Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

14 nov 2020

De oorsprong en het doel Yoga – Een complete uitleg!

/
Geplaatst door
/
Comments0

Yoga vindt zijn basis in de Yoga Sutra.

Patanjali verdeelde de Yoga Sutra’s in vier hoofdstukken. Het is niet zeker dat hij deze zelf geschreven heeft, maar hij heeft de geschriften in ieder geval samengevoegd.

In het tweede hoofdstuk van de Sutra’s vindt men de Raja Yoga. In dit hoofdstuk van de Raja vind je het achtvoudige pad (Ashtanga) terug. Hatha Yoga wordt met zijn houdingen als basis van dit hoofdstuk beschouwd en wordt daarmee vaak als de basis gezien van de moderne Yoga.

Yoga is een discipline die duizenden jaren teruggaat en gebaseerd is op vele tradities en geschriften. De Yoga Sutra’s kunnen daardoor gezien worden als een soort ‘samenvattend boek’ wat de essentie van Yoga probeert uit te leggen. 

Je zou dus kunnen zeggen dat Patanjali een beetje structuur heeft gegeven aan Yoga en de basis hiervan duidelijk heeft uitgelegd. Dat is natuurlijk reuze handig, maar als je nog niet veel van Yoga af weet is een beetje extra uitleg waarschijnlijk geen overbodige luxe.

Om deze reden gaan we in dit blog graag in op:

  • Het doel van Yoga 
  • De verschillende Yogasoorten die er zijn
  • Voor wie Yoga geschikt is

En nog veel meer!

yoga

Gemeenschappelijk doel van Yoga

Yoga oefeningen kunnen verschillend uitgevoerd worden en er heel anders uit zien.

Toch hebben al deze verschillende soorten oefeningen een gemeenschappelijk doel. Geest en lichaam worden op een eigen manier in verbinding gebracht. Je leert jezelf te beheersen.

Dit vinden we terug in een van de belangrijkste Yogadefinities: ‘Yogas chitta vritti nirodah’

Of met andere woorden:

‘Yoga is het kalmeren van de fluctuaties van de geest’.

Deze definitie wijst erop dat Yoga door middel van fysieke houdingen mentale balans probeert te bereiken. Hierbij wordt vervolgens ook naar een verbinding met het spirituele gezocht.

Dit verklaart ook waarom je tijdens een asana practice vaak erg ‘fysiek’ begint, hierdoor komt je mind namelijk bij de practice en kun je je gedachten niet laten afdwalen.

Vergelijk het maar eens met het optillen van een zwaar gewicht in de sportschool. Als je dit ooit gedaan hebt zul je vast opgemerkt hebben dat je al je energie nodig hebt om het gewicht te tillen en je gedachten totaal niet bezig zijn met wat je de volgende dag op de planning hebt staan.

Fysieke uitdaging leidt er dus vaak toe dat je mind forceert in het nu-moment aanwezig te zijn.

Vanuit deze mindful staat kun je je richting het eind van de practice gaan richten op het spirituele. Nu zul je vast ook wel begrijpen waarom we bijna al onze lessen afsluiten met een savasana of meditatie 😉

In de video hieronder gaan we hier nog wat verder op in.

Verschillende Yogavormen

Er zijn veel verschillende Yogasoorten. Deze zijn vaak gebaseerd op de houdingen van de Hatha (Asana’s) en de adem (Pranayama). Toch hebben deze verschillende soorten hun eigen eigenschappen.

De ene maakt gebruik van Hatha Yoga oefeningen die een eigen begin en afronding hebben (binnen Hatha). Andere soorten laten de houdingen zo vloeiend mogelijk in elkaar doorlopen (Ashtanga bijvoorbeeld).

Bikram Yoga vindt plaats in een verwarmde ruimte. Kundalini spreekt de energiestromen (Chakra’s) in het lichaam aan en Yin Yoga gaat vooral op een ontspannende manier te werk.

Elke Yogavorm streeft op zijn manier het gemeenschappelijke doel dat ik eerder beschreef na maar heeft daarnaast nog een unieke focus. Bijvoorbeeld het vinden van meer flexibiliteit in het lichaam, kracht opbouwen, tot diepe ontspanning komen, meer verbinden met je spirituele zelf en talloze andere focuspunten. Hierbij kan men ook gebruik maken van hulpmiddelen.

Verder zijn er nieuwe vormen ontstaan. Bijvoorbeeld Pilates, waarbij Hatha en bodybuilding met elkaar vermengd worden.

Iedere Yogavorm legt daarbij verschillende accenten waardoor er eigenlijk altijd wel een Yogavorm is die perfect bij je doelen aansluit. Tegelijkertijd maakt dit Yoga ook ontzettend breed, wat waarschijnlijk de reden is dat het zo enorm populair geworden is.  

yoga

Voor wie Yoga geschikt is

Yoga heeft nog steeds veel ‘last’ van het beeld dat het alleen toegankelijk is voor lenige en sterke mensen. Sociale media zoals Instagram dragen hieraan bij waarbij je vaak lichamelijk fitte modellen de meest acrobatische asanas ziet uitvoeren.

Zoals je eerder in dit blog gelezen hebt draait Yoga echter maar voor een klein deel om het lichaam. Dit is slechts een eerste stap om toe te werken naar een gezonde mind en spirituele connectie met de wereld en het universum om je heen.

Dit is echter niet gemakkelijk te zien op foto’s, en (zeker in het verleden) werden de mentale en spirituele voordelen van Yoga vaak als te zweverig afgeschilderd.

Nu je weet dat het lichamelijke maar een klein onderdeel is van waar Yoga echt om draait, zul je er denk ik niet van versteld staan dat het echt voor iedereen geschikt is.

Binnen jouw eigen mogelijkheden en beperkingen is het mogelijk lichaam en geest in verbinding te brengen. Aanpassingen zijn altijd mogelijk.

Wel is het aan te raden goed te kijken naar de verschillende soorten. Hierdoor kun je je goed oriënteren op welke soort het beste bij jouw behoeften aansluit. Zo haal je het meest uit je practice en boek je het snelst resultaat.

Daarnaast is het nooit te vroeg om te beginnen. Zo kunnen kinderen al vanaf hele jonge leeftijd Kinderyoga volgen. Bij Kinderyoga oefeningen wordt ook gebruik gemaakt van Asana’s, maar deze worden aangeboden binnen de belevingswereld van het kind.

Mocht je graag aan de slag willen gaan dan kun je eens een kijkje nemen bij onze beginnerscursus of ons practice platform. Allebei deze platforms kunnen je perfect op weg helpen om te starten met practicen 🙂

Cursus Yoga stap voor stap

practice platform

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter