Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

28 mrt 2017

Je focus verbeteren – 5 oefeningen

/
Geplaatst door
/
Comments0

“De kwaliteit van je focus bepaalt de kwaliteit van je leven.”

Neem een minuutje de tijd om over bovenstaande quote na te denken voordat je oordeelt.

Bovenstaande quote klinkt als een grote claim, maar wanneer je er even over nadenkt, kom je waarschijnlijk tot de realisatie dat er weinig tussen te krijgen is.

Deze stelling over de kwaliteit van je focus kan zelfs op twee manieren worden uitgelegd.

1. Wat je aandacht geeft dat groeit. Dus het enige wat je je hoeft te doen om de dingen te bereiken die je wilt bereiken is focussen. Focus op wat je wilt, en je zult er meer van krijgen. Je kunt focus dus gebruiken om te werken aan de dingen die je wilt in het leven.

Een simpel voorbeeld… Als je een diploma wilt halen in psychologie je focust je voor een aantal jaren op het leren en bestuderen van psychologische boeken en je volgt daar een opleiding voor, dan zal je dit diploma waarschijnlijk vroeg of laat halen.

Je besluit om ergens op te focussen en uiteindelijk behaal je daardoor een bepaald resultaat waarmee de kwaliteit van je leven wordt beïnvloed.

2. De tweede manier om deze quote te benaderen is iets subtieler. Het heeft namelijk puur te maken met je gedachten. Het is een beetje te vergelijken met de ‘het glas is halfvol of halfleeg’ gedachte.

Wanneer je geconfronteerd wordt met een bepaalde situatie, kun je focussen op alle negatieve dingen en ellende die die situatie met zich meebreng, of je kunt focussen op het positieve.

Wanneer je in de meeste gevallen je focus richt op de positieve dingen, dan ziet je leven er in jouw belevingswereld rooskleuriger uit.

Met andere woorden, “De kwaliteit van je focus bepaalt de kwaliteit van je leven.”

Focus is dus een ontzettend belangrijke skill om te hebben en je focus verbeteren is van essentieel belang. Het helpt je niet alleen om te focussen en te werken aan de dingen die jij belangrijk vindt in het leven, maar speelt ook een belangrijke rol bij alle mentale processen en prikkels die we binnenkrijgen.

Maar juist in de razendsnelle wereld waarin we leven, worden we vaak constant afgeleid. Smartphones, reclames, het verkeer, grote steden, en de televisie overladen ons met prikkels die vragen om onze aandacht.

Als we aandacht zouden geven aan al deze prikkels, zouden we letterlijk gek worden. En soms gebeurt dit al een beetje in de vorm van chronische stress of een burnout.

Dus hoe zorg je ervoor dat je in deze drukke wereld jezelf niet constant laat afleiden, maar dat jij zelf de controle hebt over je focus en bepaalt waar je aandacht naar toe gaat? Of beter gezegd; Hoe kun je je focus verbeteren?

In deze blog lees je meer over focus, de relatie met Yoga en leer je oefeningen die je helpen om je focus te verbeteren.

Je focus verbeteren- 5 tips

Wat is focus en waarom is het belangrijk?

Focus is het concentreren van je aandacht op één ding, terwijl je andere dingen negeert. Je hebt je aandacht bij een specifiek iets voor een bepaalde periode, en het is niet verdeeld over meerdere dingen.

Omdat we in een wereld leven waarin we overspoeld worden met dingen die ons afleiden, is de vaardigheid om je te kunnen focussen een van de belangrijkste skills die je vandaag de dag kunt hebben.

Als je kunt focussen, ben je in staat om alles wat niet belangrijk is op dat moment aan de kant te schuiven en je te concentreren op datgene wat wel belangrijk is. Stel je voor dat je voor een aantal uren ongestoord en geconcentreerd aan een specifiek doel kunt werken….?

Een mooi en belangrijk project op je werk, een boek dat je wilt schrijven, een skill die je wilt leren of je gezondheid.

Kan je bedenken wat dit voor invloed op je leven zou hebben? En wat als je hier een gewoonte van zou maken? Wat als je elke dag een paar uur op een diep creatief en intellectueel niveau zou kunnen werken aan je dromen en doelen? Zou dat niet levens-veranderend zijn?

En toch….toch vinden we focus vinden een van de moeilijkste dingen die er is. Een onderzoek, gepubliceerd in het International Journal of Information Management in 2003, wijst uit dat een gemiddeld persoon z’n email ongeveer elke 5 minuten checkt. En, dat het 64 seconden duurt om weer terug te gaan naar de taak die je aan het doen was, voordat je je email checkte.

Met andere woorden, alleen al door email, verspillen we één minuut van elke zes minuten dat we aan het werk zijn.

Dit gaat alleen over email en was in 2003, toen email, social media en smartphones nog een veel minder grote rol in ons leven speelden.

Yoga en focus

Dat je moeite hebt om je te focussen, betekent niet dat je het niet kan, maar dat je het niet traint. Focussen is geen vaardigheid die we wel of niet meekrijgen bij onze geboorte, maar iets wat je kan oefenen en trainen.

Als je een gewicht optilt, worden de spieren waarmee je dit gewicht optilt sterker, ieder keer dat je de beweging herhaalt. Hetzelfde geldt voor de vaardigheid om je te kunnen focussen. Hoe meer je je ‘concentratie-spier’ traint, hoe sterker hij wordt.

Binnen de Yoga is focus ontzettend belangrijk. Je zou grofweg kunnen zeggen dat Yoga hetzelfde is als focussen.

Een definitie van Yoga die Patanjali in de Yoga Sutra’s geeft is:

“Yogas Citta Vrtti Nirodah”“Yoga is het kalmeren van de fluctuaties van de geest.”

Met andere woorden, door het doen van Yoga proberen we onze ‘Monkey mind’ te kalmeren, zodat we niet meer afgeleid worden en ons kunnen focussen op datgene wat belangrijk is.

Tot dezelfde conclusie kom je als je naar een van de definities van meditatie kijkt:

“Meditatie is onafgebroken concentratie op een bepaald object voor een bepaalde periode.”

Ook tijdens je asana practice kom je het belang van focus veel tegen in de vorm van Drishti. Drishti is hetgeen waar je op focust tijdens het doen van een asana. Hierbij ben je dus constant je ‘concentratie-spier’ aan het trainen.

Het doen van Yoga draait dus voor een groot gedeelte om focussen:

  • Focussen op je ademhaling zodat je aandacht naar binnen kan keren.
  • Focussen op het positieve in plaats van het negatieve.
  • Focussen op de dingen die je belangrijk vindt, in plaats van de obstakels.
  • Focussen op ruimte en energie in plaats van spanningen en stress.

Yoga verbetert je focus

Inmiddels is ook wetenschappelijk bewezen dat Yoga helpt om je focus te verbeteren.

Een van de onderzoekers over de bevindingen:

“It appears that following yoga practice, the participants were better able to focus their mental resources, process information quickly, more accurately and also learn, hold and update pieces of information more effectively than after performing an aerobic exercise bout,” study researcher Neha Gothe, a professor of kinesiology, health and sport studies at the university, said in a statement.”

(Bron: Huffingtonpost)

Het onderzoek was kleinschalig, maar de resultaten beloven veel voor de toekomst en toekomstige studies over dit onderwerp.

Zelf heb ik ontzettend veel gehad aan mijn Yoga practice als het gaat om het trainen en verbeteren van mijn focus. Ik wil graag veel dingen tegelijk, en in een wereld waarin bijna alles mogelijk is, is het daarom vaak lastig om je focus te houden.

Mijn ervaring is dat wanneer je alles wilt doen, je uiteindelijk bijna helemaal niets doet. Je hebt dus focus nodig. En er is geen betere plek dan je Yogamat om die focus te trainen en te verbeteren.

Yoga helpt dus om je focus te verbeteren en je beter te kunnen concentreren. Met name op dingen die jij belangrijk vindt, in plaats van de dingen die je alleen maar afleiden.

Hieronder een aantal praktische tips en oefeningen die je helpen om je focus te verbeteren.

5 Yoga oefeningen om je concentratie en focus te verbeteren

1. Boomhouding

Balanshoudingen zijn een van de meest geschikte Yogahoudingen om je focus te trainen. Wanneer je aandacht er niet bij is, val je sneller uit de houding. Je moet dus focus hebben om de houding goed uit te kunnen voeren.

De Boomhouding is een goede en toegankelijke asana om je focus te trainen. Hij is niet moeilijk, maar je moet je aandacht er wel bij hebben. Focus dus.

Lees hier hoe je de boomhouding goed kunt uitvoeren.

2. Garudasana

Garudasana is ook een balanshouding, maar iets uitdagender. De houding vraagt op fysiek gebied meer van je dan de boomhouding, en daardoor is je focus nog belangrijker.

Je zal merken dat je uit de houding valt op het moment dat je aandacht even afdwaalt en je niet gefocust bent.

Lees hier hoe je Garudasana goed kunt uitvoeren.

3. Bakasana

Een ander type balanshouding is Bakasana. Deze balanshouding voer je niet op je voeten uit, maar op je handen. Het is een armbalance houding. Extra uitdagend dus, en een ideale manier om je focus te trainen.

Waarom? Als je uit de houding valt lig je met je neus op de mat. Iets wat je zo veel mogelijk wilt proberen te voorkomen en daarom wordt je getriggerd om je extra goed te focussen.

Lees hier meer over bakasana.

Deze asana is niet alleen goed voor het trainen van je focus, maar ook voor het trainen waarop je focust. Focus je tijdens de houding op je angsten en op het feit dat je misschien uit de houding valt? Of focus je op kracht en energie en vertrouwen in je eigen lichaam?

4. De Zonnegroet

Ook de Yoga Zonnegroet is een goede manier om je concentratie te vergroten. De flow waarin je wilt komen tijdens de Zonnegroet, kan je vergelijken met de flow waarin je wilt komen als je een belangrijke taak moet uitvoeren.

Op dat moment ben je 100% gefocust. Andere dingen om je heen lijken te vervagen en je je bent volledig geconcentreerd op een ding. En dat ene ding wil je zo goed mogelijk doen. Het is de ‘zone’ waarin je één wordt met datgene wat je aan het doen bent en waarin creativiteit vrij spel krijgt.

Je kunt dit trainen door de Zonnegroet en andere series van Yogahoudingen op het ritme van je ademhaling en met je volledige aandacht uit te voeren. Doe dit iedere dag en je zult een ‘laser-focus’ ontwikkelen.

Lees hier meer over de Yoga Zonnegroet.

5. Ademhaling meditatie

Een Yogasessie sluit ik zelf altijd af met een meditatie. Asanas brengen veel energie met zich mee, maar je hebt niets aan die energie als je het niet kunt controleren en sturen.

Door je asana practice sta je ‘AAN’. Energie stroom en je bent in de flow. Tijdens je meditatie probeer je die energie weer te aarden, zodat je het kunt gebruiken voor de juiste dingen.

Een van de meest toegankelijke meditaties, is een meditatie op de ademhaling. Volg de stroom en het ritme van de ademhaling en probeer je gedachten erbij te houden. Wanneer ze afdwalen, breng je ze weer terug naar de oefening.

Lees hier meer over meditatie.

Je focus verbeteren van de mat af

In onderstaande video ontdek je nog 3 tips die je helpen om je focus te verbeteren als je niet op de mat staat. Het zijn praktisch toepasbare tips om je beter te focussen op het werken aan de dingen die jij belangrijk vindt, namelijk je dromen en je doelen.

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter