5 tips voor een betere meditatiehouding!
Je meditatiehouding verbeteren kan in het begin best even lastig zijn. Zeker als je niet gewend bent om te mediteren en denkt dat een Lotushouding of kleermakerszit de enige juiste meditatiehoudingen zijn.
Gelukkig zijn er tal van andere mogelijkheden die ervoor kunnen zorgen dat je in alle rust van start kunt met je meditatie. Sterker nog, de Lotushouding is bij lange na niet geschikt voor iedere Yogi!
Een goede meditatiehouding is erg belangrijk en is ook voor iedereen toegankelijk.
Mijn 5 beste tips deel ik graag met je in dit blog. Je komt onder andere te weten:
- Wat voor aanpassingen je kunt toepassen om je houding te verbeteren
- Welke hulpmiddelen je kunt gebruiken om je meditatiehouding te verbeteren
- Waar je begeleiding kunt krijgen om beter te leren mediteren
En nog veel meer!
Snelle tips voor een betere meditatiehouding
Om je meteen goed te kunnen helpen beantwoorden we hieronder meteen een aantal nuttige vragen voor je:
1. Welke vorm moet je rug aannemen tijdens de meditatiehouding?
Het is belangrijk dat je rug recht is tijdens de meditatie, daarbij moet er een kleine natuurlijke holling in de onderrug aanwezig zijn.
2. Welke positie moeten mijn knieën aannemen tijdens het mediteren?
Tijdens het mediteren is het belangrijk dat je knieën lager dan je bekken zijn, dit stimuleert een goede doorbloeding van de benen.
3. Wat voor hulpmiddelen kun je gebruiken om je meditatiehouding te verbeteren?
Een meditatiekussen, meditatiebankje, Yogablok en bolster kunnen allemaal bijdragen aan het vinden van meer comfort tijdens je meditatie.
4. Waarom is een goede meditatiehouding belangrijk?
In de video hieronder leggen we je graag het belang van een goede meditatiehouding uit 🙂
Het belang van een goede meditatiehouding
Voordat we je 5 belangrijke tips geven om je meditatiehouding te verbeteren is het natuurlijk belangrijk om je eerst een beeld te geven over waarom een goede houding tijdens het mediteren zo belangrijk is.
De reden hierachter is vrij eenvoudig. Tijdens het mediteren keer je naar binnen toe en wil je je richten op dat wat ‘buiten’ jezelf is. Je wilt niet afgeleid worden door de wereld om je heen.
Pijntjes in je lichaam kunnen je daarbij ‘naar beneden trekken’ waarbij je je weer erg bewust wordt van je lichaam. Dit weerhoudt je ervan om diepgang op te kunnen zoeken in je meditatie.
Hetzelfde geldt daarbij voor muziek tijdens je meditatie, wat we om dezelfde reden afraden. Het zijn namelijk allemaal manieren waardoor er afleiding in je omgeving plaatsvindt en het moeilijker wordt om de stilte en diepgang in de meditatie te vinden.
In de video hieronder geven we je graag een paar essentiële tips mee om je meditatiehouding te verbeteren.
Tip 1: Een meditatiehouding met een rechte rug
Het is ontzettend belangrijk dat je een meditatiehouding kiest waarbij je met een rechte rug kunt zitten. Dit zorgt ervoor dat de energie optimaal door de ruggengraat kan stromen en dat je zowel comfortabel als alert kunt mediteren.
Hierbij kantel je het bekken naar voren, waardoor er een kleine holling in de onderrug ontstaat. De nek is hierbij in lijn met de ruggengraat.
Of je dat nu een meditatiehouding op de grond of op een stoel is, het kan allemaal.
Tip 2: Knieën lager dan het bekken in je meditatiehouding
Daarbij is het tijdens je meditatie aan te raden om de knieën lager dan het bekken te brengen. In veel gevallen kun je last krijgen van tintelende benen als de knieën boven het bekken uitsteken.
Dat is natuurlijk alles behalve comfortabel en kan je tijdens je meditatie erg afleiden. Zorg er dus lekker voor dat je benen goed op de grond kunnen rusten en dat je daarbij je knieën lekker laag bij de grond houdt.
Mocht hierbij een houding als de kleermakerszit of een (halve) Lotushouding niet prettig voelen, dan kun je ook de benen recht naar voren neerleggen met een klein rolletje onder de knieën.
Zorg er bij een stoel voor dat je niet te snel tegen de rugleuning gaat ‘hangen’, want dit kan er juist voor zorgen dat de ruggengraat minder recht is. Zet hierbij de voetzolen ook goed plat op de grond en wees je alert hoe je zit.
Tip 3: Probeer diverse meditatiehoudingen uit
Mocht je tijdens je meditatie merken dat de meditatiehouding waar je op dat moment in zit erg veel ongemakken geeft, kijk dan of je de houding bij je eerstvolgende meditatie aan kunt passen.
Er zijn diverse factoren die voor ongemakken kunnen zorgen. Scherpe pijnen in specifieke gebieden van het lichaam wil je nooit, dus dan is het zeker aan te raden om zelfs al tijdens je meditatie een andere houding aan te nemen.
Mocht je kleine ongemakken ervaren, dan zou je ook kunnen kijken of je met de ongemakken kunt dealen tijdens de meditatie door je aandacht te verplaatsen naar bijvoorbeeld de ademhaling.
In dit soort gevallen merk je vaak al op dat de lichamelijke ongemakken toch niet zo belangrijk waren. 😉
Tip 4: Gebruik hulpmiddelen in je meditatiehouding
Daarnaast is het ontzettend aan te raden om gebruik te maken van diverse hulpmiddelen. Zo kan een meditatiekussen, meditatiebankje of een dekentje je erg helpen om je zitvlak te verhogen en die kleine holling in de onderrug te creëren.
Voor sommige Yogi’s is het ook erg prettig om de knieën te ondersteunen met dekentjes of blokken. En vergeet een fijne zachte ondersteuning van een yogamat of iets anders zachts onder de benen niet.
Maak het jezelf vooral zo comfortabel mogelijk, zonder de rechte rug te verliezen.
Tip 5: Bouw je meditatie rustig op
Als laatste tip is het erg aan te raden om je meditatie rustig op te bouwen. Zeker als je nog niet zo vaak gemediteerd hebt. Niet alleen het trainen van je focus is even wennen, maar ook de meditatiehouding kan in het begin wat onwennig aanvoelen.
Vooral het integreren van de rugspieren kan in het begin voor wat ongemak zorgen tijdens je meditatie en kan zelfs tot een beetje spierpijn leiden.
Gun jezelf dus vooral de tijd om je meditatiepractice rustig op te bouwen. Iedere dag een kort moment inbouwen in je dagelijkse drukte kan al een heel groot verschil maken!
Beginnen met Mediteren
Wil je graag beginnen met mediteren? Op ons practice platform vind je talloze begeleide meditaties en andere Yogalessen waar je mee aan de slag kunt gaan om op een fijne manier te leren mediteren.
Ook staan er op dit platform lessen over hoe je houdingen correct uitvoert en Yoga hulpmiddelen goed gebruikt. Klik op de afbeelding hieronder om te ontdekken of het wat voor jou is 🙂
Dit vind jij ook leuk!
Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘♀️🤸
Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.Begin direct
Yoga inspiratie mails 🙏
Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.