Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

5 dec 2013

Hatha Yoga oefeningen, lichaam en geest in verbinding!

/
Geplaatst door
/
Comments0

Hatha Yoga oefeningen worden ook wel Asana’s genoemd. Dit zijn ongelofelijk veel verschillende houdingen, die per houding ook weer een eigen uitwerking hebben op het menselijk lichaam.

De oefeningen kunnen staand, maar ook zittend of liggend plaatsvinden.

Tegenwoordig wordt er veel aandacht besteed aan alleen de Asana’s. Van origine omvatte de Hatha Yoga veel meer. Denk hierbij bijvoorbeeld aan reinigingsoefeningen, Pranayama, Bandha, Mudra, Kriya en meditatie.

hatha yoga oefeningen

Opbouw Hatha Yoga oefeningen

Hatha Yoga oefeningen kunnen op zichzelf staand uitgevoerd worden, maar ook in een serie. Daarbij zijn Hatha Yoga oefeningen vaak de basis van andere soorten Yoga.

Op het moment dat er gekozen wordt voor een serie, blijven de oefeningen nog steeds op zichzelf staand. Hiermee wordt een eigen begin en een eigen afronding bedoeld.

Jij of de Yoga docent kan wel een logische opbouw creëren tijdens een serie Asana’s. Denk bijvoorbeeld aan staande oefeningen, gevolgd door zittende oefeningen en eindigend met liggende oefeningen.

Ook kun je gebruik maken van tegengestelde oefeningen. Na een vooroverbuiging, bijvoorbeeld een een oefening achterover.

Toch blijkt een vooraf ingestelde serie op elk ander moment ook weer een verschillende uitwerking te hebben. Elke dag en ieder moment van de dag voel je je immers anders.

Positieve uitwerking van Hatha Yoga oefeningen

Hatha Yoga oefeningen hebben op veel verschillende delen van het menselijk lichaam een positieve uitwerking. Zo kun je je beter concentreren, en werkt je geheugen beter.

Ook maak je je hoofd leeg, waardoor je minder last hebt van stress.

Hatha Yoga oefeningen zijn daarbij ook erg goed voor je zenuwstelsel en de werking van de organen. Daarnaast wordt er spierkracht opgebouwd.

Lichaam en geest worden in verbinding gebracht, waardoor je beter in balans bent.

Van origine zijn de Hatha Yoga oefeningen erop gericht dat je uiteindelijk een goede meditatie kunt hebben. Je spieren worden opgewarmd, zodat je voor langere tijd goed kunt zitten, zonder ongemakken te ervaren.

Waar je op moet letten tijdens Hatha Yoga oefeningen

Tijdens Hatha Yoga is het van groot belang dat je jezelf niet forceert. Het is geen wedstrijd.

Doe wat goed voelt en op het moment dat dit niet zo is, pas je de oefening naar jouw wensen aan. Vooral bij beginners kan het in het begin misschien wat ongemakkelijk aanvoelen. Pas dan vooral de oefeningen aan.

De adem stuurt te beweging. Het is daarbij erg belangrijk dat je goed in- en uitademt. De volle longinhoud gebruikt.

Hierdoor wordt de doorstroom van je bloed verbeterd en krijg je meer zuurstof in je bloed. Dit zorgt voor meer energie.

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 1700+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter