Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

22 apr 2022

Drishti – ontdek de kracht van je blik

/
Geplaatst door
/
Comments0

Drishti is een term die je vooral in Ashtanga yoga hoort. Als je deze yogavorm niet vaak doet, zegt het je misschien niet meteen zoveel. Toch heb je er waarschijnlijk wel al mee gewerkt als je vaker yoga doet, ook als dat geen Ashtanga yoga is!

Drishti betekent namelijk dat je je blik richt op iets en dat je je daarop focust.

Misschien heb je zelf al ervaren dat, wanneer je in een balanshouding staat, het helpt om je blik ergens op te richten. Je balans is dan beter.

Drishti helpt je onder andere bij het behouden van focus en balans maar hoe gebruik je het nou precies in een yogales? Maakt het uit waar je precies naar kijkt, moet je op een bepaalde manier kijken? En zijn er nog meer voordelen van drishti?

Daar gaan we in deze blog allemaal op in! Je komt te weten:

  • Wat drishti is
  • Wat de voordelen zijn van drishti
  • Welke verschillende drishti punten er zijn
  • Hoe je drishti toe kunt passen in een yogales
  • Wat je aan drishti hebt in het dagelijks leven

En nog veel meer! Lees je mee?

drishti

Vraag en antwoord

1.Wat betekent drishti?

Het wordt vertaald als zicht, blik of kijkrichting. Vaak wordt het omschreven als ‘een gefocuste, zachte blik’.

2.Waarom is drishti belangrijk?

Het draagt bij aan balans, concentratie en bewustzijn. Het helpt je om je aandacht te houden bij datgene wat je aan het doen bent.

Wat is drishti?

De term drishti wordt al omschreven in hele oude geschriften, zoals de Bhagavad Gita. Daarin legt Krishna aan Arjuna het belang uit van een goede houding en het tegelijkertijd staren naar het puntje van de neus.

Ook in de Yoga Sutra’s van Patanjali komt het aanbod. In het achtvoudige pad van yoga hebben stap vijf, pratyahara en stap 6 dharana hier mee te maken.

Pratyahara is het terugtrekken van de zintuigen en dharana is het focussen op 1 punt.

Misschien heb je van de term drishti nog nooit gehoord, maar heb je een yogadocent weleens horen zeggen ‘focus je op een punt voor je’? Dan gebruik je dus drishti.

Ook wanneer je yogadocent zegt dat je omhoog moet kijken naar je hand, dan gebruik je drishti.

Het draait echter om meer dan ‘kijken’. Het helpt je om je aandacht naar binnen te keren en de geest tot rust te brengen.

Where attention goes energy flows

De voordelen van drishti

Betere balans

Drishti wordt het meest benoemt in balanshoudingen. Wanneer je je focust op een punt voor je, helpt dat je om je balans te bewaren.

Wil je meer tips voor een betere balans in yoga houdingen? Kijk dan onderstaande video waarin Melanie 5 tips deelt.

Betere alignment

Naast balans, helpt drishti in houdingen ook om je alignment, je uitlijning te verbeteren. Het zorgt ervoor dat je nek en wervelkolom beter in lijn zijn met de houding.

Verhoogde concentratie en aandacht bij jezelf

Drishti draagt bij aan een verhoogde concentratie. Als je ogen afdwalen, gebeurt er met je gedachten vaak hetzelfde. Je ziet dan dingen om je heen, waar je afgeleid van kunt raken.

Daarbij helpt het ook om de aandacht bij jezelf te houden. Je richt je aandacht immers op één punt en daarmee dus niet op je buurman of buurvrouw ;). Je keert daardoor meer naar binnen.

Door met een zachte blik te focussen op een vast punt, zorg je ervoor dat je makkelijker je aandacht bij jezelf en je yogaoefening houdt.

Het zorgt voor innerlijke rust

Doordat je je aandacht focust op een punt kunnen zowel je gedachten, je emoties en je zintuigen even tot rust komen. Dit zorgt voor innerlijke rust.

Welke types drishti zijn er?

In de Asthanga yoga methode wordt er gesproken over 9 verschillende drishti’s:

  • Nasagram – puntje van de neus
  • Bhurmadhya – het punt tussen de wenkbrauwen (derde oog)
  • Nabhi chakra – navel
  • Hastagra – handen
  • Padayoragram – tenen
  • Parshva – zijwaarts (links)
  • Parshva – zijwaarts (rechts)
  • Udrhva / antara – omhoog
  • Angushthamadhyam – duimen

Hoe pas je drishti toe tijdens je yogales?

In yogahoudingen volgt de blik vaak de houding. Dat wil zeggen dat je je blik richt in het verlengde van de stretch. Dus als je handen omhoog zijn, is de blik ook vaak omhoog gericht.

Het is de bedoeling dat je blik zacht en ontspannen is, dus niet geforceerd en hard. Je hoeft niet te staren en je mag gewoon met je ogen knipperen ;).

In meditatiehoudingen kun je experimenteren door eens te mediteren met je ogen open en je te richten op een voorwerp voor je. Je kunt ook je ogen sluiten en een punt of object visualiseren.

In het specifiek kun je hier oefenen met Antara drishti, de ‘interne blik’. Hiermee wordt bedoeld dat je je ogen sluit en dat je van binnenuit naar het punt tussen de wenkbrauwen kijkt. Oftewel het derde oog, ajna chakra.

Drishti in het dagelijks leven

Zoals gezegd helpt drishti bij het verhogen van je concentratie en je focus en zorgt het ervoor dat je minder snel afgeleid raakt.

Als je dit op de mat oefent, wordt het ook makkelijk om dit toe te passen wanneer je niet op de mat staat!

Het is de kunst om dat wat je op je yogamat beoefent mee te nemen in de rest van je dag. Oefenen oefenen oefenen dus :).

Practice platform

Wil je dat oefenen direct in de praktijk brengen? Doe dan mee met de lessen op ons practice platformpractice platform

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter