Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

18 mei 2017

3 Ontspanningstechnieken voor meer mentale rust

/
Geplaatst door
/
Comments0

Stress is zo’n beetje de norm geworden. En het veroorzaakt een onrustig gevoel in je lijf.

Voor heel even is stress niet slecht. Het is namelijk een natuurlijke reactie van je lichaam. En maakt je alert en klaar voor een ‘fight or flight’ modus. Als ‘het gevaar’ is geweken, dan zou het lichaam weer terug moeten keren naar ontspanningsmodus om te kunnen herstellen en goed te kunnen functioneren.

En hier ligt precies het probleem.

We weten vaak niet meer hoe we terug kunnen switchen naar ons ontspanningssysteem. Doordat je de hele dag door geprikkeld wordt, is je zenuwstelsel overactief. Je bent in feite chronisch gestresst.

Hoe vaker je in je stress-systeem bent, hoe moeilijker het wordt om weer terug te schakelen naar je ontspanningssysteem.

En het vervelende is dat je vaak niet eens door hebt dat je constant in je stress-systeem zit. Je pusht net zo lang door totdat je lichaam aan de noodrem trekt en je thuis op de bank terecht komt.

Erg vervelend. En honderd procent te voorkomen met de juiste ontspanningstechnieken.

Ontspanningstechnieken bij stress kunnen je leren om weer op een natuurlijke manier de ontspanning te vinden. Zonder dat hierbij medicijnen of pilletjes nodig zijn met allerlei vervelende bijwerkingen.

Je bent als mens prima in staat om zelf weer de ontspanning te vinden en de controle over je lichaam en geest terug te krijgen. Je hebt alleen wel de juiste ontspanningstechnieken nodig.

In deze blog wil ik je een aantal ontspanningstechnieken aanreiken die je hierbij kunnen helpen.

Ontspanningstechnieken mentale rust

Symptomen van stress

Wanneer je last hebt van chronische stress kun je te maken hebben met de volgende klachten:

 • Hyperventilatie
 • Hartkloppingen
 • Hoge bloeddruk
 • Migraine en andere hoofdpijnen
 • Gespannen spieren
 • Weinig energie
 • Moe en futloos
 • Vaak ziek
 • Slaapproblemen / Insomnia
 • Een onrustig gevoel in je lichaam
 • Weinig focus
 • Vergeetachtigheid
 • Een verzwakt immuunsysteem

En eigenlijk is de lijst eindeloos. En dit komt omdat je lichaam simpelweg uit balans is.

Je zenuwstelsel functioneert niet naar behoren. Je immuunsysteem is verzwakt. Dit heeft invloed op allerlei andere systemen in je lichaam waardoor er in feite een eindeloze lijst aan klachten kan ontstaan.

Simpelweg door stress en het onvermogen om te kunnen ontspannen.

Waarom dit zo is?

Wanneer je constant gestresst bent, denkt je lichaam in feite dat je in levensgevaar bent. Alle energie gaan naar de primaire processen die je lichaam helpen om op korte termijn te overleven totdat het ‘gevaar’ geweken is.

Niet echt wenselijk op de lange termijn dus. Wanneer je denkt dat je hier mee te maken hebt, of wanneer je dit in de toekomst zeker wilt voorkomen, dan kunnen onderstaande ontspanningstechnieken je zeker helpen.

Ontspanningstechnieken bij stress

1. Ontspanningstechnieken: Meditatie

Bij mediteren probeer je de aandacht naar binnen te keren. Weg van de buitenwereld en alle prikkels. Voor een moment laten we de externe wereld even voor wat het is en keren we ons naar binnen om te zien wat zich daar eigenlijk af speelt.

Dit kunnen gedachten, of emoties zijn. Maar ook moeilijkheden in je leven of liefde en compassie.

Mediteren heeft nut, omdat we een groot gedeelte van onze tijd geleefd worden. We reageren op prikkels om ons heen, in plaats van dat we een bewuste keuze maken over ons leven.

Mediteren helpt je om een rustpuntje in de dag te vinden, om je bewustzijn te trainen.

Het is een van de beste ontspanningstechnieken bij stress.

Lees hier meer over mediteren:

2. Ontspanningstechnieken: Ademhaling

De ademhaling bij Yoga is belangrijk omdat het een reflectie is van hoe we ons voelen. Als we pijn hebben, kunnen we dat merken aan onze ademhaling. En ook als we zijn afgeleid kunnen we dat terug zien in de kwaliteit van onze ademhaling.

De ademhaling is de brug tussen je fysieke lichaam en dat wat er aan de binnenkant zit. De ademhaling bij Yoga brengt dus lichaam en geest in verbinding.

Ontspanningstechnieken zijn vaak gebaseerd op de ademhaling. Dit komt opdat het simpel en effectief is.

Lees hier meer over de ademhaling en leer de ademhaling gebruiken als ontspanningstechniek:

3. Ontspanningstechnieken: Yoga Nidra

Yoga Nidra is misschien wel de meest effectieve van alle ontspanningstechnieken.

Yoga Nidra is een systematische methode waarbij naar complete fysieke, mentale en emotionele ontspanning wordt toegewerkt.

Tijdens Yoga Nidra lijkt het alsof je slaapt, maar je bewustzijn is nog aan het werk op een dieper niveau. Bij Yoga Nidra balanceer je dus als het ware op het lijntje tussen wakker zijn en slapen.

Je werkt naar deze staat toe door middel van een aantal systematische oefeningen en visualisaties. Je komt fysiek, mentaal en emotioneel compleet tot ontspanning.

Ontspanning die het lichaam nodig heeft om spanningen los te laten en zich te herstellen; fysiek, mentaal en emotioneel.

Doordat Yoga Nidra bewust diepe ontspanning in je lichaam creëert, heeft het dus ook een positief effect op tal van verschillende aandoeningen.

In ons online Yoga Nidra programma kun je direct aan de slag met deze bijzonder effectieve ontspanningstechnieken.

Anderen over Yoga Nidra:

“Hallo Rolf,

Ik heb al 3 keer een Yoga Nidra sessie gedaan. In het begin vond ik het raar omdat het snel ging maar nu vind ik het fijn want het houd je wakker maar toch ontspant het tegelijkertijd. Het is een zalige ervaring. Ik gebruik mijn affirmaties bij de Yoga Nidra, echt een goede combi. Door me in te schrijven in jullie cursussen online heb ik weer een beter contact met mijn lichaam en geest. Ik voel dat dit de missing link was om verder te kunnen.
Ik ben zo dankbaar dat dit op mijn pad is gekomen.

Namasté

Warme groet,
Hilde”

Klik hieronder voor meer informatie over het online Yoga Nidra programma :

Yoga Nidra

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter