken van hun leven.

Voor het gemak zal ik voor de rest van dit blog ondernemers, zelfstandigen, managers en CEO’s samenbrengen onder de noemer ‘ondernemers’.

yoga voor ondernemers

Yoga voor ondernemers – De basis

Een aantal jaren geleden maakte ik een lijstje voor mezelf. Op het lijstje schreef ik de dingen die ik het meest belangrijk vond in het leven.

Het lijstje zag er als volgt uit (in willekeurige volgorde):

  • Tijd spenderen met mensen van wie ik hou en mensen die ik inspirerend vind.
  • Een bijdrage aan de wereld leveren en de wereld een betere plek maken.
  • Doen wat ik leuk vind. Werk moet niet voelen als werk.
  • Dagelijks werken aan mijn fysieke, mentale, emotionele en spirituele gezondheid.
  • Overleven. Je moet nu eenmaal wat geld verdienen in deze wereld om te overleven en je positieve impact op de wereld te vergroten.

Ik keek naar de lijst en vroeg me af hoe ik dit allemaal kon bereiken. Het was enigszins overweldigend.

Ik bleef naar de lijst kijken. En opeens drong het tot me door. Om alles te kunnen doen moest ik iets voor mezelf creëren wat alles onder ‘één dak’ verenigde.

Omdat ik al veel bezig was met Yoga en meditatie en daar mijn grootste passie en expertise lag, was na wat puzzelen en brainstormen met mijn vriendin Mel, die min of meer dezelfde doelen had, Happy with Yoga geboren.

Wat heeft dit met jouw business te maken vraag je je af?

Veel.

Want ondanks dat bovenstaande doelen bij jou misschien iets kunnen verschillen, zijn ze in essentie vaak heel erg hetzelfde.

Ten eerste moeten we allemaal overleven. Er moet brood op de plank komen.

Ten tweede willen we allemaal plezier hebben in het leven. Er zou verassend weinig gecreëerd worden in deze wereld als we onszelf het genot van plezier niet gunnen.

Als derde willen we allemaal gezond zijn. Zowel fysiek, mentaal, emotionele als spiritueel. En als je dit niet wilt, dan is het tijd om er een prioriteit van te gaan maken. Want je hebt je fysieke, mentale, emotionele en spirituele gezondheid nodig om optimaal te presteren en het beste van jezelf te geven in je bedrijf.

Daarnaast hoop ik, dat je net als ik, zoveel mogelijk tijd wilt spenderen met mensen van wie je houdt en mensen die jij inspirerend vindt en waar je van kan leren.

En tot slot is het belangrijk om een doel te hebben dat groter is dan jezelf. En gezonde onderneming of ondernemer wil een bijdrage leveren aan de wereld en het leven van zijn/haar klanten beter maken.

Door op deze manier over je bedrijf en je leven te contempleren creëer je al een bepaalde vorm van spiritualiteit in je leven. Het gaat niet slechts om jouzelf en jouw geluk, maar je bent onderdeel van een groter geheel.

Yoga en meditatie zitten in zekere zin verweeft in al deze elementen, maar in deze blogpost wil ik het specifiek met je hebben over fysieke, mentale, emotionele en spirituele gezondheid. Dit is namelijk het gebied waar veel ondernemers ‘crashen’.

Ze offeren hun gezondheid op voor andere elementen, zoals bedrijfsresultaten of ze feesten er op los (plezier).

Fysieke, mentale, emotionele en spirituele gezondheid vinden door Yoga en meditatie

Fysieke gezondheid voor ondernemers

Veel mensen gaan zich gaan na een lange dag hard werken nog even uitleven in de sportschool. Het helpt ze ‘ontspannen’.

Really?!

Is de enige manier waarop je nog tot ontspanning kunt komen jezelf zo hard pushen dat je bijna neervalt en niet anders kan?

Begrijp me niet verkeerd, er is absoluut niets mis met de sportschool en het helpt veel mensen om een beter en gezonder leven te leiden. Maar het is geen manier om ontspanning te vinden. Ook al denk je van wel.

Een workout in de sportschool activeert het sympathische zenuwstelsel. Je ‘fight or flight’ systeem. Als je de hele dag op je werk hebt lopen rondrennen, dan is het laatste wat je wilt dit stress-systeem nog meer activeren.

Probeer in plaats daarvan eens een Yogales. Afhankelijk van de soort Yoga die je volgt, wordt je tijdens een les door zowel inspanning als ontspanning geleid. De les eindig je altijd rustig en ontspannen.

Dit is een veel betere manier om aan ontspanning te werken als de sportschool. Bovendien zijn er meer fysieke voordelen. Niet alleen werk je aan kracht, maar tegelijkertijd aan balans, coördinatie en flexibiliteit.

Vertrouw me, het voelt heerlijk om een Yogales te volgen na een dag hard werken.

Een hele goede andere optie is om je dag te starten met Yoga. Zo neem je de fysieke (en mentale) voordelen van de practice mee gedurende de rest van de dag. Denk aan energie, focus, innerlijke rust, emotionele balans en een betere connectie met je intuïtie.

Ben je nog niet toe aan een Yogales in een studio? Probeer dan eens onze online thuiscursus Yoga Stap voor Stap.

Mentale gezondheid voor ondernemers

Natuurlijk wil je als ondernemer iedere dag mentaal optimaal presteren. Je wilt je goed kunnen focussen, discipline hebben om je doelen te volbrengen en een ongelimiteerde wilskracht ontwikkelen.

Deze elementen helpen je om jezelf te onderscheiden van anderen. Om door te gaan waar andere stoppen.

Mentale gezondheid heeft vooral te maken met het cognitieve gedeelte van je brein. Het verwerken van informatie, redeneren en kunnen focussen zijn hier allemaal onderdeel van.

Om dit te kunnen moet je fysiek, emotioneel en spiritueel ook in balans zijn. Het omgekeerde is ook het geval. Al deze vromen van gezondheid zijn verbonden met elkaar en beïnvloeden elkaar. Je kunt ze eigenlijk niet los van elkaar zien, maar het is één geheel.

Daarom is er meer voor nodig dan een fysieke work-out om je goed en gelukkig te voelen.

Anyway, ik denk dat mijn eerdere blogs over wilskracht, discipline en focus een goede handleiding zijn over hoe Yoga en meditatie je hierbij kunnen helpen.

Jezelf motiveren: Tips voor intrinsieke motivatie

Zelfdiscipline aanleren zonder te streng zijn voor jezelf

Je focus verbeteren – 5 oefeningen

Emotionele gezondheid voor ondernemers

Yoga en meditatie heeft een grote impact op je emotionele gezondheid. Je emotionele gezondheid heeft vooral te maken met de mate waarin je je emoties onder controle hebt.

Hoe reageer je op de wereld om je heen en externe omstandigheden? Wat doe je als je onder druk staat? Welke kan laat je van jezelf zien vervelende situaties? Hoe ga je om met de mensen om je heen?

Yoga en meditatie hebben een ontzettend grote rol gespeeld in relatie tot emotionele gezondheid in mijn eigen leven als ondernemer.

Ik weet dat ondernemen intens kan zijn. Dingen die mislukken. Mensen die je laten zitten. Beslissingen die verkeerd uitpakken. Deals die niet doorgaan. Klanten die op je rekenen. Het kan een emotionele rollercoaster zijn.

Toch wil je niet dat de emoties de overhand krijgen en je beslissingen gaan beïnvloeden. Een van mijn prioriteiten is om altijd beslissingen te namen vanuit een staat van balans en met beide benen op de grond. Volledig in contact met mijn intuïtie. Soms is dat ook niet mogelijk, dus dan stel ik de beslissing uit totdat ik dit gevoel terug heb.

Heel concreet gezien hebben Yoga en meditatie me geholpen om ruimte te scheppen tussen mijzelf en de emotie. Ik ben niet de emotie die ik voel.

Wanneer er iets gebeurt en ik voel dat mijn emoties getriggerd worden, weet ik dat ik niet meteen hoef te reageren op die emoties. Ik laat dat emotionele aapje in mijn brein geen beslissingen voor me maken. Wie is er zo stom om een aapje beslissingen voor zich te laten maken?

Ik breng mezelf terug naar een staat van balans en reageer dan pas. En als het me niet lukt om balans te vinden, dan wacht ik. Dit geeft ontzettend veel vrijheid en kracht.

Natuurlijk is het veel makkelijker gezegd dan gedaan. En ik heb hier ook voor moeten oefenen. Best lang eigenlijk, maar het is zeker de moeite waard. Je bedrijf zal er beter door worden en je beslissingen zullen veel krachtiger zijn.

Iets wat me ontzettend geholpen heeft om mentale en emotionele gezondheid te vinden is Mindfulness / Meditatie. Zeker bij mindfulness zijn er een aantal hele goede en concrete oefeningen die je kunt doen om je mentale en emotionele gezondheid te verbeteren.

Check onze online Mindfulness cursus voor de oefeningen en technieken die ikzelf veel gebruikt heb de afgelopen jaren.

Spirituele gezondheid voor ondernemers

Spirituele gezondheid is een andere dimensie van onze gezondheid. Een dimensie die vaak vergeten wordt, maar eentje die ontzettend belangrijk is.

Als je moeite hebt met het woord ‘spiritueel’, zie het dan als connectie of verbondenheid. Wat is jouw relatie met de wereld om je heen.

Mijn mening is dat veel mensen zo ongelukkig zijn omdat spirituele gezondheid zo vaak vergeten wordt. Het gaat om geld en plezier, zonder aandacht wordt geschonken aan het grotere geheel. Goede, diepgaande relaties (niet alleen maar zakelijk). Een bijdrage leveren. De wereld een betere plek proberen te maken. Connectie met de wereld om je heen.

En ik neem het je niet kwalijk. In onze Westerse wereld besteden we vaak weinig aandacht aan spiritualiteit.

Het is de reden dat veel ondernemers, CEO’s en celebreties ongelukkig zijn ondanks dat ze ongekende financiële successen hebben. Er zijn hier duizenden voorbeelden van. Kijk naar Hollywood. Of de verhalen van ondernemers die aan het einde van hun carrière een spirituele weg inslaan omdat ze zich realiseren dat er meer is dan financieel succes. Een mooi boek hierover is ‘The monk who sold his ferrari’ van Robin Sharma.

En om eerlijk te zijn zou ik me ook behoorlijk ongelukkig voelen als mijn leven alleen maar om mijn persoonlijke geluk en plezier zou draaien. Als ik geen diepere betekenis kon vinden voor mijn leven. Het zo leeg voelen.

En hetzelfde geldt voor de business die ik heb. Als dit alleen maar zou draaien om zoveel mogelijk geld verdienen, zou me dit behoorlijk ongelukkig maken en het zou heel leeg aanvoelen.

 

“Succes voelt heel ‘leeg’ aan wanneer het slechts gericht is op financiële en materiële rijkdom.” – Rolf

 

Dus…Hoe kan je werken aan je spirituele gezondheid?

Spiritualiteit betekent dat je een reis naar binnen gaat maken. Wat is die dieper gelegen spirit onder al die aangeleerde conditioneringen en gewoontes? Waar brandt dat innerlijke vuurtje voor? Wat is je missie op deze aarde? Wat is jouw unieke bijdrage aan deze wereld?

‘Zware’ vragen, maar hier draait het wel om. Hoe ben je verbonden met de rest van de wereld? Door hier naar op zoek te gaan geef je meer betekenis aan je leven, maar ook aan je bedrijf. Je missie en bedrijf groeien groter dan jijzelf.

Er is niet een specifieke oefening die je kunt doen om spiritueel gezonder te worden. Spiritualiteit is altijd en overal. Stel je voor dat je iedere dag de lens waardoor je naar de wereld kijkt een beetje schoner maakt. Je gaat steeds beter zien. Je ‘spirit’ wordt steeds sterker.

Hoe?

Een dagelijkse practice. Stap de Yogamat op. Mediteer. Adem. Schrijf. Lees. Omarm het leven, zowel de positieve als de negatieve ervaringen. Leef met liefde en compassie. Probeer je eigen ego aan de kant te zetten en maak ruimte voor authenticiteit.

Je kunt dit iedere dag doen. Op ieder moment. Dat is de practice.

En het mooie hiervan is dat je steeds meer authenticiteit zal gaan krijgen. Sterker nog, die authenticiteit is er al, je moet alleen de ‘rommel opruimen’ om het naar voren te laten komen.

En als je dit eenmaal gaat voelen, staat niets je meer in de weg. Want niemand kan concurreren met authenticiteit. Authenticiteit is een element van je spirit, je ziel. Het is datgene wat jou uniek maakt en wat niemand anders in deze wereld heeft of ooit zal hebben. Het is je werkelijke innerlijke kracht.

‘Nobody can compete with authenticity.’ – Rolf

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter