Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

27 aug 2020

Dankbaarheid: Hoe dankbaar zijn je brein verandert

/
Geplaatst door
/
Comments9

Dankbaarheid. Het is zo simpel, maar we vergeten het zo vaak.

Zelf probeer ik elke dag bewust de tijd te nemen om dankbaarheid te tonen. Vaak doe ik dit in een moment van stilte na mijn Yoga practice.

Ik heb zo ontzettend veel om dankbaar voor te zijn, en het zou bijna arrogant zijn om niet regelmatig de tijd te nemen om hier bij stil te staan.

Toch gaat dankbaarheid vaak verloren in de haast van het dagelijkse leven. In onze constante strijd naar het verkrijgen van meer spullen, bezittingen en geld is het soms lastig om stil te staan bij wat je allemaal al hebt. Want ja, het leven gaat door.

Ik betrap mezelf er ook regelmatig op. Het is zo makkelijk om de hele dag (en je hele leven) constant bezig te zijn met alle dingen die je nog niet hebt. Het zit in ons, we willen verder en vooruit. Onszelf ontwikkelen en een leukere levensstijl dan die we nu hebben.

Toch is het ontzettend belangrijk om regelmatig je dankbaarheid te tonen. Je brein zal je er dankbaar voor zijn.

Je leest het goed ja. Dankbaarheid heeft een belangrijk effect op je brein en je gemoedstoestand. Er zijn veel wetenschappelijke onderzoeken gedaan naar de effecten van dankbaarheid.

In deze blog staan we daarom stil bij de voordelen van dankbaarheid, je komt onder meer te weten:

 • Wat dankbaarheid precies is
 • Hoe dankbaarheid je brein verandert
 • Op welke manier je dankbaarheid in je leven kunt integreren
 • Wanneer dankbaarheid extra belangrijk is

En nog veel meer! Veel leesplezier 🙂

dankbaarheid

Wat is dankbaarheid eigenlijk?

Wanneer ik het in dit blog heb over dankbaarheid, bedoel ik niet het gevoel van geluk wat je hebt nadat je een gloednieuwe dikke auto hebt gekocht. Dit is een fijn gevoel wat maar eventjes duurt.

Er zijn geen grote dure dingen voor nodig om dankbaarheid te creëren. Het gaat om een constante bewuste staan van dankbaarheid, en dan met name de kleinere dingen die je normaal als vanzelfsprekend beschouwd.

Neem bijvoorbeeld je gezondheid, je ademhaling, je baan of mensen die je liefhebben.

Het gaat verder dan alleen maar ‘dankjewel’ zeggen. Je moet er echt bewust de tijd voor nemen. Je moet het kunnen voelen.

Wanneer ik het zelf echt goed voel, gaan de haartjes op mijn huid overeind staan. Er zijn zoveel mooie dingen in mijn leven, en als ik bewust de tijd neem om dit te beseffen en op me in te laten werken, dan stroomt de energie in mijn lijf over.

En ik ben meteen klaar om de dag goed te beginnen en alles wat ik doe met enthousiasme en liefde te doen.

Maak je geen zorgen als je dit nu nog niet voelt, want je kunt jezelf trainen om meer dankbaar te zijn. De manieren hieronder helpen je hierbij. Maar eerst wil ik even stilstaan bij de effecten van dankbaarheid. Hieronder vertelt Mel je er graag meer over.

Het effect van dankbaarheid op je brein

Er zijn in het veld van de positieve psychologie veel studies gedaan naar de effecten van dankbaarheid.

Samenvattend wijzen deze studies uit dat dankbaarheid onder andere helpt om je gelukkiger, positiever en emotioneel veerkrachtiger te voelen.

De resultaten zijn ook blijvend waardoor je algehele gevoel van welzijn omhoog gaat en je beter bestendig bent tegen stress en negatieve gebeurtenissen in je leven.

Klik hier voor een aantal van de onderzoeken: 1,2 & 3.

Door dankbaar te zijn focus je op het positieve in plaats van het negatieve. Je zegt als het ware tegen het universum; ‘Hey, wat een ontzettend mooi leven heb ik. Ik ben klaar om nog meer van deze mooie dingen te ontvangen.’

Terwijl het tegenovergestelde juist een seintje het universum in stuurt van; ‘ik ben ontevreden met wat ik nu heb en het zal eigenlijk ook nooit genoeg zijn.’

“The Attitude of Gratitude is the Highest Yoga.” – Yogi Bhajan

5 manieren om dankbaarheid in je leven te integreren

1. Mindfulness

Mindfulness is een van de beste manieren om meer dankbaarheid in je leven te krijgen. Mindfulness haalt je van de automatische piloot en helpt je om even op de rem van het gehaaste leven te trappen.

Bovendien helpt het je om de rol van de observeerder aan te nemen. Hierdoor identificeer je je minder met je gedachten en alles wat je overkomt, maar bekijk je het van een afstandje.

Dit geeft meer emotionele balans en helpt je om dankbaar te zijn voor de dingen die je in je leven hebt.

De automatische piloot uitzetten geeft je de mogelijkheid om kleinere dingen in je leven op te merken. We leven op een planeet met ongekende schoonheid die ons op elke minuut van de dag omringt. Het enige wat we hoeven te doen is een stapje terug en onze oogkleppen afzetten.

Trouwens, de planeet waarop we leven is zo geweldig, dat onze meest kostbare levensmiddel (water), gratis uit de lucht komt vallen in de vorm van regen! Is dat niet iets om dankbaar voor te zijn?!

Aan de slag met Mindfulness? Misschien vind je het leuk om dit samen met ons te doen in onze online cursus!

Cursus Mindfulness

2. Ga de natuur in

We leven in een wereld waarin we constant geprikkeld worden. Door emails, TV, appjes, drukke steden en reclame worden we constant aan de dingen herinnerd die we op dit moment nog niet hebben. Hierdoor is het soms lastig om dankbaar te zijn.

Door de natuur in te gaan verminder je de input van prikkels en schep je meer ruimte voor waardering en dankbaarheid.

3. Meditatie

Vaak neem ik de tijd voor dankbaarheid aan het einde van een meditatie sessie. Meditatie helpt me om meer aanwezig te zijn in dit moment, een connectie te maken met alles om me heen en m’n aandacht naar binnen te brengen.

Je bent beter in contact met je gevoel en vanuit dit gevoel kun je stil staan bij de dingen waar je dankbaar voor bent. Hierdoor is dankbaar zijn na een meditatie sessie vaak extra krachtig.

dankbaarheid

Klik om dit te delen via Twitter.

4. Journaling

Journaling is een hele goede manier om dankbaarheid te uiten. Je kunt dit heel gemakkelijk doen door elke ochtend en/of elke avond drie dingen op te schrijven waarvoor je dankbaar bent.

Je zal merken dan wanneer je hier een gewoonte van maakt, dat je steeds subtielere dingen gaat opschrijven waarvoor je dankbaar bent in je leven.

5. Leef in het hier en nu

Vaak vergeten we om dankbaar te zijn, doordat we te veel bezig zijn met waar we in de toekomst naar toe willen. Als gevolg zijn we met onze aandacht voor een groot gedeelte in de toekomst bezig.

Jammer, want in het hier en nu speelt je leven zich af. Dit is het enige moment wat telt.

Door meer in het hier en nu te leven, maak je een connectie met de dingen die nu, op dit moment, in je leven aanwezig zijn. Je gaat dit automatisch meer waarderen op het moment dat je er aandacht voor hebt.

Alle vier de dingen hierboven kunnen je helpen om meer in het hier en nu te leven.

Dankbaar zijn als het leven een beetje tegen zit

Juist wanneer het leven even tegen zit, is het soms lastig om enige vorm van dankbaarheid te vinden. En je hebt gelijk, soms zijn er gewoon dingen die niet leuk zijn.

Toch zitten er achter dingen die niet leuk zijn vaak mooie lessen verstopt. Iets wat je ervan kunt leren waardoor je leven toch leuker wordt. Hiervoor kun je dankbaar zijn.

Of er zijn mooie herinneringen verbonden aan hetgeen wat nu even niet zo leuk is. Neem de tijd om hier bewust bij stil te staan en, ondanks dat het moeilijk is, probeer hier dankbaar voor te zijn.

Het beoefenen van dankbaarheid haalt je uit het negatieve en helpt je om te focussen op datgene wat wel positief is.

Realiseer je dat dit de ‘flow’ van het leven is. Er zijn gewoon ‘ups’ en ‘downs’, daar kunnen we niets aan doen. Iedereen heeft hier mee te maken. Het enige waar we wel wat aan kunnen doen, is de manier waarop we hiermee omgaan.

Hoe ziet jouw dankbaarheid routine er uit? Laat het me weten in een reactie onder dit blog! 🙂

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

9 Responses

 1. Sjoukje Postma

  Dag Rolf,

  Bedankt je hebt het heel mooi en duidelijk verwoord.
  Ik zit in het mindfullness traject en langzamerhand begin ik het te merken.
  Ik krijg “tools” aangereikt , en merk dat ik rustiger word.
  Ik lees vaak de mails terug,en ben erg blij dat er nu een verandering gaande is.
  Ik wens jullie nog veel voldoening met al jullie bezigheden.
  Fijn weekend,

  1. Rolf

   Hi Sjoukje! Bedankt voor je reactie! Super dat je onze Mindfulness cursus volgt en dat dit je zo helpt om veranderingen aan te brengen! Dat is het grootste compliment dat je ons kunt geven!

   Succes met de rest van de cursus!

   Groetjes,

   Rolf

 2. isabelle saeys

  Hey daar mijn idooltjes!wat een mooie uiteenzetting over dankbaarheid!En nog mooier om te delen dat het niet elke dag van het jaar prima gaat,want zo is het leven toch,het herkennen of voelen opkomen is dan inderdaad wel belangrijk…mij lukt dat behoorlijk goed met jullie als back-up!en daar ben ik dan weerDANKBAAR voor.liefs,isabelle

 3. Ivo

  Hoi, Rolf ,

  Ik ben dankbaar dat ik joullie berichten mag en kan lezen.
  Wanneer ik s’morgens wakker wordt ben ik dankbaar dat ik weer een nieuwe dag voor me heb om nieuwe dingen en mensen te ontmoeten. Wanneer ik op mijn fiets naar mijn werk ga geniet ik van de dingen om mij heen en ben blij met degeluiden om mij heen ookal heb ik mijn eigen favoriete muziek op de achtergrond bij me. Want ook daar kan ik van genieten.
  Bedank jullie dankbaar voor de yoga en mindful blogs die ik toch maar mag volgen.

  Dank dat ik dit met jullie mag delen .

  Groetjes Ivo

  1. Rolf

   Hoi Ivo!

   Bedankt voor je warme reactie! Geweldig om te horen hoe je dankbaarheid in je leven integreert! Keep up the positive vibes! ?

  2. Rutger

   Precies Ivo, dat betekent dat je awareness hebt, iets waar je ook dankbaar voor mag zijn. Of als je aware bent dat je niet aware bent mag je daar dankbaar voor zijn. Immers, velen hebben niet door dat ze niet aware zijn. Ze worden geleid door hun (monkey) mind, terwijl de mind en de body slecht tools zijn. Het verbaasde me niets toen ik laatst hoorde dat muziek zingen en dansen ook binnen yoga een prominente plek heeft. Dan ben je wie je echt bent, niet wat je bent (meer vanuit de mind geredeneerd). Doe rustig aan man, ik voelde me aangesproken door je tekst omdat ik ook vaak intens kan genieten van fietsen door de stad met muziek op. Namaste

 4. Theresa

  Wat leuk..net een blog op de dag dat ik jullie wilde schrijven maar het vergeten was omdat er zoveel ander belangrijke dingen tussen kwamen 😉 ( niet dus) .Want ik wilde jullie bedanken .Voor jullie blogs ,jullie videotjes .Voor mij betekent het veel omdat ik me “thuis “voel bij jullie manier .Niet zweverig( dan ben ik al van mezelf) en helder .Het zet mij elke dag op de mat .En sinds ik dat weer doe voel ik me echt een stuk meer in evenwicht met mezelf en de wereld .Die niet altijd echt aanlokkelijk voor mij is en was .Vroeger deed ik mee ,meer voor de geestelijke kanten ,nu begon ik vanwege lich.klachten maar voelde al heel gauw een verschil in mijn “zijn “Het zal nooit zo mooi worden als jullie het doen .Ik heb artrose en osteoporose vanwege nierziekte vanaf mijn jeugd .maar we doen ons best 😉 Dus super bedankt jullie beiden .Voor jullie free inzetten voor ons ….,jullie followers .

  1. Rolf

   Hi Theresa! Wow, ontzettend bedankt voor je complimentjes en je mooie woorden! Heel fijn om te horen dat we zo goed kunnen helpen. En je hebt helemaal gelijk, je hoeft niet te streven naar een perfect plaatje of een perfecte houding. Ieder lichaam is anders en we hebben allemaal onze mogelijkheden en beperkingen. Dat is hetgeen waarmee we werken en waarin we kunnen groeien. Dit is voor iedereen anders en het is tegelijkertijd een van de mooie dingen van Yoga.

   Nogmaals heel leuk om even van je te horen! 🙂

   Rolf

Laat een reactie achter