Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

27 mrt 2022

Mantra’s – Waarom werken ze?

/
Geplaatst door
/
Comments2

Ooit wel eens van Mantra’s gehoord?

Veel technieken en voordelen van Yoga kunnen wetenschappelijk onderbouwd worden. Dat is ook waarom Yoga steeds populairder wordt.

Alleen Mantra’s zijn een van de Yogatechnieken die niet echt wetenschappelijk bewezen zijn. Daarom vinden veel mensen het herhalen van een Mantra nogal vaag en zweverig.

Hier kan ik me best wat bij voorstellen. Alleen sommige dingen die je ervaart zijn nu eenmaal niet te verklaren. En soms moet je dat ook niet willen. Ik denk dat Mantra’s hier een goed voorbeeld van zijn.

Daarom ga ik in dit blog dieper in op mantra’s. Je komt te weten:

 • Wat mantra’s zijn
 • Hoe je mantra’s uitvoert
 • Wat de effecten zijn van mantra’s
 • Een aantal bekende mantra’s

En nog veel meer! Lees je mee?

Mantra's

Vraag en antwoord

1.Wat is een mantra?

Het woord mantra stamt als woord af van de Sanskrietwoorden Manasah (geest) en Tra (bevrijding van de geest). Je zou kunnen zeggen dat dit een soort gedicht is, maar het kan ook een zin zijn of een enkel woord.

2.Wat is de meest bekende mantra?

De meest bekende mantra in de yoga is het ‘AUM/OHM’ mantra.

In onderstaande video legt Rolf meer uit over het AUM mantra.

Wat zijn Mantra’s?

Mantra stamt als woord af van de Sanskrietwoorden Manasah (geest) en Tra (bevrijding van de geest). Je zou kunnen zeggen dat dit soms een gedicht is, maar het kan ook een zin zijn of een enkel woord.

Je zingt Mantra’s om je gedachten opzij te zetten. Je focust je eigenlijk op iets groters dan jezelf, zodat je meer rust kunt krijgen in het dagelijkse leven.

Een Mantra houdt dus eigenlijk je gedachten bezig, zodat je je geen zorgen meer kunt maken over de dingen waar je normaalgesproken over piekert. Lekker toch?

Maar hoe doe je dat dan?

Hoe voer je een Mantra uit?

Mantra’s kunnen worden gebruikt als meditatie. Het is hierbij eigenlijk de bedoeling dat je je op de mantra focust, in plaats van af te dwalen in je eigen gedachten.

Een simpel voorbeeld zou kunnen zijn dat je in een comfortabele zithouding zit en de Mantra voor een aantal minuten blijft herhalen. Focus je hierbij op de Mantra.

Effecten van Mantra’s

Mantra’s kunnen er door middel van klanken en trillingen voor zorgen dat je meer stilte en vrijheid krijgt in de geest.

Daarbij schijnen de trillingen die de Mantra’s met zich mee brengen erg positief te werken voor de hersenen. Er wordt ook wel gezegd dat Mantra’s zingen zuiverend zouden werken.

Voor zover ik weet is dit dus niet bewezen. Maar ja, je hoeft dus niet altijd te weten waarom iets zo is om de positieve effecten van Mantra’s te ervaren.

Je hoeft het dus niet te geloven, maar je kunt het wel een keer proberen. 

mantras

Mantra’s om je Chakra’s te openen

Er zijn Mantra’s die ervoor kunnen zorgen dat diverse Chakra’s geopend kunnen worden. Je activeert de Chakra’s, zodat de energie goed door je lichaam kan stromen.

Deze Mantra’s worden ook wel de Bija Mantra’s genoemd. Bija betekent ‘zaadje’ in het Sanskriet en staat voor de diverse zaad-lettergrepen in de Mantra’s.

Denk bij de Bija Mantra aan de diverse klanken:

1.Wortel- of stuitchakra: mantra LAM.

2. Sacraal Chakra: mantra VAM.

3. Navel Chakra (solar plexus): mantra RAM.

4. Hart Chakra: mantra YAM.

5. Keelchakra: mantra HAM.

6. Voorhoofdchakra (derde oog): mantra OM.

7. Kruinchakra: mantra OM.

Wel is het de bedoeling dat je deze mantra’s nooit onafhankelijk van elkaar zingt of uitspreekt.

Je weet nooit precies welk Chakra al open staat of juist meer aandacht nodig heeft. Door alle Bija Mantra’s achter elkaar te zingen/zeggen, kun je daarmee deze problemen voorkomen.

Daarbij is het van groot belang om deze Bija Mantra’s eerst onder begeleiding uit te voeren. Op deze manier richt je je op de juiste Mantra en op de juiste plek in het lichaam.

Zo kun je de positieve effecten optimaal ervaren. Doe je het verkeerd, dan kan de uitwerking ook wel eens heel vervelend zijn.

Kan ik zelf Mantra’s maken?

Er zijn diverse bronnen die aangeven dat je gemakkelijk zelf een Mantra kan maken. Op het gebied van de diverse trillingen en klanken deel ik deze mening niet.

De Mantra’s uit het Sanskriet zijn er zo op gemaakt dat diverse klanken en trillingen in een Mantra verweven zitten. Deze klanken vormen woorden. En deze zijn zorgvuldig met elkaar verbonden. Hoe deze Mantra precies is opgebouwd is heel lastig te zeggen.

Als je dus het optimale effect uit een Mantra wilt halen, kan ik je zeker aanraden om een originele Mantra te kiezen.

Daarbij zou ik vooral in het begin Mantra’s zingen met iemand die er verstand van heeft. Op deze manier kun je aan de uitspraak en de uitwerking werken.

Een goed begin is het halve werk. 🙂

Iets wat je wel kunt doen is een affirmatie ‘promoveren’ tot een Mantra. Herhaal bijvoorbeeld de zin ‘Ik doe alleen maar dingen waar ik gelukkig van word’ steeds tijdens het mediteren.

Dit hoeft natuurlijk niet precies deze zin te zijn, je kunt dit zelf bedenken. Zorg er wel voor dat ze nooit ontkennend zijn zoals ‘Ik zal nooit meer lui zijn’. Vorm dit bijvoorbeeld om tot ‘Elke dag beweeg ik voldoende’.

Wil je meer weten over affirmaties? Kijk eens naar deze video.

Mijn ervaring met Mantra’s

In het begin vond ik het zelf ook heel onwennig om te beginnen met Mantra’s zingen. Waarom zou ik die moeilijke zinnen zingen, als ik ook een lekker top 40 nummer aan kan zetten?

Toch ben ik het gewoon gaan proberen. Want daar sta ik zeker voor open. En al snel bleek dat het zingen van een Mantra mij veel rust gaf.

Ik was een persoon die muzikaal ingesteld was en heel veel stress met zich meedroeg. Tijdens het mediteren ervaarde ik dat ik het heel lastig vond als het stil was.

Een Mantra geeft mij de mogelijkheid om me gemakkelijker op klanken te concentreren.

Bekende mantra’s

AUM/OHM

Zoals gezegd is de AUM mantra de meest bekende. Het is slechts een klank, terwijl andere mantra’s vaak meerdere woorden of zinnen bevatten.

Gayatri mantra

De Gayatri mantra is, naast AUM, waarschijnlijk de meest bekende mantra.

Het is een universele mantra, die beschreven staat in de Veda’s, de oude geschriften.  Het wordt ook wel de bron van alle krachten van het universum genoemd.

De mantra gaat alsvolgt:

Om Bhur Bhuvah Svaha
Tat Savitur Varenyam
Bhargo Devasya Diimahi
Diyoyonah Prachodayatt

Mantra om mani padme hum

Over de om mani padme hum mantra wordt gezegd dat deze krachtige mantra alle lessen van de Buddha bevat. Herhaling van deze mantra kan bijdragen aan het versterken van gevoelens van aan liefde, compassie en verbinding.

Mantra So Hum

Als je graag zou willen beginnen met het beoefenen van een Mantra, dan kan ik je zeker aanraden om te beginnen met de mantra So Hum.

Het voordeel van deze mantra is namelijk dat je jezelf niet zo zeer hoeft te laten horen. Je stelt je de klanken voor, terwijl je een ademhalingsoefening doet.

Deze oefening is een meditatie, die ervoor kan zorgen dat je je hoofd leeg maakt en fris aan de dag kunt beginnen of lekker kunt slapen.

Deze voer je als volgt uit:

 1. Kom in een comfortabele zithouding.
 2. Sluit de ogen.
 3. Als je inademt door de neus stel je je de Mantra ‘So’ voor.
 4. Als je uitademt door de neus stel je je de Mantra ‘Hum’ voor.
 5. Herhaal deze mantra terwijl je je inademend de lucht naar de beneden langs de ruggengraat stuurt en uitademend weer naar boven langs de ruggengraat.

De klanken ‘So’ en ‘Hum’ hebben een rustgevende werking en zorgen ervoor dat je je tijdens het mediteren ergens op kunt focussen. Je gedachten hebben iets te doen, waardoor ze minder snel afdwalen.


Wat is jouw favoriete mantra? We vinden het super leuk als je dit met ons deelt!

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

2 Responses

 1. Edwin

  Mooie website hebben jullie. Ik ben nu sinds twee maanden actief bezig met het aanpakken van pijnpunten uit het verleden en vooral met het in het NU leven. De Gayatri mantra heeft me hier echt bij geholpen. Wel duurde het een tijdje voor ik ‘m had. Vandaag vernam ik van twee directieleden van het bedrijf waar ik werk dat ze erg veel met stress te maken hebben op dit moment. Ik heb ze een mail met een link naar jullie website gestuurd en een link naar Deva Premal. Uiteraard is het aan hun maar ik weet wat het mij gebracht heeft de afgelopen maanden. Ik hoop dat ik een zaadje geplant heb. Ga zo door!!!! Vriendelijk groet Edwin

Laat een reactie achter