Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

3 sep 2019

Yoga en Pilates: wat zijn de verschillen en overeenkomsten?

/
Geplaatst door
/
Comments2

Yoga en Pilates. Wat zijn de verschillen en overeenkomsten eigenlijk?

Veel mensen doen aan zowel yoga als pilates en krijgen zo ‘the best of both worlds’. In dit blog ga ik in op de verschillen en overeenkomsten tussen Yoga en Pilates en hoe ze elkaar zo mooi aanvullen!

yoga pilates

Joseph Pilates

Het woord ‘Pilates’ is afkomstig van Joseph Pilates.

Joseph was als kind klein van postuur en vaak ziek. Geteisterd door astma, een botaandoening en reumatische klachten, werd hij al snel gepest door grotere kinderen.

Joseph was vastberaden om zijn fysieke achterstand te overkomen en begon zich te verdiepen in anatomie, bodybuilding, worstelen, yoga, turnen en oosterse gevechtskunsten.

Zijn harde werken en studeren resulteerde in een bijna Adonis-achtig ideaal waardoor hij op veertienjarige leeftijd model stond voor het maken van anatomie posters.

Joseph was een kind van een Griekse vader die vele prijzen had gewonnen als turner en een Duitse moeder met een voorliefde voor natuurgeneeskunde. Het is dan ook geen verrassing dat Josephs ideeën over therapeutisch bewegen geïnspireerd waren op het zelfhelend vermogen en het opzoeken van de grenzen van het lichaam.

In zijn tijd als circus entertainer werd hij neergezet als Griekse god, een gelijkwaardige balans tussen lichaam, geest en het verstand.

Hieruit ontstond zijn opvatting dat onze moderne levensstijl, slechte houding en inefficiënte manier van ademhalen de basis waren van onze slechte gezondheid.

pilates quote

Het ontstaan van Pilates

Om dit alles om te buigen, bedacht Pilates, mede geïnspireerd door yoga, een unieke set van daadkrachtige fysieke oefeningen.

Deze oefeningen zijn gericht op het corrigeren van onbalans in de stofwisseling van de spieren en het verbeteren van de houding, coördinatie, balans, kracht en flexibiliteit.

Daarnaast zorgen de oefeningen ook voor een verbetering van de longinhoud en orgaanfuncties. Dit vormde de basis voor wat we vandaag de dag ‘Pilates’ noemen. 

Yoga en pilates – waarin ze overeenkomen

Dat pilates iets weg heeft van yoga is niet gek. Joseph Pilates gebruikte yoga namelijk als één van zijn inspiratiebronnen tijdens het ontwikkelen van zijn set oefeningen.

Maar waarin komen deze twee bewegingsvormen nu precies overeen?

 • Voor zowel yoga als pilates geldt dat het in het leven is geroepen om het lichaam, het verstand en de geest te verenigen.
 • Als wetenschapper, machinaal genie en anatoom, combineerde Joseph Pilates zijn methodes met verschillende hulpstukken. Riemen, blokken, bolsters, kussens zijn inmiddels hulpstukken die je zowel in de pilates als yogalessen terug kunt vinden.
 • Beide zorgen voor het verminderen van stress en het verhogen van flexibiliteit, kracht, controle over het lichaam en uithoudingsvermogen.
 • In beide disciplines wordt er veel aandacht gegeven aan de ademstroom.

Navasana

Dus wat zijn dan de verschillen tussen Yoga en Pilates?

Het grootste verschil tussen yoga en pilates is de nadruk op het spirituele component in de lessen. Los van de ‘Yoga-lates’ lessen is spiritualiteit geen onderdeel van de meeste pilates lessen.

Pilates lessen focussen op kracht, het ontwikkelen van spieren, het controleren van je lichaam en flexibiliteit waarbij de aandacht gericht is op het versterken van je kern.

Het langzame tempo van de lessen kan zeker wel meditatief en stressverlichtend werken. Wil je optimaal baat hebben bij deze manier van bewegen dan is het noodzakelijk om het op regelmatige basis te doen.

Yogalessen richten zich op dezelfde componenten, maar daarnaast ook op spiritualiteit. Fysieke elementen als balans, uithoudingsvermogen en kracht worden gekoppeld aan hoe je hier mee om gaat in je mind, hoe je het ervaart en voelt.

Lessen kunnen variëren van rustig en voedend voor je ziel tot uitdagend en zwetend. Door deze variatie is er voor iedereen wel een les te vinden.

yoga quote

De perfecte combinatie

Nu vraag je jezelf natuurlijk af: ‘moet ik dan naar een yoga of pilatesles?’

Allereerst ‘moet’ je niets. En waarom zou je een keuze maken? Door het ontbreken van het spirituele component bij pilates kan het een goede manier zijn om jezelf en je lichaam te laten wennen aan een manier van bewegen waarbij de balans tussen lichaam en geest centraal staat.

Daarnaast kan het ook dienen als een mooie aanvulling op je yogales om je meer te focussen op het trainen van je lichaam.

Probeer de verschillende lessen eens uit en kijk wat het voor jou kan betekenen. Ieder mens en lichaam is anders, dus kies vooral iets wat bij je past en waaraan je plezier beleeft zodat je het ook op de langere termijn vol kunt houden.

Yoga en pilates zijn namelijk geen standaard ‘sporten’ – ze zijn ‘a state of mind’. Iets wat je niet ‘even tussendoor’ doet, maar iets wat als basis kan dienen voor de manier waarop je in het leven staat en de keuzes die je maakt.

Namasté,

Lisanne


Dit is een gastblog van Lisanne van Superyoga.nl

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 1700+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

2 Responses

 1. Aukje

  Ik dacht dat er ook een verschil was tussen yoga-ademhaling en pilates-ademhaling. Waar bij de yoga wordt ingeademd op een strekking/verlenging en uitgeademd op een buiging/rotatie, wordt bij pilates ingeademd op de ‘ontspanning’ van spieren en uitgeademd op de ‘aanspannin’ (kracht) van de spieren. Klopt dat?

  1. Sven Poldervaart

   Hi Aukje,

   De Yoga en Pilates ademhaling verschillen inderdaad van elkaar, al zal het je niet verbazen dat wij meer thuis zijn in de Yoga ademhaling 😉 Je beschrijving van de Yoga ademhaling klopt in grote lijnen inderdaad. Over het algemeen adem je in wanneer je ruimte in de borstkas creëert en uit als deze weer verkleind wordt. Echter zijn er ook veel uitzonderingen hierop wanneer je richting een restrictie wilt ademen. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen in een twist.

Laat een reactie achter