Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

24 aug 2017

Zo mis je nooit meer een Yoga sessie – 5 tips

/
Geplaatst door
/
Comments2

‘De echte magie van Yoga, vind je door het doen van een dagelijkse Yoga sessie.’

Mijn nummer één doel met Happy with Yoga en alles wat ik doe, is om jou vaker op de Yogamat te krijgen.

Niet omdat ik vind dat dat moet, maar omdat ik weet hoeveel beter het je leven zal maken wanneer je het wel doet. Ik weet hoe het voelt. Ik heb het zelf ondervonden. Ik heb m’n dagelijkse Yoga sessie jarenlang gedaan en mijn leven 180 graden zien draaien.

En ik gun jou hetzelfde.

Maar ik weet dat er ook een aantal valkuilen zijn. Ik ben er zelf vaak genoeg ingevallen. Ik hoop dat je door middel van deze blogpost kunt leren van mijn fouten en de kracht en inspiratie kunt vinden voor een dagelijkse Yoga sessie.

Want als ik eerlijk ben, een uurtje per week op de mat is te weinig voor echte verandering. Natuurlijk is ieder uurtje goed. En geef je zelf complimentjes voor iedere seconde dat je op de mat stapt. Het is beter dan niets.

Maar ik heb ook mijn experimenten gedaan. Periodes waarbij ik elke dag op de mat stond. En periodes waarbij ik slechts een uurtje per week Yoga deed. En in mijn journal heb ik bijgehouden hoe ik me iedere dag voelde. En er was een verschil wat niet te negeren valt.

Een dagelijkse Yoga sessie maakte me fitter, energieker, kalmer, creatiever, meer gefocust, productiever en gewoon gelukkiger.

Het komt in feite neer op controle krijgen over je leven en verantwoordelijkheid nemen voor hoe je je voelt.

Hoe zou je het vinden als het moeilijker is om je Yoga sessie te missen, dan hem te doen?

Hieronder 5 tips die je op weg helpen om nooit meer een Yoga sessie te missen.

yoga sessie

5 tips die ervoor zorgen dat je nooit meer een Yoga sessie mist

1. Zorg dat je plezier hebt in je practice

Het is belangrijk om plezier te hebben in je practice. Er zouden ontzettend weinig dingen in deze wereld gebeuren als mensen geen plezier zouden hebben in wat ze doen.

‘Kama’ is volgens de Hindoeïstische filosofie van de Purusharta’s jouw recht op plezier. Plezier zet aan tot actie.

Plezier is een van je rechten. Jij hebt het recht op plezier. En je Yoga sessie zou inspirerend en plezierig moeten zijn.

Als dat op dit moment niet zo is, verander je practice. Kijk wat je op dit moment wel leuk en inspirerend vindt om te oefenen.

Zorg dat je practice je energie geeft en dat je zin hebt om te gaan oefenen, in plaats van dat het alle moeite van de wereld kost om op je mat te stappen.

Dit is persoonlijk een belangrijk inzicht voor me geweest. Ik wilde altijd werken aan dingen die ik nodig had en die me hielpen om het meeste te groeien. En hier is niets mis mee. Maar wat je nodig hebt, is niet altijd hetgeen wat je ook het leukste vindt om te doen.

Door mezelf constant te pushen, vergat ik plezier te hebben in mijn practice. Het kostte me steeds meer moeite om op de mat te stappen. En uiteindelijk begon ik sessies over te slaan omdat ik er zo erg tegenop zag.

Dit wil je niet. Natuurlijk is het ook belangrijk om aan dingen te werken die je nodig hebt. Maar plezier is het belangrijkste. Het zorgt ervoor dat je komt opdagen.

2. Maak je Yoga sessie belachelijk makkelijk om te doen

Denk niet dat een goede en effectieve Yoga practice minimaal 90 minuten moet duren. Vaak willen we zoveel in een Yoga sessie doen, dat hij te lang wordt en dat we er tegenop gaan zien om op de mat te stappen. Het kost simpelweg te veel tijd.

Maak je sessie in eerste instantie daarom belachelijk makkelijk om te doen. Zo makkelijk, dat het bijna onmogelijk is om het niet te doen.

Start bijvoorbeeld met een meditatie sessie van slechts drie minuten. Wie kan er niet drie minuten vinden om stil te zitten met z’n ogen dicht?

Als dit alles is wat je er uit kunt persen op dit moment. So be it. Ga er voor. Drie minuten mediteren per dag. Maar sla geen enkele dag over. Doe de drie minuten en hou het vol. Wees committed. Geen excuses.

Als je dit een maand, of twee maanden hebt gedaan kan je je sessies ietsje gaan uitbouwen. Maar doe dit alleen als je weet dat je het vol kunt houden.

3. Weet waarvoor je op de mat stapt

Weten waarom je op de mat stapt is een belangrijke. Een helder doel. Dat goede gevoel na een Yoga sessie. Meer energie. Minder stress. Een sterker en flexibeler lichaam…

Wat het ook is, weet waarvoor je op de mat stapt. Het helpt je om gemotiveerd te blijven.

4. Weet exact wat je gaat doen

Via email krijgen we ontzettend vaak de vraag van mensen dat ze thuis een Yoga sessie willen gaan doen, maar dat ze geen idee hebben wat ze moeten doen.

Mijn advies is hier simpel. We zijn niet allemaal geschoolde Yogadocenten. Dus we weten niet allemaal hoe we een effectieve les in elkaar kunnen zetten. En dat is oké.

Gelukkig leven we in een prachtig tijdperk waarin we maar op het internet hoeven te gaan en er een onbeperkte hoeveelheid aan lessen en informatie beschikbaar voor ons is.

Kijk waar je behoefte aan hebt. Kijk waar je plezier in hebt. Zoek een practice / docent die daar bij past. Zoek op YouTube of schaf een cursus of abonnement aan.

Het kan even duren voordat je iets gevonden hebt. Misschien moet je wat experimenteren en proberen, maar wanneer je iets hebt kun je hier een tijdje mee werken.

Je hoeft niet iedere dag een andere practice te doen. Je kunt een paar Yogasessies voor weken lang gebruiken en roteren. Sterker nog, ik zou dit zelfs aanraden. Het geeft je uiteindelijk veel meer diepgang.

5. Geef jezelf geen keuze

Tot slot is het belangrijk om jezelf geen keuze te geven. We hebben op een dag al zoveel keuzestress. We moeten zoveel beslissingen maken dat ons brein uitgeput raakt.

Op een gegeven moment is je brein zo moe van het maken van keuzes, dat het slechtere keuzes begint te maken. Je kan wel raden welke keuze er gemaakt wordt als het gaat om wel of niet op de mat stappen.

De oplossing hiervoor is simpel. Geef jezelf geen keuze. In combinatie met bovenstaande tips moet het zo een eitje zijn om dagelijks op de mat te stappen!

Succes!

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

2 Responses

 1. Ankie

  Hallo Rolf,
  Wat een fijne blog weer, Ik lees veel van jullie schrijfsels met veel plezier en interesse. Keep it going!

  Dit keer ‘moest’ ik wel even reageren, omdat met name punt 1 iets is wat ik enorm herken.
  De laatste twee dagen zelf ondervonden hoe mijn focus van het ‘moeten werken aan’ is verschoven naar kama; het recht op plezier. Wat een wereld van verschil is dat en welke drive heeft het me gegeven weer vol plezier aan mijn practice te beginnen. En natuurlijk stap ik weer elke keer krachtig en dichter bij mezelf van de mat. Het proces blijft.

  Dank voor deze mooie reminder!

  1. Rolf

   Hi Ankie!

   Leuk dat je even reageert! 🙂

   Plezier hebben was voor mij ook echt een eye-opener en het heeft even geduurd voordat ik daarachter kwam. Het is een ontzettend belangrijk iets en het wordt vaak een beetje vergeten door ons streven naar strakke lichamen, moeilijke houdingen en perfecte uitlijningen. Goed om te horen dat je je plezier weer hebt teruggevonden op de mat! 🙂

Laat een reactie achter