Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

6 jan 2022

5 tips voor balansoefeningen in Yoga

/
Geplaatst door
/
Comments2

Balansoefeningen zijn voor veel mensen een grote uitdaging. Wanneer je nooit eerder balansoefeningen hebt gedaan, is dit op de Yogamat vaak een uitdaging, omdat je bij veel oefeningen een goede balans nodig hebt.

Veel mensen die willen beginnen met Yoga denken vaak dat vooral flexibiliteit een van de grootste uitdagingen op de mat zal zijn.

Dit is ook wel een klein beetje zo, want omdat we veel zitten, zijn onze lichamen vaak niet meer zo flexibel. Toch beweeg je met Yoga altijd binnen je eigen grenzen en hoef je dus eigenlijk helemaal niet flexibel te zijn om Yoga te beoefenen.

Balansoefeningen zijn vaak echter wel een uitdaging, maar gelukkig kun je dit heel goed oefenen!

In deze blog geven we je vijf praktische tips die je helpen om je balans te verbeteren op de Yogamat.

Je komt erachter:

 • Waarom de ademhaling zo belangrijk is bij balansoefeningen
 • Waarom het belangrijk is bewust te zijn van het bekken
 • Hoe je ervoor kunt zorgen dat je stevig staat

En nog veel meer. Lees je mee?

tips voor balansoefeningen in Yoga

Vraag en antwoord

1.Waar staan balansoefeningen symbool voor?

Balansoefeningen staan symbool voor balans in je lichaam en geest. Als je je lichaam en geest onder controle hebt, kun je beter in balans blijven.

Een balanshouding is dan ook een goede spiegel voor hoe druk je in je hoofd bent en hoe gecoördineerd en geconcentreerd je in een balanshouding kunt staan.

2.Hoe dragen balansoefeningen bij aan bewustwording en focus?

Balansoefeningen helpen je bij het trainen van je focus. Op het moment dat je je aandacht niet goed bij de oefening hebt, zal je merken dat je uit de houding valt.

Balansoefeningen helpen je daarnaast om je bewust te worden van het hele lichaam en helpt je bij een goede proprioceptie (waar je lichaam zich in tijd en ruimte bevindt). Ieder lichaamsdeel moet meedoen om in balans te blijven.

3.Waarom is het belangrijk voor ouderen om balansoefeningen te doen?

Ook voor ouderen is het nuttig om balans en evenwichtsoefeningen te doen. Ouderen vallen vaak, wat vaak leidt tot gebroken heupen en een lang herstel.

Wanneer ouderen balansoefeningen trainen, wordt de kans op op vallen aanzienlijk kleiner. Je kunt dus niet vroeg genoeg beginnen met je balans trainen.

Liever een video kijken? In bovenstaande video deelt Mel 5 tips voor meer balans tijdens yoga houdingen.

5 tips voor balansoefeningen in Yoga

1. Zorg ervoor dat je stevig staat

Een balansoefening begint bij je voeten (tenzij je armbalances gaat oefenen, maar hier gelden voor een groot gedeelte dezelfde principes).

Zet je voet waarop je gewicht terecht komt stevig en breed neer. Voel hoe de bal van je voet, de zijkant, je tenen en je hiel stevig in de mat gedrukt staan.

Als je een hele dikke Yogamat hebt, kan het fijn zijn om balansoefeningen naast de mat uit te voeren.

Als je voet goed en stevig staat, grijp je als het ware je mat vast met je tenen. Hierdoor krijg je extra veel grip en is je basis goed opgebouwd.

2. Wees je bewust van het bekken

Je bekken is het centrum van je lichaam. Je hele ruggengraat balanceert boven je bekken en daarom is het belangrijk om je bewust te zijn van de positie van je bekken. Hieruit komt je balans voort.

Afhankelijk van de houding die je doet, moet je er voor proberen te zorgen dat je bekken niet scheef is in de houding. Houd je bekken zo recht en stabiel mogelijk.

Als het centrum van je lichaam goed gepositioneerd is, dan sta je steviger in de houding en zijn andere lichaamsdelen ook vaak beter in positie.

3. Heel je lichaam doet mee

Tijdens een balanshouding is het belangrijk dat heel je lichaam meedoet in de houding. Op het moment dat er een lichaamsdeel is wat er maar een beetje ‘bij hangt’, dan kan dat je evenwicht verstoren en ervoor zorgen dat je uit balans raakt.

Probeer je tijdens het doen van een balanshouding dus zoveel mogelijk bewust te blijven van het hele lichaam. En laat je hele lichaam ook actief meedoen in de houding.

4. Kijk naar een vast punt

Als je geconcentreerd bezig bent met een evenwichtsoefening, maar je staat naar iemand voor je te kijken die constant aan het wankelen is en uit de houding valt, dan zal je merken dat je zelf ook snel uit de houding valt.

Kijk dus niet naar de bewegende mensen om je heen, maar probeer naar een vast punt te kijken. Dit kan een punt op de muur zijn, de grond, of je Yogamat. Focus is dus heel belangrijk!

Binnen de Yoga noemen ze je focuspunt ook wel Drishti.

5. Focus je op de ademhaling

Wanneer je stevig in een houding staat, je bent je bewust van je lichaam en je hebt een goede Drishti, dan richt je je aandacht op je ademhaling.

Kijk of je een natuurlijk en stabiel ritme kunt vinden in je ademhaling. Dit is een meditatie opzich en helpt je om geconcentreerd te blijven.

Wanneer je aandacht bij je ademhaling is, zullen ook je gedachten rustiger worden. En als je gedachten rustiger zijn, is het letterlijk eenvoudiger om in balans te blijven. Wanneer je druk in je hoofd bent, raak je sneller uit balans.

Wil je aan de slag met Yoga balansoefeningen?

Hieronder een rijtje van Yoga balansoefeningen die je kunt proberen:

Of kijk eens op ons practice platform. Daar vind je een heleboel lessen met balansoefeningen en leggen we het stap voor stap uit!

practice platform

Ik ben erg benieuwd of bovenstaande tips je geholpen hebben om beter in balans te blijven tijdens balansoefeningen op je Yogamat. Deel jouw ervaringen met deze tips in het reactiegedeelte onder deze blog.

En als je zelf nog extra tips hebt, zijn die natuurlijk ook welkom!

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 1700+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

2 Responses

 1. Aryanna

  Hoi Rolf,

  Leuke blog heb je geschreven. Tijdens jullie yoga voor beginners cursus werd ik me bewust hoe belangrijk nu eigenlijk de balans is. In mijn dagelijkse werk als pilates instructrice ben ik daar al veel mee bezig, dus met mijn eigen balans zit het wel goed. Maar wat ik me vooral ging realiseren is dat de balans voor ouderen zo belangrijk wordt. Precies zoals jij hierboven opschrijft. Naast mijn beroep als pilates intructrice ben ik ook fitness instructrice en geef veel les in kleine groepen en dan vooral aan ouderen. Toen de boomhouding in jullie cursus aanbod kwam, dacht ik, dat is nou eens een leuke oefening om ook met mijn sporters te doen. Je kunt hem natuurlijk heel mooi opbouwen in moeilijkheidsgraad. De mensen vonden het prachtig. We hebben natuurlijk ook veel gelachen, want als je nooit balans traint volgens de yoga manier valt dat toch wel tegen en voel je je soms ook wel wat raar in de houding. Ik had aangegeven dat ik de week erna er weer mee aan de slag zou gaan en dat als ze verbetering wilde zien, ze elke dag thuis moesten oefening. En wat denk je, de meeste hadden echt thuis geoefend. Leuk hoor! Ik krijg echt veel inspiratie van jullie. Bedankt ervoor.

  1. Rolf

   Dankje Aryanna! 🙂

   Balans is zeker ontzettend belangrijk en het is ook vooral een mooie spiegel die je jezelf voor kunt houden. Leuk om te horen je de oefeningen ook meeneemt tijdens je eigen lessen!

Laat een reactie achter