Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

13 sep 2017

Rustig blijven in een hectische periode: 6 tips!

/
Geplaatst door
/
Comments0

Dit is een gastblog van Miriam Evers van Slowww.nl.


“The hurrier I go, the behinder I get” – Lewis Carrol (Alice in Wonderland)

Rustig blijven.

Ken je die mop van die yogajuf die het allemaal zo goed weet, en toch af en toe vergeet zelf op de yogamat te stappen en genoeg rust in te bouwen?

Omdat ik net voor mezelf ben begonnen, zit ik in een zeer hectische en onrustige periode. Er zit soms een kloof tussen wat ik uitdraag in m’n lessen en blogs en de realiteit van alledag, en dat voelt niet ok.

Tijdens m’n vakantie stond ik weer regelmatig op de mat en werd het glashelder: voor m’n eigen ontwikkeling en om dicht bij mezelf te blijven heb ik meer ‘practice what I preach’ nodig. Meer tijd dus voor yoga, ontspanning en reflectie.

Zit jij momenteel ook in een hectische periode en weet en voel je dat je juist nu extra aandacht moet besteden aan yoga, meditatie, momenten van ‘niets’? En zijn dat toch altijd de onderdelen die je als eerste skipt? Lees dan verder, want dan heb ik wat tips waarmee je meteen aan de slag kan. Tips voor rustig blijven in een hectische periode.

rustig blijven

Rustig blijven in een hectische periode – 6 Tips

1. Begin de dag met yoga (of meditatie), en begin heeeeeeeel klein

Dus stap wel elke ochtend op de mat, en doe desnoods één zonnegroet of ga drie minuten mediteren. En heb je zin in meer, dan ga je nog even door. Doe het wel elke dag, zodat het een gewoonte wordt. Ik had dit al zo vaak gehoord en gelezen, maar ben dit sinds kort ook eens echt gaan doen, en het werkt! (duh) Ik stap nu altijd op de mat, en zelfs als ik maar 5 minuutjes wat oefeningen doe, voel ik me beter. Rustig blijven oefen je door het dagelijks te trainen.

2. Benoem je intentie

Voel na die 5 minuutjes of langer wat jouw intentie is voor de dag. Net zoals je dat ook doet aan het begin van een yogales. Benoem deze intentie actief en in de tegenwoordige tijd, dus niet: ik wil me vandaag vol vertrouwen voelen, maar: Ik ben vol vertrouwen.

3. Maak een planning voor die dag

Maak een planning en las hier ook rustmomenten in. Zet die rustmomenten in je (digitale) agenda of schrijf ze op je to-do-list. Kijk wat werkt voor jou, als je er maar aan herinnerd wordt!

4. Maak de rustmomenten klein en praktisch, en houd het luchtig

Dit is voor mij een cruciale als het gaat om de kunst van het rustig blijven. Hoe zorg je ervoor dat niet toch dat rustmoment steeds verder naar voren schuift en opeens de dag weer voorbij is?

Kleine praktische rustmomenten zijn bijvoorbeeld het toepassen van de yoga-ademhaling. Koppel dit aan iets anders dat je regelmatig doet, bijvoorbeeld het leegdrinken van je kop thee of koffie. Iedere keer dat je je lege kop op je bureau zet, adem je een paar keer heel diep in en uit. Lach om jezelf, en door! Maak het niet te zwaar en serieus.

5. Trek je juist terug op de momenten dat je je onrustig voelt

Dit is voor mijn een valkuil. Als ik me onrustig voel in een hectische periode en het allemaal niet meer helemaal kan overzien, heb ik de neiging om heel veel te gaan doen.

Dit geeft me dan een kortstondig gevoel van controle, maar de onrust is niet weg. Integendeel. Ik dwing mezelf nu om even een stukje te lopen (al is het maar 10 minuten) als ik die onrust voel. Vaak zie ik daarna helderder voor ogen wat ik echt nu moet doen en wat kan wachten.

6. Wees mild voor jezelf

Wees mild voor jezelf (maar houd wel discipline). Rolf schreef al eerder een inspirerend blog over de balans tussen mildheid ten opzichte van jezelf en discipline. Als je wat wilt veranderen, heb je discipline nodig, maar tegelijkertijd is het belangrijk om niet te streng voor jezelf te zijn, want dat werkt juist averechts. Ik voelde me als yoga-docent soms oneerlijk omdat ik niet eens zelf regelmatig op de mat stond (buiten de lessen om) of genoeg tijd maakte voor ontspanning.

Die negatieve gedachtes hebben juist een verlammende werking en zorgen ervoor dat je eerder niet dan wel op de mat gaat staan. Richt je dus eerder op het positieve gevoel na afloop van die yoga-sessie of wandeling!

Deze lijst van tips is natuurlijk niet volledig (als dat überhaupt al zou kunnen), maar dit zijn de dingen die op dit moment voor mij werken. Ik hoor heel graag wat voor jou werkt, zodat we elkaar kunnen ondersteunen om juist in drukke periodes de regie in eigen handen te houden. Ook/juist/zelfs als yogajuf 🙂

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter