Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

12 okt 2015

Loslaten: Hoe doe je dat?

/
Geplaatst door
/
Comments0

*Dit is een gastblog van Susanne van Brunschot.

Vanmiddag maakte ik met mijn kinderen een wandeling door de Brabantse bossen. Wat een genot die rood, oranje en gele kleuren die fel afsteken tegen de blauwe lucht.

Het lijkt of de natuur nog even in vuur en vlam staat alvorens zij zich terug zal trekken in een winterslaap.

Tegelijkertijd ligt de grond overal bezaait met bladeren, eikels en kastanjes. Terwijl ze zich nog van haar mooiste kant laat zien zit ze ook al midden in de periode van loslaten.

Word jij er ook een beetje melancholisch van?

De zomer is inmiddels een herinnering en misschien kun je voelen dat je je eigen oogst van het afgelopen jaar bewust of onbewust aan het ordenen bent.  Van sommige delen van je oogst kun je het zaad gebruiken voor verdere innerlijke groei de komende cyclus.

Sommige delen zijn echter klaar om losgelaten te worden. Deze zijn klaar, hebben je gebracht waar je nu staat en zijn niet meer nodig.

Zaken vast blijven houden die niet meer bij je passen kunnen je belemmeren in je verdere ontwikkeling. Dit kan zich letterlijk vast zetten in je lichaam.

loslaten

Hoe kan Yoga helpen bij loslaten?

Het beoefenen van Yoga is al loslaten op zich.

Loslaten van vooroordelen, over jezelf maar ook over een ander. Loslaten van jezelf vergelijken met een ander, loslaten van je comfort zone, loslaten van je ego (althans, zien dat je ego iets is wat los staat van je eigen zelf.

Zonder kan je niet, je bent ten slotte nog steeds een mens 😉 en het loslaten van spierspanning.

Prana

Het kan fijn zijn in deze periode extra aandacht te richten op je prana. Je ademhaling, je levenskracht.

Wees je er bewust van dat iedere uitademing ook een stukje loslaten kan zijn. Kijk ook eens of je deze uitademing vanuit je bekken kan laten komen en of je hem wat kunt vertragen.

Schouders

Bij mezelf merk ik op hoe vaak ik mijn schouders onbewust aanspan.

Door de dag heen maar zeker ook in het beoefenen van Yoga. Het loslaten van de schouders kan al voelen alsof er letterlijk wat van je af glijdt. Veel Yoga docenten benoemen dit loslaten van de schouders ook regelmatig in hun lessen, let er maar eens op!

Tarasana

Een houding die mij ondersteunt in deze periode is Tarasana (de ster) die in de Yin Yoga vaak wordt aangeboden. Het is in mijn beleving een houding waarin loslaten, ruimte maken en dankbaarheid centraal staan.

  • Ga zitten in Dandasana.
  • Plaats dan de binnenzijde van de voeten  tegen elkaar aan zoals in de vlinderhouding maar dan wat verder van je af.
  • Op een diepe uitademing buig je naar voren. Je kunt van je handen een kommetje maken en deze om de bovenkant van je voeten, tenen heen leggen. Ook kun je je handen in namaste voorbij je voeten leggen.
  • Een andere mogelijkheid is de armen naar voren te leggen met de handpalmen naar boven.  Je kunt hier natuurlijk in variëren en kijk of dat je kan voelen of er verschil kan zijn alleen al door de handen anders te plaatsen!
  • Laat je schouders los en adem diep door.
  • Blijf 3-5 minuten in deze houding zitten en kom dan langzaam omhoog uit de houding.

Hoe voel jij je nu…?

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 1700+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter