Yoga en Pilates: de verschillen en overeenkomsten
Yoga en Pilates, wat zijn de verschillen en wat zijn de overeenkomsten?
Yoga en pilates hebben wel wat van elkaar weg, maar ze zijn zeker niet hetzelfde.
Wil je weten welke van de twee het beste bij jou past? En wat voor uitwerking deze vormen hebben? Lees alle informatie hier!
Je komt in dit blog te weten:
- Wat de verschillen tussen yoga en pilates zijn
- Wat de overeenkomsten tussen yoga en pilates zijn
- Wat voor uitwerking beide vormen hebben
- Hoe yoga en pilates elkaar aanvullen
Lees je mee?
Joseph Pilates
De Duitse Joseph Pilates heeft Pilates in het begin van de twintigste eeuw uitgevonden.
Joseph was als kind klein van postuur en vaak ziek. Geteisterd door astma, een botaandoening en reumatische klachten, werd hij al snel gepest door grotere kinderen.
Joseph was vastberaden om zijn fysieke achterstand te overkomen en begon zich te verdiepen in anatomie, bodybuilding, worstelen, yoga, turnen en oosterse gevechtskunsten.
Zijn harde werken en studeren resulteerde in een bijna Adonis-achtig ideaal waardoor hij op veertienjarige leeftijd model stond voor het maken van anatomie posters.
Joseph was een kind van een Griekse vader die vele prijzen had gewonnen als turner en een Duitse moeder met een voorliefde voor natuurgeneeskunde. Het is dan ook geen verrassing dat Josephs ideeën over therapeutisch bewegen geïnspireerd waren op het zelfhelend vermogen en het opzoeken van de grenzen van het lichaam.
In zijn tijd als circus entertainer werd hij neergezet als Griekse god: een gelijkwaardige balans tussen lichaam, geest en het verstand.
Hieruit ontstond zijn opvatting dat onze moderne levensstijl, slechte houding en inefficiënte manier van ademhalen de basis waren van onze slechte gezondheid.
Het ontstaan van Pilates
Om dit alles om te buigen, bedacht Pilates, mede geïnspireerd door yoga, een unieke set van daadkrachtige fysieke oefeningen.
Hierbij werden elementen uit de Hatha Yoga en Body Building met elkaar vermengd. Hierbij werd de mentale inspanning gebruikt om de spieren te kunnen beheersen.
Deze oefeningen zijn gericht op het corrigeren van onbalans in de stofwisseling van de spieren en het verbeteren van de houding, coördinatie, balans, kracht en flexibiliteit.
Daarnaast zorgen de oefeningen ook voor een verbetering van de longinhoud en orgaanfuncties. Dit vormde de basis voor wat we vandaag de dag ‘Pilates’ noemen.
Het had als doel om te kunnen herstellen van ziektes. Vooral gericht op de revalidatie voor oorlogsveteranen. Gewonde soldaten moesten zich hierdoor beter gaan voelen en zich snel kunnen herstellen.
Overeenkomsten Pilates en Yoga
Pilates en Yoga kennen een aantal overeenkomsten. Dit is geen verassing, aangezien Pilates gedeeltelijk gebaseerd is op de Hatha Yoga.
Maar waarin komen deze twee bewegingsvormen nu precies overeen?
- Voor zowel yoga als pilates geldt dat het in het leven is geroepen om het lichaam, het verstand en de geest te verenigen.
- Als wetenschapper, machinaal genie en anatoom, combineerde Joseph Pilates zijn methodes met verschillende hulpstukken. Riemen, blokken, bolsters, kussens zijn inmiddels hulpstukken die je zowel in de pilates als yogalessen terug kunt vinden.
- Beide zorgen voor het verminderen van stress en het verhogen van flexibiliteit, kracht, controle over het lichaam en uithoudingsvermogen.
- Beide disciplines geven veel aandacht aan de ademstroom.
Nog even een reminder nodig wat Hatha yoga ook alweer precies is? Kijk dan deze video.
Verschillen Pilates en Yoga
Het grootste verschil tussen yoga en pilates is de nadruk op het spirituele component in de lessen.
Pilates lessen focussen op kracht, het ontwikkelen van spieren, het controleren van je lichaam en flexibiliteit waarbij de aandacht gericht is op het versterken van je kern.
Pilates is meer naar buiten gericht. Je probeert hier de oefening totaal te beheersen en je probeert de oefeningen zo precies mogelijk na te doen.
Het langzame tempo van de lessen kan zeker wel meditatief en stressverlichtend werken. Wil je optimaal baat hebben bij deze manier van bewegen dan is het noodzakelijk om het op regelmatige basis te doen.
Bij Hatha Yoga is er geen precieze structuur aanwezig waar je aan moet voldoen.Je kijkt naar je eigen mogelijkheden. Elke oefening heeft een op zichzelf staande betekenis en een eigen doel.
Yogalessen richten zich op dezelfde componenten, maar daarnaast ook op spiritualiteit. Fysieke elementen als balans, uithoudingsvermogen en kracht worden gekoppeld aan hoe je hier mee om gaat in je mind, hoe je het ervaart en voelt.
Lessen kunnen variëren van rustig en voedend voor je ziel tot uitdagend en zwetend. Door deze variatie is er voor iedereen wel een les te vinden.
Pilates is vooral gericht op het verbeteren van de kernspieren. Het werkt versterkend. Hierdoor voel je je sterk, fit, krijg je meer spierkracht en een betere houding. Yoga is meer op innerlijke rust gericht.
Yoga is een lifestyle, waarbij Pilates meer op een work-out gericht is.
Pilates + Yoga = Yogalates?
Louise Solomon is de oprichtster van Yogalates. Dit is een nieuwe vorm, waarbij de disciplines van Pilates en Yoga samen komen.
In deze les wordt vooral aandacht besteed aan lenigheid en kracht. Volgens aanhangers wordt het beste van beide disciplines samengevoegd in één les.
De perfecte combinatie
Nu vraag je jezelf natuurlijk af: ‘moet ik dan naar een yoga of pilatesles?’
Allereerst ‘moet’ je niets. En waarom zou je een keuze maken? Door het ontbreken van het spirituele component bij pilates kan het een goede manier zijn om jezelf en je lichaam te laten wennen aan een manier van bewegen waarbij de balans tussen lichaam en geest centraal staat.
Daarnaast kan het ook dienen als een mooie aanvulling op je yogales om je meer te focussen op het trainen van je lichaam.
Probeer de verschillende lessen eens uit en kijk wat het voor jou kan betekenen. Ieder mens en lichaam is anders, dus kies vooral iets wat bij je past en waaraan je plezier beleeft zodat je het ook op de langere termijn vol kunt houden.
Yoga en pilates zijn namelijk geen standaard ‘sporten’ – ze zijn ‘a state of mind’. Iets wat je niet ‘even tussendoor’ doet, maar iets wat als basis kan dienen voor de manier waarop je in het leven staat en de keuzes die je maakt.
Delen van dit blog zijn geschreven door Lisanne van Superyoga.nl
Dit vind jij ook leuk!

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘♀️🤸
Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.Begin direct
Yoga inspiratie mails 🙏
Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.
Ik dacht dat er ook een verschil was tussen yoga-ademhaling en pilates-ademhaling. Waar bij de yoga wordt ingeademd op een strekking/verlenging en uitgeademd op een buiging/rotatie, wordt bij pilates ingeademd op de ‘ontspanning’ van spieren en uitgeademd op de ‘aanspannin’ (kracht) van de spieren. Klopt dat?
Hi Aukje,
De Yoga en Pilates ademhaling verschillen inderdaad van elkaar, al zal het je niet verbazen dat wij meer thuis zijn in de Yoga ademhaling 😉 Je beschrijving van de Yoga ademhaling klopt in grote lijnen inderdaad. Over het algemeen adem je in wanneer je ruimte in de borstkas creëert en uit als deze weer verkleind wordt. Echter zijn er ook veel uitzonderingen hierop wanneer je richting een restrictie wilt ademen. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen in een twist.