Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

11 aug 2022

Basis Yoga oefeningen – 5 oefeningen en 5 tips

/
Geplaatst door
/
Comments0

Basis Yoga oefeningen vormen de basis van alle zittende-, liggende- en staande oefeningen.

Wanneer je net begint met yoga, is het belangrijk om deze oefeningen goed onder de knie te krijgen, omdat andere oefeningen en houdingen hierop voortbouwen.

Maar ook als je al langer yoga doet, is het heel belangrijk om regelmatig terug te keren naar de basis! Dit helpt je om alle beelden, verwachtingen en vooroordelen die je hebt gecreëerd weer los te laten.

Wat zijn nou precies belangrijke basis yoga oefeningen en hoe leer je ze goed aan? In dit blog gaan we er dieper op in.

Je komt te weten:

 • Waarom basis yoga oefeningen zo belangrijk zijn voor beginners en gevorderden
 • Wat het doel is van yoga oefeningen
 • Hoe yoga oefeningen worden opgebouwd
 • Voorbeelden van basis yoga oefeningen en simpele yoga oefeningen
 • Tips bij het uitvoeren van de yoga oefeningen

Lees je mee?

basis yoga oefeningen

Vraag en antwoord

1.Wat zijn yoga oefeningen?

Met Yoga oefeningen wordt in de Hatha Yoga vaak de ademhalingstechnieken (Pranayama) en de houdingen (Asana) bedoeld, maar het is eigenlijk breder dan dat.

Het achtvoudige pad van Patanjali omschrijft 8 stappen van yoga en alle stappen op dit pad bevatten yoga oefeningen.

2.Waarom zijn basis yoga oefeningen zo belangrijk?

Simpele, basis yoga oefeningen vormen het fundament van de yoga. Ze worden veel gebruikt en je ziet ze dan ook in alle vormen van yoga terugkomen.

Zo komen bijvoorbeeld heel veel houdingen voort uit andere houdingen. Als je de basis houdingen dus goed onder de knie hebt, dan heb je daar profijt van in alle andere houdingen.

3.Wat is het beste moment om yoga oefeningen uit te voeren?

Van oudsher worden de oefeningen ’s ochtends bij zonsopgang of ’s avonds bij zonsondergang beoefent. Maar als een andere tijd jou beter uitkomt, doe het vooral dan! Het is het belangrijkste dat je een manier vindt waarop het in jouw leven past.

De Yoga oefeningen worden bij voorkeur op een lege maag gedaan. Zo krijgen de organen de mogelijkheid zich alleen te concentreren op de serie van oefeningen en de uitwerking daarvan.

In deze blog leggen we meer uit over de yoga basis oefeningen. Wil je de oefeningen liever meteen zelf ervaren? Doe dan mee met de oefeningen uit onderstaande video!

Wat is het doel van Yoga oefeningen?

Met yoga oefeningen worden vaak de yoga houdingen (asana’s) bedoeld. Maar eigenlijk is het veel breder. Ook meditatie en Pranayama bijvoorbeeld zijn yoga oefeningen.

Alle oefeningen die je doet met betrekking tot het achtvoudig pad van yoga, zijn yoga oefeningen.

Yoga oefeningen zijn er op gericht om balans te vinden. Zowel mentaal, fysiek, emotioneel als spiritueel.

Doordat deze balans weer wordt hersteld, wordt het lichaam fysiek sterker en soepeler. Ook vermindert stress en kun je je beter concentreren, omdat je je hoofd leeg maakt tijdens de oefeningen.

Het doel van de ademhalingstechnieken bij de Yoga oefeningen is de verbinding te leggen tussen lichaam en geest.

Het belang van basis yoga oefeningen voor beginners

Basis Yoga oefeningen zijn voor beginners van groot belang, omdat andere oefeningen hierop voort bouwen. Als je de basis goed hebt, dan helpt dat dus voor alle andere oefeningen!

Basis Yoga oefeningen behoren vaak tot de Hatha Yoga. Hatha Yoga wordt vaak gezien als de “basis Yoga” en het is voor beginners daarom aan te raden om met deze vorm te starten.

Het belang van basis Yoga oefeningen voor gevorderden

Ook voor gevorderden blijven Basis Yoga oefeningen belangrijk. Natuurlijk hebben gevorderden de basis nodig om gevorderde oefeningen op te kunnen bouwen, maar het ligt nog breder dan alleen dat.

Gevorderde Yogi passen in al hun Asana’s (Yoga houdingen) vaak nog steeds klassieke oefeningen toe. Het is dus niet zo dat, wanneer je een ‘moeilijkere’ houding kunt, je de basis niet meer uit zal voeren.

Juist in de basis oefeningen kun je veel over jezelf leren. De uitdaging zit dan niet zozeer in het uitvoeren van de houding zelf, maar is veel meer mentaal. 

Je kunt bijvoorbeeld opmerken dat je het moeilijk vindt om bij de basis te blijven en dat je geneigd bent om jezelf verder te ‘pushen’. Vraag je zelf af: Hoe sta ik er vandaag bij? Wat voel ik? Waar is mijn aandacht? Wat verwacht ik van mezelf?

Yoga gaat niet om het uitvoeren van moeilijke houdingen, maar om het vinden van innerlijke balans.

De basis van simpele Yoga oefeningen

De allereerste basis voor Yoga is simpelweg zitten op de grond. Zorg er daarbij voor dat je rug helemaal recht is. Heb je hier moeite mee? Probeer het dan nog eens door te zitten op een handdoek of kussen.

Mocht ook dit onprettig aanvoelen, dan kun je proberen om eens rechtop op een stoel te gaan zitten.

Bij voorkeur adem je rustig in en uit door de neus.

Een handige richtlijn voor het uitproberen van een nieuwe oefening is door het zes ademhalingen lang te proberen. Een in- en uitademing tellen daarbij samen als één ademhaling.

Zo bouw je yoga oefeningen op

Het is belangrijk om je yoga houdingen altijd goed op te bouwen en goed af te ronden. Hieronder geven we een paar richtlijnen waar je aan kunt denken voorafgaand aan de houding, tijdens de houding en bij het afronden ervan.

 1. Neem de tijd en forceer niets! De houding goed uitvoeren is belangrijker dan hoe ver je komt!
 2. Focus je op het hier en nu
 3. Breng de aandacht tijdens de oefening naar de adem en sensaties in het lichaam
 4. Voel na wat een houding met je gedaan heeft (je voelt het effect vaak pas na de houding)

Voorbeelden van Basis Yoga oefeningen

Er zijn ontzettend veel basis yoga oefeningen, maar hieronder bespreken we een aantal veel voorkomende.

1.De berghouding

De berghouding is een houding die veel mensen van nature al bijna aannemen. De Berghouding voer je uit door helemaal rechtop te staan, met je armen langs je lichaam.

2.De diamantzit

Bij de diamantzit zit je op je knieën op de grond met een rechte rug.

3.De lotushouding

Bij de lotushouding zit je met gekruiste benen op de grond. Hierbij rusten de voeten op de knieën.

Dit is overigens een basishouding die voor heel veel mensen niet gemakkelijk uit te voeren is. In deze blog vind je alternatieven en aanpassingen voor deze houding.

4.De lijkhouding

In de lijkhouding, savasana, lig je op je rug met je armen naast je lichaam en je benen net iets uit elkaar.

5.De kat (chakravakasana)

In de kat houding zit je op je handen en knieën en buig je de rug van een rechte- naar een gebogen rug.

Tips voor simpele Yoga oefeningen

Wanneer je Yoga oefeningen doet is het altijd verstandig om aan de volgende punten te denken:

 1. Draag comfortabele, flexibele kleren.
 2. Eet niet vlak voor je met de yoga oefeningen start.
 3. Drink veel water na de yoga oefeningen.
 4. Vermijd een gladde ondergrond.
 5. Trek je sokken uit!

Deze tips zorgen ervoor dat je niet belemmerd wordt door je kleding bij het uitvoeren van de oefeningen, Yoga vraagt namelijk flexibiliteit van je lichaam. Kleding mag daarbij niet in de weg zitten.

Daarnaast zorgen deze dingen ervoor dat je geen last krijgt van je buik tijdens de oefeningen, dat je niet uitdroogt, en dat je niet in een eventuele onbedoelde spagaat terechtkomt ;).

Online basis yoga oefeningen leren

Wil je op je eigen tempo een aantal belangrijke basis yoga houdingen leren en oefenen? Onze posture lab cursus is daar bij uitermate geschikt voor! 

In deze online cursus leggen we stap voor stap een aantal belangrijke basis yoga houdingen uit. Je vindt hier maar liefst 26 video’s!

Aangezien de cursus online is kun je de oefeningen net zo vaak herhalen als jij wil. Of druk af en toe gewoon even op pauze zodat je het beter kunt zien!

Begin je net met yoga en wil je de complete basis van yoga leren? Dan is de online cursus yoga voor beginners iets voor jou.

Voor meer informatie over deze twee cursussen kun je op de links of onderstaande afbeeldingen klikken.

Posture lab

yoga voor beginners online cursus


Wat is jouw favoriete basis yoga oefening? Laat het hieronder weten! We zijn heel benieuwd welke oefening de grote winnaar gaat zijn 😉

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter