Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

24 mei 2017

Altijd een geweldige dag met dit ochtendritueel!

/
Geplaatst door
/
Comments4

Eerder schreef Mel al een blogpost over haar ochtendroutine. Ik vind dat het tijd is dat ik ook eens wat schrijf over mijn persoonlijke ochtendritueel, aangezien het zo’n belangrijk gedeelte van mijn dag is.

Zonder mijn ochtendritueel zou ik hopeloos verloren zijn…

Grapje natuurlijk, maar het is wel een onmisbaar gedeelte van mijn dag. Het zet de ’toon’ voor de rest van de dag; Gaat de dag jou leiden, of ga jij de dag leiden? Ben je in controle? Of loop je achter de feiten aan?

Ik lees de laatste tijd weer veel blogs op het internet over verschillende ochtendrituelen. Ze lijken allemaal een beetje op elkaar, maar er wordt voornamelijk gefocust op productiviteit op het werk.

Ik ben het er honderd procent mee eens dat een dag productief moet zijn. Maar hoe productief er uit ziet, is voor iedereen anders. Het hoeft niet per se over productiviteit op je werk te gaan…

Sterker nog, misschien heb je helemaal geen werk. Hoe zorg je er dan voor dag jouw dag toch productief is?

Dit doe je in eerste instantie door te bepalen wat voor jou een productieve dag is. Of met andere woorden, hoe ziet jouw ideale dag er uit?

Op een ideale dag voel je je lekker, zit je in de flow en bereik je dingen die jij wilt bereiken. Ongeacht wat dat is.

Tijd die je spendeert aan dingen die je leuk vindt is per definitie nooit onproductief. Het draagt namelijk bij aan jouw geluk. En als jij gelukkig bent, draag je bij aan het geluk van de wereld om je heen.

Laten we voordat we verder gaan met een ochtendritueel dus eens gaan kijken naar je ideale dag.

ochtendritueel

Wat is jouw ideale dag?

Hoe jouw ideale dag er uit ziet kan ik helaas niet voor je bepalen. Ik heb daarom een aantal vragen voor je opgesteld die je helpen om een idee te krijgen van jouw ideale dag. Neem rustig te tijd om ze te beantwoorden.

  • Welke dingen zou je willen doen?
  • Waar wil je het grootste gedeelte van je tijd aan spenderen?
  • Welke energie wil je uitstralen?
  • Aan welke doelen wil je werken?
  • Wat voor soort persoon wil je zijn?
  • Wat vind je belangrijk in het leven?
  • Waaraan geef je momenteel te weinig aandacht, maar zou je wel meer willen laten terugkomen in jouw ideale dag?

Ik heb deze vragen een aantal jaren geleden al aan mezelf gesteld. En ik stel ze regelmatig opnieuw om te kijken of mijn ochtendritueel nog matcht met de dingen die ik belangrijk vind en waaraan ik wil werken.

Onderschat deze vragen niet. Je kunt heel makkelijk een ochtendritueel van iemand anders kopiëren, maar als het niet goed bij je past, dan zal je veel minder vastberaden zijn om het vol te houden.

Ontwerp je eigen ochtendritueel

Bedenk vervolgens in grote lijnen hoe je wilt dat jouw ochtendritueel er uit gaat zien. Bedenk ook hoeveel tijd je eraan wilt besteden. Dit moet natuurlijk realistisch zijn. Tijd kun je maar één keer spenderen.

Hieronder een aantal voorbeelden.

Blijkt uit jouw antwoorden op bovenstaande vragen dat fysieke gezondheid een belangrijk onderdeel van jouw ideale dag is. Dan kun je bijvoorbeeld Yoga opnemen in je ochtendritueel.

Kom je er achter dat je vooral een stressloze dag wilt, waarbij je gelukkig en scherp bent, dan zou het heel nuttig zijn om tijdens je ochtendritueel een meditatie te doen.

Wil je je mind vooral voeden met inspiratie en nieuwe ideeën, dan is het een goed idee om een inspirerend boek te lezen in de ochtend.

Het belang van een ochtendritueel

Door in je ochtendritueel te werken aan de dingen die jij belangrijk vindt, zorg je ervoor dat deze dingen niet op een zijpad belanden. Je maakt bewust tijd voor deze dingen voordat de dagelijkse activiteiten het overnemen.

Het is als het ware een ‘safety-line’ die er altijd voor zorgt dat je tijd spendeert aan de dingen die jij belangrijk vindt.

Soms kunnen dagen een rare wending hebben, maar omdat je vroeg op de dag je ochtendritueel al hebt gevolgd, kan niemand dat meer van je afnemen.

Daarnaast is een ochtendroutine belangrijk om de toon voor de dag te zetten. Zoals ik eerder al zei, gaat de dag jou leiden, of ga jij de dag leiden?

Door te werken aan je mindset, je lichaam en aandacht te geven aan de dingen die jij belangrijk vindt, neem je de controle over de dag. Je rent niet achter de feiten aan, maar je bent de baas in je eigen mind, lichaam en leven.

De energie die jij de wereld in stuurt, ontvang je ook weer terug. We kennen dit allemaal….

Wanneer je te vaak op de snooze-knop hebt gedrukt en te lang in je bed hebt gelegen, dan loop je de hele dag achter de feiten aan. Je bent gehaast, gestresst, vermoeid en loopt te mopperen. Als gevolg hiervan trek je nog meer van dit soort situaties aan.

Niet waar denk je?

Het is heel simpel. Als je gehaast bent, is de kans dat je door een rood licht rijdt en een boete krijgt groter.

De kans dat je in de file staat is groter. De kans op een goede parkeerplek is kleiner. Als je gestresst bent, ben je minder gefocust. De kans dat je foutjes maakt tijdens je werk is groter.

Etc. Etc.

Het zijn vaak maar kleine dingen, maar als je alles bij elkaar optelt, kan je niet echt spreken van een geweldige dag. En ook niet van een geweldig leven als je dit iedere dag weer hebt.

Dus…De energie die je de wereld in stuurt, krijg je ook weer terug. En daarom is een ochtendritueel belangrijk.

Je laat zo aan het universum zien dat je klaar bent voor de dag en mooie mogelijkheden.

Ik heb dit zelf heel lang niet serieus genomen en die moeite wil ik jou besparen. Toen ik het wel serieus ben gaan nemen, en toe begon te passen, kon ik opeens bergen verzetten en kwamen de mooiste dingen op mijn pad. Ik gun jou hetzelfde.

Je hebt als het goed is inmiddels de grote lijnen van jouw eigen ochtendritueel. Je weet wat je belangrijk vindt, hoe je de dag wilt vullen en aan welke dingen je wilt werken.

Hieronder wil ik 10 onderdelen van mijn eigen ochtendritueel delen die voor mij elke dag geweldig maken. Misschien helpen ze jou ook.

10 dingen die onmisbaar zijn in mijn ochtendritueel

1. Een vroege start

Ik sta vroeg op. De exacte tijden verschillen meestal een beetje, maar tegenwoordig meestal rond 6 uur.

Ik doe dit omdat ik hou van de rust van de ochtend. Mijn mind is nog kalm. Er zijn weinig prikkels en ik heb alle tijd om me voor te breiden op de dag die komen gaat.

Lees hier meer over vroeg opstaan.

2. Stilte

Wanneer ik wakker word, is het eerste gedeelte van mijn ochtendritueel stilte. Ik observeer mijn gedachten. Ik word me bewust van hoe ik me voel, hoe ik wakker ben geworden en wat er door mijn hoofd heen gaat.

Voorheen keek ik direct als ik wakker werd altijd op mijn telefoon. Er kwamen op die manier meteen prikkels binnen en hierdoor raakte ik al een stukje controle over de dag kwijt. Ik reageerde op prikkels in plaats van dat ik bepaalde waar mijn aandacht heen ging.

3. Ademhalingsoefeningen

Vervolgens loop ik naar mijn Yogamatje wat al uitgerold ligt (dit maakt de drempel om er op te stappen kleiner). Ik ga liggen en start met ademhalingsoefeningen.

Meestal doe ik een aantal rondes van de Wim Hof ademhaling, maar ik varieer ook met andere traditionele Yoga ademhalingstechnieken.

Ademhalingsoefeningen helpen onder andere om mijn zenuwstelsel in balans te brengen, energie in mijn lichaam te krijgen en wakker te worden.

4. Yoga

Hierna doe ik het fysieke gedeelte van mijn practice, Yoga asanas. Tijdens dit gedeelte van mijn ochtendritueel activeer ik mijn spieren, creëer ik ruimte in mijn lichaam en energie begint te stromen.

Tegen de tijd dat ik klaar ben staat mijn lichaam ‘aan’ en ik voel me sterk.

5. Meditatie

De energie die ik heb opgebouwd tijdens de asanas gebruik ik nu weer om tijdens mijn meditatie en om mijn aandacht naar binnen te richten. Meditatie kalmeert mijn geest en het helpt me om goed te kunnen focussen.

6. Visualisatie

Als ik klaar ben met mediteren blijf ik nog even zitten. Ik visualiseer de belangrijkste onderdelen van de dag die komen gaat.

Als je dit ook wilt doen, denk dan vooral aan je antwoorden op de vragen van hierboven.

7. Dankbaarheid

Ik sluit af door heel even stil te staan bij de dingen waar ik dankbaar voor ben. Stress, haat en negatieve emoties kunnen niet bestaan in een omgeving waarin regelmatig dankbaarheid wordt getoond.

8. Een koude douche

Het volgende gedeelte van mijn ochtendritueel is een koude douche. Dit traint je focus, stimuleert je bloedsomloop en brengt energie op gang. Lees hier meer voordelen van een koude douche.

9. Bulletproof koffie

Hierna trakteer ik mezelf op een ‘bulletproof koffie’. Dit is koffie gemixt met kokosolie en grasboter. Het leert je lichaam onder andere om goede en gezonde verzadigde vetten als brandstof te gebruiken en helpt om je focus voor langere tijd te verbeteren.

Dit zal geen onderdeel zijn wat iedereen in zijn of haar ochtendritueel zal opnemen, maar ik heb er zelf heel erg veel voordeel van. Experimenteer er vooral eens mee!

10. Lezen / schrijven

Als laatste onderdeel van mijn ochtendritueel neem ik nog even de tijd om te lezen en schrijven, afhankelijk van hoeveel tijd ik nog heb.

Soms zet ik gewoon wat gedachten op een rijtje en lees ik een blogpost. Andere keren werk ik wat hersenspinsels uit en lees ik een gedeelte uit een boek.

Totale tijd van mijn ochtendritueel: 1,5 – 2 uur.

Je kunt het natuurlijk aanpassen naar je eigen behoeften en de tijd die je ervoor hebt.

Deel jouw ochtendritueel!

Heb je zelf ook een ochtendritueel? Doe je bijzondere dingen die voor jou goed werken? Deel ze in het reactie gedeelte hieronder! Zo kunnen we van elkaar leren en elkaar inspireren!

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

4 Responses

  1. Alexandra

    Mijn ochtendritueel is als volgt:
    Ik sta om 5.30 uur op en in de zomer laat ik eerst de honden uit (in de winter start ik met yoga en laat ik erna de honden uit)
    Om 6.15 uur start ik met mijn yogapractice.
    Om 7.00 uur een kwartier meditatie.
    7.15 uur bereiding ontbijt en lunch
    7.30 uur douchen en aankleden
    8.00 uur ontbijt
    8.15 uur vertrek naar mijn werk

  2. Annelies

    Mijn ochtendritueel is nog in opbouw, maar voorlopig ziet het er al zo uit:
    om 7u opstaan,
    3 min. ademhalingsoefening (kapalabati + soms 9 breaths of purification),
    dan 20 min. mediteren,
    vervolgens douchen en ontbijten of andersom. 🙂

    1. Rolf

      Hi Annelies,

      Thanks voor het delen! Ademhalingsoefeningen zijn op zichzelf al heel krachtig, dus dit is zeker een goed begin!

Laat een reactie achter