Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

2 okt 2017

5 tips voor een betere meditatiehouding

/
Geplaatst door
/
Comments0

Een geschikte meditatiehouding kan in het begin best even lastig zijn. Zeker als je niet gewend bent om te mediteren en denkt dat een Lotushouding of kleermakerszit de enige juiste meditatiehoudingen zijn.

Gelukkig zijn er tal van andere mogelijkheden die ervoor kunnen zorgen dat je in alle rust van start kunt met je meditatie. Sterker nog; de Lotushouding is bij lange na niet geschikt voor iedere Yogi!

Een goede meditatiehouding is erg belangrijk en is ook voor iedereen toegankelijk. Mijn 5 beste tips deel ik graag met je in dit blog.

meditatiehouding

Tip 1: Een meditatiehouding met een rechte rug

Het is ontzettend belangrijk dat je een meditatiehouding kiest waarbij je met een rechte rug kunt zitten. Dit zorgt ervoor dat de energie optimaal door de ruggengraat kan stromen en dat je zowel comfortabel als alert kunt mediteren.

Hierbij kantel je het bekken naar voren, waardoor er een kleine holling in de onderrug ontstaat. De nek is hierbij in lijn met de ruggengraat.

Of je dat nu een meditatiehouding op de grond of op een stoel is, het kan allemaal.

Tip 2: Knieën lager dan het bekken in je meditatiehouding

Daarbij is het tijdens je meditatie aan te raden om de knieën lager dan het bekken te brengen. In veel gevallen kun je last krijgen van tintelende benen als de knieën boven het bekken uitsteken.

Dat is natuurlijk alles behalve comfortabel en kan je tijdens je meditatie erg afleiden. Zorg er dus lekker voor dat je benen goed op de grond kunnen rusten en dat je daarbij je knieën lekker laag bij de grond houdt.

Mocht hierbij een houding als de kleermakerszit of een (halve) Lotushouding niet prettig voelen, dan kun je ook de benen recht naar voren neerleggen met een klein rolletje onder de knieën.

Zorg er bij een stoel voor dat je niet te snel tegen de rugleuning gaat ‘hangen’, want dit kan er juist voor zorgen dat de ruggengraat minder recht is. Zet hierbij de voetzolen ook goed plat op de grond en wees je alert hoe je zit.

Tip 3: Probeer diverse meditatiehoudingen uit.

Mocht je tijdens je meditatie merken dat de meditatiehouding waar je op dat moment in zit erg veel ongemakken geeft, kijk dan of je de houding bij je eerstvolgende meditatie aan kunt passen.

Er zijn diverse factoren die voor ongemakken kunnen zorgen. Scherpe pijnen in specifieke gebieden van het lichaam wil je nooit, dus dan is het zeker aan te raden om zelfs al tijdens je meditatie een andere houding aan te nemen.

Mocht je kleine ongemakken ervaren, dan zou je ook kunnen kijken of je met de ongemakken kunt dealen tijdens de meditatie door je aandacht te verplaatsen naar bijvoorbeeld de ademhaling. In dit soort gevallen merk je vaak al op dat de lichamelijke ongemakken toch niet zo belangrijk waren. 😉

Tip 4: Gebruik hulpmiddelen in je meditatiehouding

Daarnaast is het ontzettend aan te raden om gebruik te maken van diverse hulpmiddelen. Zo kan een meditatiekussen, meditatiebankje of een dekentje je erg helpen om je zitvlak te verhogen en die kleine holling in de onderrug te creëren.

Voor sommige Yogi’s is het ook erg prettig om de knieën te ondersteunen met dekentjes of blokken. En vergeet een fijne zachte ondersteuning van een yogamat of iets anders zachts onder de benen niet.

Maak het jezelf vooral zo comfortabel mogelijk, zonder de rechte rug te verliezen.

Tip 5: Bouw je meditatie rustig op

Als laatste tip is het erg aan te raden om je meditatie rustig op te bouwen. Zeker als je nog niet zo vaak gemediteerd hebt. Niet alleen het trainen van je focus is even wennen, maar ook de meditatiehouding kan in het begin wat onwennig aanvoelen.

Vooral het integreren van de rugspieren kan in het begin voor wat ongemak zorgen tijdens je meditatie en kan zelfs tot een beetje spierpijn leiden.

Gun jezelf dus vooral de tijd om je meditatiepractice rustig op te bouwen. Iedere dag een kort moment inbouwen in je dagelijkse drukte kan al een heel groot verschil maken!

Beginnen met Mediteren?

Wil je graag beginnen met mediteren? Onze online Mindfulness cursus is een goede en toegankelijke manier om te starten en kennis te maken met verschillende Mindfulness meditaties.

Lees hier meer over de online Mindfulness cursus.

Ontvang ons gratis Ebook!

Download direct ons gratis Ebook t.w.v. € 17! Laat je email achter en je kan meteen beginnen met lezen! Ook word je gratis lid van onze nieuwsbrief met leuke Yoga tips en info!

Laat een reactie achter