Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

2 mei 2016

7 essentiële gewoontes voor meer balans in je leven

/
Geplaatst door
/
Comments0

Hoe krijg je meer balans in je leven?

De wereld om je heen probeert je constant uit balans te krijgen. Iedere dag weer. Iedere dag komen er duizenden prikkels op je af die je kostbare brein moet verwerken. En daar is die grijze massa dag en nacht mee bezig.

Balans in je leven vinden lijkt af en toe wel een van de grootste uitdagingen in het leven.

Vaak lukt het ons om om te gaan met die prikkels. Maar soms voelt het alsof, wat je ook doet, je leven in de verkeerde richting blijft gaan (tenminste, ik heb van die momenten).

Voor mij is dit een ontzettend grote uitdaging, want ondanks mijn dagelijkse meditatiesessie en Yogapractice en ochtendroutine, is je werk nooit af als je een online Yogablog hebt. Er is altijd wel iets te doen aan de website, nieuwe blogs, emails beantwoorden, video’s maken of bewerken, social media managen etc. Het is gewoon nooit klaar.

En dat is oké. Want ik vind het ontzettend leuk om te doen.

En misschien denk je dat het mij makkelijk lukt om die balans in mijn leven te vinden omdat ik veel met Yoga, Meditatie en Mindfulness bezig ben. En dat is waar, het lukt me ook. Maar ik moet daar wel moeite voor doen.

Wanneer ik de touwtjes een beetje laat vieren merk ik dat meteen. Ik ben onrustiger, minder gefocust en sneller gestresst. Gelukkig heb ik inmiddels snel door wanneer dit gebeurt en kan ik meteen de touwtjes weer wat strakker aantrekken en terugvallen op mijn routines, oefeningen en gewoontes.

Juist die routines, oefeningen en gewoontes zijn ontzetten belangrijk. Het is het fundering waar je je huis op bouwt. Zonder de fundering, zakt alles in de grond.

Je denkt misschien dat balans in je leven vinden moeilijk is. Maar niets is minder waar. Het is heel simpel. Maar soms moeilijk om het toe te passen. Je moet zorgen dat je in een bepaalde ‘flow’ komt. Dat het een gewoonte wordt. Als dit lukt zal het een eitje zijn om meer balans in je leven te krijgen en te houden.

In deze blog wil ik graag met je delen welke gewoontes ik heb voor het hebben en houden van meer balans in mijn leven.

Ik deel het graag met je omdat ik weet dat deze gewoonte de basis vormen voor een leven dat blijvend in balans is. En een gebalanceerd leven is uiteindelijk de sleutel tot een gelukkig leven. Je kan simpelweg niet gelukkig zijn als je leven uit balans is, of wanneer je het gevoel hebt dat dit zo is.

En balans in je leven is niet alleen goed om je gelukkig te voelen; het kan ook een geweldige boost geven aan je productiviteit, succes op het werk en je sociale leven.

Hieronder 7 essentiële gewoontes voor meer Balans in je leven.

“Balance, peace, and joy are the fruit of a successful life. It starts with recognizing your talents and finding ways to serve others by using them.” – Thomas Kinkade

balans in je leven

7 essentiële gewoontes voor meer Balans in je leven

1. Disconnect jezelf

Een van de belangrijkste redenen dat we de hele dag door zoveel prikkels krijgen zijn de tv, radio, computer, tablets en je smartphone. Met name dat kleine apparaatje in je broekzak slokt een groot gedeelte van je aandacht op.

Neem de tijd om offline te gaan. Meer balans in je leven krijg je door bewust bezig te zijn met bepaalde dingen. Bewust betekent niet een gesprek met iemand voeren terwijl je door je Facebook tijdlijn heen scrollt.

Zet een aantal uren voordat je gaat slapen je smartphone uit. Geef je brein wat rust. Je brein is al de hele dag bezig geweest en gevoed met prikkels. Ga offline. Niet alleen zorgt dit voor meer balans in je leven, maar je zal ook merken dat de kwaliteit van je nachtrust hierdoor omhoog gaat.

Een andere manier waarop ik deze gewoonte regelmatig toe pas, is door mezelf te disconnecten in het het weekend. In het weekend maak ik vaak bewust tijd voor dingen die ik belangrijk vind en probeer ik zo weinig mogelijk gestoord te worden door mijn smartphone (soms gaat dit beter dan andere keren).

En het voelt ook heerlijk om het eerste uur (of de eerste paar uur) van de dag gewoon offline te zijn. Sta vroeg op, doe je practice, neem een kop koffie, lees een stuk uit een goed boek, maak een ontbijtje, stap onder de douche, poets je tanden, ga naar je werk en pas daarna ga je online en aan het werk. Ik weet zeker dat je een superdag zult hebben (stel je eens voor als je dit elke dag zou doen!).

2. ‘Nee’ als antwoord geven is oké

Naast apparaten die constant je aandacht proberen te trekken, proberen er ook veel mensen om je aandacht te vragen. Je baas op je werk, collega’s, vrienden, vrouw, kids en zelfs vreemdelingen zijn allemaal in een constante strijd om jouw aandacht te krijgen. En jij moet zorgen dat je het kunt managen.

Ondanks dat je iedereen tevreden wilt houden (tenminste, de mensen die je belangrijk vindt), is het belangrijk om je te realiseren dat het soms oké is om ‘nee’ te zeggen. Jij kunt jouw tijd maar één keer uitgeven. Tijd komt nooit meer terug. Bescherm je tijd daarom goed. Wees niet bang om nee te zeggen tegen dingen die je jouw tijd niet waard vindt, of niet belangrijk vindt. Maak hier een gewoonte van.

3. Spendeer tijd aan het verzorgen van je lichaam

Je lichaam is het voertuig waarmee je op deze wereld rond loopt. Je doet er in principe alles mee. Als het niet goed functioneert, ben je beperkt. Hoe optimaler jouw lichaam is, des te beter jij je lichaam kunt inzetten om achter de dingen aan te gaan die jij belangrijk vindt. Een sterk, gezond en vitaal lichaam is een van de belangrijkste dingen voor meer balans in je leven.

Als je je lichaam behandelt als een vuilnisbak, zal het er ook uit gaan zien als een vuilnisbak. En niet alleen dat; je zal ook veel minder energie hebben om dingen te doen.

Yoga is een van de beste manieren om bewust te werken aan een functioneel, gezond, sterk en vitaal lichaam. Een lichaam wat je ondersteunt tijdens het bereiken van je doelen in plaats van een lichaam wat je beperkt.

4. Neem wat tijd voor jezelf

Balans in je leven vinden lukt alleen als je regelmatig wat tijd voor jezelf neemt. Prikkels, sociale contacten en andere bezigheden zorgen voor afleiding. Je zintuigen worden constant gestimuleerd. Wanneer je zintuigen constant gestimuleerd worden, raken ze als het ware verlamd.

Denk maar eens aan wanneer je een kamer binnenstapt waar een raar luchtje hangt. In het begin kan je het bijna niet uitstaan, maar als je tien minuten in de kamer bent merk je er nauwelijks meer iets van.

Zo werkt het precies hetzelfde met je andere zintuigen en in andere situaties. Als ze te veel gestimuleerd worden, raken ze verlamd. Het gevolg is dat je niet zo snel meer merkt wanneer je leven uit balans is.

Door tijd voor jezelf te nemen kan je reflecteren op je leven; de dingen die je wilt bereiken; de dingen die je wilt doen; waar je staat in het leven; je visie op het leven; en hoe je deze dingen kunt bereiken.

Door tijd voor jezelf te nemen en daarin na te denken over wat je wilt en hoe je dat gaat bereiken kan je vervolgens een gebalanceerd actieplan uitstippelen.

balans in je leven

5. Spendeer tijd aan het verzorgen van je brein

Vaak spenderen we meer tijd aan het verzorgen van ons uiterlijk, dan dat we doen aan het verzorgen van ons brein. Het brein je nodig hebt om na te denken, om liefde te uiten en je gelukkig te voelen.

Waarom is iedereen wel helemaal van gek van hardlopen en fitnessen maar bekommerd bijna niemand zich om het verzorgen van zijn of haar brein.

Dit komt omdat we in een samenleving leven waarin het uiterlijk vaak belangrijker wordt geacht dan het innerlijk. We willen er allemaal als fotomodellen uitzien met perfecte lichamen. Gevolg: je leven is uit balans.

Aandacht besteden aan een fysiek sterk en gezond lichaam is ontzettend goed; het is je voertuig. Maar minstens net zo belangrijk is aandacht besteden aan wat er in de cockpit van dat voertuig gebeurt; je brein. Als je alles en iedereen zomaar toelaat in de cockpit wordt het een bende.

Zorg dat je naast het investeren in een gezond lichaam ook genoeg tijd investeert aan het verzorgen van je brein.

Een perfecte manier om dit te doen is Mindfulness.

6. Neem regelmatig de tijd om te bedenken wat balans voor jou betekent

Hoe kan je balans in je leven vinden als je niet precies weet hoe balans er voor jou uit ziet?

Als je goed naar je leven kijkt kan je een aantal belangrijke onderdelen onderscheiden. Bijvoorbeeld, werk, gezin, vrienden, sporten, recreatie etc. Misschien ziet het er voor jou ietsje anders uit, maar zorg dat je een beeld hebt van hoeveel tijd je minimaal aan elk van deze dingen wilt spenderen iedere week.

Vervolgens kan je kijken op welke dagen en tijdstippen je tijd hebt voor deze dingen. Door dit te doen zorg je dat je bewust tijd maakt voor de dingen die belangrijk zijn en waar je waarde aan hecht. Gevolg is dat je meer balans in je leven krijgt.

7. Werk slimmer, niet harder

Hoe je het went of keert, er is een grote kans dat je werk een belangrijk onderdeel van je leven is. Je spendeert er veel van je tijd aan.

Ten eerste is het natuurlijk van belang dat je werk iets is wat je leuk vindt om te doen. Iets waar je zo’n substantieel gedeelte van je tijd aan besteedt, moet wel iets leuks zijn toch?

Vaak is je werk ook iets waarin je jezelf kunt ontwikkelen. En door jezelf te ontwikkelen kan je weer wat meer gaan verdienen. En dit maakt het leven vaak weer ietsje gemakkelijker. Maar het is gemakkelijk om jezelf hierin te verliezen.

Je wilt je zelf op allerlei gebieden ontwikkelen en je baas tevreden houden zodat je kans maakt op die promotie en een hoger inkomen. Logisch, maar meer en harder werken is niet altijd de oplossing. Het zorgt vaak voor meer stress, frustratie en onbalans.

Juist door slimmer te werken kan je je productiviteit vergroten terwijl je tegelijkertijd balans in je leven houdt.

Een van de dingen die ik zelf graag doe is werken in korte tijdsblokken van 25 minuten. Na een half uur verlies je je focus en ben je minder productief. Doe een bepaalde taak dus voor 25 minuten en ga daarna 5 minuten iets anders doen om je focus te verleggen. Kom in beweging. Eet of drink wat. Loop een rondje.

Grotere taken kun je opdelen in meerdere blokken van 25 minuten.

Je zal merken dat je productiviteit omhoog schiet en dat je veel meer het gevoel van balans hebt. Zo zijn er nog ontzettend veel manieren te bedenken waarmee je slimmer kunt werken inplaats van harder en jezelf helemaal uit te putten.

Wat ga jij doen voor meer balans in je leven?

Balans in je leven is belangrijk. Het zorgt ervoor dat je je leven kunt leiden op een manier dat jij dat wilt in plaats van geleefd te worden. Balans in je leven is daarom de sleutel tot een gelukkig leven. Het geeft je de tijd voor dingen die jij belangrijk vindt.

Welke dingen ga jij doen om meer balans in je leven te krijgen? Zijn het dingen uit de lijst hierboven? Of heb je zelf al een aantal andere manieren bedacht? Laat het me weten in de reacties hieronder!

PS: Mocht je niet precies weten waar je moet beginnen om meer balans je in je leven te krijgen, dan is onze online Mindfulness cursus misschien een hele goede start. Elke dag krijg je een mailtje met uitleg en een praktische oefening. Klik hier om meer te weten te komen over de cursus.

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter