Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

3 dec 2013

Pilates of Yoga, een moeilijke keuze?

/
Geplaatst door
/
Comments0

Het komt steeds meer voor dat er lessen Pilates of Hatha Yoga aangeboden worden. Als buitenstaander is het moeilijk te ontdekken wat wezenlijke verschillen zijn tussen Pilates of Hatha Yoga.

Behalve de verschillen zijn er ook overeenkomsten aanwezig. Wil je weten welke van de twee het beste bij jou past? En wat voor uitwerking deze vormen hebben? Lees alle informatie hier!

pilates

Oorsprong Pilates

De Duitse Joseph Pilates heeft Pilates in het begin van de twintigste eeuw uitgevonden. Hierbij werden elementen uit de Hatha Yoga en Body Building met elkaar vermengd. Hierbij werd de mentale inspanning gebruikt om de spieren te kunnen beheersen.

Het had als doel om te kunnen herstellen van ziektes. Vooral gericht op de revalidatie voor oorlogsveteranen. Gewonde soldaten moesten zich hierdoor beter gaan voelen en zich snel kunnen herstellen.

Overeenkomsten Pilates en Yoga

Pilates en Yoga kennen een aantal overeenkomsten. Dit is geen verassing, aangezien Pilates gedeeltelijk gebaseerd is op de Hatha Yoga.

Lichaam en geest worden in verband gebracht tijdens de oefeningen. Hierbij worden de spieren aangesproken. Je krijgt meer spierkracht en het lichaam wordt flexibeler.

Je leert je lichaam te beheersen, maar je leert je ook te ontspannen. Hierdoor maak je je hoofd leeg en slaap je beter.

Daarnaast verandert de vorm van het lichaam positief. De ademhaling is bij beide disciplines erg belangrijk. Beide lessen worden uitgevoerd op een Yoga mat.

Verschillen Pilates en Yoga

Ook verschillen Pilates en Yoga op verschillende punten van elkaar. Pilates is meer naar buiten gericht. Je probeert hier de oefening totaal te beheersen en je probeert de oefeningen zo precies mogelijk na te doen.

Bij Hatha Yoga is er geen precieze structuur aanwezig waar je aan moet voldoen. Je kijkt naar je eigen mogelijkheden. Elke oefening heeft een op zichzelf staande betekenis en een eigen doel. Bij Pilates worden de oefeningen heel dynamisch uitgevoerd.

Pilates is vooral gericht op het verbeteren van de kernspieren. Het werkt versterkend. Hierdoor voel je je sterk, fit, krijg je meer spierkracht en een betere houding. Yoga is meer op innerlijke rust gericht.

Yoga is een lifestyle, waarbij Pilates meer op een work-out gericht is.

Pilates + Yoga = Yogalates?

Louise Solomon is de oprichtster van Yogalates. Dit is een nieuwe vorm, waarbij de disciplines van Pilates en Yoga samen komen.

Vooral aan lenigheid en kracht wordt in deze les veel aandacht besteed. Aanhangers geven aan dat hierbij het beste van beide disciplines wordt samengevoegd in één les.

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 1700+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter