Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

22 jan 2024

Yoga en Pilates: de verschillen en overeenkomsten

/
Geplaatst door
/
Comments2

Yoga en Pilates, wat zijn de verschillen en wat zijn de overeenkomsten?

Yoga en pilates hebben wel wat van elkaar weg, maar ze zijn zeker niet hetzelfde.

Wil je weten welke van de twee het beste bij jou past? En wat voor uitwerking deze vormen hebben? Lees alle informatie hier!

Je komt in dit blog te weten:

 • Wat de verschillen tussen yoga en pilates zijn
 • Wat de overeenkomsten tussen yoga en pilates zijn
 • Wat voor uitwerking beide vormen hebben
 • Hoe yoga en pilates elkaar aanvullen

Lees je mee?

yoga en pilates

Wat is het verschil tussen Pilates en Yoga?

Yoga en Pilates lijken op elkaar, meer verschillen ook op een aantal onderdelen behoorlijk van elkaar, zoals:

 • Pilates is vooral fysiek gericht, yoga richt zich naast het fysieke ook op het geestelijke en spirituele 
 • Pilates is meer naar buiten gericht, yoga is meer naar binnen gericht
 • Yoga en Pilates hebben een andere oorsprong. Yoga is al veel ouder. Pilates is deels gebaseerd op hatha yoga.
 • Bij Pilates ligt er meer nadruk op het opbouwen van kracht en het verbeteren van de kernspieren. Bij yoga is er meer spreiding en gaat het om kracht, flexibiliteit en mobiliteit en ook vooral om innerlijke rust.
 • De ademhaling speelt een grotere rol bij yoga en dient meer doelen. Bij Pilates heeft het vooral een fysiologisch doel.
 • Stabiliteit is een heel belangrijk aspect van Pilates. Bij yoga ligt daar iets minder nadruk op.
 • Pilates is heel dynamisch. Yoga kan ook heel statisch zijn.
 • Pilates volgt vaste oefeningen die je zo precies mogelijk na probeert te doen. Yoga heeft een minder vaste structuur, volgt meer de eigen mogelijkheden en iedereen oefeningen heeft een op zichzelf staande betekenis en doel.
 • Yoga is een lifestyle, waarbij Pilates meer op een work-out gericht is.

Pilates lessen focussen dus meer op het ontwikkelen van spieren en het controleren van je lichaam waarbij de aandacht gericht is op het versterken van je kern.

Je probeert hier de oefening totaal te beheersen en je probeert de oefeningen zo precies mogelijk na te doen.

Yogalessen richten zich op dezelfde componenten, maar daarnaast ook op spiritualiteit. Fysieke elementen als balans, uithoudingsvermogen en kracht worden gekoppeld aan hoe je hier mee om gaat in je mind, hoe je het ervaart en voelt.

Yogalessen kunnen variëren van rustig en voedend voor je ziel tot uitdagend en zwetend. Door deze variatie is er voor iedereen wel een les te vinden.

‘We retire too early and we die too young. Our prime of life should be in the 70’s and old age should not come until we are almost 100’ – Joseph Pilates

Nog even een reminder nodig wat Hatha yoga ook alweer precies is? Kijk dan deze video.

Wat zijn de overeenkomsten tussen Pilates en Yoga?

Pilates en Yoga kennen een aantal overeenkomsten, zoals:

 • Voor zowel yoga als pilates geldt dat het in het leven is geroepen om het lichaam, het verstand en de geest te verenigen.
 • Als wetenschapper, machinaal genie en anatoom, combineerde Joseph Pilates zijn methodes met verschillende hulpstukken. Riemen, blokken, bolsters, kussens zijn inmiddels hulpstukken die je zowel in de pilates als yogalessen terug kunt vinden. 
 • Beide zorgen voor het verminderen van stress en het verhogen van flexibiliteit, kracht, controle over het lichaam en uithoudingsvermogen.
 • Beide disciplines geven veel aandacht aan de ademstroom.

Oorsprong Pilates

Pilates is bedacht in het begin van de twintigste eeuw door de Duitse Joseph Pilates (1880-1967).

Hij ontwikkelde een unieke set van daadkrachtige fysieke oefeningen. Hierbij werden elementen uit de Hatha Yoga en Body Building met elkaar vermengd. De mentale inspanning werd gebruikt om de spieren te kunnen beheersen.

De oefeningen zijn gericht op het corrigeren van onbalans in de stofwisseling van de spieren en het verbeteren van de houding, coördinatie, balans, kracht en flexibiliteit.

Daarnaast zorgen de oefeningen ook voor een verbetering van de longinhoud en orgaanfuncties. Het is ook wetenschappelijk bewezen dat Pilates een positieve bijdrage kan leveren bij rugklachten.

Deze oefeningen waren in eerste instantie vooral gericht was op de revalidatie van oorlogsveteranen en had als doel herstellen en verbeteren van de gezondheid.

Daarna zijn de Pilates oefeningen ook in de balletwereld terecht gekomen en werd het een vast onderdeel van dansopleidingen. Vanuit daar is het bekender geworden.

Joseph Pilates

Joseph Pilates had de opvatting dat onze moderne levensstijl, slechte houding en inefficiënte manier van ademhalen de basis waren van onze slechte gezondheid.

Hij was als kind klein van postuur en vaak ziek. Geteisterd door astma, een botaandoening en reumatische klachten, werd hij al snel gepest door grotere kinderen.

Joseph was vastberaden om zijn fysieke achterstand te overkomen en begon zich te verdiepen in anatomie, bodybuilding, worstelen, yoga, turnen en oosterse gevechtskunsten.

Zijn harde werken en studeren resulteerde in een bijna Adonis-achtig ideaal waardoor hij op veertienjarige leeftijd model stond voor het maken van anatomie posters.

In zijn tijd als circus entertainer werd hij neergezet als Griekse god: een gelijkwaardige balans tussen lichaam, geest en het verstand.

Joseph was een kind van een Griekse vader die vele prijzen had gewonnen als turner en een Duitse moeder met een voorliefde voor natuurgeneeskunde. Het is dan ook geen verrassing dat Josephs ideeën over therapeutisch bewegen geïnspireerd waren op het zelfhelend vermogen en het opzoeken van de grenzen van het lichaam.

pilates quote

Oorsprong Hatha yoga

Hatha yoga komt uit India en is al duizenden jaren oud. Patanjali schreef al over yoga in de yoga Sutra’s (ergens tussen 50 v.Chr en 200 na Chr).

Hatha yoga werd van origine beoefend door monniken die lichaamsbeweging nodig hadden als voorbereiding op het mediteren.

Wil je meer lezen over de oorsprong van hatha yoga? Klik dan hier.

Wil je aan de slag met yoga en wil je zelf ervaren wat de effecten van yoga zijn? Dan is onze beginnerscursus ‘yoga stap voor stap’ echt een aanrader. Klik op de link of de afbeelding hieronder voor meer informatie.

Pilates + Yoga = Yogalates?

Yogalates, opgericht door Louise Solomon, is een nieuwe vorm waarbij de disciplines van Pilates en Yoga samen komen.

In deze les wordt vooral aandacht besteed aan lenigheid en kracht.

yoga quote

De perfecte combinatie

Nu vraag je jezelf natuurlijk af: ‘Wat is er beter, yoga of Pilates?’

Je kunt niet zeggen dat yoga, dan wel pilates, beter is. Je kunt ook niet zeggen dat Pilates zwaarder is dan yoga. Hoewel yoga en Pilates gedeeltelijk op elkaar lijken, zijn ze toch verschillend en dienen ze een verschillend doel. 

Dus waarom zou je een keuze maken? Probeer het allebei gewoon eens uit!

Door het ontbreken van het spirituele component bij pilates kan het een goede manier zijn om jezelf en je lichaam te laten wennen aan een manier van bewegen waarbij de balans tussen lichaam en geest centraal staat.

Daarnaast kan het ook dienen als een mooie aanvulling op je yogales om je meer te focussen op het trainen van je lichaam.

Probeer de verschillende lessen eens uit en kijk wat het voor jou kan betekenen. Ieder mens en lichaam is anders, dus kies vooral iets wat bij je past en waaraan je plezier beleeft zodat je het ook op de langere termijn vol kunt houden.

Heb jij weleens Pilates gedaan? Hoe vond je dat? Laat het ons vooral even weten in een reactie onder deze blog!


Delen van dit blog zijn geschreven door Lisanne van Superyoga.nl

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

2 Responses

 1. Aukje

  Ik dacht dat er ook een verschil was tussen yoga-ademhaling en pilates-ademhaling. Waar bij de yoga wordt ingeademd op een strekking/verlenging en uitgeademd op een buiging/rotatie, wordt bij pilates ingeademd op de ‘ontspanning’ van spieren en uitgeademd op de ‘aanspannin’ (kracht) van de spieren. Klopt dat?

  1. Sven Poldervaart

   Hi Aukje,

   De Yoga en Pilates ademhaling verschillen inderdaad van elkaar, al zal het je niet verbazen dat wij meer thuis zijn in de Yoga ademhaling 😉 Je beschrijving van de Yoga ademhaling klopt in grote lijnen inderdaad. Over het algemeen adem je in wanneer je ruimte in de borstkas creëert en uit als deze weer verkleind wordt. Echter zijn er ook veel uitzonderingen hierop wanneer je richting een restrictie wilt ademen. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen in een twist.

Laat een reactie achter